Letná jednohubka Valerian - nie je kópia Piateho elementu

Valerian je kultový francúzsky komiks, ale až teraz dospeli technológie, odhodlanie jedného režiséra (aj to musel byť Francúz) a rozpočet k tomu, aby sa mohol

pridal Michal Korec 23.7.2017 o 23:54

Letná jednohubka Valerian - nie je kópia Piateho elementu


Valerian je kultový francúzsky komiks, ale až teraz dospeli technológie, odhodlanie jedného režiséra (aj to musel byť Francúz) a rozpočet k tomu, aby sa mohol objaviť v kinách. Prirodzene ako veľkolepý trikový film, kde si môžeme užiť ľahké letné dobrodružstvo – keď sa prevtelíte do 14-ročného chlapca ako kedysi minulá generácia pri Piatom elemente, bude to pre vás milé prekvapenie.

V tomto univerze existujú mnohé svety, rasy a hviezdne systémy. Jednu z planét, kde žila pokojná rasa napadli neznáme stroje a ocitla sa na pokraji vyhubenia. Agenti Valerian a Laureline sa v inom čase podujali na veľkú misiu získať posledný kus akéhosi konvertora. Na púštnej planéte na obrovskom trhu im idú mnohí po krku a návrat na centrálnu Alfu, titulné mesto tisícich planét, je napínavý. Práve tu sa odohráva séria nečakaných udalostí – v jadre drieme neznáme nebezpečenstvo a dvojica agentov sa ho snaží odhaliť, pričom odhaľuje nečakané zákutia i netradičné bytosti.

Vďaka vyššej sile či vôli fanúšikov, že Luc Besson neskončil pri pláne natočiť iba 10 filmov. Síce sme si s ním museli preskákať slabšie obdobie, no keď sa nadchne pre materiál, stále z neho veľa vykúzliť. Valerián má k dispozícii mraky fantázie a pri hutnej várke 137 minút máte čo robiť, aby ste vstrebali všetko zobrazované, ale Besson potvrdzuje, že je spoľahlivý rozprávač. Dostane vás, kam potrebuje, nebojí sa gradovať, núkať netradičné charaktery, akurát mu tentokrát úplne nevyšlo veľké finále.

Grandiózne tempo a sviežosť filmu nechýbajú, čo je opäť jedno veľké plus v súčasnej letnej sezóne, ktorá najmä v máji a júni trpela vyčerpanými látkami. Úvodná séria scén uvádzajúca záhadné rasy či deštrukciu má potrebnú dynamiku a Besson mení náladu, emócie a vtiahne nás do akcie. Ešte viac fantastických prvkov skrýva titulné mesto – intro k fungovaniu Alfa fascinuje, niektoré navštevované vrstvy majú neuveriteľný ekosystém a režisér s ľahkosťou prechádza do iných častí, rovnako ako hrdina Valerián v pevnom obleku preráža steny či pláva už prakticky vo vesmíre. Nie je tu žiadna zábrana pre Bessona-režiséra, akurát si musí strážiť dejovú líniu a odhaľovať zápletku.

KINEMAVIDEO4320.

Nie je síce príliš objavná a patrí akoby jednej časti komiksu, na druhej strane spĺňa veľa predpokladov. Zlo číha na viacerých úrovniach, hrdinovia sú vhodne vykreslení a hoci herecké obsadenie neponúka dve silné mená, Dan DeHaan a Cara Delevingne si povedali, že strihnú hrdinov tak, akože majú všetko v paži – a štýl sa neskôr Bessonovi vypláca. Niežeby sa nedostali do šlamastiky, potrebujú si pomáhať a črtá sa aj priestor pre prehlbovanie vzťahu, ale nikdy sa nezastavia, aby si dlhé minúty vyjasňovali motivácie. Najmä Valerián je dlhý čas riadne tvrdohlavý (čo môže byť sčasti nesympatické). Laureline je nad vecou, Cara Delevingne ju hrá promptne, s jasným cieľom a často bez váhania.

Mnohí diváci budú neodmysliteľne hľadať asociácie so Star Wars (George Lucas sa komiksom trochu inšpiroval). Najviac to cítiť pri dobrodružstve na púštnej planéte, ktoré ako by vypadlo z oka Tatooine či iným destináciám z ďalekej galaxie. Na druhej strane Besson ponúka zaujímavú sondu do sveta VR a AR, kde hrdina maká s helmou na hlave pohybujúc sa vo virtuálnom svete s takmer miliónom obchodov. Je to fascinujúca sekvencia, kde spočiatku nechápete fungovanie, ale necháte sa uniesť. Čím sme ďalej, tým viac chápeme, že Besson si ide aj tak svojou cestou a s Lucasom zdieľa akurát chvíle pre malé epizódne postavy, ktorým aspoň vybral dobrých hercov – Ethan Hawke je výborný a Rihanna sa prekvapivo hodí do roly Bubble vďaka svojmu povolaniu. Prísni fanúšikovia sa budú rýpať v detailoch, benevolentní si povedia, že svet Valeriána je neraz pestrejší a lepšie drží pokope.

Akurát si po videní poviete, že hoci Besson adaptuje niečo iné, neposúva sa vo filmografii oveľa ďalej. Valerian našťastie nie je kópia Piateho elementu, súčasne ponúka toľko možností, že sa v nich Besson sčasti utápa a vyberá iba niektoré, nie vždy originálne. Škoda, že nedokáže lepšie vypointovať finále či mať viac nezabudnuteľných scén. Takto je to parádna akčná jazda, kde všetko sedí a na jeden raz si ju môžete neskutočne užiť. Také ľahké letné jednohubky sa totiž veľmi netočia, takže vďaka za každú.

Hodnotenie: 7/10

PS – Ak ste v tínendžerskom veku na prázdninách, vyrazte do kina a pripočítajte si automaticky bod.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.