42 NAJLEPŠIE HODNOTENÝCH FILMOV NA KINEME POČAS ROKA 2019

42 NAJLEPŠIE HODNOTENÝCH FILMOV NA KINEME POČAS ROKA 2019

článok



V roku 2019 sme na Kineme publikovali viac ako 200 filmových recenzii. Nasledujúce tituly si našu pozornosť získali najviac a považujeme ich za najdôležitejšie filmy roka 2019.

A dýchajte pokojne / Andið eðlilega (recenzia filmu)

Okraj islandského poloostrova Reykjanes. Dve ženy, ktorých osudy sa na krátku chvíľu vďaka nepredvídateľným okolnostiam pretnú. Medzi islandskou slobodnou matkou a africkou ženou žiadajúcou o azyl sa vytvorí intímne puto a obe začnú spoločne bojovať za to, aby sa ich životy vrátili na tú správnu cestu.

Ad Astra (recenzia filmu)

Brad Pitt putuje na vonkajší okraj slnečnej sústavy, aby odhalil záhadu, ktorá ohrozuje životy ľudí na Zemi. Objavuje tam tajomstvá, ktoré spochybňujú povahu ľudskej existencie a naše miesto vo vesmíre. 22.storočie. Umelá inteligencia je integrovaná do všetkých priemyselných odvetví. Mesiac a Mars sú kolonizované. Ľuďmi osídlené satelity obiehajú okolo Neptúnu, najvzdialenejšej planéty slnečnej sústavy...

Apollo 11 (recenzia filmu)

Fascinujúci dokument o výprave prvého človeka na Mesiac. Päťdesiat rokov od pristátia prvého človeka na Mesiaci sa pootvorili bohaté archívy NASA, aby o preslávenej ceste Apolla 11 vydali nové svedectvo. Doteraz nezverejnený materiál prináša v ohromujúcej audiovizuálnej kvalite na 70mm film zachytený štart z Mysu Canaveral, komorné svedectvo o nadpozemskom pokoji panujúcom v lunárnom module...

BATAstories (recenzia filmu)

Celovečerný dokumentárny film o výrobe a predaji topánok a obuvníctve. Zachytáva dôležité míľniky aj omyly spojené s budovaním veľkolepého rodinného baťovského impéria. Vo filme sa cieľavedome prelínajú tri hlavné roviny rozprávania: životopisná – sleduje osudy zakladateľov firmy, súčasná – mapuje aktuálny stav globálneho kapitalizmu (jeho priekopníkom bol aj Tomáš Baťa) a spomienková – postavená na výpovediach českých a slovenských „baťamanov“ roztrúsených po celom svete.

Beats (recenzia filmu)

Rok 1994, malé mesto v strednom Škótsku. Najlepších kamarátov Johnna a Spannera spája od detstva pevné puto. Keď sa ocitnú na prahu dospelosti, ich životné cesty sa rozdelia: Johnno sa aj s rodinou sťahuje do peknej štvrte iného mesta a Spanner musí čeliť neistej budúcnosti v zapadákove. Ale blížiace sa leto bude iné – ako pre nich, tak pre celú krajinu – Británia zažíva explóziu freeparty scény a zrod najväčšieho kontrakultúrneho hnutia mládeže v tej dobe.Obidvaja túžia po dobrodružstve a úniku a rozhodnú sa pre poslednú spoločnú akciu a vyrazia na nelegálnu rave party.

Bedári / Les Misérable (recenzia filmu)

Stéphane sa nedávno pridal k zvláštnej kriminálnej jednotke v Montfermeili, na predmestí Paríža. Spolu so svojimi kolegami Chrisom a Gwadom, ktorí sú obaja skúsenými členmi tímu, rýchlo zaregistruje zvyšujúce sa napätie medzi susediacimi gangami. Keď sa počas zatýkania ocitnú na úteku, dron zachytí každý ich pohyb, každú akciu...

Bolesť a sláva / Dolor y gloria (recenzia filmu)

Antonio Banderas a Penélope Cruz v novom filme kultového španielského režiséra Pedra Almodóvara. Antonio Banderas hrá rolu filmového režiséra, ktorý už nieje schopný tvoriť. Príčinu tvorčej prázdnoty musí hľadať vo svojom živote. V spomienkach sa vracia do detstva, k svojej prvej dospelej láske i k bolesti z ich rozchodu.

Deväťdesiate / Mid90s (recenzia filmu)

Americké predmestie 90-tych rokov. Trinásťročný Stevie tu žije so svojou matkou, ktorá ho vychováva sama a jeho agresívnym bratom. Netúži po ničom inom, iba utiecť a tak si zaobstará skateboard a pridáva sa k skupine skejterov. Práve jeho noví kamaráti mu pomáhajú prekonať smutnú realitu, zažíva tú prvé radosti a strasti dospievania. Film je režijným debutom amerického herca Jonaha Hilla.

Diego Maradona (recenzia filmu)

Diego je usmievavý chlapec z predmestia, ktorý miluje futbal a svoju veľkú rodinu. Vďaka obrovskému talentu plní sny sebe, svojim blízkym i stovkám miliónom fanúšikom po celom svete. V Neapoli, kde aj diabli potrebujú svojich bodyguardov, sa Diego stáva Bohom. Fanatický obdiv a slávu je ťažké ustáť a Diego skrýva svoju ľudskú tvár čím ďalej viac pod maskou Maradonu.

Dievča / Girl (recenzia filmu)

Lara je trans žena, ktorá sa narodila s telom a menom chlapca. Podstupuje hormonálne a chirurgické procedúry, ktoré z nej spravia ženu. Zároveň sa zapisuje na prestížnu baletnú školu, kde oddych nemá miesto. Všetci v jej okolí jej snahu a túžbu chápu a podporujú ju, film nie je o boji s okolím. Je o vnútornom boji Lary, o túžbe, ktorá je tak silná, že jej v nej nič nezabráni.

Dobrá smrť (recenzia filmu)

Nevyliečiteľne chorá Janette by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní. Syn Simon, ktorý po nej zdedil svalovú dystrofiu, má pre matkino rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget.

Favoritka / The Favourite (recenzia filmu)

Na kráľovskom dvore nešťastnej a slabej anglickej panovníčky Anny Stuartovnej dochádza ku každodennému boju o jej vrtkavú priazeň. Usilujú sa o ňu nielen ministri a vojvodcovia, ale predovšetkým jej dve spoločníčky, Lady Sarah a komorná Abigail. Tieto dve dámy sa v dráme plnej čierneho humoru nezastavia pred ničím.

Free solo (recenzia filmu)

Alex Honnold si v živote nekladie malé ciele. Špičkový americký športovec udivuje svet odvážnymi balansovaním na hrane života a smrti, keď zdoláva zložité strmé vrcholy sám a bez akéhokoľvek istenia. Yosemitský gigant El Capitan ale predstavuje výzvu, pred ktorou aj chladnokrvný a zdanlivo emócií zbavený lezec zapochybuje. Oscarom ovenčený dokumentárny thriller unikátnym spôsobom kombinuje závrat a eufóriu.

Hranica / Gräns (recenzia filmu)

Tina pracuje ako dôstojníčka colnej služby, čo sa v prípade ženy, ktorá šokuje okolie zdeformovanou tvárou, môže zdať nelogické. Lenže Tina má neuveriteľný čuch. Dokáže na diaľku odhaliť tých, ktorí majú strach a v batožine nepovolené látky a materiály. Počas jedného rutinného dňa v službe stretne Voreho, zanedbaného a mastného vlasáča v koženej bunde, ktorého pach nepripomína nič z toho, čo Tina dosiaľ cítila. Vore je kľúčom k jej záhadnej identite.

Humorista / Yumorist (recenzia filmu)

Boris Arkadij sa živí humorom v dobe, keď vás smiech môže existenčne zlikvidovať. Polovina 80. rokov. Brežnev zomrel, Andropov zomrel a o Černenkovi sa šepká, že tiež nie je v na tom zdravotne najlepšie...Boris vystupuje s neškodným skečom o opičke a žije život prominentného komika režimom nielen tolerovaného, ale aj podporovaného. Pod povrchom sa ale dusí. Humor je slobodný a pohŕda hlúposťou mocných.

Joker (recenzia filmu)

Skrachovaný komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) sa dlho pohybuje na tenkej hranici medzi realitou a šialenstvom. V jeden deň sa potuluje vo svojom obleku klauna po uliciach Gotham City a dostáva sa do konfliktu s brutálnymi zlodejmi. Pomaly sa roztáča špirála udalostí, ktorá vyústi do hrozivých rozmerov.

Le Mans '66 / Ford v Ferrari (recenzia filmu)

Strhujúci legendárny príbeh o tom, ako konštruktér áut Carroll Shelby a britský jazdec Ken Miles postavia pre automobilku Ford revolučný závodný automobil Ford GT40, aby s ním zvíťazili nad Enzom Ferrarim v dvadsaťštyrihodinovom závode Le Mans vo Francúzsku v roku 1966. Navzdory prekážkam a obmedzeniam, ktoré im do cesty stavia aj samotný majiteľ Ford, vyvinú revolučné vozidlo, ktoré prevalcuje každého konkurenta.

Leto (recenzia filmu)

Leningrad, začiatok osemdesiatych rokov. Neoficiálnou hudobnou scénou hýbu miestni nasledovníci Lou Reeda, Iggyho Popa, Bowieho alebo Talking Heads. Patrí k nim aj mladý Viktor. Keď sa stretáva so svojím idolom Mikom a jeho krásnou ženou Natašou, začína leto plné hudby, priateľstva a zakázanej lásky.

Liyana (recenzia filmu)

Svazijské dievča sa vydáva na nebezpečnú cestu, aby zachránila jej dvoch mladších bratov. Animovaný africký film sa rodí cez predstavy piatich detí zo sirotinca. Pod dohľadom lektorky spolupracujú, aby vytvorili príbeh o vytrvalosti, ktorý je tvorený ich najhoršími spomienkami a najkrajšími snami. Animovaný život ich fiktívnej postavy sa prelína s poetikou a observačným dokumentom a film je tak oslavou kolektívneho vytvárania príbehu.

Marriage Story (recenzia filmu)

Autorský režisér Noem Baumbach (Frances Ha) sa pozerá na rozpad manželstva a rodinu, ktorá zostáva spolu. V hlavných úlohách sa predstavili Scarlett Johansson, Adam Driver a Laura Dern. Dramédia mala premiéru na tohtoročnom festivale v Benátkach.

Narušiteľ systému / Systemsprenger (recenzia filmu)

Bernadette, alebo Benni, ako sa radšej necháva prezývať, je dievča s tvárou anjela, no plné nespútanej energie. Je ‘narušiteľom systému’. Tento termín sa používa pre problémové deti, ktoré porušujú každé jedno pravidlo; deti, ktoré odmietajú prijať akýkoľvek druh štruktúry a ktoré postupne prepadnú cez trhliny detských zariadení sociálnej starostlivosti...

Nech je svetlo (recenzia filmu)

Nech je svetlo je príbehom slovenského gastarbeitera v Nemecku, ktorého syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Keď sa chlapec zapletie do šikanovania a usmrtenia spolužiaka, otec začne zisťovať pravdu o tom, čo sa stalo, pravdu o stave vecí, pravdu o sebe samom.

Nedotýkaj sa ma / Touch Me Not (recenzia filmu)

Laura už roky pracuje v továrni na výrobu figurín. Pre problémy s vlastným prežívaním nazerá do intímneho života druhých a platí mladým mužom za navodenie ilúzie intimity. Tudorovi, hercovi, ktorý si zarába ako masér, sa páči žena, ktorá odmieta jeho snahy o kontakt. Začne ju prenasledovať a nachádza iné spôsoby, ako sa jej dotýkať – prostredníctvom vecí a miest, ktorých sa dotýkala ona. Laura jedného dňa medzi divákmi interaktívnej šou Paula a Tudora pocíti istú fascináciu.

Ostrým nožom (recenzia filmu)

Ostrým nožom je príbehom otca, ktorý musí pochovať vlastné dieťa. Okrem tragickej udalosti vraždy svojho syna čelí očierňovaniu zo strany médií, nečinnosti polície, ale aj vlastnému pocitu viny. Postupne sa dozvedá stále viac o pozadí útoku a snaží sa na vlastnú päsť dopátrať pravdy. Od začiatku sa však zdá, že smrť jeho syna nebude nikdy potrestaná. Dokáže odpustiť aspoň sám sebe?

Parazit / Gisaengchung (recenzia filmu)

Čierna komédia sleduje chudobnú, ale prefíkanú štvorčlennú rodinu, ktorá sa rozhodne infiltrovať do bohatej domácnosti biznismena Parka. Čo sa môže stať, keď sa stretnú dva odlišné svety? Originálny dielo majstrovsky pracuje s prvkami thrilleru, drámy ale aj satiry a prináša vtipný a nepredvídateľný divácky zážitok. Mnohí ho označili za najzábavnejšieho víťaza festivalu v Cannes od obdobia Pulp Fiction.

 

Pardon, nezastihli sme vás / Sorry We Missed You (recenzia filmu)

Ricky a jeho rodina bojujú s ťažkosťami kvôli dlhu od finančnej krízy v roku 2008. Príležitosť opäť sa postaviť na nohy a získať nezávislosť sa objaví s lesklou novou dodávkou, ktorá poskytne Rickymu šancu stať sa samostatne zárobkovým šoférom. Je to ťažká práca, rovnako ako aj práca jeho ženy, ktorá je opatrovateľkou...

Pomaľované vtáča (recenzia filmu)

Sugestívna a znepokojivá metafora natočená podľa svetového bestselleru Jerzyho Kośinského prináša sugestívnu výpoveď o tom, ako vojna plodí zlo, ktoré sa v človeku objavuje a ostáva bez ohľadu na to, kto na akej strane barikády stojí. Zasahuje všetko a všetkých bez rozdielu. Čierno-biela snímka nakrútená na 35mm film hovorí o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou na jednej strane a nevinnosťou a láskou na strane druhej. Príbeh desaťročného chlapca, ktorého rodičia posielajú k tete na ukrajinský vidiek, aby ho tým ochránili pred nástrahami vojny.

Portrét ženy v plameňoch / Portrait de la jeune fille en feu (recenzia filmu)

Bretónsko, rok 1760. Talentovaná maliarka Marianne dostane zadanie odísť do panského domu na izolovanom ostrove a namaľovať tam svadobný portrét Héloise – mladej ženy z bohatej rodiny, ktorá na prianie svojej matky práve opustila kláštor, aby sa vydala do Milána. Héloise dohovorenému manželstvu vzdoruje tým, že odmieta maľbu portrétu.

Posledné večery na Zemi / Di qiu zui hou de ye wan (recenzia filmu)

Hypnotický romantizujúci neonoir najtalentovanejšieho súčasného čínskeho filmára Gana Biho je magickou meditáciou o priestore a čase i enigmatickou básňou o strate a bolesti, snom utkaným z nespoľahlivej pamäti. Podmanivý rytmus a trúchlivá obrazotvornosť filmu o mužovi, ktorý hľadá svoju dávno stratenú lásku, pripomína ponurejšiu a abstraktnejšiu verziu raných filmov Wonga Kar-waia či vrcholných diel Andreja Tarkovského.

Rocketman (recenzia filmu)

Rocketman je hudobná fantázia, ktorá rozpráva životný príbeh jedného z najúspešnejších hudobníkov súčasnosti. Elton John vždy spieval ako boh, obliekal sa ako nikto iný predtým a žil ako pravý rocker. Napriek všetkému to prežil v zdraví, aby vám teraz o svojom turbulentnom živote mohol s odstupom porozprávať...

Roma (recenzia filmu)

Zatiaľ najosobnejší projekt oscarového režiséra a scenáristu Alfonsa Cuaróna. Film, ktorý si z MFF v Benátkach odniesol hlavnú cenu Zlatého leva a s desiatimi nomináciami na Oscara bude jedným z najsledovanejších. Film Roma sleduje dievča Cleo, ktoré pracuje v domácnosti stredostavovskej rodiny v štvrti Roma v hlavnom meste Mexika.

Striedavá starostlivosť / Jusqu'à la garde (recenzia filmu)

Snímka ukazuje, že domáce násilie nie je jednoduché, že to nie je niečo čo príde a odíde. Musíte byť stále v strehu. Človek, ktorý vás ohrozuje, vás nechce nechať len tak odísť. A ak s ním máte syna, stáva sa jeho najväčšou zbraňou. Pri boji o opatrovníctvo stojí vaše svedectvo proti jemu. A sudkyňa nemusí rozhodnúť vo váš prospech.

Šťastný Lazzaro / Lazzaro felice (recenzia filmu)

Lazzaro je mladík tak dobrosrdečný a úprimný, až sa niektorým ľuďom zdá hlúpy. Žije v odľahlej časti Talianska v izolovanej komunite roľníkov, ktorí už pred desiatkami rokov stratili kontakt so zvyškom sveta a bez nároku na mzdu, vzdelanie alebo slušné životné podmienky tvrdo pracujú pre svoju premúdrelú paní. Bez možnosti porovnanie však žijú svojím spôsobom šťastne...

Take krásne šaty / In Fabric (recenzia filmu)

Strašidelné rozprávanie je zasadené do hektického obdobia zimných zliav v obchodnom dome. Hovorí o prekliatych šatách, ktoré putujú od človeka k človeku a ich cestu sprevádzajú ničivé dôsledky. Vo svojom najnovšom filme dokazuje Peter Strickland svoj osobitý filmársky štýl.

The Irishman (recenzia filmu)

Scorseseho najpremýšľavejší a najrafinovanejší majstrovský kúsok, v ktorom reflektuje svoju doterajšiu filmovú tvorbu. Nájomný vrah Frank Sheeran (Robert DeNiro) je Ír pracujúci pre taliansku mafiu, vedenú okrem iného Russellom Bufalinim (Joe Pesci). Ten nad ním drží ochrannú ruku a dohodí mu spoluprácu s Jimmym Hoffom (Al Pacino).

Toy Story 4 (recenzia filmu)

Nejeden fanúšik by si v roku 2010 pomyslel, že trilógia Príbehu hračiek je celistvá a nič k nej netreba dodať. Ale Disney zavelil, že by sa ďalší diel predsa len uživil a zarobil na seba. A v Pixare si scenáristi povedali, že prečo nie a vytvorili novú časť, do ktorej dokázali predsa vložiť aj niečo nezabudnuteľné. Bude to opäť jazda a Pixar opäť ukáže, že je na míle ďaleko od kvanta animákov, ktoré nám chodia do kín...

Traja blízki neznámi / Three Identical Strangers (recenzia filmu)

Mať identické dvojča je rarita. Byť však jedným z trojice identických chlapcov však už smrdí takmer nemožným. A zistiť to až na sklonku dvadsiateho roku života, tak to je základný pilier dokumentárneho filmu Traja blízki neznámi. Začiatok 80.rokov. Robert a Eddy sa náhodne stretli na vysokej škole, kde zistili, že niečo na ich vzhľade je zvláštne. Rovnaké pohyby, výzor a deň narodenia. Obaja boli adoptovaní, dokonca cez tú istú agentúru. Spoznali sa dvojičky, črtala sa senzácia.

U Zlatej rukavičky / Der goldene Handschuh (recenzia filmu)

Nekompromisný portrét zvráteného psychopatického násilníka ovládaného nenávisťou k ženám, sexuálnou nenásytnosťou. Zároveň sociálna štúdia o odvrátenej strane vtedajšieho ekonomického zázraku v Nemecku, kde jednotlivci zmietaní vojenským a povojenským chaosom trpeli úplným nedostatkom sebadôvery.

Vlastníci (recenzia filmu)

Mnohí majitelia bytov to poznajú z vlastnej skúsenosti. Hrdinami filmu Vlastníci sú totiž práve majitelia. Majitelia bytov v staršom činžovom dome, ktorí sedia na domovej schôdzi a pokúšajú sa o nemožné. Vyriešiť vo vzájomnej zhode problémy týkajúce sa správy ich domu…Sú medzi nimi rojkovia jednajúci v prospech celku, vypočítaví prospechári či rafinovaní manipulátori, ale aj ľudia stratení v pocitoch vlastnej bezvýznamnosti.

Vtedy v Hollywoode / Once Upon a Time ... in Hollywood (recenzia filmu)

Deviaty Tarantinov film prináša viaceré očakávania, ktoré môžu a nemusia byť splnené. Čo vás na filme láka? Herecký koncert DiCapria a Pitta? Umný režisérsky štýl chlapíka, čo príde s novým filmom raz za tri-štyri roky? Parádne retro i sonda do zlatého veku Hollywoodu, keď začala hlasno klopať TV na dvere? Alebo ste prišli na tie vraždy pod taktovkou Charlesa Mansona?

Woman at War / Kona fer í stríð (recenzia filmu)

Je lepšou metódou, ako zachrániť svet, sabotáž stožiarov vysokého napätia alebo adoptovanie ukrajinskej siroty? Túto otázku rieši svojrázna „zenová teroristka“ v šťavnatom a ironickom filme Benedikta Erlingssona. Päťdesiatnička Halla je učiteľka a zbormajsterka žijúca zdanlivo usporiadaným spôsobom života. Tvrdá a nekompromisná žena vedie súkromnú vojnu s priemyselnými gigantmi, ktoré ničia islandskú krajinu. Ako prispieť svojím dielom k tomu, aby nenastala ekologická a sociálna katastrofa?

Zbohom synu / Di jiu tian chang (recenzia filmu)

Niektoré stretnutia sú len na chvíľu, niektoré rozlúčky môžu zabrať celý život. Snímka Zbohom, synu je znamenite vystavanou rodinnou ságou, ktorá zachytáva transformáciu čínskej spoločnosti prostredníctvom príbehu manželského páru postihnutého osudovou tragédiou. Film, ktorý je práve tak emotívnou melodrámou ako prenikavou štúdiou kultúrnych a politických premien, sleduje svojich hrdinov v priebehu troch desaťročí.


autor kinema 31.12.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.