Nenápadný, ale o to zaujímavejší - Perfektný deň

Na začiatku je jeden tučný muž hodený do studne v ďalekej dedinke od okolitej civilizácie. Skupina humanitárnych pracovníkov z Aid Across Borders prichádza

pridal Michal Korec 2.1.2016 o 23:37

Nenápadný, ale o to zaujímavejší - Perfektný deň


Pri niektorých filmoch sa žáner určuje veru ťažko. A tento rok ich prináša niekoľko, nielen pri dileme kritikov i Akademikov: Je Marťan komédia na Zlatý Glóbus? Ponechať úplne čierny humor Stávky na istotu v rovnakej kategórii, keď v nej doslova ide o existenciu, príbytky či holý život? Perfektný deň je tiež žánrovo premenlivý, kedy z niektorých scén behá mráz po chrbte a inokedy sa chechcete na živých príhodách z balkánskej vojny spred 20 rokov.

Na začiatku je jeden tučný muž hodený do studne v ďalekej dedinke od okolitej civilizácie. Skupina humanitárnych pracovníkov z Aid Across Borders prichádza na miesto činu vyriešiť situáciu. Mambrú má doma priateľku, odrátava dni do odchodu a akurát teraz sa mu pretrhol povraz, takže chlap stále leží v studni, ľudia si nemôžu naberať vodu a tlmočník Damir zdiaľky iba všetko sleduje a vnútri dúfa, že koniec vojny je blízko. Druhá skupina prichádza vzápätí: B je chlapík, čo sa hodí viac do vojnovej zóny ako pokojného sveta a doma ho nikto nečaká (a nie, šľapky sa nerátajú). A Sophie sem prišla s veľkými ideálmi a prvý raz na vlastnej koži zažíva patové situácie i hrôzy vojny. Keď začnú riešiť ten zamotaný problém so studňou a povrazom, postupne sa objavia aj ďalšie dve postavy: z minulosti dorazí Katja, čo túžila po Mambrúovi a vzniká dusno a z lokálnych kruhov Nikola, ktorý by najradšej išiel za dedom s futbalovou loptou. Všetci sa presúvajú v dvoch autách po rôznych dedinkách, snažia sa vyriešiť logistické, vojnové i vzťahové trable a vyviaznuť z tohto marazmu živí. A pomôcť ľuďom.

Ťažko povedať, kde sa v hlavách španielskych producentov zrodila tá myšlienka a čo má signalizovať divákom alebo skôr celej Európe. Nie príliš presvedčivá ukážka vám na krátkej ploche chce ukázať to vtipné a zamlčí, že pod pôvodným problémom zamorenej studne sa dostanete pod kožu nielen ľudí, ale aj celému systému. Je tu pohľad na balkánsku vojnu z úplne inej strany: tých, čo sa sem neprišli iba pozrieť, ale riešiť reálne existenčné problémy – a potenciálne podmínovaná obeť je ukážkou, ako sa problémy spájajú do mozaiky: jeden mŕtvy človek, boj o prírodné zdroje, patálie nevinných. Sme vo vojne, ako neustále radia B a Mambrú mladučkej Sophie, ktorá zažije všetko po prvý raz. Mŕtveho človeka, vykorisťovanie civilistov, zabité kravy ako potenciálnu zbraň na cestách atď. Prímerie je iba na papieri a v teréne sa odohrávajú úplne iné situácie. A už keď zdraví rozum velí použiť istú metódu, narazíte na nejaký článok OSN, diplomatickú brzdu alebo úplne iný politický paradox.

KINEMAVIDEO3781.

Pohľad na vojnu zosobňuje dramatickú rovinu; na rozdiel od iných drám netlačí na pílu v klasickom smere: ukazovať zúbožené obete, bombardované územia či cintoríny vie každý tvorca. Fernando León de Aranoa sníma krásny kontrast prázdnej krajiny s krivoľakými cestami, jemné náznaky bezcieľnej existencie a čakanie na vytúžený koniec, ktorý možno aj prišiel, a domáci ho ešte necítia. Na dvojici Nikola-Damir vidieť nielen dvojgeneračný pohľad na vojnu a snahu dožiť sa jej konca, ale aj odlišné vnímanie čo príde. Nikola stále dúfa, Damir zmierený s realitou si drží optimizmus a seká vtipy.

Rovnaká, ak nie veľká časť filmu sa sústredí na pomocníkov, čo sem dorazili z rôznych pohnútok. B je v podaní Tima Robbinsa magor, akého by ste tu nečakali a nie je jasné, či ho zdeformoval vojnový svet alebo je taký už od mladosti. No je to vyšinutý dobrák, ktorý by v civilnom svete zošalel (a mohol by to byť samostatný zaujímavý film), no do chaosu, konfliktov a netradičných situácií padne skvelo. Benicio del Toro dostal veľkú postavu, ktorá sa drží na uzde s emóciami, ale je najlepšie vykreslená. Jeho Mambrú je nezávideniahodný chlapík, čo chce vyjsť v ústrety všetkým, no sám nenašiel pokoj. Všetci chcú od neho veľa: ako šéf bezpečnosti má viesť misie, mentorovať Sophie, zvládnuť bývalú Katju (čo je pri výborne zahranej Olge Kurylenko fest ťažká úloha), riešiť farbu spálne s priateľkou na telefóne a splašiť pre Nikolu futbalovú loptu i lepšiu budúcnosť. Je to výborne zahraný part, Benicio má pol filmu pre seba. Netreba však podceniť ani menšie úlohy: Mélanie Thierry je výborný nováčik, Fedja Stukan fantastický lokal patriot a vzájomná chémia všetkých v poslednom akte vyznie špičkovo.

Perfektný deň nám chce ukázať nielen absurditu vojny, diplomacie či mierovú pomoc, ale zájde ďalej: je sondou do života pomocníkov i domácich, čo sa tu snažia fungovať. Chvíľu je s nimi zábava, o pár minút neskôr vám príde smutno. Niekto by najradšej s nimi ostal ďalšiu hodinu, iný vypadol domov. Dravá hudba i štýl potvrdzujú, že v tomto filme zapadlo všetko – je nenápadný, ale o to lepšie vyznie.

HODNOTENIE: 7/10


A Perfect Day (Španielsko, 2015, 106 min.)
Réžia: Fernando León de Aranoa. Scenár: Fernando León de Aranoa, Diego Farias. Hrajú: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.