TITANIC: 25. VÝROČIE

TITANIC: 25. VÝROČIE

8.0

Filmová recenzia



Titanic je späť v našich kinách a po prvý raz si ho môžete užiť v nových formátoch ako 4DX a IMAX. Zvyšok Slovenska dostal aspoň 3D a 4K verziu, takže šanca na lepší zážitok ako pred 11 rokmi žije – najmä keď vtedy dorazila iba verzia s notoricky známym (hoci nie márnym) českým dabingom.

4DX na Titanicu

Kto už pozná Titanic pomaly naspamäť alebo si našiel za tie roky vlastné top scény, môže si užiť 4DX verziu a striehnuť na efekty. Už úvodné logo 20th Century Studios je vybavené svetelnými efektmi.

Z celej palety efektov je v prvej časti cítiť najmä pohyb sedadiel, ktorý je fajn využitý pri kamerových záberoch – či už pri ponáraní sa ku vraku Titanicu alebo aj v prvý deň, keď má obrovská loď vyplávať. A nečakane sa často ku slovu dostáva vietor, čo je výborný nápad najmä pri scénach v exteriéroch – keď sa Jack alebo Rose idú prejsť po palube, spustia sa ventilátory naplno a máte pocit akoby ste boli tam na oceáne spolu s nimi. Pri prechode do interiéru je cítiť pár pokusov o navodenie inej vône – ale sú mierne tlmené. Závan kvetinovej výzdoby či nebodaj dobrôt z drahých stolov sa úplne nekoná.

V prvej polovici sa nájdu aj momenty, kedy sú efekty utlmené, čo pomáha vytvára lepšie kontrasty neskôr. Ak sa totiž bojíte, že sa s vami sedačky budú hegať celých 195 minút, našťastie to tak nie je. O to lepšie pôsobia „nárazy“ v istých momentoch – napríklad pri návšteve írskych tancov alebo rannej scéne po nich, kedy je Cal naštvaný a zmetie porcelán zo stola. Tým, že Titanic nie je úplne klasický akčný film plný bitiek, nedostanete toľko šťuchancov či zvukov okolo uší, ale vôbec to nevadí.

Podľa očakávania sa väčšina efektov sústredí na druhú polovicu, kedy sa začne očakávaná katastrofa. Pohyby sedadiel sú čoraz intenzívnejšie a najmä vyznievajú veľmi hrozivo v kombinácii s výborným priestorovým zvukom – keď ste v podpalubí s Jackom a Rose, chodby sa postupne zaplavujú a nad vami hučí zvuk kovu, je to skvelý efekt hodný kina, aký tu ešte nebol.

Najväčšia otázka znie: koľko vody na mňa Titanic v 4DX vyleje? Ale našťastie tento efekt nie je úplne prehnaný a vodné sprchy sa šetria skôr na vybrané scény. Niežeby ste priebežne neboli pokropení, no poriadna salva príde napríklad vo výbornej scéne so zaplavenou kajutou kapitána, či v iných častiach finále. Takto sú lepšie využité a precítite vybrané momenty.

Nečakane častým efektom je vietor či fúkanie vzduchu – na jednej strane vysuší kvapky vody, ale je často využité pri scénach vonku, ktorých je ku koncu čoraz viac. A najmä vo finálnej scéne na palube s Rose – fúkanie má iba jednu chybu. Vo filme sú dva momenty, kedy hudba hrá jemne (keď Rose ide na čln a skáče späť na Titanic plus záver) a fúkanie ju sčasti prehlušuje.

Titanic: 25. výročie

4DX verzia sa hrá súčasne v 3D, ktoré je sčasti známe z minulosti: nie je to také hlboké 3D ako v top kúskoch kalibru Avatar. Ale pridáva slušnú hĺbku do niektorých scén, najmä v interiéroch či podpalubí so zaplavenými chodbami a postavami v rozličnej vzdialenosti od kamery.

Titanic v 4DX naplnil očakávania zaujímavého zážitku. Azda mnohí diváci poznajú film dokonale, tak 4DX efekty im pridajú extra vrstvu a najmä vidieť film po toľkých rokoch v kine má osobité čaro...

Aký je Titanic po 25 rokoch?

...čo nás privádza k ďalšej kľúčovej otázke. Ako film pôsobí po štvrť storočí, ako zostarol? Budete asi prekvapení, ale stále si drží skvelú formu. Aj po toľkých rokoch sa ukazuje, že Cameron nakrútil veľmi nadčasový kúsok. Samozrejme, pomer romantiky a katastrofy sa rokmi nemení a keď film pozeráte už desiaty či dvadsiaty raz, v romantickej línii vás už zápletka či jednotlivé kroky neprekvapia.

Možno ak si pozriete film tak po dekáde, osviežite si niektoré scény konverzácie – ale určite nezabudnete na top momenty ako „kráľ sveta“, „Jack, ja letím“ či pľutie z paluby. A je na vás ako budete brať, že celý dej z minulosti je rozprávaný vo forme dlhých flashbackov. Sám som prvé razy bojoval s tým, že si treba odkrútiť „dokumentárnu“ časť v úvode, ale rozhodne je nápomocná vo vysvetlení potopenia Titanicu, ktoré potom absolvujete neskôr (zaplavovanie komôr, lámanie trupu, klesanie).

Titanic: 25. výročie

Na druhej strane s vedomosťou konca sa môžete inak pozerať na scény pred katastrofou. Napríklad smútok chalošov, čo prehrali v pokri na začiatku filmu, by vystriedala nespútaná radosť, ak by tušili, že sa loď potopí. Alebo aj celá romantická línia, ktorá trvá prakticky iba pár dní. Aj na presvedčenie, že loď určite neklesne, sa určite pozeráte inak – keď po náraze zrazu všetci menia názor a dosť presne odhadujú, že Titanic skončí do jednej-dvoch hodín.

Aj po rokoch výborne pôsobia na plátne veľké zábery na loď a okolie: či ide o ruch v prístave, plavbu okolo malej lodičky zo Southamptonu i skvostný prelet kamery nad Titanicom, kde si môžete pozrieť jeho časti. Samotná katastrofa je natočená bravúrne, tu je cítiť, že si Cameron postrážil postupný zánik lode. V kine a 3D výborne pôsobí aj priblíženie sa k ľadovcu, kde vycítite nebezpečenstvo okamžite. Sčasti môžete namietať, že prečo nás spolu s hrdinami stále posiela niekam dole, kde sa zaplavujú celé časti lode vodou – raz po zatknutí Jacka, potom po naháňačke a prestrelke so snúbencom. Je to však Cameronov brilantný ťah: vďaka nim sme očitými svedkami diania tam dole a mikroosudov ľudí.

Celý Titanic sa potopil do troch hodín od nárazu, takže keď začne katastrofa, nadobudnete pocit, že film plynie takmer v reálnom čase. Minimálne finálne scény asi áno, keď je polovica lode po vodou, panuje absolútny chaos pred záchrannými člnmi alebo sa snažia pasažieri šprintovať na koniec lode pred tým ako sa začne lámať. Áno, deštrukčná polhodina je natočená vynikajúco a potvrdzuje, že niet dôvodu robiť z Titanicu remake v dohľadnej dobe.

Titanic: 25. výročie

To platí pre celý film ako unikát – ani po 25 rokoch nemáte pocit, že mu niečo chýba. Áno, je dlhý, má svoj štýl flashbackov a niektoré scény sú točené inak ako v súčasnosti (dlhšie, menej strihov). No zároveň niektoré atribúty sú nadčasové (hudba Jamesa Hornera, nech odpočíva v pokoji) a herecké výkony Leonarda DiCapria a Kate Winslet budú navždy rámovať začiatky ich veľkých kariér.

Neexistuje zatiaľ žiadny dôvod na remake filmu, určite nie, kým je trojica Cameron-DiCaprio-Winslet nažive. Navyše aký element by remake získal? Trochu lepšie technické spracovanie? Alebo iný príbeh fiktívnych postáv na palube? Nie, nie, tento majestátny kúsok by sa prekonával veľmi ťažko.

Azda ten najväčší rozdiel zažijete po východe z kinosály do bežného sveta. Bolo to čosi iné, vyjsť do malého mestečka v apríli 1998, keď ste mali sotva pätnásť. A inak nad filmom premýšľate (i po ňom), keď máte štyridsať a odchádzate z moderného multiplexu so 4DX. Ale tam vnútri sa odohráva stále ten istý pôsobivý, podmanivý príbeh. V slovenských končinách sú opakované uvádzania filmov veľmi vzácne, takže ak máte čo len trošku chuť na repete, nezmeškajte túto šancu.

Hodnotenie verzie 4DX na 25. výročie premiéry - 80 percent
Hodnotenie filmu - 100 percent


Titanic 25th Anniversary (1997-2023, USA, 194 min.)
Réźia: James Cameron. Scenár: James Cameron. Hrajú: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billym Zanem, Kathy Bates, Frances Fisher, Bernard Hill, Jonatha Hyde, Danny Nucci, Gloria Stuart, David Warner, Victor Garber, Bill Paxton...


autor Michal Korec 13.2.2023
8.0
TITANIC: 25. VÝROČIE
+ film nezostarol ani po 25 rokoch
+ stále špičkové spracovanie katastrofy
+ veľa kvalitných 4DX efektov, ale nie počas celého filmu
+ vodné 4DX sprchy vo vybraných scénach
+ čoraz väčšia dávka nostalgie
+ pri opakovanom sledovaní si ešte viac užijete jednotlivé momenty
- efekty vetra občas prehlušia tóny soundtracku
Kinema
8.0
Diváci
7.4
Ohodnotiť

Žner: Dráma/Romantický
Minutáž˝: 194 min
Krajina: USA
Rok výroby: 1997

Premiéra:
Premiéra SK: 9.2. 2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
7.4
Ohodnotiť

Žáner: Dráma/Romantický
Minutáż˝: 194 min
Krajina: USA
Rok výroby: 1997

Premiéra:
Premiéra SK: 9.2. 2023
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.