Sezn@mka je tak zlá, že je vlastne zábavná

Niektorí recenzenti si často pochvaľujú filmy, ktoré sú také zlé, až sa na nich dokážete pobaviť. Tým pádom sú trošku lepšie ako úplná, vopred

pridal Michal Korec 5.8.2016 o 16:14

Sezn@mka je tak zlá, že je vlastne zábavná


Niektorí recenzenti si často pochvaľujú filmy, ktoré sú také zlé, až sa na nich dokážete pobaviť. Tým pádom sú trošku lepšie ako úplná, vopred očakávaná nuda, čo berie málo bodov. Sezn@mka je debut českých tvorcov, ktorí o filme asi veľa nevedia, no podarilo sa im vytvoriť premietateľný celok plný klišé, archetypov a ošúchaných momentov, až neveriaco krútite hlavou a súčasne sa na tom dokážete smiať.

Áno, je to sčasti škodoradosť zo vzniknutého diela, a zároveň ubieha bez nutnosti sledovať hodinky. Tešíte sa neveriac na ďalšie scény a nenudíte sa ako napríklad pri inej nevydarenej českej komédií Ako sa zbaviť nevesty či muzikálových Decibelov lásky.

Zápletka je postavená na trampotách majiteľa internetovej zoznamky Kristian Online (samoľúby pako má meno v názve firmy), ktorý rieši situáciu v biznise tak, že nespokojným klientkám (tým pekným) pripraví rande podľa ich predstáv a potom sa s nimi párkrát vychrápe. Oni dostanú chvíľkovú lásku i sex, on si užije a keď má dosť, uloží si ich číslo ako Nebrat a chnapňe po ďalšej. Systém mu dlhé roky funguje, jeho žena mu ho nevedomky toleruje až príde bod zlomu – v Kristianovej náručí končí jej najlepšia kamarátka a keď sa to celé prevalí, príde séria pomsty – kamoška Hedviga je naštvaná, ona tiež a blíži sa aj zoznamovací pobyt na Kanárskych ostrovoch, kde všetko kulminuje.

Áno, dej skutočne akceptuje fakt, že prvú polovicu filmu najlepšia kamarátka nepozná manžela tej druhej, ani čo robí, kde sa pohybuje a ako vyzerá (lebo sa nerád fotí – čo dáva zmysel). Vďaka tomu môžeme čakať na veľký moment stretu celej trojice (a tá scéna dosť dobre funguje!) a následky, kde sa musia objaviť všetky prvoplánové tipy na vendettu vrátane demolácie obľúbeného modrého autíčka.

KINEMAVIDEO3990.

Scenáristi očividne písali film na prvý pokus. Čo ich napadlo, že by mohlo fungovať, to vložili dnu. Redundancia tu nebola veľká, vtipy nie sú úžasne premyslené a niekedy máte pocit, že sa prepašovali z posledného Kameňáku, takže rýchlo si uvedomíte, že tu sa žiadne sofistikované dielo nekoná. Ale predsa je zábavné, má isté tempo a nenudí. Autori totiž vložili všetky archetypy – hlavný trojuholník dopĺňa napríklad kamarát-gay, ktorý má prirodzene afektovaný rečový prejav. A ak si ho neužijete, má ešte aj ďalšieho kamaráta, čo pracuje pochopiteľne ako kaderník a z hrdinky robí fešandu na počkanie.

Okrem hlavnej trojice sledujeme napríklad aj dve kamarátky z telky. Jedna preberá tucty záujemcov zo zoznamky vidlami, druhej sa nič nedarí a narazí buď na truľa, preafektovaného ogara či ženáča! Majú kamoša, ktorý sa chce s nimi vyspať, ale zatiaľ sa mu nedarí, takže rieši tucet iných žien. Ale pozor, za účelom výletu na Kanárske ostrovy sa dohodnú so šéfom Kristián Online, že urobia reportáž a na jeho náklady môžu všetci traja vycestovať. A ono to zaberie! Na sérii scén z telky je zaujímavý fakt, že sa počas natáčania tvorcovia zabudli pozrieť na ruchy a mikrofóny, takže väčšinu času je hlasitosť nízka, dialógy podozrivo zastreté, občas hrdinom nerozumiete alebo počuť ozvenu – a to je súčasť deja!

K dokonalosti koloritu Sezn@mky ešte patrí pár vedľajších postáv (červenovláska, dobrák či chmuľo, čo sa rád fotí pri cudzích autách a motorkách), ktoré sa tu a tam objavujú v deji a potom zmiznú. Ich občasné vystupovanie i súhra vo finále mi náramne pripomína výskyt Scrata v animáku Doba ľadová. Aj ten sa nenápadne objavil pár raz, strašne nás pobavil a potom zmizol na 20 minút preč. Všetky tie postavy fungujú rovnako – majú jednoduché situačné gagy, zdrhnú, objavia sa zase.

Sezn@mka vás asi neprekvapí v žiadnej scéne, mnohé ste už videli inde, ale má pár sympatických (aj pekných) neopozeraných herečiek a najmä Jiří Langmajer prehráva svojho kurevníka tak okato, že mu bez okolkov prajete len to najhoršie. Pritom tvorcovia sami vedia, že mu aj tak treba dať všetko vyžrať – a nebude chýbať ani pád do bazéna ako potupná scéna. Tie nulové sympatie, čo vzbudzuje, sú jasne využité pre jeho rolu. A niekedy scény s ním fungujú solídne – ako vnútorné monológy. Najväčšie prekvapenie však servírujú autori v dvoch scénach, kedy sa regulárne snažia vysvetliť jeho počínanie!

Sezn@mka sa nedá odpísať ako nevydarená česká komédia. Je naivná a prosto natočená, až je vlastne zábavná, ubieha rýchlo a nenáročný divák sa baví. Ten náročný získa nečakaný materiál na analýzu :)

Hodnotenie: 4/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.