PREVIEW: PLNOU PAROU VZAD!

PREVIEW: PLNOU PAROU VZAD!

článok



Jerry (Cuba Gooding, Jr.) je počítačový programátor: Má dobrú a slušne platenú prácu, elegantný byt, psa, ktorý ho miluje, a dlhoročnú  priateľku Felíciu (Vivica A. Fox), o ktorej sa domnieva, že ho miluje. Práve teraz však nemá mnoho dôvodov k spokojnosti: Felícia sa s ním totiž rozišla v okamžiku, kedy začal plánovať ich spoločný život. Priateľ Nick (Horatio Sanz) nešťastnému Jerrymu navrhne, aby si spolu vyrazili na zoznamovací zájazd  loďou do horúceho Tichomoria. Až na palube kamaráti zistia, že medzi cestujúcimi elegantnej lode U.S.S. Calypso neprevažujú - ako o tom snívali - krásne, osamelé a ústretové ženy, s ktorými by si mohli užívať. Nick si totiž proti sebe popudil zamestnanca cestovnej kancelárie, takže nič netušiaci kamaráti sa ocitli na zájazde, ktorý si pro seba rezervovali zoznámenia chtiví gayovia.

Zatiaľ čo kamarát sa nechcene stáva objektom nežných pozorností postaršieho, elegantného Lloyda (Roger Moore), Jerryho zúfalstvo sa zmení v nádej v okamžiku, keď si medzi členmi usporiadateľského tímu všimne krásnu učiteľku tanca Gabriellu (Roselyn Sanchez). Tá napodiv nemá nič proti tomu, aby sa jej začal dvoriť. Čoskoro sa však ukáže, prečo si Jerryho pustila k telu: považuje ho totiž  za "neškodného" homosexuála. Keď kapitán vezme na palubu posádku záchranného člna, ktorú tvorí  pätica švédskych krások v čele s urastenou     Inge (Victoria Silvstedt), myslí si zase Nick, že má všetko vyriešené. Ale aj on sa poriadne prepočíta...

Nájsť ženu svojich snov nie je jednoduché a Jerryho a Nicka čaká ešte dlhá plavba plná najneuveriteľnejších prekvapení.

Preview: Plnou parou vzad! Preview: Plnou parou vzad!

O FILME:

Bláznivá komédia o strastiplnej plavbe za skutočnou láskou (alebo aspoň kvalitným sexom) uvádza oskarovskú hviezdu Cuba Goodinga, Jr. v hlavnej role osamelého, dobre situovaného mladíka Jerryho. Partnermi populárneho černošského herca, ktorého poznáme z filmov Jerry Maguire alebo Pearl Harbor, sa stali Horatio Sanz (Road Trip) v role hrdinovho najlepšieho priateľa Nicka, Roselyn Sanchezovú (Križovatka smrti 2) a Vivecu Foxovú (Deň nezávislosti) ako dievčiny, o ktorých priazeň sa hrdina uchádza. Hviezdne obsadenie dopĺňa Lin Shaye (Blbý a blbší, Niečo na tej Mary je) v role zmužilej trénerky a Playmate Victoria Silvstedtová, ako kráska, ktorá takmer  zlomí srdce Nickovi. Rolu homosexuálneho zvodcu Lloyda si s nadhľadom zahral legendárny bývalý predstaviteľ agenta 007 Jamesa Bonda - Roger Moore.

Producentmi oddychového snímku s odľahčenou prázdninovou atmosférou sú Gerhard Schmidt z nemeckej spoločnosti International West Pictures a Brad Krevoy, jeden zo zakladateľov americkej nezávislej produkčnej spoločnosti Motion Picture Corporation of America (MPCA). Krevoy má na svojom konte tak divácky úspešné snímky ako je Blbý a blbší s Jimom Carreym a Kingpin s Woodym Harrelsonom, ktoré sú dielom bratov Farellyovcov, komédiu Z džungle do džungle s Timom Allenom alebo náročnejšie ladený snímok Albino Alligator, ktorý režíroval Kevin Spacey. Film natočil ako svoj režijný debut Mort Nathan, ktorým sa preslávil predovšetkým ako scenárista Kingpinu.

Brad Krevoy, ktorý začínal v spoločnosti Concorde Pictures u chýrneho režiséra a producenta Rogera Cormana, počas svojej  kariéry produkčne zaštítil viac než 50 filmových a televíznych projektov, ktoré si celkom zarobili okolo 300 miliónov dolárov. Mohol teda smelo dôverovať svojmu inštinktu, ktorý mu hovoril, že dokáže urobiť ďalší divácky hit z príbehu o dvojici zoznámenia chtivých heterosexuálov, ktorí sa náhodou ocitnú na lodi plnej nadržaných gayov.   

             
K realizácii svojej novej komédie prizval Krevoy skúseného nemeckého kolegu - producenta Gerharda Schmidta, vďaka ktorého aktivite sa mohlo začať nakrúcať už na začiatku mája 2001 nielen v Brazílii, ale i v nemeckom Kolíne nad Rýnom a v Grécku, a ukončiť nakrúcanie v júli toho istého roku. Už na samom počiatku príprav projektu sa Krevoy so Schmidtom spojili s osvedčeným scenáristom a producentom Mortom Nathanom, ktorý je dvojnásobným držiteľom ceny Emmy a Zlatého glóbusu. Spolu s debutujúcim, talentovaným Williamom Bigelowom napísal scenár, v ktorom svoje bohaté skúsenosti znovu vložil do služieb divácky obľúbeného filmového žánru. Keďže sa predtým podieľal na scenároch komédií „Môj oľúbený Marťan" a „Preber si to" a získal úspech aj ako scenárista komédie bratov Farellyovcov „Kingpin", bolo Nathanovi jasné, že i tento raz využije rovnaké, klasicky osvedčené prvky ako predtým.

Preview: Plnou parou vzad! Preview: Plnou parou vzad!

V centre jeho pozornosti sa teda znovu ocitla dvojica odlišných hlavných charakterov, jeden - Jerry - romantickejší a druhý - Nick - komediálnejší. Postupujú za spoločným cieľom, ale napriek tomu neustále vstupujú do konfliktu navzájom, i s celým okolitým svetom. Prapríčinou všetkých starostí Jerryho a Nicka, ktorí sú na pevnine dobrými kamarátmi, je skutočnosť, že sa ocitnú v nesprávnu dobu na nesprávnom mieste. Zápletka sa odvíja od momentu nedobrých predpokladov a nedorozumení. Kamaráti sa domnievajú, že práve prázdninová plavba lodí je presne tým pravým okamžikom, kedy ich životy konečne dostanú správny smer. V milostných vzťahoch na tom totiž nie sú momentálne práve najlepšie a zdá sa im, že na palube výletnej lode sa musí logicky nachádzať hneď niekoľko osamelých žien, ktoré túžia po zoznámení.

Vysnívaná dovolenka preslnená milostným dobrodružstvom sa však pre Jerryho a Nicka mení v nekonečnú nočnú moru - avšak len do okamžiku, kedy pochopia, že byť považovaný za niekoho iného je vlastne výhoda. Voči homosexuálom predsa ženy strácajú ostražitosť, ktorú prirodzene uplatňujú voči všetkým cudzím mužom a sú ľahšie prístupné. I tento navonok logický nápad má svoje úskalia, ktoré Jerrymu a Nickovi poriadne skomplikujú situáciu.

V každom príbehu musia byť atraktívne hlavné postavy obklopené zaujímavými spoluhráčmi. Loď - prostredie, v ktorom hrdinovi doslova i obrazne stratia pôdu pod nohami, ponúkla pre väčšinu nahrávacieho času priestor pre rad komických situácií ideálne ohraničenú hrací plochu. Osadenstvo lode je tvorené na jednej strane cestujúcimi a na druhej strane členmi posádky a animačného tímu, v nečakanom okamžiku je však obohatené aj o hrdinov zložených z postrádaného ženského elementu - skupinky krásnych švédskych "kúpajúcich sa krások". Kombinatorika náhodných i starostlivo  pripravených stretnutí a rozličných nedorozumení v tomto priestore a s uvedenými postavami samozrejme vrchovato postačuje k rozohraniu príbehu, pri ktorom sa divák nemôže nudiť.

Komédia Plnou parou vzad! sa mala stať režijným debutom Morta Nathana. Ten zo svojich skúseností vedel, že i seba lepšie zvolené prostredie, kvalitne napísané charaktery a vtipné dialógy mu nepostačia, ak im nedokáže dodať lesk a dynamiku správnym hereckým obsadením. Za rozhodujúce považujú tvorcovia filmu okamžik, keď sa im pre svoju myšlienku podarilo získať Cuba Goodinga, Jr. Černošská hviezda, ktorá sa v posledných rokoch popri dramatických úlohách dôsledne venuje i komediálnym a ktorá má popri množstve iných ocenení na svojom konte i Oscara za vedľajšiu rolu v komédiu Jerry Maguire, prijala možnosť zahrať si v oddychovej prázdninovej komédii s nadšením.

Rovnocenným protihráčom sa Goodingovi ukázal byť u nás nepríliš známy Horazio Sanz - herec, ktorý si získal popularitu účinkovaním v slávnej televíznej show Saturday Night Live a ktorého diváci poznajú ako nezabudnuteľného muža s francúzskymi toustami zo študentskej komédie Road Trip (2000, réžia Todd Philips) - zo snímku, ktorého svojrázne uvolnený humor producenti Plnou parou vzad! odkazujú už názvom filmu - Boat Trip.

Preview: Plnou parou vzad!

Pretože sa žiadna bláznivá komédia o starostiach s láskou neobíde bez krásnych herečiek, angažovali tvorcovia do vedľajších rolí hneď niekoľko pôvabných hviezd so zmyslom pre humor. V roli Gabrielle exceluje rodáčka z portorického San Juanu Roselyn Sanchezová, ktorá sa najskôr presadila v reklame a v televízii, a ktorú sme i v českých kinách mohli vidieť po boku Jackieho Chana ako zvodnú tajnú agentku Isabellu v akčnej komédii Križovatka smrti 2 (2000).

Ani Vivica A. Foxová, ktorá si zahrala Jerryho snúbenku Felíciu, nám nie je neznáma: dobre si ju pamätáme ako statočnú priateľku Willa Smitha z výpravného  sci-fi filmu Rolanda Emmericha Deň nezávislosti (1997). Lin Shayeová, ktorá vo filme stvárnila rolu krásnej Sonje, debutovala vo westernové komédii Jacka Nicholsona Utečieme na juh (1978). Dostala sa do povedomia vďaka svojmu bratovi Robertovi Shayeovi z produkčnej spoločnosti New Line Cinema, ktorý jej v roku 1994 získal popularitu tým, že ju odporučil bratom Farellyovcom do hereckého obsadenia v ich komédii Blbý a blbší (ktorú produkoval i producent filmu Plnou parou vzad! - Brad Krevoy). Objavila sa i v ďalších filmoch tejto súrodeneckej  autorskej dvojice - v komédiách „Niečo na tej Mary je", „Ja, moje druhé ja"  a „Irena" a najnovšie „Say It Isn't So".

Kolekciu krások na palube doplňuje Švédka Victoria Silvstedt (Inga), ktorá mala zatiaľ skúsenosti predovšetkým z modelingu (spolupracuje napr. s Playboyom, v decembrovom čísle tohto plátku na seba strhla pozornosť už v roku 1996).

Za jednu z najzábavnejších vedľajších postáv v komédii Plnou parou vzad! považuje režisér Mort Nathan - elegantného gaya Lloyda, ktorý sa začne intenzívne zaujímať o osamelého Nicka. Túto rolu s potešením a nadhľadom prijal Roger Moore - charizmatický herecký veterán, ktorého v rokoch 1973-1985 preslávila úloha mužného agenta 007 Jamesa Bonda, vystriedajúc Seana Conneryho a Georga Lazenbyho. Bol to vraj práve Moore, ktorý mal pred časom nápad obsadiť ako Bonda Cuba Goodinga, Jr. Príliš smelá koncepcia "čierneho 007" narazila na odpor producentov a rolu nakoniec získal Pierce Brosnan. Ako vyslanec UNICEF pokračuje tento rodený Brit, ktorý sa stále aktívne venuje hereckej práci a ktorý vloni v októbri oslávil 75 rokov, v tradícii veľkých hereckých hviezd (Audrey Hepburn, Peter Ustinov) angažujúcich sa v tejto medzinárodnej dobročinnej organizácii.


autor press kit 19.11.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Komédia
Minutáż˝: 93 min
Krajina: USA Nemecko
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.