DVD: ZNAMENIA

DVD: ZNAMENIA

5.0

článok



It's happening... Alebo ako by Alfred Hitchcock natočil inváziu emzákov resp. jeden z najlepších thrillerov o viere... M.Night Shyamalan a jeho tretí netradičný počin na poli nadprirodzena...

FILM: Viete, aký nepríjemný zvuk vydáva krátko po polnoci šušťanie kukurice? Bývalý reverend a farmár Graham Hess (Mel Gibson) to rovnako ako vy, pred zhliadnutím Znamení, netušil. Spokojne žil svoj život vo viere v Boha, no keď mu ten pred šiestimi mesiacmi zobral manželku na onen svet (rozumej zomrela pri autonehode), odhodil kňazský hábit a radšej sa začal venovať agrokultúram... Lenže čo máte robiť, ak jedného dňa naďabíte v poli na nevysvetliteľné kruhy?
    
Boli časy, keď sa objavovali len v obilí, no teraz už prekročili poľnohospodársky level a vrhli sa na kukuricu. Domáce zvieratá sa v okolí správajú značne nevrlo, sú agresívne a od strachu sa pomočujú... V noci behajú okolo domu podivné osoby, škrabocú vám na streche (žeby zlodeji?) a to nie je všetko. Pretože s rovnakými problémami sa stýkajú aj ďalší obyvatelia našej planéty...
    
Média sú plné informácií a v Mexiku odpadol vták rovno z oblohy... Niečo sa deje... Graham Hess so svojimi ratolesťami (2 pieces - synáčik Morgan a dcérka Bo) i mladším bratom (Joaquin Phoenix) strácajú pôdu pod nohami a začínajú čosi tušiť... Zasiahnu vzniknuté kruhy v kukurici vedľa ich domu aj ich? A ak áno, ako...

DVD: Znamenia DVD: Znamenia DVD: Znamenia

M. Night Shyamalan získal od svojho veľkého úspechu v roku 1999 Šiesty zmysel a zdá sa, že sa stal ako režisér Vyvolený. My, diváci, môžeme len ťažko tušiť, aké Znamenia ho priviedli k natočeniu ďalšieho nadprirodzeného thrilleru, ale konečný výsledok je... pri všetkej skromnosti dosť dobrý. Celých šesť mesiacov sa papral Shyamalan so scenárom, no skutočne, po dvoch zhliadnutiach filmu človek dokonale chápe prečo. Šiesty zmysel bol skvelý v tom, že skutočne od divákov vyžadoval dvojitú vizitu kina pre dokonalé vychutnanie si celého deja a jeho zákutí. Vyvolený poskytol celistvé dobrodružstvo už pri prvom pozretí a mnohí tak trošku pookriali pri mene M.Night S., ale v prípade Znamení sme svedkami nielen jednej z najlepšie natočených invázií... Ich režisér nám totiž predkladá dielko, ktoré na prvýkrát síce pochopíme a vychutnáme si aj s navijakom... No mnohí neboli právom veľmi nadšení. Osobne som ocenil scenár, réžiu i ďalšie elementy filmu už na prvom predstavení, ale keď som sa odstupom piatich mesiacov znovu k tejto látke dostal v prítmí domáceho kina, pochopil som, že na druhý raz si film vychutnáte oveľa lepšie, plnohodnotnejšie. Ťažko povedať, či je to práve sústredením sa na emzákov (uf, uf, uf, tak bude nejaký alebo nie?), alebo tým skutočným odhalením filmu (Mel Gibson a jeho vzťah k viere, hm). No, keď už raz viete, že čo a ako sa stane, druhýkrát sa môžete sústrediť na ďalšie detaily a čiastočne i spätné prevedenie známe zo Šiesteho zmyslu. Kvôli lepšie zvolenému termínu (svetová premiéra začiatkom augusta), čiastočne i látke prístupnejšej pre celé publikum (Vyvolený mohol byť svojím spôsobom mantrou pre komiksových hrdinov, ale...) a opätovnému zavedeniu štýlu "Prosím, pozri si ma ešte raz", je vlastne najnovší Shyamalanov počin taký úspešný.
    
Ruka v ruke so scenárom sa viaže aj réžia indického perfekcionistu žijúceho vo Philadelphii (preto sa príbeh odohráva len niekoľko desiatok míľ od tohto mesta). RR (rozumej režijné remeslo) je kľudné, no miestami vás vybičuje k neskutočne dynamickým zážitkom. Letmý pohľad na nočnú strechu a pobehovanie okolo domu, nočný výlet do poľa kukurice (kde deti z rovnomenných hororov nikdy spokojne neodchrápkavali), trailerová scéna s kuchynským nožom, alebo samotný filmový highlight v podobe záverečnej invázie, to všetko sú nezabudnuteľné momenty, ktoré sa vám ponúkajú k vychutnaniu. Spolu so zvyškom filmu nadobúda réžia M. Night Shyamalana akoby nový rozmer a možnosť prežitia čistokrvného adrenalínového napätia.
    
Vysokú mieru sugescie nasadzuje aj britký strih (všimnite si, že oficiálne dĺžky nadprirodzených thrillerov M. Nighta sú vždy 107 minút, t.j v našich končinách len 102 minút) a sem-tam použitá ručná kamera (ale za to znamenite). A pochopiteľne, že v žánri tohto druhu nemôžu chýbať originálne vizuálne efekty nie trikového rázu, ale náhľadového. Odrazy v predmetoch, krkolomné uhly kamery a podobne... áno, aj to je obsahom Znamení...
    
A ako sa vraví, najstrašidelnejšie je to, čo nevidíte... Verte mi, tento film patrí medzi excelentné kúsky, keď idete do kina alebo po DVD na film, v ktorom obraz niekedy nehrá hlavnú úlohu, naopak, dominuje prázdne (alebo veľmi tmavé) plátno či obrazovka. Scény tmy sčasti poskytujú priestor pre divákovu fantáziu, no ich hlavnou devízou je budovanie napätia. Apropo, technika a špeciálne scény... čaká nás tu jeden dlhší flashback rozdelený na niekoľko častí a navyše zvláštne zakomponovaný do spleti zvyšného deja. Tento background sa nemieša so súčasnosťou svojvoľne, ale prichádza v minútach tmy, vyčerpania alebo scenáristickej koexistencie...
    
Korunu na hlave Shyamalana - pravdepodobne kráľa žánru (pretože ak sa vám niečo podarí raz, je to náhoda, ak dvakrát, hovoríme o zhode okolností, no pri treťom raze svoje schopnosti potvrdzujete) ozdobujú herecké diamanty v podobe Mela Gibsona, ktorý je ako reverend resp. farmár presvedčivý (na druhú stranu, kde presvedčivý nebol, že áno?), Joaquina Phoenixa (z antického Ríma je sem ďaleko, no pár strike-outov a víťazných úderov si môže dopriať aj neďaleko Philadelphie) a detskí herci sa úspešne zaraďujú do skupiny mladučkých, ale sympatických osôbok, ktoré dokážu zatiahnuť tento džob a ešte sa pri natáčaní učiť aj do školy. Jedným z dvojice detí je Rory Culkin (mladší brat toho, čo bol Sám doma) a jeho herectvo je skutočne skvostné...

DVD: Znamenia DVD: Znamenia DVD: Znamenia

No a čo sa týka Jamesa Newtona Howarda, tak tam treba udeliť 100% za tracky k soundtracku. Bičovanie atmosféry prostredníctvom jeho umenia a fantasticky zostrihaných zvukových efektov, je obdivuhodné.
    
Ale aby sme len nechválili... Podobne ako pri prežívaní Šiesteho zmyslu, aj v príbehu Znamení nevydýchajú niektorí diváci réžiu tak, ako sa od nich predpokladá a budú vyžadovať dynamickejší priebeh deja. Hold, Shyamalan si dáva na čas a jeho dielko ubieha často až príliš pomaly... no my ostatní chápeme, že toto tempo je nakoniec vyhovujúce.

VERDIKT: Slušné nadprirodzeno-thrillerové remeslo od režiséra Šiesteho zmyslu a Vyvoleného. Pre fanúšikov filmu alebo tvorcov jasná vec, pre ostatných (najmä tých, čo o Znameniach pochybujú) odporúčanie, že na druhýkrát sa pozeráte na Znamenia úplne inak a lepšie.

DVD: Niekoľko audiokomentárov (áno, jeden z nich patrí aj M. Night Shyamalanovi), filmy o filme a pár audiovizuálnych bonusov o natáčaní poskytujúcich vám všetky fakty i iný pohľad na Znamenia? Áno, to všetko sú bonusy, ktoré na disku Znamení nájdete... ALE NIE VO VAŠICH VIDEOPOŽIČOVNIACH!!! DVD od Touchstone Pictures totiž okrem filmu neobsahuje vôbec, ale vôbec nič navyše. Teda DVD, ktoré si za pár desiatok korún môžete vypožičať. Bonusy ostali len na disku určenom k predaji. Teda, také praktiky sme si určite nezaslúžili!
    
Inak film je vylisovaný v slušnej kvalite, obraz má veľmi vysokú kompresiu a je to na ňom vidieť (formát 1,85 - kompromis pre všetkých) a zvuk... stopercentnú kvalitu spĺňa len originál, no ten je skvele nasamplovaný. A zvukové efekty vás dorazia úplne (vetrík v kukurici alebo pobehovanie emzákov)!
    
Po stránke vypožičania ide o výborne vytvorený prepis filmu, no absencia bonusov ma núti k finálnemu hodnoteniu...

FILM : 80%
DVD  : 30%

Signs (USA, 2002, 106 min.)
Réžia: M. Night Shyamalan. Scenár: M. Night Shyamalan. Kamera: Tak Fujimoto. Hudba: James Newton Howard. Hrajú: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Abigail Breslin, Rory Culkin, M. Night Shyamalan, Cherry Jonesová, Patricia Kalemberová, Ted Sutton, Merritt Wever.


autor Michal Korec 16.4.2003
Kinema
5.0
Diváci
6.2
Ohodnotiť

Žner: Dráma/Horror
Minutáž˝: 106 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
6.2
Ohodnotiť

Žáner: Dráma/Horror
Minutáż˝: 106 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.