Príbehy z lesov podľa Miša Korca sú magické, ale..

Rob Marshall sa preslávil muzikálom Chicago a neskôr ukázal, že zvládne aj iné žánre: malebnú Gejšu a ukočíroval aj Pirátov Karibiku 4. Ale postupujúc tempom

pridal Michal Korec 5.4.2015 o 20:38

Príbehy z lesov podľa Miša Korca sú magické, ale..


Rob Marshall sa preslávil muzikálom Chicago a neskôr ukázal, že zvládne aj iné žánre: malebnú Gejšu a ukočíroval aj Pirátov Karibiku 4. Ale postupujúc tempom muzikál-iný žáner-zas muzikál sa opäť raz dostal k hudobným sólam, duetom i skupinovým vystúpeniam – a pre Disneyho rovno spracoval štyri rozprávky naraz v zaujímavej kombinácii.

V tomto príbehu si každý želá niečo. Popoluška ísť na bál i zmeniť život pod taktovkou macochy. Jack by rád okúsil niečo iné ako tvrdú ruku mamky a život v chudobe. Rapunzel by neváhala opustiť vežu s princom. Červená čiapočka by najradšej v bezpečí prešla k starkej. Pekársky pár si veľmi praje mať dieťa a od čarodejnice zistí, že manžel je kvôli kliatbe neplodný. No ak získa kravu bielu ako mlieko, plášť červený ako krv, vlasy žlté ako kukurica a črievičku čistú ako zlato (už za tri dni), vtedy môže byť kliatba zlomená. A tak sa všetky postavy vydávajú žiť svoje rozprávkové príbehy a pekársky par medzi nimi hľadá potrebné ingrediencie, aby odvrátil kliatbu.

Skombinovať štyri rozprávky do jedného celku a ešte tam nasekať aj kopu vlastných elementov, to je obdivuhodný počin a u Príbehov z lesov jeden z najzaujímavejších. Lákavé je spracovanie príbehov: koľko z nich uvidíme, ktorý má najväčší priestor, ako sú navzájom prepojené. Pri toľkých postavách je esenciálne rýchlo vniknúť do diania a k tomu slúži úžasný 15-minútový prológ. Treba upozorniť, že na ploche jedného filmu sa nedá vyrozprávať celá rozprávka a film si berie niekoľko podstatných scén: do kina treba prísť pripravený, vzdelaný a slepo nedúfať, že štyri rozprávky zvládnete za dve hodiny. Niektoré sú za nami už za polhodinku, k iným pointám sa dopracúvame dlhšie. Červená čiapočka je spracovaná klasicky, ale Popoluška má interesantné momenty sprevádzané úžasnou piesňou (počas úteku z paláca). Do toho sa mieša muzikálový základ je u Príbehov z lesa veľké plus i určité mínus.

KINEMAVIDEO3309.

Príbehov z lesov totiž vzniká paradox, že rozprávky majú občas tri-štyri scény a rozšírenia sú iba do počtu – sú tu napasované tak, že zastavia dianie a vložia pieseň, ktorá sa vám môže páčiť, ale nemusí. Platí to napríklad pre agóniu princov, úžasná, hoci trošku prehnaná trojminútovka. Spieva sa väčšinu času a čo nevyrozpráva dej, to je venované najmä pocitom postavám, ktoré si neustále niečo želajú. Ak ste dobre oboznámení s rozprávkami a budete ochotní ísť hlbšie pod kožu, je to dobré znamenie.

Ďalší element, prepájanie postáv, funguje lepšie. Skutočne tu stačí iba jeden les, dedinka a palác, aby sa zmestili všetci do jedného filmu. Interakcie v rámci príbehov sú veľmi dobré, výborne je vložený do dejov pekársky pár. Okolo nich a ich kliatby sa točí veľká porcia a vydá na samostatne výdatný part. Ďalšou postavou navyše a hýbateľom deja je čarodejnica Meryl Streep vo výbornom podaní.

Dianie a celkové vyznenie však razantne mení posledná tretina filmu, ktorá si vyberie z muzikálu celý druhý akt a hoci ho trošku zjednoduší, ostáva tu v silnom zážitku. Film zrazu zvážnie, spracúva nové elementy, ďalšie želania a vytvára iné pointy. Derie sa tu temnota, sú tu úplne odlišné motívy a zrazu tá milá pesnička s dilemou princeznej naberá odlišné vyznenie. Sú tu otázky rodičov, detí a ešte viac...

Vtedy pochopíte, že Príbehy z lesov sú oveľa ambicióznejší muzikál a celok ako iba štvorkombinácia rozprávok bratov Grimmovcov. Nastavujú zrkadlo našim i rozprávkovým želaniam, životnej motivácii postáv a ľudským vlastnostiam. Lenže to bude sčasti negatívum pre mnohých divákov, ktorí sem prídu na ľahšiu rozprávku a dostanú pomalší, občas naťahovaný celok s inými výslednými pointami.

Škoda, že Rob Marshall nedokázal ustriehnuť celkový strih. Režíruje zručne, jednotlivé čísla mu idú ľahko od ruky a výpravu, kostýmy a efekty v lese precítite naplno. Samotný les je silná postava. No vydarený casting mu sekunduje: prekvapivo silný part má Emily Blunt s Jamesom Cordenom. Meryl Streep je špička, ktorá čaruje i zvládne pár top songov. Anna Kendrick má silné party, jej Popoluška je úžasná. Ostatní nemajú toľko priestoru – no stačí. A Chris Pine má skvelý duet v roli princa.

Plusy jasne prevažujú a Príbehy z lesov sú bohatý muzikál. U nás neznámy, takže nevieme čo nás čaká – a práve to nemusí každému sadnúť. Les je totiž magický, opantá vás, ale nie všetky želania splní.

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.