Bratstvo, víťaza z Locarna či Ji.hlavy, bude sprevádzať krátky film Strigov

Do slovenských kín prichádza dvojica dokumentárnych filmov, ktoré reflektujú nadčasové témy a slovenskému ...

pridal kinema 20.6.2022 o 23:31
Bratstvo, víťaza z Locarna či Ji.hlavy, bude sprevádzať krátky film Strigov


Do slovenských kín prichádza dvojica dokumentárnych filmov, ktoré reflektujú nadčasové témy a slovenskému publiku predstavia ukážku tých najzaujímavejších autorských prístupov v súčasnom festivalovom dokumente. Kým režisér Bratstva Francesco Montagner zobrazuje silne mužský príbeh trojice bratov nútenej vysporiadať sa s otcovým odchodom do väzenia, krátky predfilm Strigov od Barbory Berezňákovej je trvalým lúčením sa s blízkym človekom, svojou vlastnou babičkou.

Balík filmov prinesie distribučná spoločnosť Film Expanded do klasickej kinodistribúcie, ale aj na netradičné premietacie miesta. Po spoločnej premiére, ktorá je naplánovaná na 23. júna, bude Bratstvo uvedené za prítomnosti režiséra 27. júna počas slávnostného otvorenia Ozvien Ji.hlavy v bratislavskej Novej Cvernovke.

„Snažili sme sa, aby spojenie filmov v tomto distribučnom balíku nebolo prvoplánové a stálo na subtílnych až asociatívnych spojeniach. Ukazujeme rôzne autorské prístupy, ktoré spája inšpirácia vo vlastnom živote — v prípade Strigova priama, v prípade Bratstva skôr voľná,” doplnil kreatívny riaditeľ Film Expanded Matej Sotník k myšlienke, ktorá bola za kurátorským spojením Bratstva a Strigova.

Bratstvo, nový film Francesca Montagnera, je intímnym skúmaním procesu dospievania trojice bosnianskych bratov. Po odsúdení ich prísneho otca na dva roky väzenia, získavajú časovo obmedzenú slobodu s príležitosťou zistiť, akými mužmi sa chcú stať. Spoločne s režisérom prenikáme do vyčerpávajúceho procesu, pričom bratia balansujú medzi povinnosťami a túžbami, čelia vzájomným konfliktom a testujú vlastnú maskulinitu. Dokumentárny príbeh s nádychom fikcie získal hlavnú cenu (v sekcii Česká radost) na 25. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlave. „Okamžite ma zaujal kontrast medzi pokojným a idylickým životom pastierov a hroziacim nebezpečenstvom zo strany radikálneho otca Ibrahima,“ vyjadril sa. „Chlapci mi pripomenuli moju mladosť, ktorú som tiež prežil vo vidieckom prostredí, presýtenej frustráciou z toho, že som uviazol na jednom mieste, z ktorého som si tajne prial utiecť,“ dodáva Montagner.

Barbora Berezňaková sa po úspechu s dokumentárnym filmom Skutok sa stal (2019) vydáva na osobnú cestu skúmania experimentálnej formy filmového média. Strigov je snovým čiernobielym filmom, ktorý nás prenáša do miest z detstva a prostredia osobnej pamäti, prelínajúc minulosť so súčasnosťou. Krátky film tematizuje rozlúčku so svetmi, ktoré blednú, keď ich naši predkovia opustia navždy. Režisérka sa prostredníctvom filmu vyrovnáva so stratou blízkej osoby a dáva posledné zbohom všetkému, s čím sa jej spájala. „Film zobrazuje smrť ako konečný, nemenný a nevyhnutný bod, ktorý dáva hodnotu a dôležitosť všetkému, čím v živote prechádzame,” popisuje svoju skúsenosť režisérka. „Strigov je napojený na pohanstvo, magické rituály a povery, čo z neho robí veľmi tajomné miesto, vyvolávajúce detskú zvedavosť a predstavivosť,” uzatvára Berezňáková.

Bratstvo

Jabir, Usama a Useir sú traja mladí bosnianski bratia, ktorí sa narodili do pastierskej rodiny. Vyrastali v tieni svojho otca Ibrahima, prísneho islamistického kazateľa. Keď je Ibrahim odsúdený na dva roky vo väzení za vojnovú účasť a terorizmus, náhle zostávajú chlapci odkázaní sami na seba. Akonáhle zmiznú nároky otca a prísna doktrína, ich životy sa drasticky zmenia. Bratia skúmajú hranice svojej novonadobudnutej slobody na neľahkej ceste stať sa mužmi. Dospievanie ešte nikdy nepôsobilo tak intímnym a vyčerpávajúcim dojmom. Stretávajú sa s ťažkosťami, zápasia medzi sebou a čelia jeden druhému, pričom sa pred našimi očami rozvíjajú ich rozdielne identity. Film Bratstvo je intímnym skúmaním prechodu od dospievania k mužstvu, hľadania identity, nachádzania lásky a prijatia seba samého.

Strigov

Krátky dokumentárny/poetický film zobrazuje intímnu perspektívu, surreálnu reflexiu smrti a života na zriedkavo zachytenom momente pohrebu zosnulého príbuzného. Film je rozlúčkou so zanikajúcim svetom tradičnej rusínskej komunity v kopcoch východného Slovenska. Film je metaforou, rozlúčkou so svetmi, ktoré blednú smrťou každého z našich predkov. Vizuálne vysoko subjektívny, snový čiernobiely film sprevádzajúci divákov do sveta pamäti a vzájomne sa prelínajúcej minulosti a súčasnosti.

Zoznam aktuálnych premietacích miest a časov:

24.6 / 18:30 / Kino Lumière, Bratislava
25.6 / 20:30 / Kino Lumière, Bratislava
26.6 / 18:00 / Kino Lumière, Bratislava
27.6 / 20:30 / Kino Lumière, Bratislava
28.6 / Kino Lumière, Bratislava
01.7 / Kino Lumière, Bratislava
15.7 / Skorofilmový klub, Zvolen





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.