Zaberie u nás Vládkyňa zla počas MDD?

Tento týždeň štartujú dve úplne odlišné premiéry, reálny potenciál na prvé miesto má však zrejme novinka od Disneyho. Susedia na odstrel môžu byť zaujímavou alternatívou, ktorá

pridal Michal Korec 30.5.2014 o 20:09

Zaberie u nás Vládkyňa zla počas MDD?


Tento týždeň štartujú dve úplne odlišné premiéry, reálny potenciál na prvé miesto má však zrejme novinka od Disneyho. Susedia na odstrel môžu byť zaujímavou alternatívou, ktorá nemusí zažiariť hneď, ale bude sa na ňu chodiť aj niekoľko týždňov ako vlani na Millerovcov.

Vládkyňa zla chce trón

Vládkyňa zla sa počas prvých trailerov rysovala do podobného mixu ako Alenka v ríši divov šmrncnutá Snehulienkou a lovcom. Temnejší hudobný podtón s Lanou del Rey dával nádej na veľkolepú fantasy, kde bude dominovať Angelina. Čím ďalej kampaň pokračovala, tým viac do nej prenikali detské prvky. Snaha vyvrcholila rozhodnutím, že Vládkyňa zla u nás ide v marketingovo silnom slovenskom dabingu: Emília Vašáryová, Soňa Norisová, Eva Pavlíková, Vladimír Kobielsky, Marián Geišberg. Vrcholom je stopáž, ktorá hovorí, že hoci film bude nabitý, na epickú fantasy to pri 97 minútach nevyzerá (preč je tip IMDB 135 min).

Pozicioning je jasný: toto je veľká drahá hraná Disneyovka, na ktorú chce distribútor dostať aj u nás do kín najmä deti. Ak sem prídu aj starší diváci vďaka Angeline Jolie, bude to iba plus, no fakt, že film prišiel iba v slovenskom znení ich môže odradiť (príliš detský film, vyberme si niečo iné).

Tento víkend treba rátať s podstatným faktom – na nedeľu pripadá sviatok MDD, čo je voda na mlyn kinám, ktoré už pár týždňov masírujú návštevníkov, aby prišli na Deň detí do kín. Príhodný čas na nasadenie silnej premiéry; Vládkyňa zla môže z MDD víkendu ťažiť. Na druhej strane Cine-Max prihodí v sobotu a v nedeľu po jednej predpremiére budúcotýždňovej Khumby, ktorá môže odčerpať 1500-2000 divákov v prospech pekných zvieratiek vs. temnej Angeliny. Trošku slabšie počasie (20C, zamračené) by mohlo lákať, nasadenie je silné: 30 predstavení v Bratislave, jedná sála v každom v Cine-Maxe a solídne sa črtajú aj menšie kiná. Partizánske hrá striedavo 2D a 3D verziu, iné kiná Vládkyňu počas prvého víkendu mať nebudú.

Porovnanie z minulosti je náročné. Snehulienka a lovec spred dvoch rokov urobili 11-tisícový víkend a pred štyrmi rokmi Alenka v ríši divov v 3D boome dokázala za prvý týždeň nalákať až 49 tisíc divákov. Vlaňajší Oz mal iba 9-tisícový víkend, ale to bola relatívne neznáma predloha pre lokálne publikum. Náš tip leží teda uprostred – niekde medzi hranicou 17 a 25 tisíc divákov, ale skôr v miernom odhade.

Tip Kinemy: Vládkyňa zla za prvý víkend priláka 18 600 divákov.

KINEMAVIDEO1968. 

Aké šance majú Susedia na odstrel?

Druhou premiérou sú Susedia na odstrel, ktorí overia, či sa slovenskí diváci chcú baviť so Sethom Rogenom a Zacom Efronom. Je to tradičná letná komédia so známkou 15+, žáner etablovaný cez Niečo na tej Mary je, Pikantné pokušenie, Ako uloviť družičku alebo Vo štvorici po opici. Má zaujímavý námet, ktorý u nás sčasti brzdí ako-taká (ne)znalosť amerických vysokoškolských bratstiev, ale zápletka je vopred jasná: rodinka vs. pártychtiví študenti si pôjdu po krku.

Seth Rogen i Zac Efron u nás nie sú také zvučné mená a neotvárajú víkendy na úrovni 8 či 10 tisíc divákov. Ich potenciál je oveľa menší, preto musia Susedia zaujať skôr témou. Tá je pomerne svieža a dobrá komédia tu už dlhšie nebola. Naposledy sa mihla Jedna za všetky, ktorá zaujala skôr ženy, zatiaľ čo Susedia budú mať lepší ťah na mužského diváka. Susedia môžu byť instantný hit a rovnako môžu aj pomalšie štartovať.

Pokiaľ ide o porovnanie, vlaňajší Millerovci štartovali na úrovni 8900 divákov za prvý víkend, no mali dobrý opakovaný trailer a Jennifer Aniston. Nezadaní či Pozdrav zo spermobanky štartovali na úrovni 2300-3200 divákov. Susedia zrejme nebudú takí silní ako Millerovci, no Nezadaných i pozdrav by prekonať mohli.

Tip Kinemy: Susedov na odstrel uvidí za prvé štyri dni 5 700 divákov.

KINEMAVIDEO3174.

Kto bude v TOP5?

Prvé miesto zhrabne Vládkyňa zla a boj bude o druhú priečku. Zabojujú dva filmy od Barracuda Movie. Otázny je pád X-Menov, ak zarátame pokles o 57% a Susedia budú mať do 6 tisíc divákov, nastane poradie druhí X-Meni a tretí Susedia. Keďže však pôjde o každú desiatku i stovku v kinosále, môžu sa aj prehodiť. Ak Susedia vyštartujú silno, môžu pomýšľať na druhé miesto – pri väčšom nasadení X-Menov však tipujeme Susedov na bronz a X-Menov na striebro.

Štvrtá bude zrejme Godzilla, ak prestane padať veľkým tempom. Ak sa pád zastaví na úrovni 49%, priláka 2 445 divákov. A potom tu bude veľký boj o piate miesto, kde sa zrejme ukáže sila rozprávok a Dňa detí. Podľa nasadenia v multiplexoch i menších kinách má väčšiu šancu Rio 2, ktorému tipujeme dokonca nárast oproti minulému víkendu a necelých 2 tisíc divákov, čo by na 5. miesto mohlo stačiť.

Hurá do praveku, Storočný starček a Jedna za všetky zrejme vypadnú z TOP5. Všetky tri filmy síce šancu na TOP5 majú, ale to by musela Godzilla výrazne padnúť, Rio 2 ostať na minulotýždňovej hranici a vtedy by sa aspoň jeden z filmov do rebríčka dostal.

 

Náš tip na TOP5:

  1. Vládkyňa zla (Saturn) – 18 600 divákov
  2. X-Men: Budúca minulosť (Barracuda Movie) – 6 200 divákov (-57%)
  3. Susedia na odstrel (Barracuda Movie) – 5 700 divákov
  4. Godzilla (Continental Film) – 2 445 divákov (-49%)
  5. Rio 2 – 1 980 divákov (+30%)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.