HARRISON FORD

HARRISON FORD

článok



Čo už len možno napísať o najpopulárnejšom hercovi planéty? To, že sa narodil 13.júna 1942 v Chicagu a v škole patril skôr k  podpriemerným žiakom? Že predtým, než prerazil vo filmoch bol stolárom a dnes sa množstvo celebrít v Hollywoode chváli, že má od neho nábytok? (aj keď ho nemajú?). Že sa pred pár rokmi rozišiel so svojou manželkou Melindou Mathisonovou a pár mesiacov vystrájal v nočných kluboch, až kým nezakotvil pri Caliste Flockhart ("Ally McBealová")? Že vlastní licenciu pilota, 3 lietadlá a helikoptéru v ktorých rád lieta po Amerike? Že jeho filmy doteraz zarobili cez 5 miliárd dolárov - viac ako filmy ktoréhokoľvek iného herca? Že má 4 deti - z každého manželstva po dve? Že sa bojí pavúkov? To všetko sa predsa dočítate v bulvárnych magazínoch a filmových encyklopédiách. Ale toto je stránka o filmoch a preto sa budeme venovať Harrisonovým filmom. Je to totiž až neuveriteľné, ale v jeho filmogafii sa dá nájsť skoro každý žáner a v drvivej väčšine sú to filmy nadpriemerne dobré. Poďme poporiadku...

Harrison Ford Harrison Ford Harrison Ford

Ford dobrodružný...

Ak existuje žáner, ktorý sa podarilo Harrisonovi dobyť, je to žáner dobrodružný. Zásluhu má na tom samozrejme postava archeológa (a zároveň vykrádača hrobov, tá hranica je veľmi jemná) Dr. Henryho Jonesa, Jr, známejšieho pod prezývkou Indiana. Prvý film zo série ("Dobyvatelia stratenej archy") vznikol už v roku 1981 a hoci sa mu dnes dá vytknúť zopár nedostatkov, zostal ideálom často napodobňovaným a nikdy neprekonaným. V tom filme je totiž všetko - exotické krajiny, neodolateľný hrdina, bájny poklad, výrazní záporáci (najmä Indyho konkurent Bellog), príťažlivá žena po hrdinovom boku a (v dnešnej dobe len zriedkavý "nie tak dokonalý happyend"). Režisér Spielberg a producent Lucas ho pripravovali ako konkurenciu Jamesovi Bondovi, ale výsledok ďaleko predčil očakávania. Z Harrisona sa stala superhviezda, a Tom Selleck, ktorý bol na zozname potenciálnych kandidátov pred ním môže preklínať chvíľu, keď podpísal kontrakt na seriál "Magnum" a z toho dôvodu nemal voľné miesto v kalendári. Ďalšie dva filmy série ("Indiana Jones a chrám skazy" a "Indiana Jones a posledná krížová výprava") už podľa mňa neprekonali prvou časťou vysoko nasadenú latku kvality, no napriek tom patria k tom najlepšiemu, čo bolo v osemdesiatych rokoch nakrútené. V poslednej dobe sa rozbehli prípravy na dlhoočakávané nakrúcanie štvrtého dielu série, prvá klapka by mala padnúť v auguste tohto roku.

No filmy o Indiana Jonesovi nie sú jedinými dobrodružnými z filmografie Harrisona Forda.  V 1998-om k nim pribudol "Šesť dní, sedem nocí" režiséra Ivana Reitmana o novinárke a povaľačovi, ktorí k sebe musia nájsť cestu na opustenom ostrove. Na rozdiel od nacistov tu síce Forda naháňali piráti (a divoké prasa), ale zábava je to výborná. Partnerku mu robila Anne Hecheová.

Sci-fi Ford...

Ďalšou sériou filmov, ktoré Harrisonovi zabezpečili nesmrteľnosť je pôvodná trilógia "Hviezdnych vojen". Postava vesmírneho pašeráka Hana Solo, stále na úteku pred slizkým Jabbom The Hut, no pritom nezabúdajúcim pomôcť priateľom (a získať ruku i srdce princeznej, samozrejme) sa vryla do povedomia generáciám divákov a získala m ich priazeň. Harrison si preto mohol dovoliť odmietnuť ponuku hrať i v novej trilógii, ktorá mapuje udalosti predchádzajúce tej pôvodnej. Veď čo by tam hral, svojho dedka? Každopádne "Hviezdne vojny" nepatria medzi Fordove obľúbené úlohy a v poslednej časti ("Návrat Jediho") to už na plátne i trochu vidieť.

Ale je sci-fi, ktoré v dobe svojho vzniku patrilo medzi neúspešné, ale postupom času si získalo status kultu. V 1982-om nakrútil režisér Ridley Scott film "Blade Runner" podľa poviedky P.K.Dicka "Snívajú androidi o elektrických ovečkách?" a  Fordovi v nej zveril úlohu detektíva - lovca replikantov Ricka Deckarda (z ktorého sa nakoniec vykľuje tiež replikant). Tento film je dodnes predmetom mnohých fanúšikovských diskusií, najmä po tom, ako sa v deväťdesiatych rokoch objavila verzia "Director´s Cut" bez optimistického záveru.

A ešte jeden sci-fi film mohol figurovať v Harrisonovej filmografii - slávny "E.T.- Mimozemšťan". Fordova vtedajšia manželka bola totiž autorkou scenára a režisér Spielberg mu zveril úlohu riaditeľa školy, ktorý kára malého Elliota za incident so žabami. No scéna sa nedostala do finálneho zostrihu a Spielberg ju neuviedol ani vo vynovenej verzii filmu po 20 rokoch. Škoda.

Harrison Ford Harrison Ford Harrison Ford

Ford akčný...

Samozrejme, že množstvo filmov, v ktorých Ford hrá môžeme zaradiť do kategórie "akčné", no niektoré tam patria viac ako iné. Každopádne sem patrí jeden z najlepších kúskov rokov deväťdesiatych - film "Utečenec". Postava Dr.Kimblea hľadajúceho vraha svojej ženy a zároveň sa ukrývajúceho pred políciou a US Marshalls bola právom ocenená nomináciou na Zlatý glóbus. Pamätná zostáva najmä scéna s Tommy Lee Jonesom v útrobách priehrady, kedy sa Kimble, nevidiac východisko z patovej situácie vrhá dolu do priepasti. Ďalšími akčnými filmami sú filmy zo série dobrodružstiev zamestnanca CIA Jacka Ryana "Vysoká hra patriotov" a "Jasné nebezpečenstvo", ktoré síce nedosiahli kvalít prvého filmu o Ryanovi "Hon na ponorku" (kde Ryana hral Alec Baldwin), no komerčný ohlas bol slušný. Vinu dávam skôr režisérovi a scenáristom ako hercom.
 
Akčnou bola i úloha prezidenta USA vo filme Wolfganga Petersena "Air Force One", kedy si Harrison meral sily s ruským teroristom v podaní Garyho Oldmana. A samozrejme nesmieme zabudnúť ani na nový film "K-19:Stroj smrti" o ruskej ponorke, ktorý práve prichádza do našich kín. Harrison sa kvôli úlohe kapitána Vostrikova naučil hovoriť s ruským prízvukom (napodiv to nepôsobí rušivo).

Ford dramatický a temný...

Na pomedzí drámy a akcie sa Harrison pohybuje vo viacerých filmoch, ale len vo filme "Tichý nepriateľ" sú tieto momenty skoro vyrovnané. Brad Pitt ako mladý írsky terorista, Ford ako čestný policajt, to by mal byť trhák. Bohužiaľ film nenaplnil očakávania producentov, no i  tak ide o veľmi dobrý snímok hodný zhliadnutia. Možno to bolo i kvôli tomu, že sa obaja hlavní predstavitelia na pľace neznášali.

Ford má však vo svojom repertoári i čisto dramatické úlohy. V krátkom slede po sebe nakrútil dva takéto filmy - "Presmed Innocent" v 1990-om a "Myslite na Henryho" v 1991-om. V prvom hrá právnika nespravodlivo obvineného z vraždy svojej milenky a kolegyne (Greta Scachi) a v druhom sa lieči po zranení spôsobenom strelou z pištole. Obe tieto úlohy sú výborne zahrané (hoci má v "Presumed Innocent" hrozný účes).

Za svoj najlepší film však Harrison považuje "Pobrežie moskytov" z roku 1986 o otcovi, ktorý celú svoju rodinu zoberie do pralesov Južnej Ameriky a prispeje tak k jej rozpadu. Tento film je jediným, ktorý nebol komerčne úspešným, hoci sa Ford angažoval v reklamnej kampani nad rámec svojich zmluvných povinností. Harrison sa tu stretol s mladým hercom Riverom Phoenixom, ktorý hral neskôr mladého Indyho v úvode "...poslednej krížovej výpravy".

Na hranici medzi drámou a detektívkou stojí výborný film "Svedok", v ktorom Ford ako policajt John Book chráni malého chlapca - svedka vraždy v komunite amishov, ľudí neuznávajúcich technický pokrok a žijúcich ako v 19.storočí. Partnerkou mu je Kelly McGillisová, ktorá sa o rok neskôr preslávila "Top Gun"-om.

Skôr do oblasti thrilleru patrí film "Frantic" od Romana Polanskeho, kde Harrison pátra v Paríži po svojej unesenej žene a to už nehovorím o horore "Pod povrchom", kde si s chuťou zahral manžela Michelle Pfeifferovej. 

Harrison Ford Harrison Ford Harrison Ford

Ford romantický...

Herec, ktorý bol viackrát zvolený ako "Najpríťažlivejší muž planéty" a pravidelne figuruje v rebríčkoch sexsymbolov, nemôže vynechať romantický žáner. Hoci v množstve jeho filmov nájdeme prvky romantiky, len pár z nich možno pokladať za romantické v pravom zmysle slova. Jasným favoritom je "Sabrina" remake staršieho amerického filmu, v ktorom si Harrison zahral starnúceho milionára, súperiaceho so svojim bratom o krásnu susedku. A pred troma rokmi sme mohli vidieť Forda v úlohe vdovca, ktorému láska k príťažlivej senátorke pomôže prekonať žiaľ nad stratou (bohužiaľ nevernej) manželky. Film sa volá "Náhodné stretnutie".

Zo starších Fordových romantických filmov spomeniem film "Hannover Street", ktorý bol nedávno uvedený v našom regióne na DVD a odohráva sa na pozadí druhej svetovej vojny.

Ford vojnový...

A keď sme už pri tej vojne, málokto vie, že Harrisona môžeme vidieť i v pár filmoch s touto tematikou. Najslávnejším je samozrejme "Apokalypsa", kde má len maličkú úlohu poručíka G.Lucasa (áno, narážka režiséra Coppollu na svojho priateľa a kolegu).  Trošku väčšiu rolu získal vo filme "Oddiel 10 z Navarrone", kde napríklad vyhodí do vzduchu priehradu.

Aj keď tento prehľad filmov Harrisona Forda nie je kompletný (chýba napríklad western "The Frisco Kid", komédia "Pracovité dievča" či Harrisonov  prvý úspech "American Graffiti"), dúfam, že vám poskytol aký-taký obraz o šírke záberu tohto herca. No Ford ešte nepovedal posledné slovo. V blízkej budúcnosti ho uvidíme v krimikomédii "Hollywoodska vražda" bok po boku Johsa Hartnetta (Harrison hrá policajta, ktorý na vedľajší úväzok obchoduje s nehnuteľnosťami), vo filme "Prechádzka medzi náhrobnými kameňmi" a najmä - čoskoro si nasadí na hlavu starý klobúk, do ruky vezme bič a ukáže všetkým akčným kvázi-hviezdam, že Indiana Jones nepatrí do starého železa.

"It is the miles, not the years"
                                          (Indiana Jones)


autor Dávid Beňo 27.2.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.