HARRY POTTER ČARUJE UŽ AJ NA DVD

HARRY POTTER ČARUJE UŽ AJ NA DVD

8.0

článok



FILM: Tmavá silueta starého čarodejníka kráča anglickým predmestím. Očividne príliš skúmavá mačka sa mení na zrelú ženu - profesorku. A obaja čakajú na obra, správcu hôr a lesov. Nadkláňajú sa nad nemluvňa, ktoré by Herodes určite odpravil na onen svet (a aj Ten-Ktorý-Nemá-Byť-Menovaný by si s ním podobne poradil). Lenže jeho sprevádza jasná jazva na čele a meno, ktoré bude jedného dňa poznať celý svet. Volá sa Harry Potter...

... a na svoje 11. narodeniny, ktoré si užil v zoo s jedným nemenovaným hadom a tonou listov, ktoré si stoj čo stoj nachádzajú cestu k nemu najrozličnejšími cestami, sa dozvie, že je čarodejník a pri kúpe čarovného prútika dokonca, že môžu od neho očakávať veľké veci. Iste, veľké veci dovtedy znamenali, že sa vymámil z podkrovia svojho strýca a tety i dostal sa do Priečnej ulice, kde si nakúpil nejaké saky-paky. Lenže potom ho čaká cesta do Rokfortu na Strednú školu čarodejníctva, stretáva celý profesorský ensemble, Rona Wesleyho a Hermiona Grangerovú, s ktorými vytvorí nezabudnuteľný trojuholník, zahrá si metlobal a nepohrdne ani odhalením tajomstva kameňa mudrcov. A nakoniec sa On, Harry Potter, Ten-Ktorý-Môže-a-Musí-Byť-Menovaný vydáva po stope Tomu-Čo-Nemôže-Byť-Menovaný aka Voldemortom, pretože okolnosti sú až príliš očividné a on má dojem, že mu niekto usiluje o život...

Harry Potter čaruje už aj na DVD Harry Potter čaruje už aj na DVD Harry Potter čaruje už aj na DVD

Prvý diel sľubne sa rozvíjajúcej filmovej série prichádza s niekoľkými kladmi a zápormi. Medzi veľké plus patrí expozícia a zoznámenie sa s hrdinami, udalosťami, lokáciami atď, ktoré majú svoje bezprostredné čaro (hoci kúzla a čary sú tu na každodennom mieste). Prvá polovica filmu je teda pomalšia, ale môže byť jedinečná v tom, že ak nepristúpite na hru autorov v tomto momente a hrdinov si nezamilujete, môžete ísť prakticky do čerta, pretože vám nebudú vyhovovať v druhej polovici filmu, keď už sa "konečne niečo deje" a zdá sa, že Voldemort predsa len prežil, ba čo viac, putuje po Rokforte!

Scenár je chválitebný, Rowlingová donútila deti znovu čítať, za čo jej patria veľké zásluhy, no venujme sa filmovému prepisu. Po troch zhliadnutiach ma utvrdila v tom, že niektoré scény (hneď tie úvodne s listami) sú prakticky zbytočné, hoci zručne natočené. Našťastie ma opantala podobná myšlienka len dvakrát. Apropo, číslo dva. To je počet veľmi dôležitých scén, ktoré vo filme neuvidíte (Hagrid a jeho rozlúčka s drakom + Hermiona a jej finálna úloha v oblasti alchýmie). Inak je scenár veľmi kompaktný a na prvýkrát zhltnete film ako 100-minútovú malinu (berte však ohľad, že je dlhý 146 minút). Druhýkrát už však taký očarený nebudete a zhliadnete americkú snímku s vysokým ekonomickým potenciálom. Nič viac.

Columbus režíroval slušne (a tak ako Rowlingová kázala), herci si svoje party dobre odohrali (hoci Radcliffe mi pri úvodnom "rozhovore" s hadom pripadal ako príliš infantilný a liezol mi na nervy), no majstri filmových trikov mohli za celkovú gážu 125 miliónov dolárov vytrieskať určite oveľa viac... Žiaľ, nestalo sa tak, a tak trikovú stránku možno hodnotiť len ako ľahko nadpriemernú.

Nevyhnem sa ani tomu klasicky chybnému porovnaniu Pána prsteňov a Harryho Pottera. Čo dodať, Potter je fantasy pre základné školy a LOTR sa už chytá aspoň pre stredoškolskú vrstvu. Hrubo povedané, Potter je fantasy odvar a Rowlingova kradne, kde sa dá. Inak povedané, nezrovnávajme s nezrovnateľným, aj tak je to blbosť.

Keď som videl Pottera prvýkrát, bol som nadšený. Našťastie som pri druhom zhliadnutí vytriezvel, aby som filmu uštedril zaslúžených 8/10.

Harry Potter čaruje už aj na DVD Harry Potter čaruje už aj na DVD Harry Potter čaruje už aj na DVD

DVD: Prvé dobrodružstvo Harryho Pottera prichádza na dvoch nosičoch a fanúšikovia si určite mydlia ruky nad kopou bonusov a podobne. Hm, to ich budem musieť sklamať. Ale najprv k samotnému filmu. Formát 2,35:1 je absolútne vhodný, každé políčko je zaplnené od okraju po okraj, hoci snímka nemá toľko širokoúhlých fantastických záberov ako LOTR. Obraz je čistý, kompresia vysoká, v tomto smere niet čo vytknúť. V rámci zvuku je v prípade originálnej verzie Dolby Digital 5.1 všetko v najlepšom poriadku. Dabované verzie - česká 5.1, ale aj slovenská 5.1 sú dobré len na pripomenutie atmosféry z kina, inak by som ich spokojne ignoroval. Snaha priniesť kvalitný dabing bola, ja si ju cením, no výsledok mohol byť ešte lepší. No aj tak sa jedná o jeden z lepších dabingov na DVD.

A čo sa týka bonusov, ak čakáte audiokomentáre hercov, filmy o filme a podobne... NIČ NEBUDE! Druhý disk je totiž len jeden veľký začarovaný rébus, ktorý by sa uplatnil skôr ako časť počítačovej hry. Je tu kopa fotografií i nejaká ta hudba, ale hádanky neslúžia na nič iné, len aby ste videli na koniec sedem vystrihnutých scén z filmu. Nehovoriac o tom, že riešenie rébusu vám nezoberie viac ako hodinku čistého času.

Aby ste si však predsa len nejaký bonus užili, prichádzajú na prvom disku dva trailery - jeden teaser a jeden klasický trailer, ktorý brázdil aj naše kiná.

Na viac už asi tvorcovia nemali čas, nakoľko sa venovali príprave druhej časti filmu. Prvý diel je teda len na také osvieženie, ten druhý by mohol byť oveľa lepší (najmä ak tam bude ten 180-minútový zostrih).

Druhý pohľad na film:

Keď ešte kiná neboli polepené od májových pavučín, strhol v novembri 2001 Harry Potter všetky možné rekordy a priniesol za otvárací víkend do kasy 90,4 milióna dolárov. Krásna sumička! Nasledujúci týždeň bol sviatočný, Američania oslavovali Thanksgiving Day a vydali sa znovu do kín. Po 10 dňoch a 2 víkendoch mal mladý čarodejník na konte 187 miliónov dolárov, pričom jeho prepad bol len 36%-ný. Po sviatkoch už nasledoval tvrdý 59%-ný pád, no celý predvianočný december sa držal statočne a prepady boli len 33 až 38%-né. No sviatky Potterovi už nepriali a decká chodili viac na Jimmyho Neutrona a tí starší na Pána prsteňov. Prepady boli výraznejšie - 45 až 58%. Nakoniec zarobil Harry Potter v USA 317,56 miliónov dolárov a na celom svete 966,7 miliónov. Titanic ostal ďaleko neprekonaný, no Star Wars Episode I takto prišli o rebríčkovú dvojku.

 


 




autor Michal Korec 27.11.2002
Kinema
8.0
Diváci
9.3
Ohodnotiť

Žner: Dobrodružný/Fantasy
Minutáž˝: 153 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
9.3
Ohodnotiť

Žáner: Dobrodružný/Fantasy
Minutáż˝: 153 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.