Populárny Lupin ponúka netflixový štandard a rýchly dej plný zvratov

Často sa stáva, že diváci sympatizujú so zlodejmi, ktorých činy za nasledovania hodné v žiadnom prípade ...

pridal Barbora Gvozdjáková 27.1.2021 o 21:35
Populárny Lupin ponúka netflixový štandard a rýchly dej plný zvratov


Často sa stáva, že diváci sympatizujú so zlodejmi, ktorých činy za nasledovania hodné v žiadnom prípade považovať nemožno. Napriek tomu si ich jednoducho zamilujeme. Obľúbencami sa stala napríklad Dannyho jedenástka z roku 2001 či hrdinovia španielskeho seriálu La Casa de Papel (Dom z papiera, 2017 – ). Podobnými charakteristikami sa môže popýšiť už aj francúzsky seriál Lupin, ktorý v úvode roka 2021 priniesol do online priestoru Netflix.

Assane Diop pochádza zo Senegalu, ale väčšinu svojho života prežil vo francúzskej metropole, kam sa prisťahoval spolu so svojím otcom. Assaneho otec pracoval ako šofér v rodine významného magnáta Pellegriniho, až kým ho neobvinili z krádeže vzácneho náhrdelníka. Po odsúdení sa pod tlakom situácie vo väzenskej cele obesí. Predtým však stihne darovať svojmu synovi knižku o Arsènovi Lupinovi. Mladík sa túži pomstiť a otcovo meno očistiť. Ako inšpiráciu pre svoj osobný manifest si berie do hlavy práve Lupina.

Arsène Lupin je vymyslenou, dnes už legendárnou postavou francúzskeho spisovateľa Mauricea Leblanca z roku 1905. Leblanc vo svojich príbehoch stvoril Lupina ako lupiča –gentlemana, ale aj detektíva zároveň. Celkovo napísal dvadsať jedna poviedok a kratších románov, v ktorých tento šarmantný zlodejíček dáva prednosť dobrodružstvu a ľudskosti pred zákonom a dokonalosťou typu Sherlocka Holmesa. V jednej z poviedok Leblancov Lupin tiež rieši krádež šperkov počas plavby loďou cez oceán...

Hoci sú jednotlivé epizódy seriálu inšpirované Lupinovými dobrodružstvami, nový seriál nie je adaptáciou žiadnej z poviedok. V seriáli sa vyskytuje Lupin skôr symbolicky. Na jednej strane ako knižka, ktorú podaroval otec synovi a na strane druhej ako symbol nespútanosti a živelnosti filmového Assanea.

Populárny Lupin ponúka netflixový štandard a rýchly dej plný zvratov

V titulnej roli Assanea Diopa sa predstavuje Omar Sy, ktorý si svojich divákov získal už hitom Nedotknuteľní z roku 2011 od režisérov Oliviera Nakacheho a Érrica Toledana. Keď sa Omara Sya pýtali, koho by si rád zahral, zavtipkoval, že keby bol Angličan, určite by túžil byť Jamesom Bondom. Avšak z pozície Francúza spomenul Lupina, pretože je vtipný, múdry a elegantný, a príbehy s ním spojené sú plné zábavy. Je sympatické, že Francúzi obsadili do úlohy kultového a nesmrteľného Lupina Afroameričana, ktorému vo filme domysleli identitu senegalského utečenca.

Assane vďaka množstvu masiek a prevlekov dokáže preľstiť svojich protivníkov, ba aj bezpečnostné systémy. Často sa pohybuje na hrane. Assaneovo riskantné konanie, ktoré sčasti odporuje jeho genialite svojou nelogickosťou, mu pomáha získavať dôležité informácie. Postupne sa však slučka sťahuje a situácia vyostruje.

Populárny Lupin ponúka netflixový štandard a rýchly dej plný zvratov

Postava Assanea má v sebe zakódované referencie na ďalších detektívnych velikánov. Napríklad nespočetné množstvo identít či zameranie sa na „vybabranie“ so svojou nič netušiacou obeťou odkazuje na Sherlocka Holmesa. (Samotného Holmesa v jednej z poviedok spomína aj Maurice Leblanc, ktorý kvôli právnym výhradám od Arthura Conana Doylea musel poprehadzovať písmenká v mene na Herlocka Sholmesa.) Jednotlivé seriálové epizódy sú akýmisi zastaveniami na ceste za jasným cieľom – pomstou. Strih je rýchly a skáče v čase. Dej zase nadupaný, akoby nechcel stratiť ani minútu.

Vo filmovom svete sa seriál stal veľmi rýchlo populárnym (podobne ako Dámsky gambit či Bridgerton), dobre sa naň pozerá a netflixovskému štandardu sa nevymyká. Francúzskeho herca Omara Sya možno považovať za jednu z najväčších devíz seriálu, ako aj za dôvod, prečo dopozerať epizódy do konca.

Populárny Lupin ponúka netflixový štandard a rýchly dej plný zvratov

Naopak slabinou diela je nevyváženosť medzi rozvinutím hlavnej postavy a tých vedľajších, najmä žien, ktoré dostávajú oveľa menší priestor. Ani zdanlivá podobnosť s inými prefíkaných zlodejmi Lupinovi neuberá na čare. Dej odsýpa a rozhodne nenudí. Titulný hrdina prináša so sebou živočíšnu autentickú charizmu, aj keď v mene osobnej pomsty operuje na hrane zákona.

Celá séria bola na streamovacej platforme sprístupnená od 8. januára tohto roka. Na základe záverečného cliffhangera je zrejmé, že druhá séria (alebo ešte pokračovanie prvej) môže dostať zelenú. Úspech videného zaručuje, že Sy sa vráti, aby svoj príbeh divákom dopovedal. Nové časti by mohli byť hotové počas tohto roka.

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.