OSCAROVÝ TRIUMF ROKU 2001 - ČISTÁ DUŠA

OSCAROVÝ TRIUMF ROKU 2001 - ČISTÁ DUŠA

8.0

článok



Na ľútosť nás všetkých, milovníkov fantasy, Tolkiena, Gandalfa, hobitieho národa a trojhodinových eposov, nezískal prvý diel trilógie LOTR Oscara za najlepší film roku 2001, ale jeho najvážnejší konkurent, sádzka na istotu s názvom Čistá duša.

FILM: Princeton, 1947. Trieda mladých matematikov je vítaná oscilatívnou úvodnou rečou jedného z profesorov. Nebolo jednoduché dostať sa sem a ešte ťažšie bude udržať sa tu. A predsa sa každému postupne darí publikovať a vynachádzať nové vzorce a matematické zákony, len John Nash (Russell Crowe) na štandardné univerzitné dogmičky kašle a hľadá svoju originálnu myšlienku. A nájde ju, hoci tým poprie stopäťdesiatročné zákony. Odtiaľ už vedie krátka cesta do vysnívanej pracovnej pozície vo Wheelerovom laboratórii i k tajnému vládnemu projektu, ktorý má odhaliť sovietsku bombu na území USA. Medzitým sa John konečne zamiluje, ožení a vytvorí si rodinu. Všetko vyzerá perfektne, no vládny projekt mu akosi prerastá cez hlavu a pritom riešenie jeho problému leží neustále v jeho mysli... John Nash totiž trpí schizofréniou.

Oscarový triumf roku 2001 - Čistá duša Oscarový triumf roku 2001 - Čistá duša Oscarový triumf roku 2001 - Čistá duša

Tvorcovia si ušili tento projekt pravdepodobne na mieru seba, divákov i kritikov. Je to jeden z neuveriteľných príkladov, keď sa vlk nažerie dosýta, koza ostáva celá a ešte si užije aj kopa iných prítomných. Nikto nemôže o Čistej duši povedať, že je to priemerný projekt. Každý ho hodnotí aspoň ako dobrý, nadpriemerný či nadštandardný a niektorí dokonca ako geniálny, vynikajúci a pod. Čo leží za úspechom tohto filmu? Žeby to bol scenár? Určite áno. Najmä študentské roky resp. pobyt na univerzite patrí k stopercentným kúskom vo filme, či už na jeho začiatku alebo konci. Vládne sprisahanie je tiež zaujímavou témou, podobne aj samotná schizofrénia a jej príznaky i spôsob liečby a vyrovnávania sa s ňou. Ak neoceníme nič iné, ide o najlepšiu drámu zobrazujúcu schizofréniu. A predsa je v tom filme čosi viac. Ten scenár predsa nie je o schizofrénii, ale o láske (ale nie patetickej, ako nám ju servírujú romantické pusinky) a o schopnosti milovať. Nie je to film o hľadaní čistej duše, ale o hľadaní čistého srdca. Zdá sa, že to pochopil aj režisér Ron Howard, ktorý svoj projekt vedie istou taktovkou a okúzli nás scénami ako napr. pozorovanie súhvezdí na večierku, hľadanie matematických rébusov či Johnovo milostné pokusy. A samozrejme, že tu máme aj hercov. Vedľajšie úlohy sú úplne presné a perfektné, či už ide o Christophera Plummera ako doktora Rosena, niektorých Johnových spolužiakov, Williama Preachera (skvelý Ed Harris), Charlesa Henmana (znovu entusiastický Paul Bettany) či samotnú oscarovú Jennifer Connelly. Áno, tí všetci sú skvelí, no John Nash môže byť len jeden a na ňom padá i rastie výraz filmu. Russell Crowe je niečo viac a vy v ňom nevidíte len ďalšiu variáciu na Rain Mana, ale svojbytnú bytosť a hrdinu na pravom mieste.

Fantázia v Stredozemi je určite skvelá, ale ľudský príbeh o schizofrénii a géniovi, ktorého zachvátila, má predsa len čosi do seba.

DVD: OK, nikomu nechcem brať predstavy o kvalitne pripravenom DVD, ale disk s názvom Čistá duša je tak trochu ochudobnený. Posúďte sami... Po vložení média do mechaniky sa objaví klasické logo Dreamworks a šup ho do veľmi kvalitného menu. To je rozdelené na dve polovice, hornú a spodnú. Horná obsahuje širokouhlý záber (asi 1:2,5) časti filmu s cca dĺžkou 22 sekúnd a podmanivou hudbou zvanou Overture zo začiatku filmu. Spodná časť obsahuje menu. Samotný film je vylisovaný vo veľmi krásnom formáte 1,78:1 t.j. štandardnej 16:9 (majitelia týchto televízorov tak počas filmu neuvidia ani kúsok čierneho pásu a ich obrazovka bude dokonale naplnená filmovým obrazom), t.j. čiastočne väčšom ako CLASS 1,85. No mám taký dojem, že obraz by mohol byť čistejší a zrno menej zreteľnejšie. Možno je to len subjektívny dojem diváka, ktorý si už navykol na pásik s označením 2,35:1 až príliš a zrazu vidí film vo väčšom formáte, no niektoré plochy resp. časti filmu mohli byť menej komprimované. Čo sa týka zvukovej stopy resp. stôp, na disku sa nachádzajú dve a obe vyhovujú po stránke formálnej nášmu regiónu. Je tu kvalitná Dolby Digital 5.1 verzia anglická, ktorá poskytne občasný surround (pád stola, naháňačka, ale najmä presné dialógy) a nádhernú hudbu (veľmi, veľmi horúci konkurent Pána prsteňov, aspoň podľa mňa, pretože tá úvodná overtúra v dĺžke 90 sekúnd je jednou z najkrajších, aké som v kine či na DVD počul). A to ozvučenie na DVD! Ach, kvalita! O kvalite sa však nedá hovoriť v prípade českej stopy. Áno, je to Dolby Digital 5.1, má aj potrebné prevedenie a surround, no hlasy nie vždy sedia osobám a čo je horšie, dabing je príšerný po stránke obsadenia hlasov. Pôvodným postavám sa nevyrovná ani jedna (Russell Crowe má špecifický hlboký a pomalý hlas, no ten český dabér ho má podivne prikvačený a miestami príliš veselý akoby to bola komédia a Jennifer Connely má hlas jemný a presný, no dabing ju opäť trochu zrýchľuje a uberá na pôvabe). Je mi ľúto, ale po tejto stránke je český zvuk sklamaním. Ostáva nám tu niekoľko bonusov a je ich vskutku len niekoľko. 

Oscarový triumf roku 2001 - Čistá duša Oscarový triumf roku 2001 - Čistá duša Oscarový triumf roku 2001 - Čistá duša

Nečakajte žiadne trailery, marketingové sekcie či natáčanie z viacerých uhlov (to je v prípade drámy aj tak zbytočné). A nebudú ani storyboardy (dtto). No čo je horšie, chýbajú dokumenty, Featurette, filmy o filmoch. Chcete počuť vyjadrenia Russella Crowa či Jennifer Connelly prípadne skvelého Eda Harrisa či entusiastického Paula Bettanyho. Nič na tomto disku nebude! Čo sa týka bonusov, je tu „len" 27 minút vystrihnutých scén a dva audiokomentáre. Ale ruku na srdce, tie sú pre zmenu veľmi dobré, či už ide o scenáristu Akiva Goldsmana (ten je za takých sedemdesiat) alebo Rona Howarda (ten je výborný a povie vám všetko o produkcii, o hercoch, o jednotlivých scénach... super). No a to je všetko. Okrem dobrého technického prevedenia (obraz mohol byť trochu lepší, česká zvuková stopa radšej nemala byť), solídneho počtu vystrihnutých scén a dvoch kvalitných audiokomentároch nehľadajte na DVD nič viac. Oscarová dráma vám musí stačiť.

Druhý pohľad na film

Kritiky na film boli vynikajúce a už od začiatku mal film pripravenú kyprú pôdu pre úrodný rast v kinách. Začal len v jedenástich kinách v najväčších mestách v predvianočnom období (21.12.2001)  (pozn. autora prvý diel LOTR začal len dva dni predtým - širokou premiérou v 3359 kinách v USA + desiatkach iných štátov na svete), ale už vtedy bolo pozitívnych kritík veľmi veľa a a deň pred limitovanou premiérou získal až šesť nominácii na Zlatý glóbus. Zárobok krásny, čistý priemer bol 33 159$ (pre porovnanie : za úspech sa považuje cca 4-5 tisíc). Druhý víkend bol film rozšírený do 525 kín a zarobil 7,78 miliónov $ (priemer 14 820 $, stále nádherné číslo). Tretí víkend už film expandoval do 1853 kín a zárobok bol 16,5 miliónov $. Štvrtý víkend zaznamenal film len osempercentnú stratu (bežné straty bývajú z víkendu na víkend okolo 35-40%, pri akciách a hororoch cca 50%). Nasledujúce víkendy priniesli veľmi malé straty (3,4%, 1,8%) a štyri Zlaté glóbusy. Po udeľovaní novinárskych cien prišli väčšie poklesy (cca 30%). S príchodom ôsmich nominácii na zlatú sošku v polovici februára stúpli tržby o 29%, potom prišiel znovu pokles. S príchodom Oscarov sa celý marec Čistej duši darilo (poklesy cca 15%) a po získaní štyroch ocenení znovu zvýšil svoj rating o 21%. V prvej desiatke sa držal až do polovice apríla a to celých 15 týždňov. Celkový tržby v USA : 170 miliónov $, celosvetové 308,8 miliónov $.

Na Slovensku začala Čistá duša svoju púť 21. februára s počtom 3728 divákov za prvý týžden (lepší priemer), no jej obrovský konkurent Black Hawk Down mal až 6631 divákov. Nasadenie dvoch takých blockbusterov vždy prinesie jednému slávu, druhému menší pokles. No variabilné čísla sa postupne vyrovnávali, BHD mal čoraz väčšie straty, zatiaľ čo Čistá duša si udržiavala stále solídny počet divákov a pokles bol menší...





autor Michal Korec 6.11.2002
Kinema
8.0
Diváci
8.8
Ohodnotiť

Žner: Dráma/Romantický
Minutáž˝: 135 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.8
Ohodnotiť

Žáner: Dráma/Romantický
Minutáż˝: 135 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.