TV TIPY 15.11. - 21.11. 2021

TV TIPY 15.11. - 21.11. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 15. november

Nech je svetlo (Slovensko, Česko, 2019, Marko Škop), Jednotka, 20:30
Nový film Marka Škopa sleduje rodinu, ktorej otec odchádza do Nemecka, aby zarobil peniaze. Keď sa však po týždňoch roboty vracia na Vianoce domov, zisťuje, že jeho syn sa zaplietol s polovojenskou organizáciou a nejakým spôsobom má niečo spoločné s úmrtím svojho spolužiaka. Milan sa snaží prísť veci na koreň, zisťuje však skutočnosti, ktoré mu celý ten čas unikali. V hlavnej úlohe sa predstaví Milan Ondrík, ktorý získal na Festivale v Karlových Varoch hlavnú cenu ako Najlepší herec.

Julieta (Španielsko, 2016, Pedro Almodóvar), Dvojka, 22:10
Julieta je žena v stredných rokoch a prišla nešťastne o manžela. So svojou dcérou Antíou tak prežíva veľmi ťažké obdobie. Obe ženy sa pomaly odcudzujú, až dcéra po dovŕšení dospelosti matku opustí. Julieta a Antía sa na dlhé roky odlúčia. Pedro Almódovar sa po experimente v lietadle s názvom Rozkoš v oblakoch vracia k tomu, čo mu ide najlepšie. K melodrámam o životom ťažko skúšaných ženách v pestrofarebnom, ale dokonale premyslenom výtvarnom riešení mizanscény.

Udalosť (The Happening, USA, India, Francúzsko, 2008, M. Night Shyamalan), Prima MAX, 22:25
Kariéra M. Night Shyamalana je v dnešnom filme celkom výnimočná. Niekoľko rokov patril k najsľubnejším režisérom súčasnosti, len aby stále ďalšími dielami padal na úplné dno. Po úspechoch ako The Sixth Sense/Šiesty zmysel či Unbreakable/Vyvolený totiž nakrúca sériu filmov, medzi ktoré patrí aj The Happening/Udalosť, ktoré boli masovo kritizované, či už divákmi alebo kritikmi. Napriek tomu je pozoruhodným (i keď nie v pozitívnom zmysle slova) titulom, najmä ak ste Shyamalanovými fanúšikmi. Našťastie sa režisér dokázal zo svojich neúspechov pozviechať, a svoju reputáciu dokázal nedávnymi úspechmi ako The Visit či Split.


Utorok, 16. november

Votrelec (Alien, USA, Veľká Británia, 1979, Ridley Scott), Prima MAX, 22:20
Kultová sci-fi sága sa začala písať práve týmto filmom, ktorým Ridley Scott definoval žáner space hororu. V ňom sa posádka lode Nostromo vydáva za zdrojom núdzového signálu, pochádzajúci z neznámej planéty. To, čo ich tam však čaká si nevedeli predstaviť ani v tom najhoršom sne. Scott skôr ako na vizuálne efekty stavia na ťažkú atmosféru, ktorá predpovedá stále horšie a horšie okolnosti.

Každý týždeň sedem dní (Československo, 1964, Eduard Grečner), CSFilm, 18:00
Slovenská nová vlna nemala taký medzinárodný ohlas, ani nebola tak rozsiahla ako tá česká, každopádne zopár divácky náročnejších titulov sa nakrútilo v 60. rokoch aj na Slovensku. Každý týždeň sedem dní Eduarda Grečnera sa inšpirovala filmom Hirošima- moja láska francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa a ponúka okrem experimentálnej dejovej štruktúry aj exkluzívne zábery vysokoškolského života bratislavských študentov počas „zlatých šesťdesiatok“ v Bratislave.

Daždivý deň v New Yorku (A Rainy Day in New York, USA, 2019, Woody Allen), JOJ Cinema, 20:15
Mladý študent Gatsby je absolútne spokojný vo svojom vzťahu s rovesníčkou Ashleigh. Obaja študujú na rovnakej vysokej škole a navzájom sa podporujú. Ashleigh získa jedinečnú príležitosť – urobiť do školských novín rozhovor s veľkým filmovým režisérom. Spoločne s Gatsbym sa tak vydávajú do New Yorku. Kým Gatsby jej chce ukázať obľúbené miesta svojho rodného mesta, Ashleigh je úplne okúzlená režisérom a celým filmovým svetom. Gatsby tak nečakane trávi deň s Chan, sestrou svojej bývalej priateľky.


Streda, 17. november

Fair Play (Česko, Slovensko, Nemecko, 2014, Andrea Sedláčková), Dvojka, 16:05
Slovenská nová vlna nemala taký medzinárodný ohlas, ani nebola tak rozsiahla ako tá česká, každopádne zopár divácky náročnejších titulov sa nakrútilo v 60. rokoch aj na Slovensku. Každý týždeň sedem dní Eduarda Grečnera sa inšpirovala filmom Hirošima- moja láska francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa a ponúka okrem experimentálnej dejovej štruktúry aj exkluzívne zábery vysokoškolského života bratislavských študentov počas „zlatých šesťdesiatok“ v Bratislave.

Komúna (Slovensko, 2020, Jakub Julény), Dvojka, 21:25
Komúnou debutuje na slovenskej scéne režisér Jakub Julény. Jeho hlavnými hrdinami sú členovia spoločnosti Nace/Lesní speváci. V nej sa okolo tragicky zosnulého básnika Marcela Strýka zhromaždilo niekoľko intelektuálov. Tí si v 70. rokoch minulého storočia zvolili život na okraji normalizovanej spoločnosti. Zvolili si underground, slobodu od všadeprítomného socialistického režimu.

Služobníci (Slovensko, Česko, Rumunsko, Írsko, 2020, Ivan Ostrochovský), Jednotka, 20:30
Služobníci sú príbehom dvadsaťročného mladého muža Michala, ktorý sa v roku 1980 rozhodne prihlásiť na rímskokatolícku bohosloveckú fakultu, aby tak unikol morálnej devastácii spoločnosti spôsobenej normalizáciou. Po prvom očarení pomaly začína zisťovať, že deštrukcia spôsobená režimom vstúpila už aj na pôdu fakulty. Michal tak musí bojovať s normalizáciou aj v radoch cirkvi, musí sa odznova naučiť rozpoznávať dobro od zla a odolávať pokušeniu svojho horšieho ja.


Štvrtok, 18. november

Jane Goodallová – Život so šimpanzami (Jane, USA, 2017, Brett Morgen), Dvojka, 20:35
Oscarový dokumentarista Brett Morgan prináša dokumentárny snímok obdivuhodnej ženy, ktorá zasvätila svoj život štúdiu šimpanzov. Jane Goodall je menom spätým s výskumom primátov, sama spôsobila revolúciu v ich skúmaní svojim prístupom. Dokument prináša aj dosiaľ nezverejnené zábery ale zaoberá sa aj jej vzťahom s manželom, kameramanom Hugom van Lawickom. Predstaví sa tak nielen ako uznávaná vedkyňa, ktorá v súčasnosti prednáša po celom svete ale aj ako žena, v ktorej úspech mnoho mužských kolegov neverilo.

Neha (Československo, 1991, Martin Šulík), Dvojka, 23:00
Dvadsaťročný Šimon odchádza z rodičovského domu, aby našiel sám seba. Spoznáva zvláštny manželský pár. Viktor a Mária ho postupne vťahujú do svojho komplikovaného vzťahu pohybujúceho sa na hranici nežnosti a krutosti. Šimon postupne odhaľuje ich spoločnú minulosť a čoraz viac podlieha ich spôsobu existencie. Film je režisérskym debutom najúspešnejšieho slovenského režiséra deväťdesiatych rokov Martina Šulíka, a zároveň začiatkom jeho dlhodobej spolupráce so scenáristom Ondrejom Šulajom, kameramanom Martinom Štrbom a hudobným skladateľom Vladimírom Godárom.

Baby Driver (Veľká Británia, USA, 2017, Edgar Wright), Film+, 20:15
Edgar Wright patrí medzi najobľúbenejších britských režisérov súčasnosti. Jeho filmy sa vyznačujú zdatným miešaním rôznych, na prvý pohľad možno nekompatibilných žánrov. V tomto prípade čerpá z komédie, akčných filmov napakovaných dobrodružstvom, rodinných či romantických filmov. Ansel Elgort v snímke stvárňuje mĺkveho mladíka, ktorý je nútený pripojiť sa k bande zločincov ako ich únikový jazdec. Aj napriek tomu, že si udržuje odstup, stále stojí na kraji priepasti, pod ktorou sa rozprestiera ohrozenie všetkého, čo má v živote rád.


Piatok, 19. november

Cukrár (The Cakemaker, Izrael, Nemecko, 2017, Ofir Raul Graizer), ČT art, 23:25
Podľa vlastného scenára natočil tento príbeh izraelský režisér OfirRaulGrazier. Rozpráva v ňom príbeh v Berlíne žijúceho pekára Thomasa. Udržuje vzťah so ženatým Orenom, ten žije v Izraeli, do Nemecka jazdí len na služobné cesty. Oren ale jedného dňa umiera pri autonehode. Thomas tak ostáva s prázdnym srdcom, navyše toho o svojom milencovi veľa nevedel – rozhodne sa vyhľadať jeho vdovu. Tá je k nemu ako k cudzincovi ostražitá, napriek tomu ho zamestná vo svojej cukrárni. Jeho výrobky sa čoskoro stanú vyhlásenými.

Tábor tigrov (Tigerland, USA, Nemecko, 2000, Joel Schumacher), Jednotka, 22:10
Bozz vlastne ani celkom presne nevie, prečo bol naverbovaný do armády napriek tomu, že ju tak neznáša. Spojené štáty sa potrebujú pohnúť ďalej vo vietnamskom konflikte a tak ani výcvikové kempy pre nových vojakov nie sú žiadnou prechádzkou. Neprichádza do úvahy, že by niekto nad Bozzom zaváhal v akomkoľvek prípade. Je to skvelý vojak s vodcovskými schopnosťami, lenže na jeho budúcu kariéru dôstojníka si robí zálusk aj niekto iný. A zďaleka nie je jediným, kto by Bozza radšej videl povaľovať sa v posteli kdesi v Texase. Na to všetko si musia ešte počkať, alebo niečo preto urobiť. Pre budúcu čatu začína posledná časť výcviku. Dokonalá simulácia Vietnamu Tigerland. A pre niektorých to bude boj s ostrými nábojmi...

Chlieb, láska a .... (Pane, amore e...., Taliansko, 1955, Dino Risi), ČT2, 21:55
Chlieb, láska a... patrí k tomu najlepšiemu z talianskej kinematografie. Zábavný a pôsobivý scenár, dialógy plné vtipu a detailov, ktoré nechajú vyniknúť grandióznych hercov. Prekrásna Sofia Loren a neodolateľný Vittorio De Sica v úlohe záletného maršala v tomto filme dokázali ponúknuť zo seba to najlepšie.Príbeh sa odohráva v Sorrente a diváci si tak po celý čas môžu vychutnať slnečnú atmosféru nádherného Amalfského pobrežia.


Sobota, 20. november

Ďaleko od hlučného davu (Far from the Madding Crowd, USA, Veľká Británia, 2015, Thomas Vinterberg), WAU, 21:55
Koprodukčná adaptácia románu Thomasa Hardyho síce nedosahuje možno kvalít adaptácie Johna Shlesingera z roku 1967, každopádne kratšia stopáž jej zabezpečuje rýchlejšie tempo a Carey Mulligan pôsobí v úlohe sebavedomej statkárky Bathsheby Everdene predsa len jemnejšie ako Julie Christie v pôvodnom filme. Niet preto divu, že muži majú o ňu veľký záujem. Ktorý z trojice chlapov jej života sa ukáže ako ten pravý? Film režíroval nezávislý dánsky režisér Thomas Vinterberg (Idioti).

Vertigo (USA, 1958, Alfred Hitchcock), Dvojka, 21:40
Slávny thriller majstra filmového napätia Alfreda Hitchcocka rozpráva príbeh detektíva Scottieho Fergussona, ktorý po úraze trpí závratmi a panickým strachom z výšok. Pri jednom z pracovných zásahov stratil kolegu a ťažko sa zranil. Po vyliečení sa odoberá na predčasný dôchodok a nevie, čo s voľným časom. Preto vďačne príjme priateľov návrh, aby sledoval jeho psychicky labilnú ženu Madelaine, ktorá je posadnutá minulosťou. Jej manžel sa obáva, aby si nesiahla na život. Udalosti však naberajú závratný spád, keď Scottie podľahne kúzlu Madelaine...

Ejzenštejn v Guanajuate (Eisenstein en Guanajuato, Mexiko, Holandsko, Fínsko, Belgicko, Francúzsko, 2015, Peter Greenaway), ČT art, 23:20
Významné obdobie v osobnej aj profesionálnej kariére legendárneho sovietskeho režiséra Sergeja Ejzenštejna sa rozhodol zachytiť iný legendárny tvorca – Peter Greenaway. Jeho príbeh sa začína na začiatku 30. rokov, kedy Ejzenštejn prichádza do Mexika nakrúcať svoju snímku Que viva Mexico! Páči sa mu byť tak ďaleko od domova, kde na obrátkach naberá kritika formalizmu a svoj záujem obracia na mexickú kultúru, ktorá ho naučí úplne inak vnímať smrť a lásku. Ejzenštejn zažíva neslýchanú kreatívnu slobodu, stráca však kontrolu nad natáčaným projektom a neskôr aj nad vlastným životom.

 

 


Nedeľa, 21. november

Ľalie poľné (Československo, 1972, Elo Havetta), Dvojka, 21:35
Druhý celovečerný, a zároveň bohužiaľ aj posledný film nesmierne talentovaného režiséra Ela Havettu. Hlavnými hrdinami sú vojaci, ktorí prichádzajú domov na slovenskú dedinu tesne po skončení prvej svetovej vojny. Ich život ale medzičasom akosi stratil zmysel a po konci bojov budú musieť opätovne nájsť svoje miesto vo svete bez vojny. Určite ide o diváckejší film, než Havettova experimentálna prvotina Slávnosť v botanickej záhrade.

Venuša v kožuchu (La Vénus à la fourrure, Francúzsko, Poľsko, 2013, Roman Polanski), ČT2, 22:20
Roman Polanski si už v Carnage z roku 2011 vyskúšal prácu s minimálnym počtom hercov na obmedzenom priestore jedného bytu. Vo Venuše v kožuchu zašiel ešte ďalej, pretože štyroch hercov vystriedal za dvoch a z prostredia apartmánu a bytovky sa dostávame do prázdneho divadla. Tu rozohrávajú svoju sarkastickú hru režisér Thomas (Mathieu Amalric) a nová herečka v podaní Polanskiho manžely Emanuelle Seigner. Bude sa skúšať divadelná hra z 19. storočia s názvom Venuša v Kožuchu a do hry sa postupne dostane a erotické dusno.

Stroskotanec (Cast Away, USA, 2000, Robert Zemeckis), Prima MAX, 20:00
Inžinier firmy FedEx Chuck Holand má síce dobre platenú prácu a doma milujúcu manželku, ale jeho pracovné povinnosti mu nedovoľujú si užívať život naplno. Po havárii lietadla však bude mať na rozjímanie až príliš veľa času, stroskotá totiž na opustenom ostrove, kde mu jedinú spoločnosť bude robiť... futbalová lopta s primaľovanou tvárou. Moderná verzia príbehu Robinsona Crusoea má výhodu najmä v obsadení hlavnej úlohy Tomom Hanksom, ktorý kvôli filmu drasticky schudol.


autor Tatiana Rusnáková 15.11.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.