SPY GAME

SPY GAME

článok



Príbeh o partnerstve a priateľstve, o vzťahu medzi učiteľom a žiakom, či mačkou a myšou, odohrávajúci sa vo svete plnom intríg, ktoré poznamenali dobu od vojny vo Vietname až po koniec studenej vojny.

Píše sa rok 1991 a veterán služby v CIA Nathan Muir (Robert Redford) je posledný deň v službe pred odchodom do penzie, keď sa dozvedá, že jeho niekdajší chránenec Tom Bishop (Brad Pitt) sa dostal do vážnych problémov. Je v čínskom väzení, obvinený zo špionáže  a má do 24 hodín zomrieť. Z obáv pred medzinárodným incidentom sa od neho CIA dištancuje. Jeho záchrana predstavuje totiž veľké riziko.

Všetko teraz závisí od Muira. V organizácii CIA sú už vo vedení príslušníci mladšej generácie a ľudia „zo starej školy“ ako je Muir, boli odsunutí na vedľajšiu koľaj. Muir preto musí hľadať cesty, ako sa dostať ku všetkým potrebným informáciám o Bishopovom prípade a preľstiť organizáciu, pre ktorú tak dlho a obetavo pracoval.

Muir kedysi vo Vietname naverboval Bishopa ako veľmi schopného strelca a naučil ho všetko, čo sám poznal. Potom však z osobných dôvodov došlo medzi nimi k roztržke. Už je to dávno, ale teraz, pri pretekoch s časom , si Muir vybavuje v sérii spomienok udalosti, ktoré prežil spolu s Bishopom na rôznych miestach sveta. Popisuje svojim nadriadeným akciu, pri ktorej tohto muža najal a vycvičil ho do všetkých detailov v technikách špionáže. Potom sa však na scéne objavila žena, ktorá ohrozila ich operáciu - a zničila ich priateľstvo.

Spy Game Spy Game Spy Game


O PRODUKCII:
Je to už päť rokov, čo sa pôvodný scenár filmu SPY GAME autora a scenáristu M.F.Becknera prvý raz dostal k producentom Douglasovi Wickovi a Marcovi Abrahamovi. SPY GAME - vymyslený príbeh o priateľstve medzi dvomi mužmi, sa odohráva na pozadí komlexnej premeny CIA, ktorá prebehla v rokoch 1975 až 1991.

Vo filme môžu diváci vidieť Roberta Redforda v celej šírke jeho hereckého talentu., tak ako ešte nikdy predtým. I Redford sa tešil tejto roli. „ Základnou myšlienkou filmu je akčný príbeh inteligentného muža. Povolanie, ktoré vykonáva Nathan Muir, vyžaduje úplnú oddanosť veci. Zo samej podstaty tejto práce vyplýva, že je treba neustále hrať riskantnú hru, v ktorej ide o bezpečnosť štátu. Nathan vykonáva svoju prácu už veľmi dlho a s takými dobrými výsledkami, že si ani neuvedomuje, koľkých vecí sa v osobnom živote kvôli nej vzdal. A nakoniec, navzdory všetkému pochopí, že jedinou hodnotou je ľudský život.“

Vo chvíli, keď do projektu vstúpil Robert Redford, vznikla vážna otázka: kto bude schopný vniesť do postavy jeho partnera, skauta Toma Bishopa, závažnosť, humor i fyzické aktivity, ktoré táto rola vyžadovala.

Producent Abraham vedel odpoveď na túto otázku. „Kto by mohol byť absolútne najlepším strelcom vo Vietname a má dobré predpoklady stať sa dobrým špiónom.

Kto je schopný byť spoluhráčom Roberta Redforda v tomto perfektne snovom svete?“

Nestáva sa to často, ale máme šťastie, že Brad Pitt, ktorý si prečítal scenár , sa okamžite zamiloval do predstavy, že by mohol vo filme túto postavu stvárniť s Redfordom.

Pitta tiež priťahoval inteligentný rámec príbehu. „Je to svojím spôsobom šachová partia“, vysvetľoval. “Ťah je vykonaný a nikto si nemôže byť istý tým, aká stratégia sa za ním skrýva. To zostáva tajomstvom. Záhadnosť príbehu posiluje režisérovu pohotovosť a rýchlosť, akou nás privádza k uskutočneniu ďalšieho ťahu.“ Pitt uvítal príležitosť predstavovať postavu nováčika v CIA. „Tom Bishop je trochu idealista. Tento chlapík akceptoval skutočnosť, v akej sa nachádza a snaží sa rozpliesť záhadu svojho postavenia v CIA i možnosti svojho učiteľa Nathana Muira“.

„Keď človek pracuje pre CIA je vlastne stále pod maskou“, pokračuje Pitt. „Uvedomte si, že títo ľudia nenadväzujú kontakty. Je to práve tá situácia, ktorej Bishop čelí, keď porovnáva život agenta CIA s normálnym ľudským životom. Existuje tu konflikt, ktorý sa začína otázkou a núti človeka, aby si vybral medzi dvomi odlišnými možnosťami.“

Pitt a Redford už spolupracovali, ovšem vo vzťahu herec -režisér na filme TADIAĽ TEČIE RIEKA, a to dodalo postaveniu učiteľa a žiaka vo filme SPY GAME celkom zvláštnu príchuť.

Vzťah Redforda a Pitta bol aj mimo filmovania veľmi srdečný. Behom nakrúcania, keď spoločne sledovali projekciu denných prác, sa ich vzťah vyvinul podobne, ako kedysi vzťah Newmana a Redforda, len s tým rozdielom, že Redford bol teraz tým starším, obdareným charakterovými vlastnosťami ako rozhodnosť, múdrosť a zrelosť, zatiaľ čo Pitt bol mladší, impulzívny a horkokrvný chlapík.

Popri ideálnej dvojici Redford - Pitt je vo filme zaujímavá postava Elizabeth Hadleyovej, humanitárnej pracovníčky v Bejrúte, ktorá ohrozí nielen priateľstvo, ale tiež profesionálne partnerstvo Muira a Bishopa.

„Nájsť predstaviteľku tejto role nebolo ľahké“, hovorí režisér Scott. Musela to byť osoba, ktorej veríme, že naozaj urobí svoju prácu a stará sa o tábor utečencov v Bejrúte, ale tiež musíme uveriť, že tu ide o obojstranný ľúbostný vzťah medzi ňou a Bishopom. Len málo herečiek sa na túto rolu hodilo. Catherine McCormacková ten pocit dôveryhodnosti skutočne poskytuje, je veľmi autentická a tiež veľmi pekná“.

McCormacková bola nadšená, že sa dostala do spoločnosti s takými vynikajúcimi partnermi.“ Zbožňujem Tonyho Scotta. Je tak sústredený a schopný vytvoriť pri nakrúcaní tú správnu atmosféru“.

Redford a Pitt rovnako inšpirovali hereckú partnerku. „Brad sa veľmi snažil o nadviazanie skutočného priateľstva medzi našimi dvoma postavami, čo vytvorilo reálny základ, aby divák uveril, že pre ňu bude riskovať aj svoj život“, vysvetľuje McCormacková.“Som dlhoročnou obdivovateľkou Roberta Redforda. Šanca spolupracovať s oboma je pre mňa úžasnou príležitosťou“.

Spy Game Spy Game Spy Game


HLAVNÍ PREDSTAVITELIA:

ROBERT REDFORD (Nathan Muir)
Získal medzinárodný ohlas za svoju hereckú, režijnú a producentskú prácu i za podporu nezávislého filmu a boj o lepšie životné prostredie.
Získal Oscara, Zlatý Glóbus i Cenu Guildu amerických režisérov za svoj režijný debut, ktorým bol film OBYČAJNÍ ĽUDIA, ktorý zobrazil drámu citovej krízy jednej rodiny.

Svoje ďalšie filmy FAZUĽOVÁ VOJNA V MILAGRE  a TADIAĽ TEČIE RIEKA (nominácia na Zlatý Glóbus za Najlepšiu réžiu) popri réžii i produkoval. Film QUIZ SHOW  získal dve oscarové nominácie: ako Najlepší film a za Réžiu a tiež nomináciu na Zlatý Glóbus. Film ZAKLÍNAČ KONÍ vyniesol Redfordovi štvrtú nomináciu na Zlatý Glóbus. Ako herec získal nomináciu na Oscara za rolu vo filme PODRAZ.

Aktívne podporuje nezávislý film, v roku 1980 založil Innstitut Sundance, ktorý venoval „podpore a rozvoju nadaných začínajúcich autorov a režisérov a aj medzinárodnej prezentácii novej americkej nezávislej kinematografie“.
Tento inštitút sponzoruje každoročný festival Sundance, ktorý sa koná v Utahu. Zo skromných začiatkov sa prehliadka stala najprestížnejším festivalom nezávislého filmu v Amerike.

Redford sa narodil a Santa Monica v Californii. Študoval na prestížnej Americkej Akadémii dramatických umení v New Yorku, po jej absovovaní začal svoju hereckú dráhu. Prvé úlohy hral na Broadway, postavu z hry Neila Simona Bosé nohy v parku stvárnil potom aj v rovnomennom filme Gena Saksa po boku Jane Findovej a získal za ňu uznanie kritiky i obecenstva. Z ďalších filmov, v ktorých hral uvedieme aspoň niekoľko titulov: WAR HUNT, INSIDE DAISY CLOVER, THE CHASE, THIS PROPERTY IS CONDEMNED.

V roku 1969 hral po boku Paula Newmana vo westerne BUTH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID v réžii George Roy Hilla. Tento film sa stal klasikou  a upevnil Redfordovu pozíciu špičkového herca. Neskôr sa všetci traja zišli pri filme PODRAZ, ktorý získal sedem Oscarov, medzi inými za Najlepší film a Redford bol nominovaný ako Najlepší herec.

Vytvoril vynikajúce postavy vo filmoch JEREMIAH JOHNSON, TAKÍ SME BOLI, VEĽKÝ GATSBY, TRI DNI KONDORA, BRUBAKER, PRIRODZENÝ TALENT, SPOMIENKY NA AFRIKU, ORLIE PRÁVO, NESLUŠNÝ NÁVRH a iné. Nedávno vystupoval vo filme THE LAST CASTLE a objavil sa i vo filmoch, ktoré produkovala jeho spoločnosť  Wildwood Enterprises, ktorú založil v roku 1968. Sú to filmy ZJAZDÁR, KANDIDÁT, ELEKTRICKÝ JAZDEC a VŠETCI PREZIDENTOVI MUŽI - tento film obdržal 7 oscarových nominácií, vrátane tej za Najlepší film. Nedávno vznikol v jeho produkcii film A CIVIL ACTION s Johnom Travoltom v hlavnej úlohe.

BRAD PITT (Tom Bishop)
Svojimi hereckými výkonmi v tak rozdielnych filmoch ako bol KLUB BITKÁROV, SEDEM ROKOV V TIBETE, LEGENDS OF THE FALL, SEDEM a DVANÁSŤ OPÍC sa vypracoval do pozície jedného z najvýraznejších predstaviteľov svojej generácie. Postavou stopára - zvodcu v kontroverznom filme  Ridley Scotta THELMA A LUISA získal medzinárodný ohlas. Ďalej stvárnil postavu masového vraha vo filme CALIFORNIA, charizmatického Paula MacLeana v Redfordovom filme TADIAĽ TEČIE RIEKA a tiež upíra Louisa v Neil Jordanovom filme INTERVIEW S UPÍROM. Za vedľajšiu rolu vo filme DVANÁSŤ OPÍC bol odmenený Oscarom i Zlatým Glóbusom.

Narodil sa v Oklahome, v meste Shawnee a vyrastal v Springfielde v Missouri. Navštevoval univerzitu v Columbii, odbor žurnalistika so zameraním na reklamu. Tesne pred absolvovaním odišiel do L.A., kde chcel študovať odbor reklamy a grafického designu, ale miesto toho sa začal venovať štúdiu herectva. Čoskoro získal role v niektorých televíznych projektoch.

Z filmov, v ktorých účinkoval, to bol JOHNNY SUEDE, ktorý získal v r.1992 cenu Zlatý Leopard ako Najlepší film na Filmovom festivale v Locarne, ďalej CHLADNÝ SVET, TRUE ROMANCE, SLEEPERS, THE DEVIL´S OWN, SEDEM ROKOV V TIBETE, ZOZNÁMTE SA:JOE BLACK a KLUB BITKÁROV.

Nasledujú filmy Guya Ritchieho SNATCH a MEXICAN, v ktorom bola jeho partnerkou Julia Robertsová, ktorá spolu s ním a s Georgem Clooneym a Mattom Damonom hrá vo filme Stevena Soderbergha OCEAN  ELEVEN. 

Spy Game Spy Game Spy Game


TVORCOVIA

TONY SCOTT (réžia)                                                                            Od filmu THE HUNGER, ktorý natočil v roku 1983 - upírska historka, v ktorej hrajú Catherine Deneuve, David Bowie a Susan Sarandonová, ho sprevádza úspech. Následne natočil TOP GUN s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe, potom BEVERLY HILLS COP II, REVENGE, DAYS OF THUNDER, THE LAST BOY SCOUT a kritikou ocenenú PRAVDIVÚ ROMANCU.

V roku 1995 sa dočkal rozhnevaných reakcií na napínavý filmový thriller CRIMSON TIDE, v ktorom hral Denzel Washington a Gene Hackman. Nasledoval THE FAN s Robertom DeNirom a Wesley Snipesom. Tony Scott je tiež autorom nedávno uvedeného filmu NEPRIATEĽ ŠTÁTU, v ktorom hrajú Will Smith a Gene Hackman.

MICHAEL FROST BECKNER (scenár)                                                   Autor mnohých scenárov, prijatých veľkými filmovými štúdiami je žiadaným scenáristom Hollywoodu. Je autorom a pridruženým producentom seriálu CBS - THE AGENCY. Napísal scenár thrilleru OFFICIAL ASSASSINS, situovaného do povojnového Berlína na začiatku studenej vojny, ktorý bude ďalším filmom režiséra Paula Verhoevena.

Spolupracuje s oscarovým režisérom Sydney Pollackom na adaptácii bestselleru Johna LeCarrého THE NIGHT MANAGER a na svojom pôvodnom scenári THE THIRD FATE.

DAVID ARATA (scenár)
Pochádza z tretej generácie obyvateľov San Francisca. Pôvodne študoval maliarstvo na University of California v Santa Cruz, pretože ho zaujímalo vizuálne umenie. Nakoniec začal režírovať hry a odtiaľ viedla jeho cesta k písaniu.

Jeho prvou prácou bol BROKEDOWN PALACE - o dvoch Američanoch, uväznených v Thajsku. Podarilo sa mu presvedčiť Štúdio, aby ho vyslalo do Bangkoku, kde sa dostal až do väzenia, aby tam nazbieral potrebný materiál.
SPY GAME je jeho druhý scenár. V súčasnej dobe dokončuje prácu na scenári DREADNAUGHT pre Douga Wicka a píše script pre Seana Conneryho.





autor distribučný list 5.3.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dráma
Minutáż˝: 126 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.