TOP 10 filmov tohto roka podľa Metacritic. Tie najlepšie uvidíte na Cinematiku

Sme už dávno v druhej polovici tohto roka a tak je čas priebežne rekapitulovať. Poďme sa pozrieť na to najlepšie podľa ...

pridal Erik Binder 20.8.2019 o 23:56
TOP 10 filmov tohto roka podľa Metacritic. Tie najlepšie uvidíte na Cinematiku


Sme už dávno v druhej polovici tohto roka a tak je čas priebežne rekapitulovať. Poďme sa pozrieť na to najlepšie podľa stránky metacritic.com, čo sa dosiaľ tento rok vo svete nakrútilo. Dôvodom navyše k takémuto prehľadu je aj fakt, že sa blíži ďalší ročník Cinematiku, kde budete mať možnosť si niektoré z uvedených titulov pozrieť v predstihu. Konkrétne čísla 1,2 a 7 z nášho zoznamu. Určite bude zaujímavé na začiatku budúceho roka porovnať, ktoré filmy v rebríčku tých 10 naj filmov roka zostali a aké nim pribudli.

  1. Portrait of a Lady on Fire (Portrait de la jeune fille en feu, Fr., 2019, Céline Sciamma), 95%

Francúzsky historický film nás zavedie do Francúzska druhej polovice 18. storočia. Režisérka Céline Sciamma zobrazuje netradičný vzťah dvoch mladých dievčat, talentovanej maliarky Marianne a objektu jej najnovšieho portrétu, ženy menom Héloise, ktorú čaká svadba. Ako prejav vzdoru voči dohodnutej svadbe sa odmieta dať najatej umelkyni namaľovať. V slovenských kinách sa film objaví od 21.11.2019. V najväčšej kinosále na Slovensku (Dom Umenia, Piešťany) to bude počas Cinematiku veľký zážitok.

  1. The Souvenir (VB, USA, 2019, Joanna Hogg), 92%

V The Souvenir sa pozrieme do osemdesiatych rokov minulého storočia a to prostredníctvom autobiografického filmu autorky scenára a režisérky Joanny Hogg. Tá kedysi študovala na filmovej škole, prežívala tu skutočnú lásku a nakrútila aj prvý film. V hlavných úlohách sa predstavia matka a dcéra Honor Swinton-Byrne a Tilda Swinton. Slovenská premiéra zatiaľ stanovená nie je, určite využite možnosť vidieť film na Cinematiku.

  1. The Lighthouse (USA, 2019, Robert Eggers), 91%

Robert Pattinson a Willem Dafoe sa predstavia v mysterióznom historickom horore The Lighthouse v réžii Roberta Eggersa, autora kultovej Čarodejnice (The VVitch) z roku 2015. Pôjde o čiernobielu snímku. Obaja slávni herci si zahrajú dvoch strážcov majáka na pobreží štátu Nové Anglicko koncom 19. storočia. Premiéra v našich končinách zatiaľ stanovená nie je, vzhľadom na zvučné mená by sme sa ale filmu mali dočkať.

  1. For Sama (VB, 2019, Waad Al-Khateab, Edward Watts), 90%

Do rebríčka najlepších diel tohto roka sa dostal aj dokument, a to konkrétne For Sama o vojne v Sýrii. Pozrieme sa na život Waady Al-Kkaleb, zároveň aj spolurežisérky snímky, v priebehu piatich rokov, počas ktorých sa bojovalo aj v meste Alepo, domove Waady. Waad sa ale stihla zaľúbiť, vydať a stať sa hrdým rodičom dcéry Samy. Festivalový titul si snáď nájde cestu aspoň na špecializované akcie typu Jeden svet.

  1. The Farewell (USA, 2019, Lu Lu Wang), 90%

Kritika nie je živá iba z drásavých drám, občas si zaľúbi aj komédie. Lulu Wang je naturalizovaná Američanka čínskeho pôvodu a vo filme s názvom The Farewell založenej na jej spomienkach si ju zahrala vychádzajúca hviezdička Awkwafina. Ide o príbeh čínskych imigrantov, ktorí sa rozhodnú navštíviť vo svojej domovine babičku menom Nai Nai trpiacou pokročilou rakovinou. Či film dorazí aj na Slovensko, nie je zatiaľ známe.

  1. Posledné večery na Zemi (Long Day´s Journey to the Night, Čína, 2018, Gan Bi), 89%

S Poslednými večerami na Zemi sa už mal možnosť slovenský divák zoznámiť aj v rámci tunajšej distribúcie, avšak bez príležitosti vidieť časť filmu v 3D rozmere, ako Gan Bi zamýšľal. Neo-Noir s ťažko opísateľným dejom treba viac prežiť, než logicky pochopiť a Gan Bi v ňom nadväzuje na diela klasikov, ako Wong Kar-Wai, či Andrej Tarkovskij. Film Europe distribuuje film už od konca mája. Prečítajte si recenziu na Kineme.

  1. Parazit (Parasite / Gisaengchung, Južná Kórea, 2019, Pon Džun-Ho), 89%

Parazit je víťazom Zlatej Palmy na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes, a tak ho čaká príjemná cesta kinami celého sveta. Ide o čiernu komédiu tvorcu kultoviek Mutant, Okja a Snowpiercer, ktorá sleduje podarenú štvorčlennú rodinku odhodlanú votrieť sa do priazne rodiny z vyššej spoločenskej vrstvy. V slovenských kinách hľadajte film od 5.12.2019, pokiaľ ho chcete vidieť skôr, túto možnosť poskytne Cinematik.

  1. Apollo 11 (USA, 2019, Todd Douglas Miller), 88%

Rok 2019 je rokom 50. výročia prvého pristátia človeka na našej jedinej obežnici, na Mesiaci. Informačne vyčerpávajúci dokument o misii Apollo 11 sme mali možnosť vidieť aj v bratislavskom Imaxe v sieti Cinemax. Fanúšikovia sa tak môžu potešiť napríklad filmovým maratónom pozostávajúcim z tohto filmu a hraného Prvého človeka s Ryanom Goslingom v réžii Damiena Chazelleho. Prečítajte si recenziu na Kineme.

  1. Diane (USA, 2018, Kent Jones), 86%

Hlavnou postavou drámy Diane je rovnomenná žena a zároveň vdova, ktorá sa po strate manžela rozhodla venovať svoj život pomoci blížnym. Stala sa pomocnicou v útulku pre bezdomovcov a ústavu pre umierajúcich ľudí. Najväčším problémom jej života je však milovaný syn, toho času narkoman. Žena by urobila všetko pre jeho záchranu. V hlavnej úlohe exceluje Mary Kay Place.

  1. An Elephant Sitting Still (Da xiang xi di er zuo, Čína, 2018, Hu Bo), 86%

Meditatívny čínsky film o dĺžke úctyhodných 234 minút nám predstaví slona v stave takej vnútornej vyrovnanosti, že nemá potrebu vôbec vstať. Okrem toho ale aj štvoricu postáv, každú svojim vlastným spôsobom prežívajúcich istý typ utrpenia. 29- ročný režisér snímky Hu Bo krátko po jej dokončení zvolil dobrovoľný odchod z tohto sveta, čo filmu dodáva ďalší, ešte tragickejší rozmer.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.