TV TIPY 26.11. - 1.12. 2019

TV TIPY 26.11. - 1.12. 2019

článok



UTOROK 26.11.

Špinavá dohoda (Raw Deal, USA, 1986, John Irvin), Film+, 22.00
Menej známy akčný film s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe. Rakúšan si tu neobvykle strihol úlohu šerifa, ktorý sa snaží vrátiť pri takto frustrujúcej práci naspäť do FBI. Na vlastnú päsť sa ale púšťa do boja so všemocným chicagským mafiánom talianskeho pôvodu a dať tak svojmu životu vyšší zmysel. Britský režisér John Irvin patril medzi veľmi plodných režisérov a pracuje stále dodnes. Medzi jeho najznámejšie filmy patrí Robin Hood a Hamburger Hill.

Unesené (Prisoners, USA, 2013, Denis Villeneuve), JOJ Plus, 22.30
Na hollywoodske pomery veľmi temný triler, kde nie je na mieste ani prívlastok komerčný. Dej sa totiž uberá rôznymi nepredvídateľnými cestičkami a postavy nechávajú voľný priechod svojim emóciám. Nie je sa ani čo diviť, muž v stredných rokoch Keller Dover zistí, že mu zmizla dcéra a po čase začne mať podozrenie, kto by za únosom mohol stáť. Do prípadu je ale zapojený aj miestny vyšetrovateľ. Vnikajúce herecké výkony tu predvádza celá plejáda hviezd na čele s Hughom Jackmanom a Jakeom Gyllenhaalom.

Mistři (Česko, 2004, Marek Najbrt), ČT 2, 23.45
V tunajších končinách je hokej náboženstvom, čo je ale v prípade našich západných susedov predsa len pochopiteľnejšie, keďže tých titulov majstrov sveta majú na svojom konte omnoho viac než jeden a navyše vyhrali olympiádu. Takže zmysel svojich nudných životov v sledovaní MS vidí aj skupinka „vidlákov“ v istom českom zapadákove, kde sú vôbec radi, že telka v krčme stále ide a že pípa stále čapuje pivo. Marek Najbrt profiluje na plátne staré známe „čechíčkářství“ v štýle klasických českých režijných majstrov.

TV tipy 26.11. - 1.12. 2019

STREDA 27.11.

Firma (The Firm, USA, 1993, Sidney Pollack), Jednotka, 20.30
Jeden z najlepších trilerov nakrútených na motívy knihy Johna Grishama a zrejme najlepší film Sydneyho Pollacka od počiatku deväťdesiatych rokov. Tom Cruise hrá mladého talentovaného právnika, ktorý prijíma rozprávkovú ponuku od istej právnickej firmy sídliacej na juhu Spojených štátov. Od začiatku mu však niečo nesedí na záhadných úmrtiach členov firmy a ako skoro zistí, zamestnal sa vo firme patriacej istej mafiánskej rodine. Navyše ho kontaktuje FBI a chce po ňom kompromitujúce materiály.

Skutočný Rocky Balboa (Chuck, USA, 2016, Philippe Faladreau), JOJ Cinema, 20.15
Bývalý manželský pár Liev Schreiber a Naomi Watts stvárnili hlavné úlohy v životopisnej športovej dráme v originálnom znení Chuck. Išlo totiž o istého boxera menom Chuck Wepner, ktorý sa počas svojej kariéry stretol v ringu aj so samotným Muhammadom Alim a boxoval s ním celých 15 kôl. Jeho boxerský štýl nepatril medzi tie tradičnejšie, každopádne viackrát prejavil v ringu veľkú odvahu a prebojoval sa až do svetového rebríčka v ťažkej váhe. Pre fanúšikov tohto drsného športu povinnosť.

Orol Eddie (Eddie The Eagle, VB, USA, 2016, Dexter Fletcher), JOJ, 21.40
No a opäť tu máme životopisný príbeh o jednom športovcovi, i keď v tomto prípade o nejakých veľkých úspechoch na medzinárodnej scéne hovoriť nemožno. Kto si ale pamätá na olympiádu v kanadskom Calgary, ten si okrem jamajských bobistov isto spomenie aj na malého Brita s veľkými okuliarmi skákajúcom na súťažiach v skokoch na lyžiach. Vyhrával ich síce Matti Nykaenen, srdcia návštevníkov mostíkov, ale aj divákov pri televíznych obrazovkách si získal predovšetkým Michael Edwards.

TV tipy 26.11. - 1.12. 2019

ŠTVRTOK 28.11.

Sicario 2: Soldado (USA, 2018, Stefano Sollima), Filmbox, 20.00
Pokračovanie Villeneuveovho Sicaria s podtitulom Soldado sa zaobišlo bez hlavnej ženskej hrdinky v stvárnení Emily Blunt, každopádne jedna žena je tu opäť pre zápletku veľmi dôležitá. Ide o premyslený únos dcéry mafiánskeho bossa, ktorý iniciuje samotný Alejandro v podaní Benicia Del Tora. Dôležitú úlohu tu samozrejme bude mať aj agent Matt Graver v podaní Josha Brolina. Na prvý diel síce Soldado stráca zopár bodov, pre priaznivcov tejto tematiky ale ide opäť o lahôdku.

Modrý blesk (Blue Streak, USA, Nemecko, 1999, Les Mayfield), Dajto, 20.15
Nebol by tom Martin Lawrence, ak by sa nesnažil v jednej zo svojich lepších komédií prevádzať svoj „komediálny talent“ prostredníctvom nejakých tých prevlekov. Našťastie zábavnosť filmu stojí skôr na zápletke, kedy sa lupič v jeho podaní rozhodne ukryť drahocenný diamant na jedno veľmi bezpečné miesto. Po dvoch rokoch v base chlapík na mieste zisťuje, že prázdna novostavba uchýlila vo svojich útrobách medzičasom policajný zbor. Miles Logan sa rozhodne dostať do jeho radov ako právoplatný člen.

Dredd (USA, VB, 2012, Pete Travis), Dajto, 22.05
Zabudnite na nie príliš nevydarenú adaptáciu drsného komiksu z deväťdesiatych rokov so Sylvesterom Stallonem v hlavnej úlohe sudcu Dredda. Ten pravý Dredd je Karl Urban a ten pravý film hodný tejto značky nakrútil v roku 2012 Pete Davis. Dredd sa nám profiluje len cez svoju masku, takže do jeho tváre nevidíme. Takmer celý film sa odohráva v jednom megavežiaku, kde to zrovna nehýri VIP nájomníkmi. Medzi nimi je aj ultra-drsná drogová dílerka v podaní Leny Heady.

TV tipy 26.11. - 1.12. 2019

PIATOK 29.11.

Bony a klid (Československo, 1987, Vít Olmer), ČT 2, 21.50
Pokiaľ dodnes máte v obľube megahit Frankie Goes to Hollywood s názvom Relax, tak vám garantujeme, že po snímke Bony a klid ho budete nenávidieť. Refrén sa objavuje v každej druhej scéne, až z toho človeka bolia uši. Okrem toho je ale tento pohľad do komunity vekslákov veľmi pôsobivou sondou konca osemdesiatych rokov, kedy sa schyľovalo k pádu režimu. Automechanik Martin Holec by si chcel tiež odkrojiť svoj kus „krajca chleba“, na ceste za peniazmi ho ale čakajú viaceré sklamania.

Drak prichádza (Enter the Dragon, 1973, Hong Kong, Robert Clouse), Dvojka, 22.00
Zrejme najpopulárnejší film s majstrom bojových umení Bruceom Lee v hlavnej úlohe. Snímka v sebe mieša východné bojové umenia s takmer až bondovskou zápletkou, takže si ju užijú aj tí, ktorí dvakrát kung-fu filmom neholdujú. V centre pozornosti je istý významný turnaj bojovníkov, ktorého sa zúčastňuje aj Bruce Lee, ten by ale okrem víťazstva rád pomstil smrť svojej sestry. Usporiadateľ turnaja Han nie je žiaden svätuškár, ide o nekompromisného zločinca a predajcu zbraní.

Collateral (USA, 2004, Michael Mann), Jednotka, 23.00
V televízii veľmi frekventovaný triler Michaela patrí k jeho najobľúbenejším filmom. Príbeh taxikára a jeho špecifického zákazníka sa odohráva počas jednej noci, kedy sa nájomný vrah bude musieť „postarať“ o skupinku ľudí, ktorí by mali na druhý deň vypovedať na súde v neprospech jeho objednávateľa. Taxikára tmavej pleti čaká uprostred noci ešte jedno nemilé prekvapenie, ako keby toho nebolo dosť. V hlavných úlohách excelujú Tom Cruise a Jamie Foxx, vo vedľajšej zase Mark Ruffalo.

TV tipy 26.11. - 1.12. 2019

SOBOTA 30.11.

Strom na vešanie (The Hanging Tree, USA, 1959, Delmer Daves, Karl Malden, Vincent Sherman), ČT 2, 13.10
Hlavným hrdinom tohto príbehu z divokého západu 19, storočia je netradične lekár, ktorý si otvorí prax v zlatokopeckom mestečku. Postupne si vytvorí s niekoľkými miestnymi pracovný tím, čo ale nebude vyhovovať niektorým chlapom, ktorí majú problém s jeho rozvíjajúcim sa vzťahom so ženou menom Elizabeth. V ústrednej úlohe uvidíme hviezdu westernov tohto obdobia Garyho Coopera, réžie sa chopili hneď traja autori, medzi ktorými nechýba ani herec Karl Malden. Ten si vo filme aj zahral.

Stroskotanec (Cast Away, USA, 2000, Robert Zemeckis), ČT 2, 20.00
Inžinier firmy FedEx Chuck Holand má síce dobre platenú prácu a doma milujúcu manželku, ale jeho pracovné povinnosti mu nedovoľujú si užívať život naplno. Po havárii lietadla však bude mať na rozjímanie až príliš veľa času, stroskotá totiž na opustenom ostrove, kde mu jedinú spoločnosť bude robiť... futbalová lopta s primaľovanou tvárou. Moderná verzia príbehu Robinsona Crusoea má výhodu najmä v obsadení hlavnej úlohy Tomom Hanksom, ktorý kvôli filmu drasticky schudol.

Mandžuský kandidát (The Manchurian Candidate, USA, 2004, Jonathan Demme), ČT 2, 22.25
Remake slávneho filmu zo šesťdesiatych rokov s Frankom Sinatrom, ale v aktualizovanom vydaní prispôsobenom súčasnej politickej klíme. Vietnam tu vystriedal Perzský záliv, ostala však satirická sci-fi zápletka s preprogramovaním pamäte a myslenia vojakov, ktorí sa zúčastnili bojov. Bude možné na diaľku po „miernom“ zásahu v ich mozgoch ovplyvňovať správanie vojakov k svojim vlastným cieľom? Vo filme sa objavili Meryl Streep, Denzel Washington, Liev Schreiber alebo Jon Voight.

TV tipy 26.11. - 1.12. 2019

NEDEĽA 1.12.

Briliantová ruka (Brilliantovaja ruka, Sovietsky Zväz, 1968, Leonid Garaj), Jednotka, 16.25
Briliantová ruka bola vyhlásená v zemi svojho vzniku na základe hlasovania diváckej obce najobľúbenejšou komédiou v produkcii Sovietskeho Zväzu vôbec. Ide o dobrodružný príbeh istého úradníka a hlavy rodiny, ktorý sa omylom dostane do potýčky s istou zločineckou bandou. Tá ho považuje za svojho člena a skryje v sadre jeho zlomenej ruky sadu diamantov. Samozrejme tento omyl spustí rad komických momentov. Hlavnú úlohu stvárnil herec Jurij Nikulin.

Rukojemník (Slovensko, Česko, Juraj Nvôta), Jednotka, 20.30
Náš popredný režisér Juraj Nvota chcel filmom Rukojemník naviazať na nostalgické spomínanie za starým režimom známym z populárnych Pelíškov, výsledok je však polovičatý. Príbeh sa odohráva na slovensko-rakúskom pohraničí a my sledujeme osudy chlapca menom Peter. Jeho rodičia emigrovali do Rakúska a chlapec čká na moment, kedy sa k nim bude môcť presťahovať. Hlavným tromfom snímky sú herecké výkony Milana Lasicu, Libuši Šafránkovej alebo Ondřeja Vetchého.

1984 (VB, 1984, Michael Radford), ČT 2, 21.45
Najznámejšia a najvydarenejšia adaptácia novely Georgea Orwella 1984 bola nakrútená v roku... 1984. V hlavných úlohách sa predstavili John Hurt a Richard Burton. Jeden ako obeť systému v dystopickej budúcnosti ľudstva a ten druhý ako jeden z ich čelnejších predstaviteľov. Okrem tohto pomalého a pochmúrneho diela (za kamerou stál legendárny Roger Deakins) stojí za pozornosť aj televízna adaptácia z roku 1954 s Peterom Cushingom a Donaldom Pleasenceom.


autor Erik Binder 26.11.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.