ARNOLD SCHWARZENEGGER

ARNOLD SCHWARZENEGGER

článok



Pochádza z rakúskeho Grazu. Vo veľkej miere ho v detstve ovplyvňoval otec, ktorý ho podporoval v jeho športových aktivitách. Od futbalu a zápasenia sa v 15 rokoch prepracoval k svojej životnej vášni, kulturistike. Do USA ho priviedli nielen športové, ale aj herecké ambície. Na univerzite vo Wisconsine študoval obchod a stále sa venoval športu. Ako špičkový kulturista získal 13 svetových titulov vrátane Mr. Univers, Mr. Olympia a Mr. World.

Svetový úspech v kulturistike, čaro osobnosti, prirodzený talent komunikovať s médiami a najmä cez filmovú kameru len logicky vyústili do filmovej kariéry, po ktorej Arnold vždy túžil.

Roku 1970 získal prvú, malú úlohu vo filme Hercules v New Yorku a hneď druhá, vo filme režiséra Boba Rafaelsona Stay Hungry po boku vynikajúcich hercov Sally Fieldsovej a Jeffa Bridgesa, mu vyniesla Zlatý glóbus pre začínajúceho herca.

Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger

Roku 1977 po nakrútení dokumentárneho filmu Pumping Iron sa definitívne rozhodol odsunúť bokom športovú kariéru a naplno sa venovať herectvu.

Nasledovala romantická komédia The Villain, kde si zahral so slávnym Kirkom Douglasom a Ann-Margretovou, a v tom istom roku The Jayne Mansfield Story.

Rozhodujúcim medzníkom v jeho kariére bol rok 1982, keď spolu s režisérom Johnom Miliusom vytvorili Arnieho filmársku a obchodnú značku: silného, vyšportovaného a neohrozeného akčného hrdinu vo filme Barbar Conan, ktorý zaznamenal neočakávaný komerčný úspech po celom svete, takisto ako jeho pokračovanie Conan Ničiteľ.

Roku 1983 získal Arnold Schwarzenegger americké občianstvo a využil šancu nakrútiť nízkorozpočtový film s vtedy ešte neznámym režisérom Jamesom Cameronom. Futuristický thriller Terminátor sa okamžite po uvedení do kín stal filmovým i komerčným hitom a katapultoval Arnieho medzi hollywoodsku hereckú extratriedu.

Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger

V nasledujúcich rokoch sa meno Schwarzenegger stalo synonymom spojenia ,,akčný hrdina", ktorý prostredníctvom svojich filmov dokáže zarobiť obrovské peniaze. Patria k ním Komando, Raw Deal, Predátor, The Running Man, Red Hot a Total Recall.

Po sérii akčných filmov Schwarzenegger preukázal i skutočný herecký a komediálny talent. Roku 1988 nakrútil s režisérom Ivanom Reitmanom komédiu Dvojčatá s Danny de Vitom, ktorý hral jeho brata - dvojča. Film sa stretol s nebývalým úspechom a preto roku 1995, ten istý tím nakrútil jeho voľné pokračovanie pod názvom Junior. Za úlohu prvého rodiaceho muža na zemeguli bol Arnold Schwarzenegger nominovaný na Zlatý glóbus.

Po siedmich rokoch čakania pripravil pre svojich nedočkavých fanúšikov pokračovanie príbehu o kyborgovi zabijakovi Terminátor 2: Deň zúčtovania, ktorý nadchol nielen jeho skalných fanúšikov. K filmom tejto kategórie, ktoré vo veľkej miere ovplyvnila osobnosť Schwarzeneggera, a to aj na produkčnom poste, patria filmy: Pravdivé lži, Eraser, Batman a Robin, Policajt zo škôlky a End of the Days, Šiesty deň a roku 2002 thriller Collateral Damage. Roku 2003 plánuje pokračovanie série filmov o Conanovi a taktiež druhý diel Pravdivých lží s Jamesom Cameronom.

Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger

Arniemu nie je vzdialené ani režírovanie filmov. Už to skúsil dvakrát. Roku 1992 pre televíziu natočil film Christmas in Connecticut a roku 1989 režíroval príbeh The Switch v televíznom seriáli Tales from the Crypt. Arnold Schwarzenegger sa od začiatku svojej športovej i hereckej kariéry spoločensky angažuje napr. v oblasti projektov pre sociálne znevýhodnené deti a mládež v USA, najmä v rozvoji ich mimoškolských aktivít, a takisto v boji proti drogám. Založil a vedie niekoľko fondov, ktoré sa zameriavajú na charitatívnu činnosť a podporujú šport ako prirodzenú súčasť moderného života. Roku 1991 založil fond National Inner-City Games, ktorý vedie vo funkcii prezidenta. Najnovšou aktivitou tohto fondu je projekt Arnold´s All-Stars, ktorý má napomôcť študentom stredných škôl zlepšiť ich súkromný život a skvalitniť vzdelávací program. Roku 2002 mu zložil poctu starosta mesta Los Angeles, ktorý ho poveril zapálením olympijského ohňa pre letné olympijské hry. Schwarzenegger je takisto držiteľom niekoľkých čestných titulov, ktoré mu udelila Univerzita vo Wisconsine, Chapmanova univerzita a Imadec univerzita vo Viedni.

V obchodných kruhoch Schwarzeneggera považujú za rešpektovaného investora a zdatného obchodníka. Hovorí sa o ňom aj ako o dobrom producentovi rôznych akcií a dokonca ako o dobrom autorovi. Schwarzenegger napísal niekoľko kníh - Arnold, The Education of a Bodybuilder a dva zväzky encyklopédie Modern Bodybuilding.

Roku 1986 sa Arnold Schwarzenegger oženil s televíznou moderátorkou Mariou Shriverovou, s ktorou majú štyri deti: Katherinu, Christinu, Paricka a Christophera.

zdroj: terminator3.sk

 


autor Peter Konečný 8.8.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.