Finch by bol s kvalitnejším scenárom výborným súčasným sci-fi

Do ponuky Apple TV+ bol nedávno zaradený aj sci-fi titul Finch, kde si Tom Hanks zahral inžiniera, ktorý má pred ...

pridal Tatiana Rusnáková 13.11.2021 o 21:15
Finch by bol s kvalitnejším scenárom výborným súčasným sci-fi


Do ponuky Apple TV+ bol nedávno zaradený aj sci-fi titul Finch, kde si Tom Hanks zahral inžiniera, ktorý má pred smrťou ešte jednu túžbu – nájsť niekoho, kto by sa postaral o jeho psa. Zostrojí preto robota, ten sám seba nazve Jeff. Projekt pochádza z dielne režiséra Miguela Sapochnika. Ten sa presadil už so svojim debutovým filmom Repo Men, skutočnú slávu však získal až ako režisér niekoľkých epizód k seriálu Game of Thrones. Jeho aktuálny počin rozdelil kritikov na dve polovice – kým jedna skupina ho považuje za nenápadné prekvapenie, ostatní kritizujú slabé stránky, ktoré prevažujú tie silné. Na portáli Metacritic si Finch drží hodnotenie 56 %.

IndieWire (83 %)

V dobe, kedy dlhometrážnej sci-fi tvorbe dominuje megalomanská šou na pokračovanie stvoril niekto tichý, nenápadný post-apokalyptický svet s veľkým dosahom, v ktorom si Tom Hanks zahral umierajúceho inžiniera menom Finch. Postaví robota s jediným cieľom – aby sa po jeho smrti postaral o Finchovho psa. To nie je tá zvláštna časť. Tou je práve jeho výtvor – vnímavý, takmer tri metre vysoký otvárač konzerv, ktorý sám seba nazýva Jeff.  Zahral si ho Caleb Landry Jones, herec pripomínajúci skôr mimozemšťana než androida. Napriek (alebo práve vďaka tomu) prináša sústavne zábavný výkon od srdca – povyšuje Jeffa na miesto Gorta, R2-D2 či Langovho Maschinemenschena a právom patrí do panteónu najznámejších kovových postáv – čo zrejme nikto z divákov nečakal.

Variety (80 %)

Režisér Miguel Sapochnik vyzdvihuje tematický šarm Fincha vizuálnou stránkou evokujúcou šíre planiny, krajinky a panorámy Amerického Západu. Spolu tieto prvky aktivujú u diváka údiv a dokonca environmentálne vedomie za pomoci luxusnej kamery Joea Willemsa a klamlivo skromnej výpravy, ktorá berie prirodzene temné stránky materiálu tak vážne ako jej najsvetlejšie momenty.

Slash Film (75 %)

Finch pôsobí ako zmes iných, podobných kúskov. Je nemožné pozerať sa na prázdne, prachom zadúšané pustiny a nespomenúť si na Wall-E. Element road tripu vstupujúci do príbehu hneď v úvode zas evokuje nedávny Nomadland/Krajinu Nomádov. Keďže snímka pochádza z dielne Amblin Productions, pozorovateľné sú aj isté Spielbergovske trópy (chýbajúci otec) – pri nich si spomenieme na E.T.ho, či A.I. Umelú inteligenciu. Pri Finchovi nemôžeme potlačiť túžbu po tom, aby bol režisérom ozaj Spielberg – je to presne podľa jeho gusta.

Paste (68 %)

Sapochnik nenatočil dlhometrážny hraný film od roku 2010, kedy debutoval Repo Men. Medzitým ale stvoril pilot k Altered Carbon a aj tie najambicióznejšie epizódy Game of Thrones, ktoré v podstate už takými filmami sú. Jeho práca na tejto snímke berie niečo technologicky úžasné a mieša to s poctivými emóciami, je jednoduchým chválením sa skúseného cestovateľa. Bodaj by to ale padlo na úžitok niečoho skvelého – Finch je ale zabudnuteľný titul s výnimočnými momentmi.

Rogerebert.com (63 %)

Je úžasné sledovať Hanksa, ako vedie príbeh na plátne, bez účasti akýchkoľvek ostatných (ľudských) postáv. Kamera je úžasne elegická, krásu nachádza v znivočených pustatinách a aj krátka pauza je v jeho rukách priam magická. Výrazne však zaostáva scenár – ten je predvídateľný, nekonzistentný a šitý horúcou ihlou. Hanks robí, čo môže, sám to však neutiahne.

The Hollywood Reporter (60 %)

Možno budete tušiť, kam smeruje každý z krokov Fincha a už teraz si zrejme celkom dobre viete predstaviť ako vyzerá jeho podzemné laboratórium, alebo aké prašné púšte obýva, skvelý balans technológie a odzbrojujúcej nehy však postupne otupí akýkoľvek odpor. Výrazne tomu napomáha aj príjemná hudba Gustava Santaolallu.

The Wrap (50 %)

Rovnako ako produkcia, tak aj scenár je síce precízne pripravený ale ničím neprekvapí. Film ožíva pri individuálnych momentoch s Hanksom a Landry Jonesom. Navyše hocako fotogenický a talentovaný skutočný pomocný pes Seamus je, Sapochnik využíva reakčné zábery psa až príliš často, čím strácajú na kvalite.

The Guardian (40 %)

Celá snímka je nanešťastie bez akéhokoľvek vyvrcholenia, navyše úplne bez chuti.

Slant Magazine (38 %)

Medzi efektnými špeciálnymi efektmi a rozkošnými pádmi na zadok stojí solídny Hanks, ktorý svoju postavu prezentuje skôr než ľúbivého starého mrzúta ako mizantropa, ktorý si s ľuďmi nerozumel ani pred apokalypsou. Stotožniť sa teda vie len s robotom podľa vlastnej výroby. Nemožno pochybovať o Hanksových hereckých kvalitách, je ale len toľko, čo dobrý herec zvládne – a takýto scenár s trápnymi dialógmi sú ďaleko za jeho možnosťami.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.