TV TIPY 16.6. - 21.6. 2020

TV TIPY 16.6. - 21.6. 2020

článok



UTOROK 16.6.

Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012, USA, Nemecko, Tom Tykwer, Lana, Lilli Wachowski), JOJ Cinema, 20.15
Monumentálny projekt súrodencov Wachovských a Nemca Toma Tykwera je adaptáciou románu Davida Mitchella. Na ploche takmer troch hodín sa ocitáme vo viacerých časových rovinách, ktoré sú medzi sebou či už príbehovo, alebo myšlienkovo poprepájané. Film vzbudil pozornosť najmä vďaka divokému zamaskovaniu mnohých hereckých hviezd v rôznych úlohách, spomeňme Toma Hanksa, Halle Berry, Hugha Granta, Jima Sturgessa, Huga Weavinga, Bena Wishawa, Susan Sarandon alebo Jima Broadbenta.

Anděl s ďáblem v tele (Československo, 1983, Václav Matějka), ČT 1, 21.00
Provokatívny film z osemdesiatych rokov sa odohráva prevažne v nevestinci a zábavnom podniku Riviéra, ktorý navštevuje bohatá klientela. Napriek priazni zákazníkov sa ale podnik ocitáa vo finančných ťažkostiach a vedúca „kšeftu“, pani Gábi, musí hľadať z ťažkej situácie východisko. Podnik má ale novú zamestnankyňu, krásnu Renátu, ktorá zaujme každého stáleho zákazníka. Vo filme si zahralo veľa dôležitých hercov našej scény, v hlavných úlohách predovšetkým Zdena Studenková a Božidara Turzonovová.

15 Minút (15 Minutes, USA, Nemecko, 2001, John Herzfeld), Film+, 22.00
Emil a Oleg sú dvojica lupičov, ktorí sa po rokoch vracajú do New Yorku, kde si chcú vyzdvihnúť peniaze zo starej lúpeže. Peniaze sú už ale dávno minuté a tak prichádza na radu pomsta. Prípad vraždy začne vyšetrovať detektív Eddie Flemming. Kľúčom k odhaleniu vrahov by mala byť istá svedkyňa, mladé dievča, ktorej sa šťastne podarilo utiecť z miesta činu. Film sa v našich končinách preslávil najmä tým, že si v ňom zahral Karel Roden a to hneď vedľa takej legendy, akou je Robert De Niro.

TV tipy 16.6. - 21.6. 2020

STREDA 17.6.

Smrtonosná zbraň (Lethal Weapon, USA, 1987, Richard Donner), Dajto, 20.15
Otec všetkým policajných buddy filmov. Predobrazmi mnohých policajných dvojíc sú bezpochyby seržant Roger Murtaugh a jeho mladší kolega Martin Riggs. Pochopiteľne sú obaja nesmierne odlišní, prvý dodržiava všetky predpisy a chcel by si užiť pokojný dôchodok, ten druhý je emocionálne nestály a nemá ďaleko od spáchania sebevraždy. Avšak ako vyšetrovacej dvojke im to ide nesmierne dobre, stoja totiž proti nebezpečnému miestnemu gangu predávajúcemu drogy. Film dostal ďalšie tri úspešné pokračovania.

Zlodeji zelených koní (Česko, 2016, Dan Wlodarczyk), ČT 1, 21.40
Mozaika životných osudov partičky kopáčov polodrahokamov v rieke Vltava na juhu Čiech. Táto činnosť obživy je síce ilegálna, pre mužov však ide nielen o živnosť, ale aj o životnú vášeň. Ich vzájomné vzťahy sú plné skutočného priateľstva, lásky, ale aj zrady a sklamaní. Hlavnú úlohu stvárnil proti svojmu komediálnemu typu herec Pavel Liška, vo vedľajšej uvidíte napríklad Bolka Polívku a Jenovéfu Bokovú. Ide o adaptáciu knihy spisovateľa Jiřího Hájička.

Kick-Ass (VB, USA, 2010, Matthew Vughn), AMC, 22.00
Bezpochyby jeden z najoriginálnejších súčasných počinov reflektujúci obsesiu komiksovými knihami a filmami. Hrdinami nie sú klasickí neohroziteľní strážci spravodlivosti s nadprirodzenými schopnosťami, ale dvojica teenagerov, ktorá by chcela, najskôr oddelene, urobiť v meste poriadok so zločinom. To však nebude tak jednoduché a obaja dostanú v ceste za cieľom zopár rán. Film preslávil hercov Aarona Taylora-Johnsona a Chloë Grace Moretz. Vo vedľajšej úlohe mentora Hit Girl poteší Nicolas Cage. 

TV tipy 16.6. - 21.6. 2020

ŠTVRTOK 18.6.

Skrytá kamera (Hidden Camera, Španielsko, 2007, Bryan Goeres), Filmbox, 20.00
Investigatívny reportér v podaní Deana Cainea rád kope do osieho hniezda a neinak tomu bude aj v jeho ďalšom prípade. Tentokrát pôjde však o veľmi osobný prípad, v istej hotelovej izbe sa totiž nájde mŕtve telo jeho brata. Dan sa samozrejme bude snažiť na vlastnú päsť zistiť, kto za vraždou stojí a prečo musel byť jeho brat usmrtený. Nakoniec ale pôjde o omnoho komplikovanejšiu záležitosť, ako sa na prvý pohľad zdalo a všetko smeruje samozrejme do najvyšších kruhov.

Koleso zázrakov (Wonder Wheel, USA, 2017, Woody Allen), JOJ Cinema, 20.15
Vo svojom predposlednom filme sa Woody Allen odprostil od akýchkoľvek fórikov a satiry na vzťahy a ponúkol nám čistokrvnú drámu odohrávajúcu sa v 50. rokoch na Coney Islandu. Príbeh sa sústredí na nešťastný manželský pár, kde sa manžel rád napije a pre facky sa nejde nikdy ďaleko. Situáciu nezlepšuje ani návšteva jeho dcéry z prvého manželstva, ktorá uteká pred nebezpečnými gangstermi, ale aj agentmi FBI. Ako to u Allena chodí, jeho snímka je opäť hviezdne obsadená. Uvidíte Kate Winslet, Justina Timberlakea, Juno Temple a Jima Belushiho.

Pusinky (Česko, 2007, Karin Babinská), ČT 2, 21.55
Po Svérákovej Jízde tu máme ďalšiu českú indie – road movie záležitosť, tentokrát od ženy o dievčatách, ale pre všetkých. Karin Babinská prináša letný príbeh troch čerstvých absolventiek strednej školy chystajúcich sa na vysokoškolské štúdium. Na krku im však ostal 14 – ročný brat jednej z dievčat. Pusinky oscilujú medzi komédiou a drámou a nevyhýbajú sa ani temnejším momentom. Vďaka tomu pôsobia autentickým dojmom a ako autorská generačná výpoveď. 

TV tipy 16.6. - 21.6. 2020

PIATOK 19.6.

O tele a duši, (Testről és lélekről, Maďarsko, 2017, Ildikó Enyedi), Dvojka, 22.00
Nakrútiť originálny romantický film je čoraz ťažšie, maďarská snímka O tele a duši v hlavnej úlohe so slovenskou herečkou maďarského pôvodu Alexandrou Borbély sa však o to úspešne pokúsila. Tá si zahrala mladú ženu trpiacu fóbiou z fyzického dotyku, napriek tomu sa začne zbližovať s riaditeľom bitúnku, ktorý zase trpí telesným handicapom. Film je obohatený o akýsi fantasy prvok prostredníctvom spoločne zdieľaných snov oboch protagonistov. Čo však spoločné sny znamenajú?

Skrytá identita (The Departed, USA, Hong Kong, 2006, Martin Scorsese), Jednotka, 22.35
Martin Scorsese sa dočkal Oscara za najlepší film v roku 2007, kedy ho dostal za voľný remake ázijskej kriminálky Volavka. Matt Damon a Leonardo DiCaprio si tu zahrali mužov na opačných stranách zákona, obaja sa ale musia votrieť do prostredia policajného zboru, respektíve miestnej bostonskej mafie. Scorsese urobil oproti originálu niekoľko zásadnejších zmien, predovšetkým v záverečnom akte. Skrytá identita tak má odlišné vyústenie než Volavka. Excelujú tu aj Jack Nicholson či Mark Wahlberg.

Fantastická cesta (Fantastic Voyage, USA, 1966, Richard Fleischer), ČT 2, 23.40
Pred Vnútorným vesmírom a Ant-Manom tu bola výborná Fantastická cesta. A bola by škoda ju v televízii vynechať. Vedec z Československa ostane v kóme po útoku nepriateľských agentov. Muž vynaliezol spôsob, ako dokázať zmenšiť človeka na úroveň mikróbu a americká vláda a armáda majú záujem, aby tento vynález bez problémov fungoval. Je to však možné iba tak, aby vedec zostal nažive. Do jeho tela sa tak vydáva zmenšená vedecká výprava s cieľom zničiť krvnú zrazeninu a priviesť ho späť k životu. 

TV tipy 16.6. - 21.6. 2020

SOBOTA 20.6.

Krstný otec II (Godfather 2, USA, 1974, Francis Ford Coppola), ČT 2, 20.00
Pokračovanie úspešnej a oceňovanej adaptácie románu Maria Puzza Godfather dopadlo snáď ešte lepšie než prvý diel. Opäť sa dostávame do rodiny Corleoneovcov a jej širšieho okruhu, kde to okrem rodinnej lásky a cti zaváňa aj podrazmi a násilím. Sledujeme dve dejové línie. Michael Corleone riadi mafiánske impérium zo svojho sídla v Nevade a retrospektívne v 20. rokoch vidíme začiatky Vita Corleoneho a jeho kariéry. 200 minút ubehne ako voda, ba čo viac, celú trilógiu si vychutnáte najlepšie pri celonočnom maratóne.

Zánik samoty Berhof (Československo, Poľsko, 1983, Jiří Svoboda), Dvojka, 20.15
Samota Berhof je obydlie nachádzajúce sa presne na poľsko-česko-nemeckom pohraničí. Tesne po konci druhej svetovej vojne sa tu stretávajú miestni s Nemcami, ktorí odmietajú priznať vlastnú porážku. Hlavnými postavami sú rádová sestra Salome v podaní Jany Brejchovej a československý poručík v podaní Milana Kňažka. Medzi všetkými zúčastnenými postupne dochádza ku konfliktom. Vladimír Kőrner napísal scenár podľa vlastnej knižnej predlohy.

X-Men 2 (USA, 2003, Bryan Singer), JOJ Plus, 22.25
Pokračovanie úspešného komiksového hitu z roku 2000, opäť v réžii Bryana Singera. Ten nám už po druhýkrát predstavuje tím mutantov, ktorých hrajú herci, ako Ian McKellen, Patrick Stewart, Brian Cox (staršia generácia), Hugh Jackman, James Marsden, Alan Cumming alebo krásky, ako Halle Berry, Famke Janssen, Rebecca Romijn či Anna Paquin. Singerovi sa podarilo nakrútiť ešte lepšie pokračovanie, ktoré ponúka okrem solídnych akčných scén aj inteligentný scenár a pomerne komplikovanú zápletku. 

TV tipy 16.6. - 21.6. 2020

NEDEĽA 21.6.

Vera Cruz (USA, 1954, Robert Aldrich), ČT 2, 20.00
Príbeh tohto klasického westernu je jednoduchý. Dvojica povahovo odlišných mužov preváža v istom dostavníku bohatú dámu a zároveň dobre ukryté zlato, s ktorým má každý z nich svoje plány. Zlato by malo totiž poslúžiť na nákup zbraní. O zlato je samozrejme veľký záujem a tak muži budú čeliť na ceste viacerým zločineckým bandám. V hlavných úlohách sa predstavili legendy žánru Gary Cooper a Burt Lancaster. Režíroval hollywoodsky veterán Robert Aldrich.

Čierna krv (There Will Be Blood, USA, 2007, Paul Thomas Anderson), ČT 2, 21.35
Ťažba ropy nikdy nebola určená pre slabochov, ako dokladá aj tento drsný western režiséra Paula Thomasa Andersona. Príbeh sa odohráva na prelome 19. a 20. storočia v americkej Kalifornii, kde sa začal ropný boom a každý by chcel na tejto surovine zbohatnúť. Až na krv sleduje osudy baníka Daniela Plainviewa, ktorý sa tvrdou drinou dostal až na vrchol ropného priemyslu. Ide však o arogantného, tvrdého a osamelého muža, ktorému záleží predovšetkým na sebe. Hlavnú úlohu stvárnil Daniel Day-Lewis a odniesol si Oscara.

Bez dátumu, bez podpisu (Bedoone Tarikh, Bedoone Emza, 2017, Irán, Vahid Jalilvand), Dvojka, 22.30
Prehliadka súčasného iránskeho filmu na verejnoprávnej televízii pokračuje snímkou Bez dátumu, bez podpisu. Ide o príbeh súdneho patológa a lekára Kaveha Narimana, ktorý spôsobí dopravnú nehodu so smrteľnými následkami pre 8 – ročné dieťa. Otázkou ale zostáva, či túto tragédiu skutočne spôsobila hlavná postava, alebo išlo o otravu jedlom. Dráma sa v roku 2017 premietala aj na medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave, takže na rozdiel od predchádzajúcich uvedených filmov na Dvojke nie je u nás neznáma.

 


autor Erik Binder 16.6.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.