TV TIPY 30.3. - 5.4. 2020

TV TIPY 30.3. - 5.4. 2020

článok



PONDELOK 30.3.

Svatba jako řemen (Československo, 1967, Jiří Křejčík), Filmbox, 22:00
Aj komédie zo šesťdesiatych rokov sa dostávali do trezoru. Jednou z nich je aj Svatba jako řemen režiséra Jiřího Krejčíka. Celý dej sa odohráva počas 24 hodín a zameriava sa na troch mladíkov, ktorí sú v podozrení, že znásilnili mladú predavačku. Ale čo ak si žena iba vymýšľa a jednému mladíkovi tak zhatí cestu na svadbu? Nebojte sa, počas tých 24 hodín sa všetko vyrieši a pokiaľ náčrt deja pripomína skôr drásavú drámu, tak tu bude hlavne veľká zábava. Predavačku si zahrala Iva Janžurová.

Danton (Francúzsko, Poľsko, Nemecko, 1983, Andrzej Wajda), Dvojka, 22:25
Veľkolepá historická snímka poľského režiséra Andrzeja Wajdu nám predstavuje dve osobnosti francúzskej revolúcie, a to Dantona v podaní Gerarda Depardieua a jeho protivníka Robespiera. Film vznikol prekvapivo na námet divadelnej hry, avšak divadelnosťou netrpí, skutočne je na čo sa pozerať. Čakajú nás špinavé politické intrigy, utínanie hláv pod gilotínou a najmä Depardieuov nezabudnuteľný výkon. Film získal cenu BAFTA za najlepší neanglicky hovorený film.

Trblietanie v tráve (Splendor in the Grass, USA, 1961, Elia Kazan) ČT2, 23:15
Elia Kazan ako jedna z neslávnych osobností honu na „komunistické čarodejnice“ sa vrátil počiatkom 60. rokov v najlepšej možnej forme prostredníctvom vynikajúcej romantickej drámy Trblietanie v tráve s Natalie Wood v hlavnej úlohe. Tá si zahrala zaľúbenú teenagerku žijúcu v malom americkom meste v Kansase v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Kazan tu reaguje na revolučné európske filmárske postupy, napríklad francúzskej novej vlny, a kombinuje ich s klasickou hollywoodskou melodrámou. 

TV tipy 30.3. - 5.4. 2020

UTOROK 31.3.

Love & Mercy (USA, 2014, Bill Pohlad), JOJ Cinema, 16.20
Pokiaľ vám hovorí niečo hudobná skupina Beach Boys, Love and Mercy si určite nenechajte ujsť. Nejde ale o klasický životopis popisujúci cestu na vrchol hudobného telesa, ale venuje sa jej zakladajúcemu členovi Brianovi Wilsonovi a jeho životu počas 80. rokov. Kapela je už za zenitom a Brian sa potáca životom ako skrachovalec. Stále má však dostatok šarmu, aby dokázal okúzliť ženy. V hlavnej úlohe sa predstavil John Cusack (jeho mladú verziu hrá Paul Dano), ďalej si vo filme zahrali Elizabeth Banks a Paul Giamatti.

Nový svet (New World, USA, VB, 2015, Terrence Malick), AMC, 19.45
Film o dobýjaní a objavovaní Ameriky od Terrenca Mallicka vyzerá presne tak, ako by ste očakávali. Pomalé, meditatívne tempo, nádherné zábery krajiny, na druhej strane ale aj autentickosť a vyhýbanie sa klasickým schémam podobných historických filmov. V centre pozornosti je vznikajúci vzťah medzi miestnou indiánkou Pocahontas a anglickým generálom Johnom Smithom. Toho si zahral Colin Farrell. Pokiaľ vám nepostačuje kino verzia, k dispozícii je aj trojhodinový režisérsky zostrih.

Rozhodujúci úder Jackieho Chana (Jackie´s Chan First Strike, Hong Kong, USA, 1997, Stanley Tong), Dajto, 20.15
Jackie Chan si v tomto koprodukčnom filme zahral hongkongského policajta Jacka, ktorý má za úlohu sledovať krásnu Rusku Natašu do jej vlasti. Jej milencom je však gangster Tsui, ktorý zarába najmä na obchode so zbraňami. No a aby toho nebolo málo, v hre je aj ukradnutá jadrová hlavica. Film okrem Chanových neuveriteľných fyzických schopnostiach stavia aj na častom striedaní exotických prostredí. Raz sme v Hong Kongu, potom v Rusku, na Ukrajine a nakoniec aj v Austrálii.

TV tipy 30.3. - 5.4. 2020

STREDA 1.4.

Krajina policajtov (Cop Land, USA, 1997, James Mangold), Film+, 20.15
Hviezdne obsadená kriminálna dráma nás zavedie do malého amerického mesta, kde pôsobí Sylvester Stallone ako šerif. Má však telesný handicap, po tragickej udalosti má problémy so sluchom. Jedného dňa získa stopu, ktorá ukazuje istú zdanlivú sebevraždu ako zločin a to spustí sériu udalostí v inak pokojnom meste. Ako zistí, ideálne to nie je ani v policajnom zbore, kde odhalí korupciu. Okrem Slya uvidíte Harveyho Keitela, Roberta De Nira, Raya Liottu alebo Petera Berga.

Ostrí chlapci (The Nice Guys, USA, 2016, Shane Black), JOJ Plus, 20.25
Veľký návrat do formy scenáristu Shanea Blacka, ktorý si svoj výtvor tentoraz aj sám zrežíroval. Frajer na buddy kriminálne komédie nám predstavuje súkromného detektíva v podaní Russella Crowea, ktorý sa musí spojiť s grázlikom Ryanom Goslingom, aby spoločne vyšetrili zmiznutie jedného dievčaťa a úmrtie pornohviezdy. Okrem tvrdých rán a guliek rozdávajú aj perfektné hlášky, čím sa film jasne hlási k Blackovmu scenáristickému „opus magnum“ Posledný skaut Tonyho Scotta.

Papierové mestá (Paper Towns, USA, 2015, Jake Schreier), JOJ Plus, 23.00
Nezávislá teenagerská romantika nám predstavuje dvojicu mladých ľudí Quentina a Margo. Ten prvý je skôr zakríknutým melancholickým chlapcom, tá druhá zase krásna a obletovaná teenagerka. Margo jedného dňa nepríde do školy a Quentinovi dôjde, že ide o jej rafinovanú hru a tak začína tajomná road movie naprieč krajinou. Mladý muž na miestach na ceste nachádza od nej šifrované odkazy a podľa nich sa ďalej riadi. Quentina si zahral Nat Wolff, dievča supermodelka Cara Delevingne. 

TV tipy 30.3. - 5.4. 2020

ŠTVRTOK 2.4.

Mortal Kombat (USA, 1995, Paul W.S. Anderson), AMC, 20.20
Milovníci deväťdesiatkového akčného „trashu“ určite ocenia opätovné pozretie adaptácie kultovej počítačovej hry Mortal Kombat. Išlo ale samozrejme o film, ktorý chcel byť veľkým hitom, ale dobre vieme, ako to s adaptáciami počítačových hier väčšinou dopadne. Každopádne ide o jasné a veľmi zábavné guilty pleasure, ktoré verne kopíruje vizuálny štýl hry a ponúka množstvo atraktívnych súbojov. Okrem dobových počítačových trikov je tu ako bonus aj Christopher Lambert.

Utopenec na úteku (Wrongfully Accused, USA, 1998, Pat Proft), Film+, 20.35
Utopenec na úteku patrí k najlepším komediálnym paródiám s Lesliem Nielsenom v hlavnej úlohe. Kostra deja je založená na hite s Harrisonom Fordom Utečenec z roku 1993. Film si ale uťahuje aj z množstva ďalších hollywoodskych diel (nielen) tej doby, vrátane Titanicu, Zachráňte vojaka Ryana či Mission Impossible. Nielsen si zahral huslového virtuóza, ktorý sa snaží dopadnúť jednorukého, jednonohého a jednookého zločinca.

MY 2 (Česko, 2014, Slobodanka Radun), ČT2, 22.00
Tridsiatnička Ema nezažíva príliš šťastné manželstvo a na úteku z domova sa zastaví u svojho kaderníka Tonyho. Dvojica sa začne zbližovať aj napriek faktu, že muž je homosexuál. Do Eminho života ale zasahujú aj jej rodičia a tí trvajú na tom, aby svojmu manželstvu dala ešte šancu. V hlavných úlohách tejto netradičnej dvojice sa objavili Jana Plodková a Ondřej Nosálek. Eminých rodičov si zahrali legendárny komik Luděk Sobota a Milena Steinmasslová. 

TV tipy 30.3. - 5.4. 2020

PIATOK 3.4.

Pink Floyd v Pompejách (Pink Floyd: Live at Pompeii, Belgicko, Nemecko, Francúzsko, 1972, Adrian Maben), ČT Art, 20.30
Koncertné šnúry britskej hudobnej skupiny Pink Floyd patrili vždy medzi výnimočné hudobné, ale najmä vizuálne zážitky. Monumentálna scéna patrila vždy k týmto hudobníkom ako aj výborná hudba. V roku 1972 odohrala špeciálny koncert v talianskych Pompejách a toto vystúpenie bolo zaznamenané aj na kameru a vyšlo ako film s názvom Pink Floyd v Pompejách. Koncert sa odohral v starovekom miestnom amfiteátri, kde kapela hrala počas dňa, v noci sa presunula miesto zničené sopečným výbuchom.

Macbeth (Francúzsko, USA, VB, 2015, Justin Kurzel), Dvojka, 21.35
Najnovšia adaptácia divadelnej hry Williama Shakespeara bola nakrútená v roku 2015 a škótskeho bojovníka si zahral Michael Fassbender. Ten si vypočuje veštbu, podľa ktorej sa má stať budúcim kráľom a v dosiahnutí tohto cieľa nebude brať Macbeth na nikoho žiadne ohľady. Jeho rovnako skazenú manželku si zahrala Marion Cotillard. Kurzelova veria je výsostným autorským počinom, nesnaží sa prispôsobiť trendu historických blockbusterov zobraziť na plátne veľké bitky s obrovskými armádami.

Kóma (Coma, USA, 1978, Michael Crichton), Jednotka, 22.35
Konšpiračný triler nás zavedie do jednej nemocnice v americkom Bostone. Lekárke Susan Wheelerovej je podozrivé, že sa po operáciách až príliš veľké percento pacientov ocitne v kóme. Podobne skončil aj jej najlepší priateľ a bude sa snažiť záhade prísť na kĺb. V nemocnici pracuje aj jej milenec v podaní Michaela Douglasa. Žene spočiatku nikto neverí a postupne sa dostane aj ona do ohrozenia života. Michael Crichton nakrútil napínavý film podľa predlohy Robina Cooka. 

TV tipy 30.3. - 5.4. 2020

SOBOTA 4.4.

Súboj na slnku (Duel in the Sun, USA, 1946, King Vidor, ), ČT 2, 12.10
Pearl Chavezová prichádza do rodiny texaského rangera a politika McCanlesa, kde ju vychováva teta Laura. Dievča je čiastočne indiánskeho pôvodu a tak sa musí potýkať s rasovými predsudkami južanského prostredia. Postupne vyrastie v krásnu ženu, o ktorej sa zaľúbia obaja synovia rančera a stanú sa z nich nielen rivali v láske, ale aj nepriatelia. Vo svojej dobe išlo o veľmi finančne náročný projekt, hlavné úlohy sokov v láske si zahrali Gregory Peck a Joseph Cotten.

Kopyto (La Chévre, Francúzsko, Mexiko, 1981, Francis Veber), Jednotka, 15.40
Pierre Richard a Gérard Depardieu ako nesúrodá komická a akčná dvojka, ktorá odchádza do Mexika hľadať unesenú dcéru bohatého podnikateľa. Jeden je svedomitý policajt, ten druhý neuveriteľný smoliar, pričom paradoxne práve preto sa celá akcia síce nevyvíja nádejne, ale skončí tak, ako predpokladáte. V prvom rade ide o komické gagy, o ktoré sa stará najmä nešika Richard. Dej sa v istom momente dokonca prenesie aj do brazílskeho pralesa.

Iná láska (Československo, 1985, Dušan Trančík), Dvojka, 20.50
Slovenská dráma, ktorú by sme mohli označiť aj za jeden z mála tunajších easternov. Mladý medik v podaní Maroša Kramára musí nútene odísť zo školy, pretože sa podieľal na nelegálnej interrupcii. Dotyčné dievča sa vracia domov na dedinu a mladík ju tam kvôli pocitu viny ide navštíviť. Na mieste po istom čase zisťuje, že miestne prostredie a nepísané zákony nemajú so spravodlivosťou nič spoločné a že slovenská dedina sa od skazeného mestského prostredia vôbec nelíši. Zrejme najlepší film Dušana Trančíka.

TV tipy 30.3. - 5.4. 2020

NEDEĽA 5.4.

„Pane, vy jste vdova!“ (Československo, 1970, Václav Vorlíček), Jednotka, 16.30
Václav Vorlíček bol špecialista na bláznivé a skutočne vtipné komédie a neraz v nich hral dôležitú úlohu aj špecifický sci-fi prvok. Pane, vy jste vdova je politickou satirou, ale najmä perfektne načasovanou komédiou s množstvom vydarených gagov. Najviac utkvie v pamäti legendárne finále v pražskom národnom divadle, kde sa možno budú aj podrezávať krky a nepôjde len o hrané scény. Vo filme sa objavila celá plejáda vtedajšej hereckej elity, najviac pozornosti ale strháva Iva Janžurová: “Zavři oči, brouku...“

Červené slnko (Francúzsko, Taliansko, Španielsko, 1971, Terence Young), ČT 2, 20.00
Európsky koprodukčný western dal dokopy hviezdy, ako Alaina Delona, Charlesa Bronsona, Toširo Mifuneho alebo Ursulu Andress. Všetci sa ocitajú v jednom vlaku, ktorý vezie japonského veľvyslanca na návštevu k prezidentovi USA a jeho dvaja samurajskí bodyguardi budú mať plné ruky práce. Vzácna návšteva z východu totiž so sebou nesie samurajský meč vysokej hodnoty a čo čert nechcel, jeden vozeň preváža aj trezor plný peňazí. Takže je tu dosť dôvodov, aby vlak prepadla banda gangstrov.

Nikde v Afrike (Nirgendwo in Afrika, Nemecko, 2001, Caroline Link), Dvojka, 22.00
Mladý muž Walter je prezieravý a v roku 1938 ako žid emigruje so svojou ženou do Afriky, konkrétne do Kene. Berú so sebou aj malú dcérku, zvykať si ale na diametrálne odlišný spôsob života nebude jednoduché. Afrika totiž nemusí byť pre každodenný život tak romantická, ako by sa mohlo zdať napríklad z filmov či krásne aranžovaných pohľadníc. Každý z rodiny prežíva toto obdobie života iným spôsobom, čo samozrejme prinesie medzi nich aj viacero konfliktov.


autor Erik Binder 30.3.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.