Nový Batman pôsobí ako film z 90. rokov, dobre sa pozerá, ale vytratí sa

A nie je na nového Batmana už príliš skoro? Táto otázka mi rezonuje v mysli už od oznámenia novej série, ale je jasné, že ...

pridal Michal Korec 10.3.2022 o 15:38
Nový Batman pôsobí ako film z 90. rokov, dobre sa pozerá, ale vytratí sa


A nie je na nového Batmana už príliš skoro? Táto otázka mi rezonuje v mysli už od oznámenia novej série, ale je jasné, že Warner Bros. potrebuje svoje rodinné zlato a DC licenciu držať pri živote. Od Nolanovej top trilógie ubehlo 10 rokov (a 17 od jej štartu), odbočka s Benom Affleckom v Justice League nesadla, a tak tu máme prístup, ktorý Hollywoodu ide teraz najlepšie: reštart/reboot/natoč to znova.

Ale Nolanová trilógia (nehovoriac o klasike od Burtona) tu vrhá viacnásobný tieň na všetky nové pokusy. Je preto chvályhodné, že Warneri našli talentovaného režiséra a Matt Reeves si mohol nového Batmana natočiť po svojom. A stavil na to, čo funguje u Gothamského bojovníka najlepšie, na temnotu. S minimom humoru, násilím dostupným v rámci PG-13 (u nás MN15) a novými predstaviteľmi či inak podanými postavami.

Zápletka sa točí okolo nového šialenca v Gothame – volá sa Riddler (Hádankár), teraz odkrágľoval starostu uprostred volebnej kampane a na muške má ďalšie ciele. Na mieste činu necháva odkazy, šifry a nájde sa aj čosi pre Batmana. Akoby všetky jeho vraždy postupne smerovali k nemu (alebo jeho civilnej verzii Brucea Waynea). Obetí pribúda, spojitosť sa hľadá ťažko, aj policajný vyšetrovateľ Gordon zažije ťažké chvíle, keď príde o šéfa. Starí známi ako Alfred sa snažia pomáhať Bruceovi, ale sami sú zraniteľní. A mafiánom klepli síce nedávno po prstoch, ale ich špinavý biznis ďalej prosperuje. Od Halloweenu do volebnej noci bude len týždeň, ale Gotham sa možno otrasie v základoch.

Asi ste už v nejednej recenzii čítali, že nový Batman sa podobá na Fincherov triler Sedem či Zodiac. Osobne by som k tejto inšpirácii pridal ešte pár ďalších filmov a jasne vyriekol rezultát, že tento Batman pôsobí ako film z 90. rokov – je intenzívny, dáva si načas (176 minút!), ale nenudí. Na dnešné pomery nie je zbrklý a dokonca možno súhlasiť, že to takmer nie je komiksový film, iba dobrý triler s pár postavami z DC dielne.

Inšpirácie z 90. rokov sú na viacerých miestach. Hoci hľadanie stôp a spojitostí pripomína tú Sedmičku, mne celá atmosféra špinavého mesta navodzuje pocit z Horlivosti/Neľútostného súboja. Najmä v momentoch, keď sledujeme Selinu Kyle so svojimi záťahmi. Vybrané scény v klube sú parádne natočené, hlučné, štýlové a keď do nich Batman príde, skôr by som tam čakal Bladea, ktorý v rytme techna kosil upírov v roku 1998.

Nový Batman pôsobí ako film z 90. rokov, dobre sa pozerá, ale vytratí sa

Batman 2022 sa síce dobre pozerá, plynie, ale po videní sa neubránite pocitu, že všetko sme už videli a tu je to iba inak poskladané. Niekedy lepšie, inokedy menej. Gradácia filmu je fajn a fungujú v ňom akčné scény. Finále je veľké, ale nie úplne prepálené ako v iných DC spektákloch. Pohybujú sa tu známe postavy (Riddler a Penguin, Catwoman, Gordon a Alfred), ale sú inak vložené do deja. Neprídeme ani o vysvetľovanie celej minulosti a straty Bruceových rodičov (koľký raz už?) a vo finálnej scéne sa rysuje ďalší starý známy.

Ťažšie sa hodnotia aj herecké výkony, keď máte v pamäti iných borcov. Andy Serkis prekvapí, ale Michael Caine je iná liga. Jeffrey Wright hrá veľmi dobre, no Gary Oldman mal viac priestoru. Zoe Kravitz sa ukáže byť najlepším prekvapením. Colin Farrell je zamaskovaný a spoznávate ho podľa hlasu, John Turturro sa tu vyplatil a Paul Dano hrá klasického magora. Ostáva Robert Patinson, ktorému Batman v plášti celkom ide, Brucea zvláda ťažšie. Na druhej strane potvrdil, že je dobrou voľbou pre postavu v tomto období: je len dva roky v uliciach ako maskovaný ochranca, cíti rozpoltenosť, obzerá sa vzad, a preto rozpačité pôsobenie sedí.

Nový Batman pôsobí ako film z 90. rokov, dobre sa pozerá, ale vytratí sa

Po formálnej stránke je Batman dobre zvládnutým remeslom. Kamera Greiga Frasera využíva nádherné uhly na dianie, k hudbe by som mal isté výhrady. Je funkčná, do tohto filmu sa hodí. Na pamätné motívy Elfmana či Zimmera sa však nechytá – určite si ich po odchode z kina nebudete pohmkávať, lebo nie je čo.

Batman 2022 je dobrý triler na tri hodiny. S premiešanou zápletkou, známymi postavami v iných momentoch a ak pôjdete naň s tým účelom, poteší. Alebo ak ste sa neprejedli Batmana, chcete ho vidieť inak, v pomalej variácií a možno ako začiatok novej série. Matt Reeves nedokáže sklamať, lebo na to je príliš šikovný a bolo by zaujímavé vidieť od neho aj ďalšie časti. Len prosím, určite tam automaticky nepchajte Jokera, toho mám už plné zuby. A zatiaľ čo sledovanie filmu je príjemné, po dni-dvoch rýchlo vyšumí. Ale do kina určite patrí.

Nový Batman pôsobí ako film z 90. rokov, dobre sa pozerá, ale vytratí sa

Inak IMAX verzia vás asi prekvapí, že nemá špeciálne formátovanie. Je to poctivo natočený film v 2,35:1 formáte (širokouhlý, nie na plné plátno), má vycibrený zvuk, ktorý sa ukázal najmä v dunení alebo akčných sekvenciách, kedy je parádne prenikavý. Inak strieda tiché a hlučné pasáže, čo je dané povahou filmu. Isteže si poriadne užijete naháňačku i veľké finále, ale dobre vyznejú aj malé intímne scény sledovania. A rozhodne si vychutnáte škaredú, špinavú, upršanú atmosféru jesenného Gothamu s noir monológmi.

Hodnotenie: 8/10

Zvuková podcastová recenzia TU





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.