DVD: NA KRÍDLACH VÁŽKY

DVD: NA KRÍDLACH VÁŽKY

6.0

článok



Úpenlivá snaha o comeback hlavného protagonistu, zaujímavý pokus režiséra o skonvertovanie svojej kariéry na iný žáner a výsledkom je priemerný romanticko-nadprirodzený thriller. I tak znie popis Vážky...

FILM: Ak ste v civile hercom (napr. Kevin Costner), ktorému kariéra ubzikla pred ňufákom už v minulom tisícročí, nedbáte sa oženiť aj s krásnou workoholičkou v lekárskom odvetví vehementne protestujúcej proti akejkoľvek rodine, no vrúcne sa oddávajúcej vašej láske. Lenže osud workoholikov býva často spečatený zahraničným smerom a ani Emily neváha vytiahnuť päty z domu (a dalo by sa povedať, že aj zo samotného manželstva) do Venezuely, kde sa chce v štýle misionárky venovať domorodým deťom. Iste, účel svätí prostriedky a vášmu manželovi sa nemusí tento nápad páčiť, no čo by neurobil pre Emily láskou zaslepený doktor Joe? A tak Emily brázdi venezuelskú džungľu, ale nie nadlho, pretože už po desiatich minútach filmu sa s ňou uvidí divák naposledy (nerátajúc nejaký ten efektný flashback). Zubatá si naleštila kosu vhodne a hoci sa žiadna Emilyna hlávka nekotúľa dole svahom, skaza havárie autobusu bola dokonalá... Emily sa totiž rozlúčila so svetom živých nadobro...

DVD: Na krídlach vážky DVD: Na krídlach vážky DVD: Na krídlach vážky

Ak ste v civile hercom a na plátne postavou, ktorej manželka zomrie po úvode filmu, nedbáte upadnúť do depresiu siahajúcej až do konca prvej hodiny filmu. Nepomôže vám rozhovor so svojimi priateľmi či kolegami ani rada okolia dopriať si potrebnú dovolenku. Namiesto toho vrážate svoj potenciál temer do dvadsaťštyrihodinových nadčasov a snažíte sa pomáhať druhým (keďže už sebe asi len ťažko helfnete). No pracovné vypätie i po pohrebe prichádzajúci stres vám ľahko vytvorí ilúziu či halucináciu známeho podnetu. Joe totiž začne vídať vážky (pripomínajúce mu materské znamienko jeho žienky), a to všade. Doma, v nemocnici, jednoducho všade, kam jeho noha vkročí. Nielenže vám umrie žena, ešte vám aj preskočí... Teda, nie... Joe si myslí, že všetky znamenia sú skutočné a keď mu začnú pritakávať i Emilini pacienti (ktorých sľúbil po jej smrti navštíviť) a aj osadenstvo najbližšieho chrámu, začne konať...
    
Neviem prečo mám stále ten pocit, že Kevin Costner (hoci stojaci v kaluži svojej dokaličenej kariéry až po uši) môže ešte vytvoriť nejaký pozoruhodný film a ja sa ho stále snažím nájsť. Opätovne mi to nevychádza v prípadoch 3000 míľ na úteku či Na krídlach vážky, no nevzdávam sa. Rovnako ako on...
    
Costnerova Vážka má jednu obrovskú chybu. Koncept scenáru. Bežne sa totiž vo filme odohrá desať až dvadsať dôležitých zvratov v časovo blízkej prítomnosti. Lenže podobne ako vo filme Siedmy hriech, tak aj Vážka prináša dejových zmien príliš málo. Zvyšok sa snaží vyplniť scénami rozjímania, pokánia, premýšľania a pod. Chyba je v tomto prípade očividná, najmä preto, ak divák videl príliš málo zaujímavého na to, aby sa nad určitým príbehom či hercovým údelom dokázal zamyslieť i on sám. Presne na tento problém naráža aj Costnerov Joe tápajúci po stopách Vážky. Pomalé tempo je brzdené malým počtom scenáristických twistov a vy sa tým pádom začínate nudiť. Niežeby scenárista a Tom Shadyac (doteraz pôsobiaci skôr v živote zvieracieho detektíva menom Ace Ventura) nedokázali sem-tam prehodiť dejovú pointu iným smerom alebo vyvolať efektnú "ľakačku", no činia tak len zriedkavo. Celú prvú hodinu budete blúdiť v Joeovej depresii v šere veľkomesta a pýtať sa sami seba (prípadne niekoho vedľa vás), či to prázdno vidí aj niekto iný... V momente, keď sa Costner vydá do Venezuely sa síce projekt mierne zrýchli a stane príťažlivejším, no to už len slimačím tempom smeruje k finálnej pointe, ktorá nakoniec nie je až taká zaujímavá a šokujúca.
    
Apropo, šoky a ich žánrový význam. Vážku možno ponímať ako romantický nadprirodzený thriller, ale v každom zo subžánrov nechtiac zlyháva. Romantika pramení prakticky len z flashbackov, ktoré nedokážu navodiť správnu atmosféru vzťahu doktorskej dvojice. Nadprirodzeno sa objavuje veľmi rozpačito resp. až chaoticky a v žiadnom prípade vás nedokáže udržať v strehu (čo veľmi potrebovali nedejové sekvencie). A film nakoniec nie je ani žiadnym thrillerom, pretože napätie nevyvoláva (detto ako prirodzeno). Skôr ide o pomalú drámu s občasným nadprirodzeným záťahom, avšak veľmi pomalú...
    
Prekvapivo dobre nakoniec vychádza Costnerova snaha zahrať utrápeného doktorka. A to už je čo povedať, pretože jeho stagnujúci výkon sa posudzuje v projektoch čoraz ťažšie. Na tomto poli však svojho chudáka zmoreného depresiou zvládol pomerne dobre (azda mu pomohla i momentálne neslávna pozícia hereckej kariéry, takže to nemal až také ťažké).
    
Pomalé, pomalé, nudné, priemerné a ešte raz pomalé. Na krídlach vážky sa síce dostanete až do Venezuely a k výslednej pointe, ale cestou sa asi unudíte k smrti.

DVD: Na krídlach vážky DVD: Na krídlach vážky DVD: Na krídlach vážky

DVD: Prečo si požičať alebo kúpiť DVD s priemerným filmom? Možno pre snahu odhaliť pôvod jeho priemernosti. Ťažko povedať, či sa vám vďaka bonusom na tomto verzatilnom disku podarí tento krok previesť k úspechu, no vrelo by som o tom pochyboval. DVD samotné začína dvomi zaujímavými trailermi, ktoré vám všetkým odporúčam si pozrieť, pretože po zbrklom odkliknutí oboch "foršpanov" sa k nim zo žiadneho menu disku nedostanete. The Royal Tannenbaums je prvou ukážkou (pomerne známou i u nás), Behind the Sun je však filmom neznámym a vyzerá na celkom atraktívnu nehollywoodsku produkciu. Hm, ťažko povedať. Po skončení trailerov vás čaká klasická ponuka - Play Movie, Language Selection, Choose a Chapter a pár bonusov.
    
Najprv je to trinásťminútový film o filme, ktorý obetoval svoje tvorivé umenie dlhým pohybom steadicamu (je otázne, či bol tento krok úspešný), čerpal skryté záhady pre film v našom svete (tak to by ma potom zaujímalo, že kde sa tá studnica nápadov dokázala vykopať), zanalyzujú Joevou personalitu a vytvoria si nový kmeň domorodcov tak, aby nebol príliš hollywoodsky. Z bonusu však len ťažko vyčítate, že ako vlastne s nimi komunikovali, pretože pomalou angličtinou a posunkovou rečou (ako sa nám bonu snaží vtĺcť do hlavy) asi len veľmi ťažko. No samotný film o filme je miestami pomerne nudný (ako samotný film bez filmu o filme samotný), no Tom Shadyac, zdá sa, vedel, čo chce natočiť.
    
O tom, že Shadyac si nezvolil látku Vážky len náhodou vás presvedčí i dvojkanálový audiokomentár, v ktorom vám fundovane (a nie až tak nudne ako posolstvo filmu samotného) vysvetlí rôzne maličkosti.
     
O skutočnej podstate filmu vám čo-to prezradí i Betty Eadie Segment. Betty je nejaká bezvýznamná autorka, ktorú na disk uviedla jej fantázia a vraj aj skutočný zážitok, ktorý jej umožnil zažiť nebo (resp. skôr "nebo"). V nemocnici ju totiž deň pred operáciou vraj prisal nejaký magnet k lustru a ona mohla cítiť vlastné telo priamo pod sebou, pozrieť sa na seba a povedať si "I am dead!" (to určite!) i odísť domov, vidieť svojho manžela a deti. Dokázať počuť ľudí hovoriť a cítiť. Cítiť vodu, svetlo a ďalšie prvky sveta. Potom rozpráva na tému filmov o živote po smrti a je celkom spokojná s jeho stvárnením v tomto filme. Bŕŕ, po bonus neviete, či je viac vyšinutý film ako segment Betty Eadie :-)
    
Nezabudnite si pozrieť Deleted Scenes, ale dajte si bacha na extrémne mizernú kvalitu obrazu a čiastočne aj zvuku. Väčšina scén predstavuje Joeove snové sekvencie, trvajú od 35 do 145 sekúnd a po ich zhliadnutí pochopíte ich vystrihnutie. Ich tempo je tak strašne pomalé, že s ich pridaním by nemal film len 100 minút, ale 112 minút, a to by už nevydýchal ani polodriemajúci divák.
    
Ale samotný film je kvalitne skomprimovaný a zhliadnuteľný. Čistý obraz s nižšou kompresiou (tá však nevadí vďaka mnohým tmavým plochám i širokouhlému formátu 2,35) a kvalitný Dolby Digital 5.1 ENG sa vás budú snažiť presvedčiť, že tento film nie je až taký zlý. Ak ste jazykovo zdatný, môžete vyskúšať aj nemecký šesťkanálový zvuk excelentne predvádzajúci nemeckú profesionalitu dabingu Costnerových filmov. Podobný zážitok vám prinesie i taliančina. Ak si však chcete zvoliť češtinu, pripravte sa na redukciu zvukových kanálov len na dva. Vďaka dobrému prehrávaču s Dolby Prologic II vám síce DVD nasimuluje aj surround, no ten pre zmenu doráža slabučký dabing.

Dragonfly (USA, 2002, 104 min.)
Réžia: Tom Shadyac. Scenár: David Seltzer, Brandon Camp. Kamera: Dean Semler. Hudba: John Debney. Hrajú: Kevin Costner, Joe Morton, Ron Rifkin, Linda Huntová, Susanna Thompsonová.

FILM : 50%
DVD  : 70%


autor Michal Korec 19.2.2003
Kinema
6.0
Diváci
5.0
Ohodnotiť

Žner: Sci-fi/Triler
Minutáž˝: 104 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Vážka (10.05.2002 2:31:04)
  • KASKADÉR
    [RECENZIA ]
    1
    Súperi
    SÚPERI
    [RECENZIA ]
    SPIACI ÚČET
    [RECENZIA ]
    PRÍPAD GOLDMAN
    [RECENZIA ]
    KOLAPS
    [RECENZIA ]
    Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    5.0
    Ohodnotiť

    Žáner: Sci-fi/Triler
    Minutáż˝: 104 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    25.4 |
    hodnotenie 7/10
    25.4 |
    hodnotenie 8/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    hodnotenie 8/10
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |MANŽELIA STODOLOVCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ÚTEK Z UTÓPIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ
    0
    hodnotenie 8/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $11,0 mil.
    02 |
    $10,0 mil.
    03 |
    $9,6 mil.
    04 |
    $8,9 mil.
    05 |
    $4,8 mil.
    06 |
    $4,7 mil.
    07 |
    $4,5 mil.
    08 |
    $2,9 mil.
    09 |
    $2,3 mil.
    10 |
    $1,8 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.