TV TIPY 13.4 - 19.4. 2020

TV TIPY 13.4 - 19.4. 2020

VOD recenzia



PONDELOK 13.4.

Saturnin (Česko, 1994, Jiří Věrčák), ČT 1, 14.25
Štýlová dobová komediálna dráma o sluhovi menom Saturnin, ktorý začne pôsobiť na panstve mladého pána, avšak spôsobí v jeho živote riadne zmätky. Najmä preto, že sa ich úlohy postupne začnú otáčať. Ide o spracovanie obľúbenej knižky Zděnka Jirotku z roku 1942 a jej suchý anglický humor sa dokázalo režisérovi Věrčákovi preniesť aj do pohodovej adaptácie. V tej si hlavné a vedľajšie úlohy zahrali Ondřej Havelka, Lucie Zedníčková, Oldřich Vízner alebo Lubomír Lipský.

Nedotknuteľní (Intouchables, Francúzsko, 2011, Eric Toledano, Olivier Nakache), ČT 2, 20.00
Dnes už legendárny a kultový francúzsky film, ktorý si ale jeho milovníci stále radi znova púšťajú. Alebo sa k nemu môžu vrátiť vďaka televíznej repríze. Boháč Philippe nemá okrem peňazí v živote žiadnu radosť, a to najmä preto, že je ochrnutý, čo mu napríklad bráni aj k nadväzovaniu milostných vzťahov. Búrku v jeho živote ale spôsobí jeho nový a značne nekonvenčný opatrovateľ Driss. Film urobil veľkú hviezdu z Omara Sya, francúzske režisérske duo sa pripomenulo minulý rok komediálnou drámou Výnimoční.

Zootropolis (Zootopia, USA, 2016, Byron Howard, Rich Moore), JOJ, 20.35
Snáď jediným negatívom tohto špičkového animáku je divný slovenský distribučný názov. Načo prekladať názov Zootopia na Zootropolis? Nenechajte sa ale vyviesť z miery, tento zvierací animák šľape naplno od začiatku do konca. Teda občas sa pribrzdí, to keď postavy idú vybavovať byrokratické záležitosti na miestny úrad, kde majú službu leňochody. Ide o príbeh mladej adeptky policajného zboru Judy Hopkavej, ktorá sa bude snažiť vo veľkomeste o úspešnú policajnú kariéru.

TV tipy 13.4 - 19.4. 2020

UTOROK 14.4.

Tomb Raider (USA, 2018, Roar Uthaug), JOJ, 16.20
Z najnovšej adaptácie úspešnej počítačovej hry sa síce nestane žiadna kultovka, ale asi dopadla lepšie než oba predchádzajúce filmy s Angelinou Jolie. Opäť sa ale opakuje situácia, kedy sú herečky tým najlepším na celom projekte. Štafetu po Angeline prevzala Alicia Vikander a tá pôsobí presvedčivo ako v civilnej polohe, tak aj v tej akčnej. Lara zdedila po svojom bohatom otcovi veľké impérium. Jej otec zmizol pred siedmimi rokmi a Lara dostane možnosť vďaka istej stope sa vydať ho hľadať.

Shrek 2 (USA, 2004, Andrew Adamson), Dajto, 20.15
Pre jednu polovicu je dvojka Shreka už len popkultúrnym odvarom prvého dielu, pre tú druhú ešte vtipnejšia a svižnejšia záležitosť než na prvýkrát. Shrek a Fiona sú už manželmi a vydávajú sa na návštevu do kráľovskej Fioninej rodiny. No a tam to zlobor nebude mať jednoduché. Navyše sa im do cesty postaví aj skazená víla Kmotrička, pričom liezť na nervy im bude zase oslík. Film má prekvapivo nápaditý český dabing, kedy padajú hlášky ako „A tento keř vypadá jako Halina Pawlowska“.

Ja, Leonardo (Io, Leonardo, Taliansko, 2019, Jesus Lambert), Dvojka, 22.00
Leonardo da Vinci bol bezpochyby najvýznamnejším umelcom a vynálezcom v jednej osobe vo svojej dobe a jeho osudy si môžete pripomenúť vďaka talianskej eseji venovanej jeho životu s názvom Ja, Leonardo. Film sa snaží preniknúť do spôsobu jeho myslenia a cítenia a bol nakrútený pri príležitosti pol-tisícročného výročia od jeho smrti. Túto renesančnú osobnosť si zahral Luca Argentero.

TV tipy 13.4 - 19.4. 2020

STREDA 15.4.

Američan (The American, USA, VB, 2010, Anton Corbijn), Film+, 20.15
Hholandský režisér Anton Corbijn sa preslávil kultovými videoklipmi pre veľké hviezdy svetového rocku a tak logicky postúpil o stupienok vyššie a začal nakrúcať aj celovečerné filmy. No a v nich hrajú aj hviezdy typu Georgea Clooneyho, ktorý stvárnil osamelého a tichého nájomného zabijaka v štýlovej gangsterke Američan. Tá sa odohráva v slnečnom Taliansku, kde sa mu naskytla ďalšia prácička, pričom sem pôvodne išiel oddychovať. Zároveň si nájde čas aj na milostné dobrodružstvo.

Temný rytier (The Dark Knight, USA, VB, 2008, Christopher Nolan), Dajto, 20.15
Jeden z najlepšie hodnotených filmov všetkých čias je druhá časť trilógie Christophera Nolana venujúcej sa postave z DC univerza, Batmanovi, s názvom Temný rytier. Tomu sa do cesty tentokrát postaví nevyspytateľný zločinec Joker. Jeho ciele sú nepredvídateľné, pretože jeho motivácia je rozpútať v Gothame čistý chaos. Temný rytier sa inšpiroval v klasických gangsterských príbehoch, pričom sa ale snaží uspokojiť aj ortodoxných komiksových fanúšikov a tento mix zvládol Nolan dokonale.

Vejška (Česko, 2014, Tomáš Vorel st.), ČT 1, 21.15
Pokračovanie mládežníckej komédie Gympl nemohla dostať iný názov, než Vejška. Hrdinovia sa ale mentálne od strednej školy príliš nevyvinuli, stále ich zaujímajú najmä študentky alebo rýchle autá, no a samozrejme aj grafitti, ako sme sa dozvedeli už v prvom filme. No a keď tečie do topánok, tak všetko vyrieši napríklad vplyvný fotrík. V úlohách mladíkov sa predstavili syn režiséra Tomáša Vorla saršieho Tomáš Vorel mladší a Jiří Mádl. Objektom vlhkých snov je zase Eva Josefíková. 

TV tipy 13.4 - 19.4. 2020

ŠTVRTOK 16.4.

Kým prišla búrka (Adrift, USA, 2018, Balthasar Kormákur), JOJ Plus, 20.25
Kombinácia katastrofického filmu, survival drámy a romantiky asi nemohla dopadnúť lepšie, než v rukách Balthasara Kormákura. Ten obsadil do hlavnej úlohy sympaťáčku a Shailene Woodley, ktorá zvláda zahrať ako romantické dievča, tak silnú ženu bojujúcu proti prírodnému živlu. Dôraz na jej psychologické pochody sú potom v závere zmotivované veľmi nečakanou pointou. Adrift bolo nakrútené na základe skutočných udalostí a tie už boli námetom autobiografickej knihy Tami Aschcraft.

Milenci a vrazi (Česko, 2004, Viktor Polesný), ČT 2, 21.55
Na motívy knihy Viktora Párala nakrútil v roku 2004 Viktor Polesný rovnomenný film s celou plejádou českých, ale aj slovenských, hereckých hviezd. Ocitáme sa v jednej bytovke v meste Ústí nad Labem a zoznamujeme sa s osudmi jeho obyvateľov. Zaujímavosťou je, že ho obývajú zamestnanci miestnej chemickej továrne, a to od radových pracovníkov po vedúcich podniku. Postavy pociťujú medzi sebou lásku, nenávisť, vznikajú tak medzi nimi ako ľúbostné vzťahy, tak konflikty.

Darček (The Gift, USA, Austrália, 2015, Joel Edgerton), JOJ Cinema, 22.10
Hherec Joel Edgerton si je zrejme vedomý svojho netradičného, takmer až démonického vzhľadu a tak sa rozhodol obsadiť do svojho režijného debutu samého seba do výrazne negatívnej úlohy. Časom sa však všetko začne prekrúcať a tým aj divácky vzťah k jeho postave. Stane sa takpovediac osinou v zadku istého manželského páru a začne ich otravovať v ich novom domove. Obaja muži boli kedysi spolužiakmi na strednej škole a ako sa postupne dozvieme, Edgertonov Gord to medzi spolužiakmi nemal jednoduché. 

TV tipy 13.4 - 19.4. 2020

PIATOK 17.4.

Nevidím zlo, nepočujem zlo (See No Evil, Hear No Evil, USA, 1989, Arthur Hiller), AMC, 18.15
Dvojica komikov Gene Wilder a Richard Pryor bola svojho času veľmi populárna a ich spoločné filmy sa často objavovali aj na našich televíznych obrazovkách. Je preto škoda, že sa na ne časom zabudlo, takže by bolo určite príhodné, ak by tieto komédie začala spoznávať aj nová generácia divákov. Nevidím zlo, nepočujem zlo je príbehom dvoch svedkov vraždy, pričom, ako napovedá názov, jeden je slepý a druhý hluchý, takže polícia to s ich svedectvom nebude mať jednoduché.

Kult hákového kríža (American History X, USA, 1988, Tony Kaye), Jednotka, 22.40
Dnes už husto kultový americký film o tamojšom neonacistickom hnutí. Hlavnú úlohu nezabudnuteľne stvárnil Edward Norton. Ten si zahral neonacistu, ktorý však postupom času začne svoje násilné chovanie prehodnocovať, čo však nie úplne chápe jeho okolie, najmä jeho mladší brat, ktorý sa v ňom vidí. Norton bol za svoj výkon (a tetovanie hákového kríža na hrudi) nominovaný na Oscara, v úlohe jeho mladšieho brata ale aj Edward Furlong dokazuje, že nebol hercom iba jednej postavy.

Silnejší (Stronger, USA, 2017, David Gordon Green), ČT 2, 23.25
Občas nezaškodí pozrieť si niečo poriadne hollywoodsky povznášajúce, filmy ako Stronger sa už vo veľkom rozhodne nenakrúcajú. Jake Gyllenhaal si zahral skutočnú postavu, mladíka menom Jeff Bauman. Ten utrpel vážne zranenia počas teroristického útoku, ktorý sa uskutočnil behom konania bostonského maratónu v roku 2013. Jeff žije obyčajný život a musí sa vyrovnávať s matkiným alkoholizmom, pričom amputácia oboch nôh po výbuchu bomby mu na optimizme nepridajú. Všetko sa dá ale zvládnuť, ak sa chce... 

TV tipy 13.4 - 19.4. 2020

SOBOTA 18.4.

Sladký čas Kalimagdory (Československo, Nemecko, 1968, Leopold Laloha), Dvojka, 20.40
Pomerne uvoľnenejšie obdobie šesťdesiatych rokov doprialo našim filmárov viac slobody, čoho výsledkom je nová vlna a niekoľko netradičných snímok, akou je napríklad aj Sladký čas Kalimagdory Leopolda Lalohu. Hlavným hrdinom je muž riadiaci sa ročným prírodným kolobehom, čo celý film dostáva na hranicu reality a fikcie. Na jar je dieťaťom, v lete dospieva, na jeseň oddychuje a v zime sa pripravuje na odchod zo sveta. Našťastie opäť prichádza jar... Išlo o netradičnú československo-západonemeckú koprodukciu.

Collateral (USA, 2004, Michael Mann), ČT 2, 22.10
Triler Michaela Manna sa odohráva počas jednej noci v uliciach Los Angeles. Jeden nájomný zabijak si „prenajme“ istého taxikára a jeho auto, aby do rána stihol uskutočniť všetky svoje zákazky v meste. Pod týmto pojmom treba rozumieť vykonanie niekoľkých vrážd, aby sa istí svedkovia nedožili rána a účasti na dôležitom procese. Tom Cruise si tu v sivom prelive vystrihol jednu z najlepších úloh svojej kariéry, oponentom a zároveň nedobrovoľným spolupracovníkom počas noci mu je Jamie Foxx.

Veľký bazár (Le grand bazar, Francúzsko, 1973, Claude Zizi), Jednotka, 23.30
Pokiaľ máte stále nevyriadené účty s bažantmi, inými slovami nevideli ste všetky ich komédie, tak máte opäť príležitosť to prostredníctvom televíznej reprízy napraviť. Emil to nemá so svojim malým obchodíkom jednoduché, pretože trh začínajú ovládať supermarkety a je ťažké si udržať stálych zákazníkov. Neboli by to ale bažanti, ak by nevymysleli nápadité riešenie. No, ak tak môžeme nazvať nápad predaja obchodíku za slušné peniaze. Pripravte sa na štylizované situácie absolútne vytrhnuté z reality a skvele sa zabavíte! 

TV tipy 13.4 - 19.4. 2020

NEDEĽA 19.4.

Rio Bravo (USA, 1959, Howard Hawks), ČT 2, 20.00
Legendárny western, ktorý prekvapivo John Wayne nenakrútil s Johnom Fordom, ale s ďalším hollywoodskym klasikom, Howardom Hawksom. Námet je typicky westernový, isté mestečko je sužované nebezpečnou rodinou s mocou a všetci miestni sa ich boja. Na ich odpor sa postaví šerif so svojou skupinkou podriadených. Popis deja môže pripraviť na krvavú záležitosť. Hawks však nakrútil celkom pohodový film s množstvom dialógov a sústreďuje sa na silu priateľstva medzi starými známymi.

Ostrov (Rusko, 2006, Pavel Lungin), Dvojka, 21.25
Príbeh započatý počas  druhej svetovej vojny sa nevenuje bojom, naopak, zameriava sa na spirituálnu hĺbku a nádherné zábery prírody. Bývalý vojnový námorník sa ocitne zhodou okolností v kláštore, v ktorom bude hľadaj pokoj v duši po hriechoch, ktoré napáchal počas vojny. Z Anatolija sa stane známy liečiteľ a časom získa schopnosť vcítiť sa do pocitov a myslenia ľudí. V kláštore prežije nakoniec celý život, pričom zmysel života nachádza aj v práci v miestnej kotolni.

Ohňostroj márnosti (The Bonfire of the Vanities, USA, 1990, Brian de Palma), ČT 2, 22.20
Brian De Palma sa netradične vrhol aj na romantickú komédiu, a to v prípade filmu Ohňostroj márnosti. Nesmie chýbať ale ani kriminálna zápletka. Adaptácia knihy Toma Wolfeho sa zameriava na Shermana McCoya, ktorý si žije pohodový život s rodinou a popritom stíha aj milenku. Jedného dňa omylom zabočí na cestu do Bronxu, kde spoznáva úplne iný typ života, aký pozná z domova. Tu omylom jeho milenka Maria prejde autom jedného miestneho obyvateľa afroamerického pôvodu. Dvojica však nehodu na polícii nenahlási. Tešte sa na Toma Hanksa, Melanie Griffith a Bucea Willisa.


autor Erik Binder 13.4.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.