Mišo Korec si obľúbil Waltera Mittyho

Walter Mitty zosobňuje takmer každého z nás. Rutinu každého pracovného dňa. Obavu prekročiť svoj tieň. Výstup zo zóny komfortu. Plachosť našej povahy osloviť peknú kolegyňu. Často sa zastaví, aby

pridal Michal Korec 29.12.2013 o 23:30

Mišo Korec si obľúbil Waltera Mittyho


Walter Mitty zosobňuje takmer každého z nás. Rutinu každého pracovného dňa. Obavu prekročiť svoj tieň. Výstup zo zóny komfortu. Plachosť našej povahy osloviť peknú kolegyňu. Často sa zastaví, aby sníval ďalší sen. O záchrane psa z horiaceho domu. O zmlátení šéfa. O štarte konverzácie s tou, do ktorej sa zamiloval. No je to hrdina, ktorý sa začne meniť a život sa mu prepne takmer do adrenalínového módu.

Krátka poviedka Jamesa Thurbera vytvorila chlapíka, ktorým je v živote skoro každý. Žijeme v nádeji, že by sme chceli mať nadprirodzené schopnosti, vyskočiť z okna ako Superman či dokázať čosi výnimočné. Najlepšie na ceste do práce (filmový Walter) alebo obchodu (ten knižný z roku 1939).

Walter Mitty je stereotyp, no zároveň slušný, usilovný chlap. Zapisuje si výdavky, stará sa o svoju mamu a ku šťastiu mu chýbalo málo: odhodlať sa a poslať virtuálne žmurknutie kolegyni. Na jeho narodeniny sa spustí dejová sekvencia: časopis, pre ktorý pracuje 16 rokov, majú zmeniť na on-line, džob má v ohrození a do redakcie dorazila cievka známeho fotografa Sean O’Connella s ideálnym materiálom na titulku.

KINEMAVIDEO1954.

Je to negatív č. 25, ale na cievke chýba. Walter sa rozhodne vydať po stopách Seana, aby titulku získal. A popri svojej misii sa začne stretávať s kolegyňou Cheryl, ktorá mu pomôže s indíciami.

V prvom rade treba pochváliť scenáristov, ako spracovali Waltera do dnešnej podoby a aktualizovali film na rok 2013. Podobne ako Lietam v tom v roku 2009, aj Walter Mitty zachytáva aktuálny svet. Pocity neistoty z reštrukturalizácie časopisu, samozvaní manažéri transformácie či neľahké rodinné vzťahy. Obe postavy (Walter, Cheryl) navyše skúšajú hľadať novú známosť v on-line, pričom tá sedí blízko vo firme.

Ústredným motívom je chuť konať, ktorá sa u Waltera prejavuje len postupne. Azda môže za to fakt, ako a kedy začal pracovať, prečo nemal doteraz chuť na lásku, no malé krôčky fungujú a Walter zisťuje, že sa dostáva do originálnych situácií a silnie. Najprv pomaličky a potom už neváha ísť do všetkého naplno.

Najmä prvá hodina je plná kontrastu civilných a snových sekvencií. Divák spočiatku nevie, či videná scéna je ešte reálna alebo si ju Walter predstavuje – v tých prvých prevažujú silné špeciálne efekty alebo občas úsmevná pointa. Ale neskôr hra s divákom prerastá do momentu, že približne 15-20 minút neviete, či sa dianie odohráva vo Walterovej hlave alebo je to skutočnosť. Snové sekvencie sú výborne a rýchlo točené a dejú sa presne v momente, keď Walter v sebe tlačí emócie a vypúšťa ich do svojich predstáv.

Druhou silnou líniou je pátranie po negatíve č. 25 a krásna hra s divákom, ktorý môže tipovať, čo je na negatíve a či Walterove putovanie smeruje k jeho nájdeniu. Titulku posledného čísla Life hádate stále, sám som mal v priebehu deja päť či šesť nástrelov finálnej situácie. Je to kľúčové dobrodružstvo; dobre, že ho film má, lebo vás drží v napätí až do posledných minút, zatiaľ čo sledujete ďalšie osudy hrdinov.

Tajný život Waltera Mittyho má nielen dobrý obsah, ale aj pôsobivú formu budovanú vizuálnymi efektmi v snových sekvenciách alebo neskutočnými zábermi Grónska, Islandu či Himalájí. Je fajn vidieť ako film strieda zábery z New Yorku s ostatnými končinami sveta a vytvára podprahovú myšlienku: aj toto je svet, v ktorom žijeme, tento človek sa ho rozhodol spoznať – a ako ste na tom vy? Naviac v oboch prostrediach využíva jednoduché a pôsobivé efekty: už úvodné titulky sú nalepené na cestách a budovách New Yorku. Vystúpenie odvážneho Stillera z plagátu funguje stopercentne a vôbec hra s titulkami Life. A na cestách určite zaujme esemeska rozpísaná na končinách vedľajšej hory či zápisky z denníka priamo na plátne. Takých momentov nájdete mnoho a dodávajú filmu skvelú povzbudivú atmosféru dobrodružstva. Ben Stiller-režisér stráži všetky elementy: obsahové, vizuálne i hudobné (skvelé piesne i orchestrálna hudba).

Z hereckého obsadenia si určite zapamätáte Bena Stillera, ktorý vynikajúco hrá muža v strednom veku i rodiaceho sa dobrodruha. Má ostych, traumu, esprit i odhodlanie – a celý čas je uveriteľný. Kristen Wiig zaradila civilnú spiatočku a jej Cheryl chce byť dobrá mama i šarmantná kolegyňa. A extra bonus je Sean Penn, ktorého rolička funguje na sto percent. Pochodil celý svet a sám žije pre vybrané momenty, ale delí sa s nimi.

Tajný život Waltera Mittyho je povzbudivý a krásne nakrútený film. Nielen o tom, že nikdy nie je neskoro začať žiť alebo že dobrodružstvo čaká za rohom. Odporúčam ho zhliadnuť pred dovolenkou alebo zlomom života, inak si po návrate domov sadnete a pouvažujete, ako zo svojej letargie života vypadnúť a to čo najskôr – čo je vlastne tiež jeho nenápadný cieľ.

Hodnotenie: 9/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.