CLERKS 2: MUŽI ZA PULTOM

CLERKS 2: MUŽI ZA PULTOM

9.0

Filmová recenzia



Kevin Smith je späť! Svojský americký talent používa hrubozrnný a inteligentný humor zároveň, a vracia sa na začiatok s parádnou komédiou...

Na Clerks 2 sa môže divák pozrieť niekoľkými spôsobmi. Ak nepozná Kevina Smitha, je dosť pravdepodobné, že film odhodí, lebo je príliš ukecaný, nemá poriadny dej a réžia sa mu môže zdať príliš sterilná. Vlastne si uvedomí, že ten film je pre neho vlastne o ničom po stránke obsahu i formy. Dokonca si môže taký našinec pomyslieť, že Smithova komédia si zaslúži hodnotenie tak 1 alebo 2/10 a zaradí ju medzi kúsky typu Date Movie. Druhá skupina divákov, ktorá nepozná Kevina Smitha, môže odhaliť čaro a svojský talent sympatického milovníka komiksov a Star Wars – jeho najnovší film im môže pripadať originálne poňatý, myšlienkovo i formou zaujímavý, ale v konečnom dôsledku možno nie úplne výnimočný. Taká dobrá šestka-sedmička, poviete si.

A potom je tu tretia skupina divákov, ktorá pozná Kevina Smitha, sleduje jeho kariéru s niekoľkými kúskami a na Clerks 2 sa teší asi tak... približne 12 rokov, od momentu dopozerania jeho režisérskeho debutu. Aj ja sa radím do tejto kategórie a po tucte rokov som pochopil Kevina Smitha, jeho štýl, formu i voľbu obsahu (aspoň vo väčšine prípadov) a výsledné filmy mi na plátne či DVD skutočne učarovali. A pri pohľade na celú kariéru Smitha možno povedať, že čím menší film, tým vyššie hodnotenie v mojich očiach a dvojica filmov Clerks vrátane novšieho kusu tam rozhodne patrí. Preto si aj jeho novinka odnáša také vysoké hodnotenie. 

Clerks 2: Muži za pultom Clerks 2: Muži za pultom

Randal a Dante nám opäť ukazujú jeden deň zo svojho života. Čo sa u nich zmenilo za 12 rokov? Nepracujú už v malom obchode s rôznym tovarom či videopožičovni, ale osud ich spojil na jedno miesto – fast food menom Mooby’s. Tu obsluhujú zákazníkom štýlom im vlastným (t.j. často veľmi nevrlo, ale nemožno sa im čudovať, keď si rovnaký postoj vypestovali aj k svojim životom). Takže v skutočnosti sa nezmenilo prakticky nič. Stále majú prácu násťročných, ktorých stále osočujú a uťahujú si z nich. A už-už by sa mohlo zdať, že by takto žili aj ďalších 12 rokov a my by sme sa s nimi zase stretli pri jednom dni v kríze stredného veku a nebolo by vo fast foode alebo požičovni, ale povedzme v inej malej prevádzke. Lenže zatiaľ čo Randalovi tento spôsob života stačí, Dante sa už od neho chce odlepiť. So svojou dlhoročnou priateľkou a už snúbenicou Emmou sa na druhý deň sťahuje na Floridu... A to je moment, ktorý výrazne ovplyvní dianie hrdinov v New Jersey.

Je to tak, Kevin Smith nám mohol priniesť v podstate novú várku dialógov, či ich variácií a ponúknuť nám 90 minút zábavy na známom mieste, s osvedčenými hrdinami a samozrejme aj epizódkami s Jayom a Tichým Bobom. A bol by to pekný comeback tvorcu, ktorý si vyskúšal už viaceré druhy filmov a takto by vzdal svojím spôsobom hold tomu prvému. Ale Kevin Smith je známy, že do svojich diel dáva zo seba viac, ako mnohí ostatní – zatiaľ čo svoje otcovstvo oslávil komédiou Otcom na plný úväzok s Benom Affleckom, teraz sa chcel ešte raz pozrieť do svojich mladých rokov a na svojich kamošov, či už skutočných alebo aspoň napísaných a dať im ešte raz priestor. A zároveň ich vytrhnúť z existenčne rovnakého prostredia vyššie.

Clerks 2: Muži za pultom Clerks 2: Muži za pultom

Nebude to však jednoduché. Pretože Smithovi hrdinovia si chcú naďalej užívať bezstarostný život, fajčiť, užívať drogy a najmä kecať, kecať, kecať. O babách, sexe, Hviezdnych vojnách, živote, Pánovi prsteňov, komiksoch a ešte raz o babách, minulosti, škole, školákoch, mladých babách atď. V prvej časti filmu tak skutočne aj činia, no s pribúdajúcou stopážou sa film mení z bezstarostnej komédie na zaujímavú sondu do života tridsiatnikov, ktorí by sa už konečne mali odlepiť zo zeme, chytiť život za pačesy a vydať sa buď do sveta, alebo aspoň naproti pevnému vzťahu, alebo nebodaj rodine. Lenže niekedy si aj oni uvedomia, že so svojimi životmi bolo potrebné pohnúť, ale teraz sú už starí capi a s pribúdajúcim vekom to bude ešte ťažšie. Raz to už nevyšlo, preto prichádza dilema – pokúsiť sa o to znova? Našťastie aspoň jeden z nich začína inklinovať k novému životu a aj ich dlhočizný dialóg naberá s postupom času iný rozmer. Ale kto vie, či aj Dante nepríde k bodu, keď zistí, že odložiť pokojný stereotyp za cestu do inej časti krajiny nie je až také jednoduché. A potom si obaja môžu položiť rovnakú otázku – kedy je zmena potrebná a kedy nie? Kladiete si ju aj vy sami, ale Dante s Randalom majú s pomocou Kevina Smitha schopnosť rozohrať zaujímavú a nesmierne vtipnú analýzu v podobe uleteného dialógu.

Áno, Clerks 2 sú založení primárne na konverzačnom humore a množstve tém i spôsobov, ktorými ich Kevin Smith prostredníctvom svojich hrdinov (a vďaka Tichému Bobovi čiastočne aj sebe samému) dokáže divákovi prednášať. Ale na rozdiel od prvých Clerks je cítiť, že Smith už vyrástol ako režisér a s kamerou viac pracuje, dokonca sa nebojí ponúknuť ani muzikálové číslo, čo je však vtip sám o sebe. Samotné dialógy sú naoko i na prvé počutie samozrejme veľmi sprosté, no v tomto oceňujem Smitha, že dokázal za tucet rokov presvedčiť publikum, že ani množstvo vulgarizmov nemusí ubrať z vážnosti a vo svojej podstate aj vysokej úrovni inteligentnosti dialógov. Takže áno, za také množstvo f*ckov či shitov by sa nemusel vo svojom filme hanbiť ani Marty Scorsese, ale ich podstata leží úplne inde. Niekto by dokonca mohol načrtnúť fakt, že pri inej forme by mohla z filmu vzniknúť aj vážna dráma vzhľadom na riešené problémy. A nebol by príliš od veci...

Clerks 2: Muži za pultom Clerks 2: Muži za pultom

Ale na to je Smith príliš veľký fiškus a radšej zoberie v tomto filme viaceré témy na prvý pohľad na ľahšiu váhu, zavolá si huličov Jaya a Tichého Boba a dovolí nám nahliadnuť na predmestie New Jersey ešte raz. A v poslednej polhodine si uvedomíte (možno aj vzhľadom na váš vek), že tento návrat je možno až príliš nostalgický a pre milovníkov jerseyovskej série až príliš smutný. Keď si hrdinovia uvedomia svoj skutočný status a v určitých zábleskoch aj chuť odísť, tak možno sa zacnie aj vám. Je to svojím spôsobom dvojsečný film – Smith nám na jednej strane ponúkne ešte jedno dobrodružstvo na predmestí, no na druhej strane už oveľa väčšmi cítime, že je to už asi skutočne to posledné strihnuté v klasickom štýle, nakoľko sa Smith chystá na horor a robí scenáristu pri rôznych komiksoch.

No nezúfajte. Ak už jerseyovskú sériu poznáte alebo nie, rozhodne skúste vymáknuť jedno z mála predstavení Clerks 2 a poriadne si užite svojský humor Kevina Smitha a najmä jeho (i vašich) milovaných hrdinov. S americkou realitou i svojimi životmi nakladajú skutočne originálnym a nesmierne vtipným spôsobom. Pri pohľade na všetky diela režiséra sú Clerks 2 rozhodne v popredí – možno sú ešte lepší ako prvý diel a v mojich očiach sa radia vedľa Chasing Amy na absolútnu špičku. Pretože Kevin Smith v nich rieši životné problémy takým fantastickým spôsobom plným humoru, že si zaslúži pozornosť. Jeho komédie nemusia sadnúť všetkým – ale jeho fanúšikovia a spriaznenci budú nadšení. Uvidíte sami, či sa zaradíte medzi nich...


Clerks II (USA, 2006, 97 min.)
Réžia: Kevin Smith. Scenár: Kevin Smith. Kamera: David Klein. Hudba: James L. Venable. Hrajú: Rosario Dawson, Brian O’Halloran, Jeff Anderson, Kevin Smith, Jason Mewes


autor Michal Korec 1.2.2007
Kinema
9.0
Diváci
-
Ohodnotiť

Žner: Komédia
Minutáž˝: 97 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2006
Homepage www

Premiéra: 21.7. 2006
Premiéra SK: 1.2. 2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
-
Ohodnotiť

Žáner: Komédia
Minutáż˝: 97 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2006
Homepage www

Premiéra: 21.7. 2006
Premiéra SK: 1.2. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.