Televízny výber na nasledujúce dni tohto týždňa a víkend

Monumentálna adaptácia sci-fi klasiky spisovateľa Edgara Ricea Burroughsa má nádhernú výpravu, aj solídny dej...

pridal Erik Binder 12.12.2019 o 22:47
Televízny výber na nasledujúce dni tohto týždňa a víkend


ŠTVRTOK 12.12.

Ctihodný občan (Law Abiding Citizen, USA, 2009, F. Gary Gray), Filmbox, 20.00
Politicky nekorektný akčný triler nám predstavuje postavu muža, ktorý stratil rodinu a potom, čo sú jej vrahovia prepustení na slobodu, vezme spravodlivosť do vlastných rúk. F. Gary Gray nám však túto cestu za pomstou nepredvádza ako jednoduchý proces, ale ako čin, ktorý svojho konateľa radikálne mení a my ho začneme vnímať ako značne ambivalentnú postavu. Do hlavnej úlohy nemohol byť obsadený snáď nik iný, ako Gerald Butler, v úlohe právnika sa predstavil Jamie Foxx.

John Carter (USA, 2012, Andrew Stanton), JOJ Plus, 20.25
Monumentálna adaptácia sci-fi klasiky spisovateľa Edgara Ricea Burroughsa má nádhernú výpravu, aj solídny dej, napriek tomu sa z nej stalo finančné fiasko. Možno za to môže fakt, že sa v hlavnej úlohe predstavil Taylor Kitsch, ale to je vec vkusu. Ocitáme sa na Marse, kde zúria boje medzi jednotlivými národmi a John Carter sa do nich aktívne zapojí. Vo vedľajších úlohách potešia Willem Dafoe, Mark Strong alebo Samantha Morton. Z plánovanej série príbehov o tomto hrdinovi ale nič nebolo.

Kráľovná Viktória: Pokoj a šťastie (VB, 2017, Jim Loach), Jednotka, 21.30
Celovečerný vianočný špeciál úspešného a kritikou uznávaného seriálu mapujúceho ranné obdobie vlády kráľovnej Viktórie. Príbeh sa odohráva na Vianoce roku 1896, kedy panovníčka čaká už svoje štvrté dieťa. Viktória popri tomto čakaní trávi čas aj premýšľaním nad vlastným detstvom. Albert sa snaží ich príbytok vyzdobiť ako je len možné. Rodinnú pohodu, respektíve stres zo sviatkov narušia nečakaná návšteva. V hlavnej úlohe uvidíme Jennu Coleman.

PIATOK 13.12.

Božie deti (Bacheha-Ye Aseman, Irán, 1997, Majid Majidi), Dvojka, 21.10
Viete si predstaviť, že situácia vo vašej rodine by bola taká, že by si vaše dve deti mali po jednom pári topánok? A čo by nastalo, ak by jeden pár nešťastnou zhodou okolností zmizol? Detváky by si museli potom ten zvyšný striedať medzi sebou. V takejto situácii sa ocitnú dvaja malí hrdinovia iránskej snímky Božie deti. Veľmi milý, zároveň ale aj smutný iránsky film končí prekvapivo bežeckými pretekmi. Božské deti získali štyri ceny na festivale v Montreale a boli nominovaní aj na Oscara.

Hrana 4 filmy o Marekovi Brezovskom (Slovensko, 2014, Patrik Lančarič), Dvojka, 22.40
Slovenský dokument mapuje kariéru mladého hudobníka Mareka Brezovského, ktorý sa vďaka závislosti na drogách dožil iba 20 rokov. Ten žil v rokoch 1974 až 1994. Režisér delí film na štyri polhodinové kapitoly s názvami Hudba, Láska, Rodina a Samota. Vo filme vystupujú muzikanti, ako Oskar Rózsa alebo Martin Valihora, ale na kameru prehovárajú aj Marekovi rodičia a hovoria o zhubnom vplyve drog na ich syna. Film ponúka aj záznamy z koncertov, kde odznela Brezovského hudba.

Kasíno (Casino, USA, 1995, Martin Scorsese), Jednotka, 23.00
Nik iný ako Martin Scorsese nemohol nakrútiť snímku o vzostupe prevádzkovateľa Kasína v Las Vegas Sama Rothsteina v podaní Roberta De Nira. Trojhodinová snímka zobrazuje jeho postup nahor od gamblera, cez dosadeného zamestnanca Kasína miestnou mafiou, až po nezákonné praktiky už v úlohe mocného muža podsvetia. Nesmie chýbať ani Joe Pesci, jeho milostná scéna so Sharon Stone patrí medzi tie nie príliš vzrušujúce, každopádne zvyšok filmu nemá chybu.

SOBOTA 14.12.

Kavalieristi (The Horse Soldiers, USA, John Ford, 1959), ČT 2, 10.35
Dvojica John Ford a John Wayne sa v Kavalieristoch sústredili na skupinu jazdeckých vojsk počas občianskej vojny v šesťdesiatych rokoch 19. storočia. Wayneovi ale bude robiť pri ťažkej vojenskej misii prblémy lekár s tvárou Williama Holdena, ktorý je tak trochu pacifista a odmieta násilie. Úlohou jednotky je zničiť dôležitú železničnú trať, aby zabránili zásobovaniu nepriateľa. Ford v snímke nadväzuje na svoju slávnu kavalieristickú trilógiu z prelomu 40. a 50. rokov.

Napoleón- bitka pri Slavkove (Austerlitz, Francúzsko, Ttaliansko, Juhoslávia, 1960, Abel Gance), ČT 2, 20.00
Bitka pri Slavkove bola tzv. bitka troch cisárov, ktorá sa odohrala v roku 1805 neďaleko dnešného Brna. Francúzsky megaloman Abel Gance sa k postave Napoleona vrátil po dlhých desaťročiach, keď jeho veľkofilm Napoleon patrí do zlatého fondu nemého filmu. Bitka pri Slavkove je ďalšie veľké dielo, ktoré v režisérskej verzii trvá takmer tri hodiny. Vo filme si zahrali Pierre Mondy ako Napoleon, ďalej Claudia Cardinale, Vittorio De Sica, Jean Marais alebo dokonca aj Orson Welles.

Ecce homo Homolka (Československo, 1969, Jaroslav Papoušek), Dvojka, 20.40
Legendárna česká komédia zapadá zároveň aj do českej novej vlny a jej civilizmu. V prvom dieli trilógie sa zoznamujeme so svojráznou rodinkou Homolkovcov, ktorá obýva jeden klasický činžiakový byt. Na tom by nebolo nič neobvyklé, ak by nemuseli bývať aj so starými rodičmi. No a ak manžela hrá vychudnutý František Husák a jeho manželku Helena Růžičková, o zábavu je postarané. Najmä ak si starkého zahral objav Miloša Formana Josef Šebánek. Až vás napadne, či od Papouška neopisovali tvorcovia Simpsonovcov.

NEDEĽA 15.12.

Po strnisku bosý (Po strništi bos, Česko, Slovensko, 2017, Jan Svěrák), Jednotka, 20.30
Pokračovanie obľúbenej porevolučnej klasiky Obecná škola s názvom Po strnisku bosý nás zavedie do obdobia protektorátu. Opäť sa ocitáme v rodine Součkových, na príbeh sa ale pozeráme očami malého Edy. Ten sa snaží zapadnúť do chlapčenskej partie na malomeste. Forma filmu je tak uspôsobená jeho videniu sveta, takže pôsobí trochu idealizovane. Manželský pár Součkových si zahrali Ondřej Vetchý a Tereza Voříšková-Ramba. V úlohe deda zase Jan Tříska vo svojej poslednej úlohe.

Polčas rozpadu (Slovensko, 2007, Vlado Fischer), Jednotka, 22.15
Slovenská filmová mozaika odohrávajúca sa v dnešnej Bratislave. Polčas rozpadu rieši na jednej ploche viacero vzťahov a postupne ich medzi sebou prepletá. Spoznávame majetného Viktora, ženatého muža v strednom veku, ktorý sa zamiluje do mladej študentky fotografie Mii. Tá má však okrem neho ešte jednu známosť a pritom jej rodičia sa poznajú s Viktorom. Priestor dostáva aj jeho frustrovaná manželka, ktorá má vo svojom okolí jedného nápadníka. Úlohy milencov si zahrali Ján Króner ml. a Táňa Pauhofová.

Kid (The Kid, VB, 2010, Nick Moran), Dvojka, 22.20
Ďalšia kvalitná sociálna dráma z dnešnej Británie. Hlavným hrdinom je mladík Kevin Lewis, ktorý to má ťažké ako doma, tak v škole a aj na ulici. Vo svojej nevlastnej matke stvárnenej Nataschou McElhone oporu rozhodne nemá, tak skúša nájsť zmysel života v miestnom mladíckom gangu. Le





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.