Psia duša si odhrýzla veľké sústo a je v nej všetko od prvej ukážky jasné...

Na nový film Lasse Hallströma sa nedá netešiť, keď si spomeniete na jeho parádnu tvorbu koncom 20. storočia – Pravidlá muštárne a

pridal Michal Korec 5.2.2017 o 23:27

Psia duša si odhrýzla veľké sústo a je v nej všetko od prvej ukážky jasné...


Na nový film Lasse Hallströma sa nedá netešiť, keď si spomeniete na jeho parádnu tvorbu koncom 20. storočia – Pravidlá muštárne a Čokoláda hovoria za všetky jeho filmy. Potom začala kvalita kolísať, no výber dobrej predlohy väčšinou determinuje, čo by mohol zvládnuť. Psia duša má interesantnú ideu o duši havkáča, ktorá postupne mení telá a tým pádom jednotlivé životy navôkol – on ich ovplyvňuje, učí sa a vzniká zaujímavá symbióza.

Hlavnou postavou je teda psík, ktorý nemá iba jednu podobu a zvykáme si, že vždy vyzerá inak. Tým spoločným menovateľom pre jeho podoby (zámerne nepíšem, že životy, lebo autori vytvorili solídnu kontinuitu a jeho myseľ sa nereštartuje, ale pokračuje a stále si pamätá všetko doposiaľ) je hlas a aj pohľad na okolie. Tvorcovia vtisli identitu cez relatívne funkčné monológy, resp. prevezme úlohu rozprávača s existenciálnymi i esenciálnymi otázkami. Prečo je tu on a prečo ? Ako sa celý čas ku sebe správame a čo z toho má on? Kedy sa cíti šťastný, kedy skľúčený a ako jeho jeden život nadviaže na ten ďalší? A samozrejme, ako môže v roli priateľa človeka pomôcť nejednému majiteľovi.

Psí hrdina (Bailey, neskôr preberá aj iné mená) a jeho životný príbeh slúži vlastne ako platforma na rozprávanie životných osudov majiteľov. Najprv je veľmi pútavé pochopiť systém ako havkáč existuje naprieč časom – narodí sa, prežije istú éru a nevyhnutne umiera. Napriek počiatočných obavám, že nás čaká riadne veľký citový apel a lúčenie sa so psíkom na päť ráz, nás nemusia sprevádzať potoky sĺz. Iste, jedna podoba má skutočne solídny rozsah a prinesie aj smutné chvíle, ale ostatné ubehnú rýchlo a hoci môžete jednu-dve slané kvapôčky po líci vyroniť, už tvorcovia uháňajú ďalej a chcú vás hneď prekvapiť, aká ďalšia podoba ho čaká, akého majiteľa dostane a čo s nimi zažije.

KINEMAVIDEO4212.

Kumulácia toľkých skúseností je fascinujúca, ale autori ju napokon nedokážu využiť pre nič extra zaujímavé – isteže na jedného psa prežije veľa (dĺžka života je približne zhodná s ľudským), no napokon sa dočkáme akurát niekoľkých životných múdrostí ako že sa máme objímať a mať radi. Hm, potenciál bol určite väčší...

O cenné bodíky prichádza film pri posudzovaní jednotlivých ľudských príbehov. Nie sú výnimočné, ani extra pútavo spracované – niečo v nich vychádza, niečo nie. Autori nechceli vykonštruovať dejovú líniu do extrémov; cieľom nie je ukázať Baileyho na pozadí obrovských drám, skôr každodenných ľudských údelov. Lenže s pribúdajúcim časom sa nemáte veľmi na čo pozerať – Bailey občas niekoho dá dokopy, inde je smutný nevinný prísediaci.

Paradoxne, kratšie línie sú zaujímavejšie, tá s černoškou alebo dvojicou asociálov vyzerá výborne – no filmom sa pretína aj jedna dlhočizná, kde musí spojiť Bailey chlapčenského majiteľa s jeho dospeláckou verziou. V detstve má ešte čaro, kým sa spoznáva s fešandou rangu Britt Robertson, ale staršia s Dennisom Quaidom je už dosť zbrklá a čakáte finiš.

Paleta emócií nie je široká: občas sa máte usmievať, inokedy smútiť-rmútiť. Psia duša je film pre celú rodinu, čomu svedčí vybavenie českým dabingom (hrá sa aj s titulkami) – detský divák bude relatívne spokojný, práve jemu jednoduchosť línií môže imponovať, hoci dráma s otcom, ktorému sa nedarí naplniť životné ambície a odchádza od rodiny ku fľaške, nebude ani pre neho príliš stráviteľná. Tu cítiť, že Lasse Hallström chcel ísť aj po väčších emóciách pre dospelých, no nerozpracoval ich.

Pritom je to veľká škoda, lebo Psia duša si odhrýzla veľké sústo – už len to, že sa odohráva naprieč niekoľkými dekádami slúži na perfektnú výpravu a kostýmy sprevádzané dobovými soundtračikmi. Je tu zarobené na nezabudnuteľný záber cez pol storočia, ale šikovná forma nestačí. Darmo sa režisér snaží – zrejme mu predloha nedala väčšie možnosti alebo nedokázal sa vzdialiť a adaptovať inak.

Ako film pre celú rodinu o milom havkáčovi a širokej plejáde Psia duša zaberie. No mnohí sa môžu chvíľami nudiť, lebo čakajú hlbšie emócie, lepšie pointy a tu je všetko od prvej ukážky jasné.

Hodnotenie: 5/10

A Dog's Purpose (USA, 2017, 100 min.)
Réžia: Lasse Hallström. Scenár: W. Bruce Cameron, Cathryn Michon, Audrey Wells, Maya Forbes, Wally Wolodarsky. Hrajú: Josh Gad, Dennis Quaid, Peggy Lipton, K.J. Apa, Bryce Gheisar...





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.