PODIVNÁ ÚCHYLNOSŤ VANILLA SKY

PODIVNÁ ÚCHYLNOSŤ VANILLA SKY

8.0

článok



FILM: David Aimes (Tom Cruise) má v živote jasno. Ako päťdesiatjedenpercentný vlastník mamutieho vydavateľstva kníh a časopisov, ktoré zdedil po otcovi, netrpí každodennými problémami a pláva oceánom života pomerne bezstarostne. Sem-tam zabehne do firmy, aby jeho spoločníci (resp. ešte spoločníci jeho otca) videli, že je nažive a môže firmu viesť, občas si zájde na tenis so svojím najlepším priateľom Brianom (Jason Lee) a noci rád strávi s Juliou Gianni (Cameron Diaz). Situácia sa mení na Davidovej narodeninovej párty, kam privedie Brian Sofiu (Penelope Cruz). Stačí jedna noc (rozprávania, kreslenia a sympatií) a zdá sa, že Davidov život sa konečne zmení. Zbohatlík a sukničkár sa už-už mení na pracovitého a zaľúbeného muža... No hneď po odchode z Sofinho apartmánu spraví osudnú chybu, keď nasadne do auta s Juliou. Ich rozhovor vedie k hádke a hádka ku katastrofe. Julia totiž stratí rozum a havaruje. Z Davida sa stáva iný človek. Jeho tvár je znetvorená a psychika sa rúti ku dnu.

Podivná úchylnosť Vanilla Sky Podivná úchylnosť Vanilla Sky Podivná úchylnosť Vanilla Sky

Vyrozprávaná časť príbehu zaberá asi tretinu filmu a je prekladaná snovými sekvenciami i scénami z väzenia, keď muž v maske (žeby znovu David) preberá svoje problémy a nedávnu minulosť s psychiatrom (Kurt Russell). A ešte je tu obvinenie z vraždy. Na začiatku nikto netuší, že by to mohol byť práve David a že by on mohol priviesť niekoho známeho z castingu na onen svet, ale nitky príbehy sa postupne rozpletajú... a narazia na prekvapivo logickú pointu.

Multinázorovosť divákov na tento film je jedna z najpolemickejších za posledné roky. Očakávaný projekt miláčika Toma Cruisa sa v réžii Camerona Crowa, ktorý sa rozhodol točiť dospelejšie filmy, mení na romancu, thriller a nadprirodzenú drámu zároveň. Vysvetlenie je však logické, no film si znovu musíte pozrieť, aby ste si ho skutočne vychutnali. Nejedná sa o šokujúcu pointu v štýle Šiesty zmysel. Oproti veľdielu M. Night Shyalamana je Vanilkové nebo atmosféricky odlišné a dejovo nabitejšie. Osobne sa mi scenár páči a aj finále akceptujem ako súčasť určitej hry so skrytými pravidlami a predsa vypointovaným koncom. Hra podporovaná známymi figúrkami, ktorých umenie niekedy presahuje doterajšie medze (Cruise, Diaz, Russell a opäť skvelý Jason Lee) resp. sa snažia do vyššej kategórie zapadnúť (Cruz), má správny spád, dejové zatáčky a určite sa pri nej nebudete nudiť.

Po technickej stránke si užijete niekoľko zaujímavých snových sekvencií, ktoré skutočne pripomínajú len sen, pretože na vyľudnenom Times Square sa dnes ocitne snáď len hrdina väčšieho blockbusteru. Aj scéna z parku krátko po nehode patrí medzi moje obľúbené. Je jednoduchá, ale dobre natočená, zahraná a ani po trojitom zhliadnutí filmu sa mi ju so stopercentnou istotou nepodarilo zaradiť do dejovej schémy. A hoci Cameron Crowe točil skôr menej dynamické filmy, scéna z diskotéky vo Vanilkovom nebe naznačuje, že aj na tomto poli nepríde Crowe skrátka.

Iste, trailer sľuboval pravdepodobne niečo iné a oveľa, oveľa jednoduchšie. Ale finálny prelet Vanilkovým nebom má predsa len čosi do seba a pri správnom načasovaní sa dá náležite vychutnať. Mne sa to podarilo.

Podivná úchylnosť Vanilla Sky Podivná úchylnosť Vanilla Sky Podivná úchylnosť Vanilla Sky

VYBAVENIE DVD: Film sa nachádza na disku v CLASS formáte 1:1,85. Kvalita obrazu je štandardná, sem-tam sa objaví nejaké to zrnenie, ale je akceptovateľná. No pri značnej veľkosti filmu by som uvítal aj lepšie spracovanie. Zvuk je pochopiteľne vo formáte Dolby Digital 5.1 v pôvodnej anglickej verzii a keďže je Vanilkové nebo veľký hit, tak aj v českej DD 5.1. Čo sa týka bonusov, aj forma DVD je prezentovaná netradične v duchu filmu. Zaujímavé je usporiadanie menu. Najprv máme voľbu bonusu Prelude to a Dream. Tento šesťminútový dokument rozpovie krátky príbeh o tom, ako sa režisér dostal k námetu (pôvodne to bola španielska snímka z roku 1997) a jeho monológ je dopĺňaný zábermi z natáčania i niekoľkými fotkami. Presvedčí vás však o dôležitom fakte, že Cameron Crowe (pravdepodobne ako jediný) presne vedel, čo má natočiť. Nasleduje položka Vanilla Sky, teda samotný film. Potom je tu desaťminútový dokument Hitting it Hard: Ide o zostrih z tlačových konferencií Vanilla Sky. Zo začiatku sľubuje ostrý narážky španielskych novinárov na Toma Cruisa i Camerona Crowa, že či nenatočili len ďalšiu kópiu ich predlohy. Postupne sa však bonus mení na roadmovie po jednotlivých štátoch a ukazuje pracovitých novinárov, euforických fanúšikov a viditeľne slobodného a psychicky uvoľneného Cruisa po rozvode s Nicole Kidman. Kto neprehliadne položku Special Features, dočká sa možností hudby (jedno music video + krátke interview s Paulom McCartneym), dvoch trailerov (oba sú nečakane v Dolby Digital 5.1, čo je pochvalné, navyše jeden z nich je neuvedený teaser a druhý aj u nás premietaný štandardný trailer) a fotogaléria. Tá začína audiokomentárom fotografa a je mimoriadne bohatá (cca 120-140 snímkov). A to je takmer všetko. Na jeden z najúspešnejších a najočakávanejších filmov roku 2001 je táto sotva polhodinová zmes bonusov dosť chudobná, nie? Nie úplne, pretože tu máme audiokomentár k filmu, ktorý má na starosti režisér Cameron Crowe a do pozadia mu hrá Nancy Wilson. Je to jeden z najlepších komentárov k filmu a množstvo vizuálnych bonusov nahradzuje podľa mňa dostatočne. Pravdu povediac, Vanilla Sky je hlavne scenáristický a nie remeselný film, takže pár bonusov plus komentár režiséra podľa mňa postačuje. Ale rozhovory s hercami mohli na DVD byť, to uznávam.

Druhý pohľad na film:

V USA začal let naprieč Vanilkovým nebom 14. decembra 2001 a Tom Cruise po ôsmy krát v kariére zaujal prvú priečku v rebríčku. Prvotné názory kritikov boli rôzne a návštevníci kín boli miestami otrasení a filmu dali hodnotenie D-. (čo je na stupnici A-F dosť katastrofálne). Tom Cruise sa v úlohe producenta právom obával, či jeho ambiciózne Vanilkové nebo nedopadne ako posledný počin Stanleyho Kubricka, Eyes Wide Shut, v ktorom si s Nicole zahral. Druhý víkend už Cruise vrcholnú priečku neobhájil, pretože v USA vládol Prsteň Stredozeme. Pád o 52% stačil len na štvrtú priečku a bolo otázne, či sa cez sviatky film udrží alebo nie. Počas sviatkov sa však v Severnej Amerike chodí takmer na všetko, a tak Cruise a jeho dve žienky, Penelope a Cameron, prežili strastiplné časy a doviedli film k úspešnej stomiliónovej hranici. Vo svete zarobili hviezdičky Camerona Crowa ďalších 100 miliónov a celkové tržby sú tak 202,7 miliónov $.

Na Slovensku sa darilo Vanilkovému nebu veľmi dobre. Prvý týždeň navštívilo film 9582 divákov. Bájna desaťtisícova hranica za prvý týždeň síce nepadla, no aj tak ide v poradí o šiesty najlepší výkon za prvý polrok 2002. Lepší bol len Lord of the Rings, Spider-man, Star Wars : Epizóda II, Ocean's Eleven a Monsters Inc.

Samotné názory na film sú rôzne. Aj v USA sa všetci na film netešili a potom bola väčšina divákov rozčarovaná. Trailer sľuboval romantickú zápletku s Tomíkom Cruisíkom, no film je nakoniec úplne iný. Jeho úspech pri tomto prevedení je však solídny. V okolí som spravil menšiu anketu na film a názory sú nasledujúce :

- Oliver, 20 r., študent medicíny : "Fuj, to bola sila. Čakal som, že to bude niečo iné. Ale že to bude také úchylné a podivné, to nie."
- Môj otec sa vyjadril nasledovne : "Je to zvláštny film a ťažko sa posudzuje. Nebolo to zlé, nehovorím, že revolučne dobré. Jedným slovom zvláštne."
- A jeden z predstaviteľov firmy HP sa pár dní po premiére filmu na istej tlačovej konferencii priznal, že film navštívil, ale vydržal približne len do polovice. Potom si odskočil na pivo a všetkým vravel, že sa čuduje, čo je možné v USA natočiť.

 


 




autor Michal Korec 18.9.2002
Kinema
8.0
Diváci
9.6
Ohodnotiť

Žner: Dráma/Romantický
Minutáž˝: 95 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Vanilkové nebo (12.02.2002 20:58:47)
  • Vanilkové nebo (28.01.2002 0:25:53)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    9.6
    Ohodnotiť

    Žáner: Dráma/Romantický
    Minutáż˝: 95 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    NAJČÍTANEŠIE
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |KASKADÉR
    0
    hodnotenie 8/10
    |TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ
    0
    hodnotenie 8/10
    |FALLOUT
    2
    hodnotenie 9/10
    |PRÍPAD GOLDMAN
    0
    hodnotenie 7/10
    |SPIACI ÚČET
    0
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $11,0 mil.
    02 |
    $10,0 mil.
    03 |
    $9,6 mil.
    04 |
    $8,9 mil.
    05 |
    $4,8 mil.
    06 |
    $4,7 mil.
    07 |
    $4,5 mil.
    08 |
    $2,9 mil.
    09 |
    $2,3 mil.
    10 |
    $1,8 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.