PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Harry Potter si prvenstvo v druhom týždni neudržal. Dvadsiata Bondovka sa stala najziskovejšou v otváracom týždni a novinka Friday After Next sa umiestnila na treťom mieste.

TOP 22. 11. - 24. 11. 2002
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Die Another Day MGM 1. týždeň 47,0 mil 47,0 mil
2. Harry Potter and the Chamber of Secrets Warner Bros. 2. týždeň 42,2 mil 148,3 mil
3. Friday After Next New Line 1. týždeň 13,0 mil 13,0 mil
4. The Santa Clause 2 Buena Vista 4. týždeň 10,2 mil 94,9 mil
5. 8 Mile Universal 3. týždeň 8,6 mil 97,5 mil
6. The Ring DreamWorks 6. týždeň 7,5 mil 110,8 mil
7. The Emperor's Club Universal 1. týždeň 3,8 mil 3,8 mil
8. My Big Fat Greek Wedding ICF Films 32. týždeň 3,6 mil 204,5 mil
9. Half Past Dead Sony 2. týždeň 3,1 mil 12,5 mil
10. Frida Miramax 5. týždeň 2,3 mil 12,0 mil
Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA

Die Another Day (Dnes neumieraj)
47 miliónov dolárov v otváracom týždni znamená pre Bonda najvyšší debut a druhý najvyšší pre spoločnosť MGM (Hannibal - 58 mil.). Tento zisk je samozrejme najlepšia správa pre štúdio, s ktorým to vyzeralo na krach. 142 miliónový rozpočet nového bonda bude mať pravdepodobne ešte lepší zisk budúci predĺžený víkend.
Dej: James Bond obchádza svet od Hong Kongu cez Kubu a Londýn, aby odmaskoval zradcu a zabránil vojne katastrofických rozmerov. Na svojej ceste je sprevádzaný krásnou Jinx a Merandou Frost, ktorá sa neskôr zapletie do jeho práce. Dostávajú sa k smrteľnému megalomaniakovi Gustavovi Gravesovi a jeho pravej ruke menom Zao do Írska, kde sa nachádza palác postavený kompletne z ľadu. Tu sa po prvý krát stretne s vysokoúčinnou zbraňou, ktorú musí zneškodniť.
Žáner: Akčné špionážne dobrodružstvo
Štúdio: MGM (Tatrafilm) 
Hrajú: Pierce Brosnan (James Bond), Halle Berry (Jinx), Rosamund Pike (Miranda Frost), Toby Stephens (Gustav Graves), Rick Yune (Zao), Will Yun Lee (Colonel Moon)
Réžia: Lee Tamahori
Scenár: Neil Purvis, Robert Wade, Ian Fleming
Kamera: David Tattersal
Hudba: David Arnold
Premiéra v USA: 22. 11. 2002
Premiéra v SK: 2. 1. 2003
Miesta natáčania: Maui, Hawaii, USA \ Alaska, USA \ Washington, USA \ England, United Kingdom (Pinewood Studios) \ Scotland, United Kingdom \ Iceland \ South Korea \ Cuba \ Spain
Trailer 3
Trailer 2
Teaser
Oficiálna stránka
Produkčné poznámky, interview, trailery... Je tu všetko, čo sprevádzalo dvadsiatu Bondovku od svojho vzniku až po premiéru.

Najziskovejšie filmy spoločnosti MGM v roku 2002

č.

film tržba za víkend celková tržba premiéra
1 Barbershop 20,63 mil. 75,07 mil. 13. 9. 2002
2 Windtalkers 14,52 mil.  40,91 mil. 14. 6. 2002
3 The Crocodile Hunter 9,54 mil. 28,40 mil. 12. 7. 2002
4 Rollerball 9,01 mil.  18,99 mil. 8. 2. 2002
5 Hart's War 8,91 mil. 19,08 mil. 15. 2. 2002
Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA

Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter a tajomná komnata)
Do dnešného dňa zarobil Harry celkovo 148,5 milióna dolárov, avšak prvú priečku si neudržal. Všetko sa rozhodne v predĺženom víkende Vďakyvzdania.
Dej: Harry Potter a jeho priatelia Ron a Harmiona sa stretávajú s novými nástrahami v druhom ročníku v kúzelníckej škole Rokfort. Tajomná komnata bola znovu otvorená a v škole to začne byť veľmi nebezpečné. Je na Harrym a jeho kamarátoch, aby zistili kto komnatu otvoril a ako nastoliť v škole poriadok a bezpečie.
Žáner: Fantasy dobrodružstvo
Štúdio: Warner Bros. (Continental-film) 
Hrajú: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ronald Weasley), Emma Watson (Hermione Granger), Richard Harris (Riaditeľ Dumbledore), Maggie Smith (Minerva McGonagall), Alan Rickman (Prof. Severus Snape), Ian Hart (Prof. Quirrell), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid).
Réžia: Chris Columbus
Scenár: Steve Kloves, J. K. Rowling (novela).
Kamera: Roger Pratt
Hudba: John Williams
Premiéra v USA: 15. 11. 2002
Premiéra v SK: 12. 12. 2002 
Miesta natáčania: London, England, United Kingdom
Článok k traileru + Trailer
Článok k teaseru + Teaser
Oficiálna stránka
Po intre, tentoraz na lietajúcom aute, sa prenesieme na známu stránku fungujúcu odkedy Warner Bros. kúpili práva na sfilmovanie knižky J. K. Rowling. V ľavom hornom rohu sa vždy objavujú najnovšie novinky. Ak tam vkročíte hneď teraz, budete mať možnosť pozrieť si nekonečne dlhý záznam z premiéry konajúcej sa v piatok v Londýne, alebo 3D pohľad do pracovne riaditeľa Dumbledora.

Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA


Friday After Next 
Ice Cube pokračuje - 75 miliónov dolárov zarobil jeho film The Barbershop a stal sa jedným z prekvapení druhej polovice roka 2002. Jeho komédia Friday After Next zarobila za tri dni 13 miliónov dolárov. Najlepšie v otváracom týždni dopadla dvojka - Next Friday, ktorá zarobila 14,5 milióna dolárov.
Dej: Tretie pokračovanie série piatkov (Friday, Next Friday) má svoje miesto počas vianočných sviatkov. Vracia sa do susedstva, kde to všetko začalo. Craig a Day-Day utiekli z domu, aby nemuseli byť pod stálym dozorom. Nájdu si ubytovanie, kde nasávajú vianočnú atmosféru. Všetko sa zdá byť ideálne, až kým sa k nim nevlúpe Santa Claus a neukradne všetky vianočné darčeky spolu s paniazmi na nájom, skryté v stereu. Majiteľka, ktorá chce svoj nájom ich prinúti, aby urobili niečo, čo ešte v živote neurobili. Zamestnali sa.
Žáner: Komédia
Štúdio: New Line 
Hrajú: O'Shea 'Ice Cuba' Jackson (Craig Jones), Mike Epps (Day-Day Jones), John Witherspoon (Willie Jones), Don 'DC' Curry (Erloy Jones), Anna Maria Horsford (Mrs Jones).
Réžia: Marcus Raboy
Scenár: Ice Cube
Kamera: Glen MacPheterson C.S.C.
Premiéra v USA: 22. 11. 2002
Miesta natáčania: Los Angeles, California, USA
Trailer Friday After Next
Oficiálna stránka
Môžete sa preťukať k filmu Next Friday a potom aj k prvému filmu Friday. Stránka vás ďalej zavedie ku kúpe cédečka, alebo hudobnému klipu. Trailer je tu vo všetkých playeroch. Gule z vianočného stromčeka odkazujú na hercov, Downloads, informácie o filme a galériu. Všetko je doprevádzané hovoreným slovom.

 

  



The Santa Clause 2 
Santa vo štvrtom týždni klesol o ďalších 32 percent. Na konte má 95 miliónov dolárov. Jednotka zarobila celkovo 145 miliónov dolárov.
Dej: Začína sa vianočná horúčka a Santa Claus začína hľadať dokonalú budúcu pani Clausovú. Scott Calvin bol Santa Clausom osem rokov za sebou a jeho lojálni zákazníci ho považujú za najlepšieho Santa Clausa vôbec. Scott však má problémy. Jeho syn Charlie skončil na listine darebákov a on sám je za záhadných okolností zbavený "úradu". A ako keby to nestačilo, Scott sa dozvie, že keď sa do Vianoc neožení, prestáva byť Santa Clausom! Má to dokonca v zmluve, čierne na bielom. Scott zúfalo hľadá nastávajúcu, pokúša sa pomôcť synovi, odchádza domov, zanechajúc na svojom santa-clausovskom mieste náhradu. Keď však náhradník spôsobí mierny chaos, je zasa len na Scottovi, aby zachránil Vianoce.
Žáner: Romantická komédia
Štúdio: Buena Vista (Saturn)
Hrajú: Tom Allen (Scott Calvin, Santa, Toy Santa), Elizabeth Mitchell (Carol Newman), David Krumholtz (Bernard), Eric Lloyd (Charlie Calvin), Judge Reinhold (Neil Miller).
Réžia: Michael Lembeck
Scenár: Cinco Paul, Ed Decter, Don Rhymer, Ken Daurio, John Strauss, Steve Rudnick (príbeh)
Kamera: Adam Greenberg
Hudba: George S. Clinton
Premiéra v USA: 1. 11. 2002
Premiéra v SK: 21. 11. 2002
Miesta natáčania: Vancouver, British Columbia, Canada
Trailer The Santa Clause 2
Oficiálna stránka
Napísať Santovi? Vstúpiť na stránku? Pozrieť si trailer? Vstúpiť na stránku. Boli ste dobrý? Áno - nie? Jasné, že áno! (Pre tú srandu, skúste aj odpoveď nie.) V hre som urobil 20 hrafiek a nazbieral 279 bodov, potom som to už nestíhal. V teste som najmilšie dieťa na tejto planéte. Všetkým som rozoslal pohľadnice a prečital a dozvedel som sa všetko, čo som o vianociach potreboval. Darčeky nenosí ani Ježiško ani Santa, ale Tim Allen!

 

  



8 Mile 
8,6 milióna v treťom týždni, 97,5 milióna dolárov celkovo.
Dej: Jimmy hľadá svoju identitu a zmysel pre cit. V rodinnom nepochopení a spoločenskom rozklade sa učí vyjadrovať svoj hnev, strach a pocit sklamania. Jediné, čo Jimmy chce, je prekonať túto drsnú situáciu.
Žáner: Dráma
Štúdio: Universal (Tatrafilm)
Hrajú: Eminem (Jimmy Smith, Jr.), Kim Basinger (Stephanie Smith), Brittany Murphy (Alex), Mekhi Phifer (David Porter/Future), Eugene Byrd (Wink), Omar B. Miller (Sol George).
Réžia: Curtis Hanson
Scenár: Scott Silver
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Eminem, Dr. Dre, Jay-Z, Kid Rock, Xzibit
Premiéra v USA: 8. 11. 2002
Premiéra v SK: 20. 3. 2003
Miesta natáčania: Detroit, Michigan, USA
Stránka na Kineme
Teaser 8 Mile
Trailer 8 Mile
Oficiálna stránka
Z hlavnej stránky sa môžete dostať na oficiálnu stránku Eminema. Po vstupe na stránku filmu máte možnosť vidieť krátke intro o tom, že každý moment je tu šanca. Stránku si môžete prehliadať za sprievodu troch pesničiek, resp. úryvkov pesničiek z filmu. Je tu 6 filmových klipov v prehrávačoch Quicktime a Windows, 5 rozhovorov a dva 30 sekundové televízne spoty, videoklip Loose Yourself, Wallpapery, e-karty... Po dlhom čase naozaj výborná stránka. Vrele odporúčam!

Posledným debutom tohoto týždňa je film The Emperor's Club s Levinom Kleinom. Zarobil 4,1 milióna dolárov a umiestnil sa na siedmom mieste. Moja tučná grécka svadba porazila The Mummy Returns aj Armageddon a pred sebou má hit z roku 1991 Terminátor 2.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 141,7 milióna dolárov, čo je o 2 percentá viac ako minulý rok.

Tabuľka filmov, ktoré sa umiestnili na prvých miestach pred rokom, dvomi, tromi, štyrmi...

Obdobie  Film Tržba
23 - 25 november 2001 Harry Potter 57,4 mil
22 - 26 novembra 2000 How The Grinch Stole Christmas 73,8 mil
26 - 28 novembra 1999 Toy Story 2 57,3 mil
25 - 29 novembra 1998 A Bug's Life 33,2 mil

27. 11. 2002 je otváracím dňom pre filmy Extreme Ops, Solaris, Eight Crazy Nights, Treasure Planet, They a Rabbit-Proof Fence. Ja to vidím na víťazstvo Soderberghovho Solarisu s Clooneym. A možno sa vymenia aj prvé dve priečky.






autor Matej Oravec 29.11.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.