PROFIL: KATE WINSLET

PROFIL: KATE WINSLET

článok



"To ste vy?" - pýtajú sa jej ľudia na ulici, pričom jej meno je pre väčšinu neznámou. No veď viete, to dievča z Titaniku..

Vizitka:
Skutočné meno: Kate Elizabeth Winslet
Dátum a miesto narodenia: 5. októbra 1975, Reading, Berkshire, Anglicko
Stav: druhýkrát vydatá za režiséra Sama Mendesa
Deti: dve, dcéra Mia Honey a syn Joe

Kate Winslet nemá rada, keď si ľudia nepamätajú jej meno. Aj preto si vyberá skôr nezávislú tvorbu a kontrastné postavy, aby mohla naplno ukázať svoje herecké umenie. Má mnoho tvárí a niekedy sa zdá, ako keby sa v jej vnútri ukrývali všetky postavy, ktoré hrala.

Kate pochádza z hereckej rodiny. Otec Roger i matka Sally boli divadelnými hercami, dedko vlastnil malé divadlo, v ktorom sa angažovala celá rodina. A tak bolo od začiatku jasné, čo bude malú Kate v živote živiť. V jedenástich už aktívne hrala v rodinnom divadle, vzápätí začala študovať na Redroofs Theatre School v Maidenheadu. Od dvanástich boal finančne nezávislá, privyrábala si príležitostnou reklamou a drobnými televíznymi vystúpeniami.

Profil: Kate Winslet Profil: Kate Winslet Profil: Kate Winslet

Prvýkrát sa objavila v televíznom seriáli Dark Season (1991), v ktorom sa zoznámila so svojou životnou láskou, hercom a scenáristom Stephenom Tredrom. Ich láska však skončila tragickou smrťou Stephena, ktorý o pár rokov zomrel na rakovinu kostnej drene. "Po rodine to bol najdôležitejší človek v mojom živote, spriaznená duša. Veľa ma naučil, hlavne veriť si." Ako je známe, Kate premiéru svojho životného úspechu Titanic nestihla, dala prednosť pohrebu svojej lásky.

Ani Kate sa v začiatkoch nevyhýbali problémy so získaním hlavnej roly, pričom najčastejším dôvodom (či výhovorkou?) bolo málo hereckých skúseností. Prvú hlavnú úlohu si úspešne vybojovala spomedzi 175 nádejných kandidátok na postavu lesbickej Juliet Hulme v dráme Nebeské stvorenia (Heavenly Creatures, 1994). Film v réžii Petra Jacksona sa odohráva na Novom Zélande a je inšpirovaný skutočnou udalosťou z roku 1954, kedy dve dievčatá zavraždili matku jednej z nich. Film je pretkaný pocitmi a pohľadmi jednej z nich, ktorá si viedla podrobný denník. Stal sa úspešným u kritiky a získal ceny na rôznych festivaloch. Kate získala napr. cenu časopisu Empire pre najlepšiu britskú herečku.

Ďalším úspešným krokom bola úloha Marianne, dcéry pani Dashwood z románu Jane Austenovej a rovnomerného filmu režiséra Ang Leeho Rozum a cit (Sense and Sensibility, 1995). Kate si zahrala s Emmou Thompson a Hughom Grantom, a za svoju rolu získala nomináciu na Oscara, Zlatý glóbus a ocenenie BATFA ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Jej meno si našťastie zapamätalo niekoľko dôležitých ľudí od filmu, medzi iným aj Kenneth Branagh, ktorý Kate ponúkol úlohu Ofélie v jeho adaptácii Hamleta (1996).

V tom čase sa do jej rúk dostáva scenár filmu Titanic (1997). Po prečítaní poslednej stránky si Kate utrela slzy a zatvorila scenár s rozhodnutím, že rola Rose je tá pravá pre ňu. Stalo sa. Na osem mesiacov mala plné ruky práce spolu s hereckým kolegom Leonardom DiCapriom. Zbytok je už história. Príbeh o láske na potápajúcom sa Titanicu obletel celý svet a film Jamesa Camerona získal neuveriteľných štrnásť nominácii na Oscara, pričom nominácia neobišla ani Kate za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Bohužiaľ, Oscar i nominácia na Zlatý glóbus vyšli naprázdno.

Profil: Kate Winslet Profil: Kate Winslet Profil: Kate Winslet

Kto by povedal, že 84-kilová "Špekáčka", ako prezývali Kate na strednej škole, sa jedného dňa stane hviezdou veľkofilmu a vzorom žien na celom svete? Dostala sa na zoznam päťdesiatich najkrajších ľudí planéty a zahrala si s miláčikom žien Leom, vďaka čomu sa dostala do rečí. Jej reakcia bola klebety priama: "Nie sme s DiCapriom na jednej vlnovej dĺžke, preto som neľutovala, keď sa vo filme Titanic utopil."

Na premiéru Titanicu sa Kate nedostala z dôvodu smrti jej priateľa. Z toho istého dôvodu odmietla aj spoluprácu na ďalšom úspešnom filme Zamilovaný Shakespeare, i postavu vo filme Anna a kráľ. Úlohu v dráme Hideous Kinky (1998) však nadšene prijala. Pred mnohými rokmi jej totiž román Esther Freudovej, ktorý slúžil ako predloha k filmu, daroval jej priateľ Trendre. "Navyše, postava, ktorú som v tom filme hrala, mladá hipíčka a matka dvoch detí, ktorá sa vydá na cestu do Maroka, mi pripomenula moju matku. Keď sa mi dostal do rúk scenár, vedela som, že v tom musím hrať." Našiel sa ešte jeden dôvod, pre ktorý sa oplatilo vziať túto prácu. Ten dôvod si krátko na to vzala za manžela a porodila mu dcéru Miu. Reč je o Jimovi Threapletonovi, s ktorým sa po troch rokoch manželstva rozviedla.

Režisérka Jane Campion (Piano, Portrét Dámy) jej zverila úlohu nespokojnej Ruth v svojej dráme Ako dym (Holy Smoke, 1999), ktorá je určená pre náročnejšieho diváka a je sondou do mužského a ženského sveta. Kate si cielene vyberá, na neradosť svojich agentov, postavy, do ktorých môže vložiť kus svojho ja, ktoré jej pomáhajú vyrásť. Po Titanicu a Hideous Kinky je Ako dym ďalší film, v ktorom Kate ukázala svoju nahotu. Vzápätí stvárnila postavu práčky Medeleine v dráme Perom Markíza de Sade (Quills, 2000) zachytávajúcej posledné dni markíza De Sade v blázinci.

V roku 2001 sa objavila v komerčnom projekte Enigma (2001), dráme odohrávajúcej sa v roku 1943 v Anglicku v čase zúriacej vojny. V úlohe ošumelej Hester napomáha rozlúšteniu nemeckého kódu Enigmy. V tom istom roku opätovne získala trojkombináciu nominácii na Oscara, Zlatý glóbus a cenu BATFA za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe vo filme Iris - príbeh jednej ženy (Iris, 2001). Režisér Richard Eyre natočil film podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrávali v živote anglickej spisovateľky Iris Murdochovej a jej manžela Johna Bayleya. V dievčenskom veku ju stvárnila Kate Winslet a neskôr vynikajúca Judi Dench. V postave jej manžela Johna Baylea sa zaskvel neopakovateľný Jim Broadbent, ktorý získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Film zobrazuje jednu z najväčších literárnych romancí storočia.

Romantická dráma scenáristu Charlieho Kaufmana Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004) v hlavnej úlohe s Jim Carrey a Kate Winslet bola príjemným prekvapením kritiky i diváka. Hlavní prestavitelia, introvert Joel a temperamentná Clementine sa podrobia vymazaniu pamäti. V jej prípade úspešnom, v jeho s problémami. Nominácia Kaufmanovho scénara na Oscara za najlepší scenár a Kate za postavu Clementine ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe bola celkom oprávnená. Zatiaľ, čo Kaufman odišiel so zlatou soškou, Kate ostala len pri nominácii. Ani nominácie na Zlatý glóbus a cenu BATFA nepriniesli Kate vytúžené uznanie.

Profil: Kate Winslet Profil: Kate Winslet Profil: Kate Winslet

Do kín práve prichádza dráma Hľadanie Krajiny-Nekrajiny  (Finding Neverland, 2004), životopisný príbeh sira Jamese Matthew Barrie, autora detskej knižky Peter Pan, ktorého stvárnil Johnny Depp. Kate si zahrala postavu Sylvie Llewelyn Davies, ktorej štyria synovia inšpirovali škótskeho spisovateľa k napísaniu detskej klasiky Peter Pan. Jej výkon si vyslúžil nomináciu na cenu BATFA. V tomto filme mohla naplno využiť svoje skúsenosti ako dvojnásobná matka. Kate tvrdí, že deti jej zmenili celú kariéru, a vďaka tomu je schopná zahrať aj úlohy, ktoré boli pre ňu doposiaľ neznáme. "Nemyslím si, že by som mohla hrať Sylviu, keby som nebola matkou. Byť sama matkou je neoceniteľné," tvrdí.

Kate Winslet bola štyrikrát nominovaná na Oscara, no zatiaľ bez úspechu. Už teraz však drží rekord - stala sa najmladšou herečkou so štyrmi oscarovými nomináciami. Kate dobyla Hollywood, ale bábiku Barbie z nej Hollywood neurobil. Média majú neustále problém s jej postavou a pozorne sledujú koľko (ne)pribrala. Tieto správy Kate komentuje s humorom jej vlastným: "Radšej budem známa ako guľatá Kate, ako by som mala vyzerať ako vyhladovaná palica."


Filmografia:
2006 Little Children
2005 Všetci kráľovi muži (All the King's Men)
2005 Romance & Cigarettes
2004 Hľadanie Krajiny-Nekrajiny  (Finding Neverland)
2004 Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
2003 Život Davida Galea (The Life of David Gale)
2001 Iris - príbeh jednej ženy (Iris)
2001 Enigma
2000 Perom Markíza de sade (Quills)
1999 Ako dym (Holy Smoke)
1998 Hideous Kinky
1997 Titanic
1996 Hamlet
1996 Jude
1995 Rozum a cit (Sense and Sensibility)
1995 Yankee na dvore kráľa Artuša (A Kid in King Arthur's Court) 
1994 Nebeské stvorenia (Heavenly Creatures)
1992 Anglo Saxon Attitudes - TV
1992 "Get Back" - TV seriál
1991 "Dark Season" - TV seriál

 


autor Ľudmila Ontkaninová 6.7.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma
Minutáż˝: 106 min
Krajina: UK USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.