Víkendové televízne tipy aj o filmoch New World, West Side Story, Eva Nová ...

Pohľad na osídľovanie Ameriky európskymi prisťahovalcami očami vizionára Terrencea Mallicka ponúka ...

pridal Tatiana Rusnáková 16.10.2020 o 13:36
Víkendové televízne tipy aj o filmoch New World, West Side Story, Eva Nová ...


Piatok, 16. október

Nový svet (New World, USA, VB, 2005, Terrence Malick), Film+, 16:30
Pohľad na osídľovanie Ameriky európskymi prisťahovalcami očami vizionára Terrencea Mallicka ponúka samozrejme absolútne odlišný režisérsky rukopis, ako napríklad v klasických westernoch. V centre pozornosti pomalého rozprávania je láska anglického kapitána v podaní Colina Farrella a pôvodnej obyvateľky menom Pocahontas. Jeho sokom v láske je postava hraná Christianom Baleom. Hviezdne obsadenie dopĺňa veterán Christopher Plummer. Režisérsky zostrih má tri hodiny.

Detská hodinka (Child´s Hour, USA, 1961, William Wyler), ČT 2, 23:50
V adaptácii divadelnej hry Detská hodinka predvádzajú presvedčivý herecký koncert dve slávne herečky: Audrey Hepburn a Shirley MacClaine. Ocitáme sa v prostredí dievčenskej internátnej školy kde dôjde ku krivému obvineniu vedenia z lesbického vzťahu zo strany istej žiarlivej študentky. Pred jej zlobou by sa triasol aj  Damien z Omenu. Krivé obvinenie nevinného je príťažlivou scenáristickou témou, pri sledovaní Detskej hodinky si určite spomeniete na dnešné filmy, ako Pochyby alebo Hon.

Biely, biely deň ( Hvítur, hvítur dagur, Island, Dánsko, Švédsko, 2019, Hlynur Pálmason), Cinemax2, 22:10
Čerstvý 6-násobný víťaz islandských národných filmových cien hovorí o vdovcovi, ktorý začne mať podozrenie, že jeho zosnulá žena mala aféru s miestnym mužom. Vyriešením záhady je posadnutý natoľko, že sa stáva ohrozením pre seba, svojich blízkych aj svoje okolie. Príbeh skúma tému zármutku, pomsty aj nepodmienečnej lásky.

Víkendové televízne tipy aj o filmoch New World, West Side Story, Eva Nová ...


Sobota, 17. október

Tanec s vlkmi (Dance with the Wolves, USA, VB, 1990, Kevin Costner), Film+, 19:10
Costnerova najväčšia trefa do čierneho v jeho kariére. Režíroval samého seba v úlohe vojaka Dunbara počas americkej občianskej vojny, ktorý sa dostáva do zajatia indiánskeho kmeňa Siouxov. Muž si postupne zvyká na život v novej komunite a zisťuje, že mu je nakoniec bližší, než ten v civilizácii. Tomu dopomôže samozrejme aj rozvíjajúci sa cit k miestnej žene s rovnakým osudom pôvodnej zajatkyne. Film získal celkovo 7 Oscarov, vrátane tých pre  najlepší film a réžiu. 

West Side Story (1961, USA, Robert Wise, Jerome Robins), ČT art, 20:15
Tryskáči a Žraloci sú dva znepriatelené gangy mladíkov, pôsobiacich v Newyorskom West Side. Tonny sa stáva členom Tryskáčov, ale zamiluje sa do krásnej Márie, sestry vodcu Žralokov. Nasleduje konfrontácia oboch gangov, ktoré nemôžu takéto porušenie statusu quo tolerovať. A keďže ide o adaptáciu nesmierne úspešného broadwayského muzikálu, bude sa pri vzájomných bitkách aj tancovať a spievať. Nezabudnuteľné melódie Leonarda Bernsteina urobili z West Side Story možno najobľúbenejší filmový muzikál histórie.

Slávnosti sněženek (Československo, 1983, Jiří Menzel), Dvojka, 20:40
Chatová komunita v Kersku je vcelku zvláštnou vzorkou ľudí. Príbeh je skôr mozaikou menších príbehov, ktoré predstavujú svoje komické aj tragikomické postavy. Film je adaptáciou poviedky Bohumila Hrabala. Zaujímavosťou je, že Hrabal postavy vytvoril na obraz skutočných ľudí. Jeho charakteristický štýl je prítomný aj v réžii nedávno zosnulého Jiřího Menzela – poetické sa strieda s realistickým a veselosť so smútkom.

Víkendové televízne tipy aj o filmoch New World, West Side Story, Eva Nová ...


Nedeľa, 18. október

Ja, Robot (I, Robot, USA, Nemecko, 2004, Alex Proyas), JOJ, 10:30
Skutočne len veľmi voľne sa v Hollywoode rozhodli inšpirovať poviedkovou knihou Isaaca Asimova Ja, robot. Príbeh nekopíruje žiadnu z viacerých zápletiek jednotlivých poviedok, ale iba si „kradne“ motív robotov- pomocníkov. Dej sa odohráva v roku 2035 v Chicagu, kde je po prvýkrát obvinený z vraždy robot. To by ale odporovalo trom zákonom robotiky, takže vec bude omnoho komplikovanejšia, než sa na prvý pohľad zdá. V úlohe detektíva Spoonera sa predstavil Will Smith.

Gauneri (Reservoir Dogs, USA, 1992, Quentin Tarantino), Dvojka, 22:00
Debut Quentina Tarantina nám ponúka prepracovanú a časovo sprehádzanú zápletku nevydarenej vykrádačky istého klenotníctva. Muži nadobudnú dojem, že za neúspechom akcie tkvie zradca vnútri skupiny. Ktorý to však z pánov s „farebnými“ prezývkami môže byť?  Zaujímavosťou je, že Tarantino si vypožičal pôvodný názov z francúzskeho filmu Dovidenia, chlapci Luisa Malleho. Tarantino dal príležitosť Harveymu Keitelovi, Timovi Rothovi, Stevemu Buscemimu, ale najviac upúta zrejme ultra-drsný Michael Madsen.

Eva Nová (2015, Slovensko,Česko, Marko Škop), Jednotka, 22:20
Emília Vášáryová hrá zabudnutú herečku, ktorá sa vracia z protialkoholického liečenia a snaží sa opäť oživiť vzťahy s okolím a najmä so svojim synom. Slovenská variácia na tému druhej šance patrí medzi najlepšie tunajšie snímky posledného obdobia. Marko Škop nikdy neklesne do lacného sentimentu, naopak scenár sa vyznačuje maximálnou civilnosťou a uveriteľnosťou. Snímka získala cenu Slnko v sieti v piatich kategóriách a Škop medzinárodnú cenu kritikov pre objav roku na MFF v Toronte v roku 2015.

Víkendové televízne tipy aj o filmoch New World, West Side Story, Eva Nová ...





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.