Tieto filmy roka 2020 sme na Kineme hodnotili ako tie najlepšie

Výber filmov so svetovými premiérami v roku 2020, ktoré na Kineme získali hodnotenie 8/10 a vyššie...

pridal kinema 2.1.2021 o 22:03
Tieto filmy roka 2020 sme na Kineme hodnotili ako tie najlepšie


Výber filmov so svetovými premiérami v roku 2020, ktoré na Kineme získali hodnotenie 8/10 a vyššie.

Agenti chaosu / Agents of Chaos (recenzia filmu)

Bez obalu sa dá napísať, že voľba obyvateľa Bieleho Domu bola v roku 2016 skrátka príliš...príliš. Osočovanie, verbálne a mediálne ataky, diskreditácia na oboch stranách a všeobecný chaos viedli k jednej z najkontroverznejších kampaní v histórii hlasovania. Republikánsky kandidát Donald Trump nakoniec porazil demokratku Hillary Clinton navzdory menšiemu počtu hlasov, čo samé o sebe je veľkou anomáliou „najlepšej demokracie sveta“.

Alchymická pec (recenzia filmu)

Film Jana Daňhela a Adama Oľhu Alchymická pec začína v bode, keď sa končí nakrúcanie posledného celovečerného filmu Jana Švankmajera HMYZ. Otvára sa tak priestor pre svojbytný “parazitný” film, ktorý zachytáva každodenné dianie vo vnútri filmovej i voľnej tvorby Jana Švankmajera a spoločnosti Athanor, v ktorej výhradne vznikajú Švankmajerove filmové diela a výstavy. Film nie je len Švankmajerovým portrétom, ale filmovými prostriedkami oživuje i pre tvorcu zásadnú a neoddeliteľnú bytosť – zosnulú ženu Evu. Tá, spolu s producentom Jaromírom Kallistom, energeticky završuje alchýmickú triádu...

All Day and a Night (recenzia filmu)

All Day and a Night je príbehom muža, ktorý skončil odsúdený na doživotie v americkom väzení. Divák sa bude prostredníctvom jeho spomínania na svoju minulosť oboznamovať s okolnosťami, aké ho viedli na cestu zločinu a aj na samotnú dráhu zločinca. Spomínajúceho muža stvárnil Jeffrey Wright (Westworld), jeho mladšiu verziu Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, My: Us, The Matrix 4).

David Attenborough: A Life on Our Planet (recenzia filmu)

Otázka klimatických zmien je pálčivou témou. Nejde však len o diskusiu posledných rokov, ale priam desaťročí. Závratné dôsledky pociťujeme každým rokom v čoraz väčšej miere narastaním teploty a nepredvídateľným správaním prírody. Nepomáhajú racionálne argumenty a ústrední lídri minulosti (Al Gore) alebo súčasnosti (Greta Thunberg) sú sami kritizovaní, ba priam terčom výsmechu. Silnejúce dokumentárne zázemie streamovacej platformy Netflix bolo teraz využité na šírenie osvety v oblasti zvrátenia súčasného alarmujúceho stavu.

Duša / Soul (recenzia filmu)

Čo môže priniesť jediný rok jednému štúdiu? Jarný animák Vpred bol prekvapivo jeden zo slabších kúskov Pixaru. Ponúkol dobré postavy, nápady i solídne finále, ale oproti iným doručil nižšiu kvalitu. Duša je opäť Pixar v plnej forme a paráde! Pete Docter sa po piatich rokoch odhodlal na veľký kúsok a hoci sa môže spočiatku zdať, že to bude voľné pokračovanie V hlave, ako mi aj Pete na viacerých diskusných paneloch spomínal, ich ambícia bola úplne odlišná a chceli preskúmať iné témy.

Chľast / Druk (recenzia filmu)

Existuje teória, že sa rodíme s malým podielom alkoholu v krvi. Táto mierna intoxikácia otvára našu myseľ svetu okolo nás, zmenšuje problémy a zvyšuje kreativitu. Povzbudený touto teóriou sa Martin a jeho traja priatelia, unavení stredoškolskí učitelia, pustia do experimentu udržať miernu hladinu intoxikácie počas pracovného dňa. Ak dokázal Churhill vyhrať druhú svetovú vojnu značne podgurážený, ktovie, čo môže spôsobiť pár kvapiek im a ich študentom. Prvotné výsledky sú pozitívne a tento malý učiteľský projekt je povýšený na skutočnú akademickú štúdiu. Výsledky sa zlepšujú a skupina sa cíti opäť plná života. Keď to však preženú, experiment pre niektorých pokračuje a iní sú z neho vyradení. Je čoraz jasnejšie, že zatiaľ, čo alkohol viedol k výborným výsledkom, niektoré odvážne činy majú svoje následky.

Crip Camp (recenzia filmu)

Dokumentárny film distribuovaný spoločnosťou Netflix s názvom Crip Camp ponúka divákom veľmi netradičnú tému. Predstavuje nám širšiu skupinu telesne postihnutých občanov Spojených Štátov, ktorí sa zišli počiatkom sedemdesiatych rokov v letnom tábore s názvom Jened. Tu sa spoznávajú teenageri s rôznymi mierami telesných postihnutí a prvýkrát v živote zisťujú, čo je to prežívať život naplno. Väčšinová spoločnosť, vrátane ich najbližších, im totiž neustále dáva najavo, že sú skrátka „iní“. Čo to ale v skutočnosti znamená byť iný, keď jediné, čo nás od seba odlišuje, je iba telesná schránka?

Cuties (recenzia filmu)

Jedenásťročná Amy žije v chudobnej parížskej štvrti so svojou mamou a dvoma bratmi. Jej výchova je naďalej každodenne spätá s ich pôvodom - so senegalskou kultúrou a s rešpektom k monoteistickému náboženstvu islamu. Keď v škole spoznáva svoje rovesníčky, zaujme ju skupinka sporo odetých dievčat na čele s vodkyňou Angelicou. Skrz ich drzé správanie a záľubu v twerkingu (sexuálny a provokatívny tanec pochádzajúci z New Orleans) jej začnú odhaľovať svet plný slobody a zábavy. Ktorý v tom jej – s krutými a so striktne nastavenými mantinelmi, pôsobí tak strašne lákavo. A tak ich kde-tu so záujmom špehuje a postupne sa odkláňa od vzorcov správania, ktoré jej boli odmalička vštepované. Začína kopírovať ich predstavu ženského modelu, z ktorého sála vzrušenie a zákaz.

Fireball: Visitors from Darker Worlds (recenzia filmu)

"Ohnivé gule: Návštevníci z temných svetov" je príkladom vedeckého dokumentu s ambíciou byť kinematograficky hodnotným a výpovedným. Dramaturgicky nemá nosnú štruktúru, chronologickú alebo inak vedenú, jednoducho plynie a pôsobí dojmom, ako by ste si náhodne skúmali zdroje, na ktoré ste narazili pri bližšom skúmaní problému.

I'm Thinking of Ending Things (recenzia filmu)

Charlie Kaufman je istota v scenáristickom a filmovom svete, divák stále vie, čo môže čakať, no aj tak nikdy nevie predvídať čo v jeho filme, či scenári, nájde. Najnovšie víri vody trailer k snímke "I'm thinking of ending this" ktorú Kaufman napísal, aj režíroval pre Netflix, čím sa zaradil k čoraz dlhšiemu zástupu áčkových filmárov spolupracujúcich s VOD platformou. Film je voľnou adaptáciou úspešného romanu Iaina Reida, oficiálna premisa hovorí o mladej žene (hraná Jessie Buckley), ktorá podniká road trip s novým priateľom (Jesse Plemons) na jeho rodinnú farmu. Tam ich však stihne snežná búrka a nedobrovoľne sa tak ocitnú v zajatí rodičov (Toni Colette a David Thewlis), čo eventuálne povedie k ženinmu spytovaniu samej seba, svojho vzťahu aj sveta naokolo. Netflix film propaguje ako „skúmanie ľútosti, túžby a krehkosti ľudského ducha“.

Mank (recenzia filmu)

Film "Mank" prinesie aj atmosféru Hollywoodu 30. rokov. Autorom scenára je Fincherov otec, Jack Fincher. "Mank" sa sústredí najmä na dohady, ktoré sa po úspechu "Občana Kanea" vynorili – Mankiewicz s Wellesom sa dlhé roky sporili o to, kto čo napísal a kto je teda za úspech zodpovednejší. Fincher, ktorý film nakrútil čierno-bielo si do štábu zobral svojich overených spolupracovníkov – o hudbu sa postará Trent Reznor a Atticus Ross, pod výpravu sa podpísal Donal Graham Burt. Zo seriálu "Mindhunter" si so sebou Fincher vzal kameramana Erika Messerchmidta. "Mank" vychádza už túto jeseň a vo filme sa v hlavnej role predstaví Gary Oldman, Amanda Seyfried si zahrá Marion Davis a Orsona Wellesa stvárni Tom Burke.

Never Rarely Sometimes Always (recenzia filmu)

Hlavnou postavou je tichá teenagerka so zvláštnym menom Autumn vyrastajúca v rurálnej oblasti Pensylvánie. Dievča neplánovane otehotnie a jej sesternica Skylar jej pomôže zohnať peniaze na cestu do New Yorku, kde by mal prebehnúť zákrok interrupcie. Avšak ani v tomto veľkomeste nepôjde všetko podľa plánov. Dráma ocenená na tohtoročnom festivale Sundance - U.S. Dramatic Special Jury Award: Neo-Realism.

Neviditeľný / The Invisible Man (recenzia filmu)

Keď Cecilia /Elisabeth Moss, hviezda zo seriálu Príbeh služobníčky/ pochopila, že chodí s psychopatom, bolo už žiaľ neskoro. Odrezaná od sveta v luxusnom sídle majetníckeho vynálezcu pochopí, že ak chce prežiť, musí ujsť. Podarí sa jej to, a keď sa od ex partnerovho právnika navyše dozvie, že ten jej odchod neuniesol a spáchal samovraždu, môže sa po rokoch znovu slobodne nadýchnuť. Okrem toho je ešte aj veľmi bohatá, lebo jej mŕtvy milenec z nejakého zvláštneho zvráteného dôvodu zanechal obrovský majetok. Tak prečo je stále taká nepokojná? Prečo má stále nervy na prasknutie? Prečo sa okolo nej dejú veci, ktoré si nevie vysvetliť a ktoré majú stále desivejší priebeh a dôsledky?

Niet zla medzi nami / Sheytan vojud nadarad (recenzia filmu)

Každá krajina, ktorá presadzuje trest smrti, potrebuje, aby ľudia zabíjali iných ľudí. Štyria muži sú postavení pred nepredstaviteľnú, ale jednoduchú voľbu. Nech sa rozhodnú akokoľvek, priamo alebo nepriamo to naruší ich samých, ich vzťahy a celý ich život. V štyroch tematicky prepojených epizódach Mohammad Rasoulof rozpráva ich príbehy, ktoré sú nevyhnutne aj príbehmi ľudí z ich okolia.

Nomadland (recenzia filmu)

Čo s načatým životom, keď v šesťdesiatke odrazu prídete o všetko? Hlavná hrdinka Nomadland (Krajina Nomádov) si pobalí veci do starej dodávky a vydáva sa na dlhú cestu bez mapy aj cieľa. Meditatívny road movie režisérky Chloé Zhao s vynikajúcou Frances McDormand v hlavnej úlohe vznikol podľa rovnomennej reportážnej knihy Jessicy Bruder. Pozýva medzi moderných odpadlíkov, ktorí prestali hľadať svoje teplé miestečko v spoločnosti – miesto toho sa učia žiť naplno a slobodne na jej okraji.

Králi videa (recenzia filmu)

Čosi nepredstaviteľné pre novodobú generáciu filmových nadšencov, no kus histórie a nostalgie pre tých, ktorí majú striktné reštrikcie krajín východného bloku stále v živej pamäti. Aj tak sa dá v krátkosti zhrnúť hlavná myšlienka pripravovanej novinky Králi videa. Do akej miery je pre vás dôležitý kvalitný obraz, zvuk či dabing filmu, ktorý pozeráte? Čo pre vás znamená doslova rušivý element? A akým spôsobom (nielen) novinky v kinematografii sledujete? Používa niekto z vás VHS nosič? Vedzte, že tieto otázky sa nepýtame náhodou. Na ich princípe totiž vznikla snímka Králi videa, ktorá má hlbšiu myšlienku, než by ste čakali.

Relic (recenzia filmu)

Keď staršia žena Edna nevysvetliteľne zmizne, jej dcéra Kay a vnučka Sam sa ponáhľajú do rozpadajúceho sa vidieckeho domu svojej rodiny a nájdu stopy jej narastajúcej demencie. Je to však skutočne demencia? Austrálsko-americký horor debutujúcej režisérky a scenáristky Natalie Eriky Jamesovej. Film mal svoju premiéru na festivale Sundance a od júla ho čaká online distribúcia.

Salto je kráľ (recenzia filmu)

Zlaňovanie najvyšších vodopádov na našej planéte je výzvou pre skupinku kamarátov. Motivuje ich možnosť splynúť s týmto vodným živlom. Ich cesty sú často pionierskymi výpravami do neznáma, kde jedinou istotou je sila priateľstva. Podarí sa im zlaniť aj najvyšší vodopád sveta?

Sekerka / Small Axe (recenzia filmu)

Kým Bob Marley spopularizoval skladbou Small Axe príslovie – „Keď vy ste veľkým stromom, tak my sme malou sekerou“, Steve McQueen ho seriálom spropagoval v epickejšej a v ešte zrozumiteľnejšej podobe. Jeho najnovší titul sa stal mementom diskriminácie a odkryl neznámu kapitolu britskej histórie. Vďaka pamäti svojich predkov pochádzajúcich z Karibiku zdokumentoval trpké zážitky čiernych prisťahovalcov zápasiacich s príkoriami majoritnej spoločnosti a systému.

Služobníci (recenzia filmu)

Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

Tenet (recenzia filmu)

Svet je opäť raz v ohrození. Ruský oligarcha (Kenneth Branagh) má plán na jeho zničenie pomocou síl z budúcnosti. Zachrániť sa ho vydáva agent tajomnej agentúry (John David Washington) a zistí, že svet nefunguje presne tak, ako bol zvyknutý. A o deji vám viac neprezradím, pretože práve odhaľovanie fiktívneho sveta a občasné zvraty patria k základným stavebným kameňom novinky hviezdneho režiséra.

The King of Staten Island (recenzia filmu)

Scott má dávno po dvadsiatke, ale jeho správanie tomu nenasvedčuje. Využíva bohatú ponuku mama hotelu a cez deň sa väčšinou fláka so svojou partiou, fajčí marihuanu alebo sníva o tom, že bude z neho špičkový tatér, aj keď predpoklady veľmi nemá. Jeho mladšia sestra Claire práve odchádza na internát a mama Margie si čoskoro nájde nového priateľa Raya. Scottov bezstarostný svet sa teda začne rúcať a mladík sa bude musieť chtiac-nechtiac posunúť v živote ďalej.

The Trial of the Chicago 7 (recenzia filmu)

V roku 1968 sa uskutočnil protest na zjazde demokratov proti vojne vo Vietname. Stretli sa tu rôzne skupiny, od zástancov odkazu Martina Luthera Kinga, cez prívržencov J. F. Kennedyho až po voľnomyšlienkárov s uvoľnenými mravmi. Cieľ však mali všetci rovnakí – v pokoji vyjadriť svoj nesúhlas voči nezmyselnému zásahu USA. No ako to už v živote býva, niečo sa zvrtlo.

Wolfwalkers (recenzia filmu)

Mladá lovkyňa Robyn a jej otec sa vydávajú na dobrodružstvo, aby pomohli nájsť poslednú vlčiu smečku. Tá útočí na ľudí, pretože prichádza o svoj les, ktorý je aj útočiskom a domovom. Všetko sa ale zmení, keď sa Robyn spriatelí so slobodomyseľným dievčaťom Mebh zo záhadného kmeňa, o ktorom sa hovorí, že sa v noci mení na vlkov. Írsky koprodukčný animovaný film v réžii Tomma Moorea a Rossa Stewarta (Song of the Sea, The Secret of Kells). Online sa film objaví na Apple TV už od 11. decembra.

Žaby bez jazyka (recenzia filmu)

Ostrý a nekompromisný pohľad na domáce násilie. – Jeden deň zo života Jaroslava K., ktorý pracuje ako vodič sanitky. Jaroslav K. je pekný muž, zdanlivo dobrosrdečný a jemný syn, manžel a otec. V skutočnosti je posadnutý sexom a varením a chorobne žiarli na svoju manželku Blanku, ktorú terorizuje v ich veľkom dome v malom meste. Obáva sa, že žena ho jedného dňa opustí a vezme so sebou aj ich tri deti. Neváha použiť voči druhým násilie, zradu a teror, čo v konečnom dôsledku vedie k rodinnej tragédii a nakoniec sa to obráti proti nemu. Na svojej metaforickej ceste, ktorá je štruktúrovaná ako počítačová hra, bude musieť zviesť boj so svojimi najtemnejšími stránkami a démonmi a obetovať viac, než by ktokoľvek z divákov predpokladal.

Bonus - film z roku 2019, ktorý ako jediný získal najvyššie hodnotenie za roky 2019 a 2020

1917 (recenzia filmu)

Dvaja britský vojaci v prvej svetovej vojne majú podľa rozkazu preniknúť ďaleko za nepriateľskú líniu a doručiť správu o odvolaní zajtrajšieho útoku ich vlastnému oddielu. Ak zlyhajú, ich celý oddiel padne do pasce a nastane masaker.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.