PÁN PRSTEŇOV: DVE VEŽE

PÁN PRSTEŇOV: DVE VEŽE

článok



Druhý diel filmovej ságy o nebezpečnom putovaní, ktorého cieľom má byť zničenie prekliateho Prsteňa moci.

Druhý diel  začína tam, kde prvý skončil. Opäť je hlavným hrdinom hobit Frodo. Ten získal od svojho príbuzného Bilba magický prsteň, po ktorom túži temný pán Sauron. Frodo sa pri svojom putovaní  dostáva do samotného centra súboja medzi silami svetla a temnôt.

V Dvoch vežiach Frodo po rozdelení spoločenstva zloženého z jeho priateľov (čarodejníka, elfa, trpaslíka, ľudských bojovníkov i dalších hobitov) pokračuje v ceste na vrchol sopky, aby na tomto mieste Prsteň raz navždy zničil.

Prvý diel bol nominovaný na Zlatý glóbus, získal cenu AFI, štyri Oscary (z 13 nominácií), niekoľko cien BAFTA a zvíťazil na MTV Movie Awards. Vďaka záujmu divákov celosvetové tržby presiahli 850 miliónov dolárov a predovšetkým presvedčil priaznivcov knihy, že tento dnes už klasický príbeh je možné úspešne sfilmovať.

Pán prsteňov: Dve veže Pán prsteňov: Dve veže Pán prsteňov: Dve veže

O PRODUKCII
Kniha a strieborné plátno
Jeden prsteň všetkým vládne, Jeden všetkým káže.
Jeden všetkých  privedie, do temnoty zviaže.

Po celé deasťročia  živili tieto slová fantáziu a utvárali sny viac než stovkám miliónov čitateľov na celom svete. Po prvý raz si ju mohli  prečítať v roku 1953 v románe Společenstvo prsteňa, ktorý napísal J.R.R. Tolkien ako prvý diel trilógie Pána prsteňov.

Tolkienovo dielo bolo pre generácie čitateľov zásadným ukazovateľom na ich ceste životom, pretože im umožnilo definovať si pre seba archetyp boja medzi dobrom a zlom. Tiež  vďaka tomuto prvku bol   Pán prsteňov  označený čitateľmi  za knihu storočia. Súčasne  Tolkien položil základný kameň pre vytvorenie žánru literárnej fantastiky, vytvoril celkom nový a vzrušujúcím spôsobom skutočný svet. Jeho hlavným hrdinom je hobit Frodo,  ktorý sa vo svojej vlastnej domovine zvanej Stredozem dostal do samotného centra bitky mýtických proporcií. Bude musieť v priebehu  svojho putovania preukázať, že moc priateľstva a individuálnej odvahy dokážu úspešne čeliť aj  tým najničivejším silám temnoty.

Filmový epos, ktorý bol nakrútený podľa Tolkienovej legendárnej trilógie se stal jedným z najkolosálnejších počinov, aké kedy uzreli prítmie kín. Mytologické udalosti, krajiny a stvorenia, ktoré sa objavili vďaka  Tolkienovej  fantázii, to všetko si vyžiadalo štyri desaťročia trvajúci vývoj filmových technológií, kým bolo možné dopracovať sa  na úroveň, kedy bolo  možné preniesť fantastické vízie  na filmové plátno.

Filmovú trilógiu Pán prsteňov napísal, režíroval a produkoval Peter Jackson, ktorý sa rozhodol v záujme zachovania integrity príbehu nakrútiť všetky tri diely naraz. Čoskoro budeme  môcť sledovať aj záverečný príbeh: Návrat kráľa.

Filmový kúzelník v tele Hobita
"Štáb o mne často hovoril ako o hobitovi. Nepochybujem o tom, že si len robili žarty, ale musím priznať, že niečo zo životnej filozofie hobitov mi je skutočne blízke. Dobré jedlo a pohodlná stolička pred kozubom, tým veru nikdy nepohrdnem. Obzvlášť po nakrúcaní troch filmov na jeden záťah."
Peter Jackson

Niet pochýb o tom, že hlavnou hybnou silou celej hobitskej filmovej ságy bol scenárista a režisér Peter Jackson. Narodil se 31.októbra 1961 ve Wellingtone na Novom Zélande. Od svojich deviatich rokov  nakrúcal amatérske videosnímky, v ktorých s priateľmi hral a sám si k nim s obľubou vytváral predovšetkým latexové masky. Rodičia podporovali jeho záľuby aj finančne a tak sa mohol pustiť v roku 1983 do nakrúcania svojej celovečernej prvotiny Bad Taste - Vesmírni kanibali o ľudožrútskych mimozemšťanoch v modrých košeliach. Za štyri roky tento dnes už kultový snímok dokončil.

Dalším počinom bol  krutý pohľad do zákulisia estrádnej show - komediálny bábkový muzikál pre dospelých Meet The Feebles, v ktorom mucha novinárka desiatuje čerstvé exkrementy a explodujú vnútornosti počas predstavenia. Na vrchol sa však dostal extrémnym komediálnym hororom o boji dvoch mladých ľudí  za svoju lásku vo vile plnej zombie Braindead - Živí mŕtvi. Potom sa Jackson ukľudnil. Nasledovala dráma Nebeské stvorenia o dvoch pubertálnych dievčatách, ktoré snahu rodičov  rozdeliť ich priateľstvo vyriešia vraždou matky jednej z nich. Za tento scenár, nakrútený podľa skutočnej udalosti, bol spolu s Frances Walshovou nominovaný na Oscara. Do Jacksonovej filmografie patrí tiež neveľmi úspešný, ale zato fanúšikmi obľúbený komediálny horor Prízraky a kritikmi vysoko hodnotený pseudodokument Zabudnuté striebro.

"Chcel som na plátno priviesť všetny nejsilnejšie okamihy z Tolkienových kníh a to pomocou využitia  moderných technológií tak, aby diváci zažili v kine veci, ktoré se im tam ešte nikdy neprihodili."

Keď  odrátame čas na presviedčanie filmových štúdií, že tento obrí projekt se im vyplatí, môžeme sucho konštatovať, že Jackson s uvedením projektu do reality strávil sedem rokov života. Ako sám hovorí: "To je to najmenej, čo môže človek pre Tolkiena vykonať." Len napísanie všetkých troch scénárov zabralo Jacksonovi, Fran Walshovej a Phillipe Boyensovej tri roky. Možno tiež  preto, že ako Jackson vraví:

"Nechcel som dať divákom niečo ako štandardný fantastický film, chcel som byť vo výraze omnoho realistickejší. I pri samotnom nakrúcaní som sa neustále vracel k Tolkienovým knihám. Kedykoľvek sme točili nejakú scénu, ihneď sme prečítali príslušnú kapitolu a vždy sme v nej našli inšpiráciu."

Philippa Boyensová hovorí: "Čím viac čítate Tolkienove knihy, tým komplexnejším dojmom na vás pôsobia."

Legendy a ich herci
"Pán prsteňov od hercov vyžaduje, aby vedeli bojovať bodnou zbraňou, jazdiť na koni, veslovať na člne, naučiť se cudzí jazyk používaný ve Stredozemi a vyšplhať sa na vrcholky hôr. K tomu všetkému ešte musia byť schopní  pretaviť mágiu a magnetismus Tolkienových postáv na plátno."
Peter Jackson

Pokiaľ  sa toto všetko hercom bezo zvyšku nepodarilo, potom sa aspoň výrazne priblížiť ideálu. Už samotné herecké obsadenie totiž dokazuje, aká životachopná je filmová trilógia. Tu sú  profily hlavných protagonistov: 

Pán prsteňov: Dve veže Pán prsteňov: Dve veže Pán prsteňov: Dve veže

O HERCOCH
ELIJAH WOOD (Frodo - hobit) je považovaný za jedného z najnadanejších hercov svojej generácie. Pozornosť si získal už filmom Paradise, neskôr zožal veľký úspech svojím výkonom v katastrofickém snímku Drvivý dopad. Dalej hral vo filmoch ako Rádio Flyer, Navždy mladý, Dobrý synček, Všade dobre, doma nejlepšie, Avalon, alebo Návrat do budúcnosti II. Roku 1994 bol za svoj výkon v titule The War prehlásený organizáciou  NATO/ShowEast za Mladú hviezdu roka.

IAN MCKELLEN (Gandalf - čarodejník) hrá už štyridsať rokov ako filmový, tak aj divadelný herec. Počas tejto doby  získal viac ako štyridsať veľkých hereckých cien. Pôvodom je Brit a filmoví diváci si ho pamätujú z  roly zloducha menom Magneto v rovnomennej adaptácii comicsu X-Men. Jeho filmografia zahŕňa tituly ako Nadaný žiak, Šesť stupňov odlúčenia, Malá pištoľníčka Joe, Čas zmyselnosti a mnoho ďalších snímok.
 
Za film Gods and Monsters bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší výkon v hlavnej úlohe, za televízny film Rasputin získal Zlatý glóbus za najlepší výkon ve vedľajšej úlohe, za výkon v snímke Walter obdržal cenu Royal Television Performer of the Year, atď.

Mnoho jeho divadelných rolí sa stalo legendou. Hral a produkoval klasické i nové kusy predovšetkým v Royal Shakespear Company a v londýnskom Royal National Theatre. Preslávil sa tiež svojimi sólovými projektmi Acting Shakespeare a A Knight Out. Na Brodwayi hral Salieriho v Amadeovi (cena Tony) a roku 2001 sa tu predstavil ako Edgar v Strinbergovom  „Dance of Death".

VIGGO MORTENSEN (Aragorn, tiež Chodec - človek) hral po prvý raz pred kamerou v TV minisérii George Washington. Od toho času sa vo svete filmových postáv zapísal do povedomia divákov,  predovšetkým ako rebel so sklonmi k neočakávane prepukajúcemu násiliu. V protiklade s týmto  imidžom napísal dve knihy veršov  a v súčasnej dobe pracuje na tretej knihe.

Narodil se na newyorskom Manhattane, ale vo veku od dvoch do jedenáctich žil v Južnej Amerike. Bol ženatý s punkovou speváčkou s exotickým menom - Exene Cervenka. Hovorí španielsky a dánsky. Obrazy, které v úlohe  maliara vytvoril vo filme Dokonalá vražda, pochádzajú z jeho štetca. Mohli sme ho vidieť vo filmoch ako Tanec v temnotách, Psycho, G.I. Jane, Denné svetlo, Portrét dámy, Albino Alligator, Božia armáda, Krvavý príliv, Americká yakuza, Bod varu, Carlitova cesta, Mladí Američania,  alebo v jeho debute Svedok, v kterom hral mladého amišského farmára.

SEAN ASTIN (Samved zvaný Sam - hobit) debutoval spolu so svojou matkou Patty Dukeovou v televíznom vysielaní Please Don't Hit Me Mom, pred filmovou kamerou potom v dobrodružnom filme Darebáci. Okrem toho získal cenu na filmovom festivale Fort Lauderdale za najlepší herecký výkon v hlavnej role filmu Low Life. Ďalej sme ho mohli vidieť  v takéýchv tituloch ako Leto na divokej rieke, Škandál!, Odvaha pod paľbou, alebo Vojna Roseových.

Začal tiež  režírovať a za svoj krátky film Kangaroo Kurt bol nominovaný na Oscara. Režíroval niekoľko epizód televizneho seriálu Perversions of Science. Vyštudoval historiu, americkú literatúru a kultúru na fakulte UCLA.

LIV TYLEROVÁ (Arwen - elfka). Videli sme ju napríklad v dráme Brucea Beresforda Nemý svedok, v akčnom filme Michaela Baye Armageddon, dobrodružnom  filme Plunkett a MacLean, ktorý sa nakrúcal aj v Českej republike, alebo v melodráme Bernarda Bertolucciho Zvodná krása. Je dcérou rockového speváka Stevena Tylera.

Pôvodem Newyorčanka strávila detstvo v zákulisí koncertných sál, pretože jej matka bola manažérkou najrôznejších hudobných skupín. To, že jej pravým otcom nie je rocker Todd Rundgren, ale Tyler, se dozvedela až jako 9-ročná. Presadila sa ako manekýnka, preslávila sa, keď si ju jej otec vybral do klipu svojej skupiny Aerosmith.

BILLY BOYD (Peregrin Bral zvaný Pipin - hobit) pochádza zo škótskeho Glasgowu a začal hrať v televíznom seriáli Inšpektor Taggart, neskôr  sa objavil v niekoľkých televíznych tituloch ako Soldiers Leap, Comming Soon, Chapter and Verse. Vo filme debutoval snímkom An Urban Ghost Story. Hrá  v divadle, je úspešný tiež ako hudobník (basa, bubny, gitara) a spievy barytón i tenor.

DOMINIC MONAGHAN (zvaný  Smieško - Hobit) je v Británii známy predovšetkým z televízie vďaka Hetty Wainthrop Investigates. Vo filme debutoval úlohou po boku Martina Sheena a Rutgera Hauera V nepriateľských vodách. Hrá aj v divadle, napríklad ve hre The Resurrectionists.

IAN HOLM (Bilbo - Hobit) je synom lekára a divadlu se upísal v priebehu štúdia na Chigwell Grammar School. Herecké vzdelanie získal  na londýnskej Royal Academy of Dramatic Art. Dnes je váženou osobnosťou divadla, filmu i televízie. Získal cenu BAFTA, cenu na festivale v Cannes a bol nominovaný na Oscara, všetky vyššie uvedené ceny sú za snímok Ohnivé vozy. My sme ho mohli vidieť vo filmoch ako Ohrozenie Britannicu, Robin a Mariana, Ježiš Nazaretský, Zlodej z Bagdadu, Votrelec, Holokaust, Zlodeji času, Tarzan, Na západnom fronte kľud, Henrich V, Hamlet, Frankenstein, Piaty element alebo Z pekla.
V  divadle často vystupoval s Royal Shakespeare Company, získal okrem iného Evening Strandard Award za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe v hre Henrich V. a The Homecoming, za ktorú neskôr  získal aj cenu Tony za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe, počas anagažmá na Brodwayi. Roku 1998 byl pasovaný  na rytiera.

Pán prsteňov: Dve veže Pán prsteňov: Dve veže Pán prsteňov: Dve veže

 

ORLANDO BLOOM (Legolas - elf) pochádza z Veľkej Británie, v šestnástich rokoch sa presťahoval do Londýna, aby se pripojil k National Youth Theatre, začal študovať na British American Drama Academy a neskôr na Guildhall School of Music and Drama. Objavil sa v hrách ako Little Me, Peer Gynt, Mefisto, Tri sestry, Antigona nebo Strýko Váňa. Pred kamerou debutoval v snímku Wilde a naši diváci ho môžu poznať z televízneho seriálu Vraždy v Midsomeri či filmu Čierny jastrab zostrelený.

CHRISTOPHER LEE (Saruman - čarodejník) celým menom Christopher Frank Carandini Lee sa narodil v Londýne a začal sa objavovať na plátne už v roku 1947. Vtedy ešte ako člen hereckého tímu na kontrakt pre Rank Organisation. Objavil sa v úctyhodnom množstve rolí v divadelných hrách, v televízii i vo filme. Pred kamerou stál ve viac ako dvestopäťdesiatich tituloch. Hral v angličtine, ruštine, taliančine, francúzštine, nemčine a španielčine. Najviac sa preslávil rolami Draculu a Sherlocka Holmesa. Medzi režisérmi, s ktorými spolupracoval, sa radia mená ako Raoul Walsh, Joseph Losey, Orson Welles, Nicholas Ray, Michael Powell, Billy Wilder, Steven Spielberg, Joe Dante, John Landis, Tim Burton alebo George Lucas.

Objavil sa v jednej epizóde televíznej show Saturday Night Live roku 1978, ktorá sa stala treťou najúspešnejšou epizódou série. Lee je tiež vysoko hodnotený ako špičkový filmový šermiar a je členom troch únií kaskadérov. Môžeme ho nájsť v Guinessovej knihe ako najobsadzovanejšieho herca všetkých dôb. Naši diváci ho mohli vidieť vo filmoch ako Letisko '77, Muž so zlatou zbraňou, Ospalá diera alebo Vlak smrti.

CATE BLANCHETTOVÁ (Galadriel - elfka) vyštudovala austrálsky National Institute of Dramatic Art a pracovala v divadle po boku takých hercov ako Geoffrey Rush alebo Gillian Jonesová. Bola Mirandou v Búrke, Oféliou v Hamletovi (nominácia na Green Room Award), alebo Rose v Blind Giant is Dancing. My sme ju mohli vidieť  v jednom z jej nejslávnejších filmov Královná Alžbeta, za ktorú dostala Zlatý glóbus a cenu BAFTA, dalej v tituloch ako Talentovaný pan Ripley, Oscar a Lucinda, Takmer dokonalý zločin alebo Cesta do raja.

SEAN BEAN (Boromir - človek) sa do povedomia divákov dostal predovšetkým úlohou zradného agenta v bondovke Zlaté oko. Ďalej sme ho mohli vidieť vo filmoch ako Búrlivý pondelok, Ronin, Anna Karenina, Nepovedz ani slovo alebo Vysoká hra patriotov.
V divadle hral so súborom Royal Shakespeare Company v hrách ako Romeo a Julie alebo Sen noci svatojánskej.

JOHN RHYS-DAVIES (Gimli - trpaslík) hrá pred kamerou i na divadelných doskách, které znamenajú svet, už viac ako tridsať rokov. Diváci si ho určite zapamätali v úlohe Sallaha v dvoch dieloch Indianu Jonesa a neskôr v televíznom seriáli Cesta do neznáma.
Dalej sme ho mohli vidieť vo filmoch Mušketieri na Harleyoch, Zlatý poklad Herodesa Veľkého, The Company, The Company II: Obete, Vesmírni križiaci.
Zahral si aj v počítačovej hre Wing Commander III. V divadle hral často s Royal Shakespeare Company.

O TVORCOCH
PETER JACKSON
(scenár a réžia) je roky fanúšikom Tolkienovej poetiky. Narodil sa na Novom Zélande a svoj prvý celovečerný film Bad Taste - Vesmírní kanibali natočil v priebehu niekoľkých rokov so svojimi priateľmi za peniaze rodičov. Jeden z jeho posledných snímkov Nebeské stvorenia bol nominovaný na cenu Silver Lion na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach a na cenu Akadémie za najlepší scenár. Medzi jeho ďalšie celovečerné filmy, ktoré sme mohli vidieť, patria Braindead - Živí mŕtvi a Prízraky.

FRAN WALSHOVÁ (scenár) spolupracuje s Jacksonem ako scenáristka od filmu Braindead - Živí mŕtvi. Má hudobné vzdelanie a vyštudovala anglickú literatúru na Victoria University. Za scenár k filmu Nebeské stvorenia, ktorý spolu s Jacksonom napísala, bola nominovaná na Oscara.

PHILIPPA BOYENSOVÁ (scenár) týmto scenárom debutovala. Predtým písala divadelné hry. Od jedenáctich rokov  je vášnivou čitateľkou Tolkiena.

ANDREW LESNIE (kamera) sa narodil v Austrálii. Získal cenu Australian Film Institute za kameru filmu Doing Time for Patsy Cline. Za kameru filmu Babe získal A.C.S. Golden Tripod Award. Ďalej pracoval na filmoch ako Temptation of a Monk, Spider and Ros, alebo Delikventi.

HOWARD SHORE (hudba) je skúseným skladateľom filmovej hudby. Pracoval na filmoch ako Crash, Prečo mačka nie je  pes, Sedem, Zem policajtov, Diablov advokát, Niekto sa pozerá, Ed Wood, Al Pacino - Richard III alebo Nebezpečný klient.





autor produkčné informácie 18.11.2002
  • Predĺžená DVD verzia Dvoch veží (16.12.2003 3:52:28)
  • Dve veže pod lupou (11.02.2003 1:44:01)
  • Soundtrack Dve veže (03.02.2003 2:39:13)
  • Pán prsteňov: Dve veže (16.01.2003 10:43:31)
  • Pán prsteňov: Dve veže (30.12.2002 2:12:01)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Fantasy/Dobrodružný
    Minutáż˝: 179 min
    Krajina: Nový Zéland USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.