18. MFF BA – festivalový denník, deň druhý

Deň druhý sa niesol v znamení očakávaných filmov: Zrodenie národa a Nočné zvieratá. Žiaľ, nový Tom Ford a skvelá Amy Adams sa nekonali

pridal Michal Korec 14.11.2016 o 1:18

18. MFF BA – festivalový denník, deň druhý


Deň druhý sa niesol v znamení očakávaných filmov: Zrodenie národa a Nočné zvieratá. Žiaľ, nový Tom Ford a skvelá Amy Adams sa nekonali, nakoniec padla voľba na inú trojicu a už dnes sme videli ruského (M)učeníka...

KINEMAVIDEO4048.

5 October (Slovensko)

Najväčšia voľba v rozhodovaní programu padala už popoludní, ale napokon sme patrioticky zvolili jediné predstavenie dokumentu 5 October. Trvá hodinku a má jednoduchú premisu: chlapíka čaká 5. októbra operácia, ktorú môže, ale nemusí prežiť. Sledujeme jeho prvú návštevu u doktora, aby sme sa prepli do cestopisu. Rozhodne sa na jar zobrať bicykel a prejsť stovky kilometrov v nádeji, že si ešte raz užije život a uvidí mnohé krajiny skôr ako prípadne zomrie. Dobrý nápad, Kollár využíva najmä dobrú formu denníka pre medziriadkové momenty a občasné poznámky vypĺňajúce obrazové dianie.

5 October je minimalistický film a dokumentárny štýl pomáha vtisnúť potrebné tlmené emócie. Nemá priestor pre obrovské štylizované výkony a nie sú ani potrebné. Postava Jána Kollára nás vedie cez isté krajiny (často nevieme, kde presne sme, ale podľa útržkov denníka sa vieme orientovať v Taliansku či na Balkáne), kde sledujeme drobné momenty ako varenie zemiakov na autobusovej zastávke, pranie a sušenie veci pri rieke, kúpanie sa, stanovanie s kravkami naokolo, plážovú idylku so šampanským či odlišnú verziu bowlingu. Tieto drobné epizódy nás držia našťastie v strehu po celých 61 minút, lebo sa priebežne striedajú, trvajú cca 3-4 minútky, takže sa nestačíme nudiť.

Na druhej strane nečakajte hlbšie vykresľovanie a ako vraví jedna moja spriaznená duša, je to taký „panoramatický film“. Sledujete zábery z jednotlivých miest a krajín, snažíte sa ponoriť do vnútra hrdinu, no pri tlmených emóciách musíte pridať na vlastnej empatii. No nie každý divák bude ochotný podstúpiť túto úlohu. Občas sa totiž striedajú nečakané elementy ako ovce na ceste, zrazené zviera či horiace auto, ktoré zvýšilo variabilitu a možnosti podnetov, ale príliš s vami nehýbe. Možno fungujú ako všetko videné zo strany hrdinu, ale nie všetko zasiahne aj diváka. Každý si však môže všimnúť a odniesť niečo iné. Dobré správy sú, že námet je dobrý, tempo akceptovateľné a dĺžka striedma.

KINEMAVIDEO4057.

Birth of a Nation (USA)

Veľká oscarová nádej si zaslúži samostatnú recenziu, kde určíme, či je lepší ako 12 rokov otrokom, či ešte stále žije šanca na filmové ocenenia na konci roka a aj či nie je príliš skoro na ďalší film o téme otrokárstva. Za seba hovorím, že po hype zo Sundance sa dostavilo mierne sklamanie, no súčasne som bol konfrontovaný s presvedčivým názorom, že je to film dňa a historickú pozíciu si predsa zaslúži.

KINEMAVIDEO4102.

(M)učeník (Rusko)

Zaujímavá ruská dráma s námetom o stredoškolákovi, ktorý sa správaním prieči súčasnému systému: odmieta chodiť na predmety v škole a má tínendžerskú rebéliu, čo sa vyvinie iným smerom. Spočiatku to mohol byť žart, že Južin nechce chodiť na plávanie kvôli náboženskému presvedčeniu. No keď začne čítať a citovať Bibliu, jeho život sa mení nadobro. Tvrdí, že bikini nepatria na hodiny plávania, odmieta Darwinovu evolúciu a drží sa knihy Genesis. Postupne začne vystrájať na škole ďalšie patálie, jeden spolužiak ho začne dokonca nasledovať (hoci kvôli inému cieľu) a obsesia sa stupňuje. Doma vyhádže z izby nábytok, jeho referáty sa menia na kázne a dokonca podnieti jednu učiteľku tiež na štúdium biblie – ona totiž verí, že by mu mohla Bibliou kontrovať späť.

Že sa práve páterko ukáže byť ako nie príliš pomocný nástroj a v Južinovi vidí skôr posilu cirkvi nás ani neprekvapí. Téma filmu je jasná: ako žiť podľa Biblie dnes a interpretovať si ju pre život? Je to geniálny nápad, jedna vec je ísť v nedeľu do kostola či denne si čítať úryvky; keď ju niekto hltá, solí verše na počkanie a berie za argumenty, je to iný kaliber. Minimálne štvrtina dialógov je prevzatá zo Svätého písma a na plátne sa priamo zobrazujú zdroje (dobrý vizuálny nápad).

Radikálne vnímanie Biblie vedie k úsmevným momentom (scéna večere v trojici), neuveriteľným momentom (snaha o súčasný zázrak), no nedá sa vylúčiť ani tragédia, ak by si chlapec zobral hlásanie k srdcu a nedokázal ho niekto zastaviť. Lebo správanie a obsesia Bibliou sa stupňuje – no nebude ani jediný, kto podľahne. Fanatizmus plynúci cez prijímanie Svätého písma vedie k zaujímavým slovným prestrelkám – napríklad konfrontácia cez výroky je vynikajúca a rovnako finálna scéna, kde sa proti sebe postavia viacerí znalci. Prirodzene, dorazíme aj do bodu odlišnej interpretácii alebo niektorých kontradikcií, čo znamená, že každý si vysvetľuje Bibliu po svojom a podľa nej žiť. Pár divákov toto zistenie asi dorazí či prekvapí, ale v tých 73 knihách sa skutočne nachádza všeličo...

Formálne je (M)učeník slušne pripravený, akurát dve veci prekážajú – pôvodná divadelná forma sa aj tu otlačila do istých scén a hereckých výkonov. A moderná metalová hudba skôr prekáža ako pomáha.

FILM DŇA: Predsa len Zrodenie národa. Téma otrokárstva nie je márna a má silné momenty.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.