Ktoré sú podľa kritiky najkvalitnejšie filmy Netflixu za rok 2020?

Medzi najlepšími titulmi nájdeme rôzne filmy – hrané, dokumentárne, série, tínedžerské aj vojnové drámy od ...

pridal Tatiana Rusnáková 21.10.2020 o 17:45
Ktoré sú podľa kritiky najkvalitnejšie filmy Netflixu za rok 2020?


Medzi najlepšími titulmi nájdeme rôzne filmy – hrané, dokumentárne, série, tínedžerské aj vojnové drámy od uznávaných režisérov.

V rôznych rebríčkoch tróni na prvom mieste film Kirsten Johnson "Dick Johnson is dead"/Smrt Dicka Johnsona, ktorým sa režisérka snaží vyrovnať s eventuálnou smrťou svojho otca tým, že mu vo filme dá prežiť niekoľko rôznych smrtí.

 

Hneď za ním je dokument, o ktorom sa na jar veľa hovorilo – "Crip Camp: A Disability Revolution"/Kripl Kemp: Revolúcia na kolieskach sleduje históriu letného tábora pre ľudí s postihnutím, ktorý sa stal legendárnym a ktorým začalo veľké hnutie bojujúce o zrovnoprávnenie znevýhodnených ľudí.

Prvú trojicu uzatvára ďalší dokument, tentoraz o šokujúcich obvineniach vo vrcholnej americkej gymnastike "Athlete A"/Atlétka A. Okrem krutosti a psychického teroru sa spomína aj sexuálne násilie.

Prvým hraným filmom je očakávaná dráma Spikea Lee "Da 5 Bloods"/Bratstvo piatich o štyroch afroamerických veteránoch vracajúcich sa do Vietnamu aby našli svojho lídra a poklad, ktorý tam za vojny nechali.

Do top rebríčka sa zmestil aj momentálne najdiskutovanejší titul "The Social Dilemma"/Sociálna dilema, ktorý vyšiel len nedávno. Ten odhaľuje skryté páky  sociálnych sietí a ich možnosti obmedzovania demokracie a propagácie kapitalizmu.

Kritikom sa páčila aj najnovšia snímka Charlieho Kaufmana "I'm Thinking of Ending Things"/Asi to ukončím, ktorej koniec a v podstate celý dej je už niekoľko týždňov predmetom mnohých fanúšikovských teórií.

Z iného súdka je dojímavý dokumentárny film "A Secret Love"/Tajná láska o vyše 70 ročnom homosexuálnom vzťahu medzi bejzbalistkou Terry Donahue a Pat Henschel.

"Mucho mucho amor: The Legend of Walter Mercado" je portrétom portorickej ikony Waltera Mercada, extravagantného televízneho astrológa.

Do výberu sa zmestila aj tínedžerská komediálna dráma "The Half of it"/Keby si len tušil o jednotkárke, ktorá pomáha školskej hviezde, futbalistovi zbaliť dievča, ktoré ale obdivujú obaja. Všetky tieto filmy si môžete pozrieť aj na slovenskom Netflixe.

Môže sa niečo pokaziť keď sa spojí plejáda výborných hercov, dobrý námet s presahom do súčasnosti a pero jedného z najlepších amerických scenáristov Aarona Sorkina (Sociálna sieťMoneyball)? Jedine ak sa majster dialógov rozhodne, že si film aj sám zrežíruje. Keď presedlal na režisérsku stoličku v Molly a jej hra, tak sme sa dočkali síce stále vysoko nadpriemerného filmu, no scenár jednoznačne prevalcoval réžiu. Sorkin v tom čase ešte potreboval nad sebou pevnú ruku, ktorá by koordinovala jeho výrazný rukopis. Netflix mu dal opäť priestor a do svojej ponuky zaradil The Trial of the Chicago 7 / Chicagský tribunál, ktorý vychádza zo skutočných udalostí. Tie v konečnom dôsledku išli Sorkinovi vždy na jednotku.

Ďalšie filmy:

Easy Girl (nie priamo Netflix titul)

Ak existujú bezstarostné dievčatá, čo je potom problematické dievča? A čo je to bezstarostný život? Existuje vlastne? Naïma má 16 rokov a žije v Cannes. V lete sa bude musieť rozhodnúť, čo by chcela v živote robiť. Objaví sa však jej sesternica Sofia s príťažlivým životným štýlom, ktorá príde stráviť prázdniny s ňou. Spoločne prežijú nezabudnuteľné leto.

Beats 

Príbeh mladého samotárskeho dídžeja, ktorému sa vďaka novému priateľovi podarí preniknúť chicagskú hudobnú scénu. Spojení svojou vzájomnou láskou k hip hopu sa snažia oslobodiť jeden druhého od démonov svojej minulosti a preniknúť na mestskú hudobnú scénu.

Alone

Jessica (Julles Wilcox) prišla o manžela a sťahuje sa. Cestou za novým domovom ale narazí na psychopata, ktorý jej urobí zo života skutočné peklo. Remake švédskeho originálu Försvunnen z roku 2011.

The Old Guard

Tajná skupina vojakov má dar nesmrteľnosti a už storočia bojujú proti zlu. Pod vedením Andy (Charlize Theron) prechádzajú svetom a okrem nepriateľov čelia aj svojim vnútorným démonom. Žiť naveky totiž obnáša aj nepríjemné záležitosti horšie ako smrť. Old Guard: Nesmrteľní na prvý pohľad pripomína novodobú vykrádačku slávneho Highlandera. Okrem podobného „prekliatia“ hrdinov si však na neho príliš nespomeniete. Čo je dobrá správa. Pracuje sa tu s odlišným konceptom, štruktúrou aj atmosférou. Čo je iba dobre. Keď už rieši podobné témy alebo postupy, je to tým že pri podobnom námete sa im dá ťažko vyhnúť. A pravdupovediac, sú to veci, ktoré vás napadnú na prvú dobrú, keď sa povie téma nesmrteľnosť.

Tigertail

Pin-Jui prežil časť svojho detstva na ryžových poliach u babičky, ukrývajúc sa pred prísnym vojenským režimom a čakajúc, kým sa jeho čerstvo ovdovelá mama (Kuei-Mei Yang) postaví na nohy. Napokon sa k nej konečne presťahuje do mesta, kde ho však čaká len drsný život v miniatúrnom domčeku s matkou, ktorá tvrdo drie v neďalekej fabrike. Keď vyrastie, pridá sa k nej vo fabrike aj Pin-Jui. Napriek neutešenej realite však neprestáva snívať - jedného dňa odíde do Ameriky a vezme so sebou aj matku, aby už nikdy nemusela pracovať. Tento nenápadný, no o to vďačnejší film nakrútil mladý americko-taiwanský filmár Alan Yang voľne na motívy osudov vlastných rodičov.

All Day and a Night

All Day and a Night je príbehom muža, ktorý skončil odsúdený na doživotie v americkom väzení. Divák sa bude prostredníctvom jeho spomínania na svoju minulosť oboznamovať s okolnosťami, aké ho viedli na cestu zločinu a aj na samotnú dráhu zločinca. Spomínajúceho muža stvárnil Jeffrey Wright (Westworld), jeho mladšiu verziu Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, My: Us, The Matrix 4).





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.