Špinavý trik podľa Miša Korca

Špinavý trik nie je iba novinka určená pre oscarovú dráhu a zbieranie nominácií na x ocenení. Je to top film v nabitej filmovej sezóne 2013, rýchlo mení žánre (je zábavný ako najlepšie komédie

pridal Michal Korec 26.1.2014 o 21:29

Špinavý trik podľa Miša Korca


Špinavý trik nie je iba novinka určená pre oscarovú dráhu a zbieranie nominácií na x ocenení. Je to top film v nabitej filmovej sezóne 2013, rýchlo mení žánre (je zábavný ako najlepšie komédie, napínavý ako trilery a v dramatických momentoch revú po sebe herci presvedčivo) a starším divákom evokuje najlepšie podrazácke filmy. Nebudem vás napínať pri hodnotení, pre mňa je to čistá desiatka a zhodou okolností toľko oscarových nominácií zožal. Čo nominácia, to bod a vďaka nim je horúcim favoritom.

Základom je scenár. Už po prvej polhodinke, kde sa roztáča prvé kolo podvodov, nestačíte dýchať. Je tu Irving, ktorý si zarába okrádaním ľudí sľubovaním pôžičiek, ale biznis sa mu rozbehne po príchode zmyselnej Edith. Na stopu im rýchlo príde FBI agent DiMaso, ktorý ich chce využiť a dostať sa k väčším rybám v systéme. Politici, senátori, kongresmeni, všetci skorumpovaní a ak sa neskôr zadarí, mohol by sa dopracovať až k mafii. Všetci rozbiehajú obrovský podraz s fiktívnym šejkom a je otázka času, kedy im pôjde o krk. Scenár je špičkový vďaka neustálym zvratom, ktoré dajú zmysel a mnohé nestačíte ani sami dedukovať. Ani 20 minút pred koncom neviete ako film skončí a to príde najväčšia otočka. Zmeny krásne vyznievajú vďaka výborne napísaným charakterom. Ani jeden nie je jasný, každý má svoje motivácie, víťazstvá i zrútenia a vďaka nim pulzuje v deji dynamika. Prvá nominácia je zaslúžená – vytvoriť túto mozaiku a jednotlivé postavy bol kumšt. Aj príbeh o rybačke.

KINEMAVIDEO1889.

Keď sa zapozeráte na jednotlivé scény – a stačí vám logo a prvých 10-15 minút, oceníte, aký je tento film dobový i premyslený do najmenších detailov. Je to veľmi príjemné retro a prvé scény z exteriérov (Russell vie výborne točiť New York) vás prenesú do roka 1978. Špinavý trik je presne film, z ktorého sa viem rozpämatať na jednotlivé scény, lokality a pamätám si ich vlastnú atmosféru. Výprava je teda zaslúžená nominácia číslo dva. Tesne za ňou nastupujú kostýmy, ktoré hlavné postavy rýchlo menia, no najmä scéna z čistiarne, kde sa kocháte jednotlivými modelmi 70. rokov tú nomináciu plne podporí.

Špinavý trik trvá 138 minút, ale je to jeden z najlepšie plynúcich filmov posledných rokov. Jeden zvrat strieda druhý, pointa smeruje k ďalšej, aj v polovici filmu sa objavia ďalšie postavy, ktoré miešajú dej a ani jedna scéna nie je redundantná. Presne naopak, tu sedí každá minúta, dokonca i prvá naťahovaná, v ktorej môžete akurát obdivovať ako sa Irving pripravuje a robí si účes. Nominácia číslo štyri potvrdí, že strih je kľúčovým ukazovateľom tých najlepších filmov a potenciálnych víťazov.

A potom je tu David O. Russell, ktorému musíte vzdať hold; za štyri roky vytvoril tri úplne odlišné a pritom vynikajúce filmy. Najprv Fighter (2010), kde cesta k víťazstvu viedla cez mnoho porážok a výborné herecké výkony. Terapia láskou (2012), kde tie nepravdepodobné charaktery a rodinné hodnoty stráži Russell s láskavým prístupom a aj vedľajšiu postavu nechá vyniknúť, nehovoriac o páre hlavných. Teraz kombinuje herecké ansámble oboch filmov a jeho celok je pevný a presvedčivý. Toto je film, kde sa so zvratmi šetrí do správnych momentov a každá scéna je vyšperkovaná do detailov. Je tu vynikajúca manželská hádka, ospravedlnenie priateľovi, ale najmä cesta každej postavy ku svojmu cieľu. Russell je tzv. herecký režisér, ktorý má nielen jasnú víziu, ním vedení hercí prispejú výsledku. Netreba sa čudovať, že mu Akadémia sype nominácie jednu za druhou, za variabilitu si zaslúži cenu.

A Russellovi sa podarilo takmer nemožné – rok po roku dopriať všetkým štyrom hercom nomináciu na Oscara. Mamutí podiel nesie Christian Bale, ktorý si svoju jednoznačne zaslúži. Jeho Irving je na prvý pohľad cool, v Amy Adams nájde spoločníčku a lásku, ale doma čaká ďalšie prekvapenie. Chce hrať na istotu, pozná veľa fígľov, no sám zistí, kedy sa pletie do vysokých kruhov a koľko váži priateľstvo. Jeho mimika je špičková (napriek brade a fúzom), už v tretine si vás získa. Nasleduje práve Amy Adams s množstvom dramatických chvíľ. Je zmyselná pri vstupe na scenu. Zlomená pri prvom páde. Citovo rozorvaná pri podraze. Vie sa otriasť a hrať podfuk, no jej vnútro je nejasné ako séria identít. 

Nominácie osem a deväť patria vedľajším postavám, ktoré sa vyrovnávajú hlavným. Bradley Cooper príde na scénu ako suverén, no čakajú ho viaceré premeny a výzvy postavy. Snaží sa vyzrieť na finty a držať plánu, no je to na neho očividne príliš. Počkajte na jeho momenty v poslednej tretine, ktoré sú ešte lepšie ako vlaňajšie situácie v Terapii láskou. Kvarteto uzatvára Jennifer Lawrence s najmenším priestorom, no fantastickou kreáciou labilnej manželky. Je tu, aby dominovala v každej scéne doma či v spoločnosti a Rosalyn jej veríte. Nechce sa vzdať šťastia, ktoré ju stretlo nátura i predchádzajúci život jej nedovoľujú vykročiť z vlastného tieňa. Jej prostučká postava však nečakane posúva udalosti. Je to jedna z najlepšie zahraných manželiek poslednej dekády? Určite áno.

Špinavý trik je podrazmi nabité a výborne poskladané retro. O hrdinoch, ktorí holdovali peniazom, prišli o ne a museli ísť ďalej. O postavách hľadajúcich šťastie, čeliacich výzvam. Improvizácii a tvorbe podfukov v akcii, kde nie je v stávke pár miliónov, ale životov. Výborne napísaný, skvelo zrežírovaný a fantasticky zahraný film. 138 minút mi už roky neubehlo tak ľahko a s obdivom ku všetkým.

Hodnotenie: 10/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.