TV SERIÁLY: HRDINOVIA

TV SERIÁLY: HRDINOVIA

článok



Posledné roky sa v Hollywoode niesli v znamení komiksových adaptácií. Už niekoľko rokov dozadu obsahuje nejedno koncoročné hodnotenie filmov aspoň jeden film na námety komiksu a nie je zvláštnosťou, že by rebríčkom finančnej úspešnosti podobné snímky kraľovali. Televízni producenti by si kúsok tohto koláča ukrojili aj skôr (priznajme si, od fenomenálneho nástupu Spider-Mana v roku 2002 uplynulo hodne času), nebyť povestnej averzii amerických divákov voči sci-fi. Avšak nečakaný úspech seriálov Nezvestní a v istej miere aj Battlestar Galactica naznačil zvrat verejnej mienky a stanica NBC sa preto rozhodla zafinancovať seriál Hrdinovia.

                            

Originalita je v Hollywoode stále menej doceňovaná a americkí televízni scenáristi na tom nie sú o nič lepšie. Čo sa ponúka pre adaptáciu viac, než postavy a hrdinovia X-Menov? Je ich veľa do počtu, témy komiksu sú vážne a niekedy (nepríjemne) politicky relevantné a hlavne v USA sa tešia nesmiernej obľube. Seriál Hrdinovia preto sleduje osudy hŕstky normálnych ľudí, ktorí postupne začnú odhaľovať svoje super-schopnosti. Claire Bennet, stredoškoláčka z Texasu, objaví, že je nezraniteľná, Peter Petrelli, zdravotný pomocník z New Yorku zase sníva noc čo noc o tom, že vie lietať. Striptérka Niki Sanders vídava v zrkadlách seba ako inú osobnosť a stráca vedomie aj keď bdie, kým v Japonsku Hiro Nakamura vie zastaviť čas. Maliar Isaac Mendez sa pomocou drog dostáva do tranzu, v ktorom maľuje budúcnosť, policajt Matt Parker vie čítať myšlienky a indický výskumník Mohinder Suresh pricestuje do Brooklynu aby odhalil tajomstvo násilnej smrti svojho otca, ktorý pracoval na teórii mutácií v ľudských génoch. Títo a ešte mnoho ďalších sú Hrdinovia – obyčajní ľudia konfrontovaní s neobyčajnou situáciou. Ale skôr ako majú šancu svoje schopnosti poriadne preskúmať musia čeliť katastrofe, ktorá v blízkej budúcnosti zničí New York. Ich jedinou šancou je spolupracovať – avšak nie každý z nich je tým, za koho sa vydáva a nie všetci chcú svoje schopnosti využiť pre dobro ...

TV seriály: Hrdinovia

Hrdinovia samozrejme nie sú prvým komiksovým seriálom. Ak opomenieme skôr úsmevného hraného Batmana s Adamom Westom (POW!), tak aj u nás vysielaný seriál Smallville poslúži ako zástupca tejto kategórie. Avšak Smallville je skôr tínedžerskou romancou a svoje komiksové korene berie na vedomie len obzvlášť nerád. Seriál Hrdinovia sa naopak ku svojim koreňom hrdo hlásia – nielen názvami jednotlivých častí a témou, ale celkovým vzhľadom a pôsobením na diváka. Rámovanie scén a postáv v nich často priam evokuje čítanie komiksu, kým príbeh pozostáva z viacerých (väčšinou na postavy viazaných) mini-príbehov spájaných do celo-sériového deja. Preto je seriál jasne kategorizovateľný ako sci-fi na rozdiel od Nezvestných, ktorí predsa len zakladajú viac na postavách, ako na nadprirodzených udalostiach Ostrova. Hrdinovia sa snažia pomocou schopností a reakcií postáv akcentovať rôzne celo-spoločenské témy (neznášanlivosť, pôvod a zaobchádzanie s mocou, korupcia, morálne konanie v nemorálnom svete, atď.) a pritom ostať pútaví a napínaví. A aspoň v prvej sérii sa im to veľmi dobre darí ...

Na začiatku televíznej sezóny 2006/2007 boli horúcou témou diskusií dva seriály – Studio 60 on Sunset Strip Aarona Sorkina (scenáristu Zopár Správnych Chlapov a duchovného otca seriálu West Wing) a Hrdinovia scenáristu Tima Kringa. Netreba snáď zdôrazňovať, že Studio 60 bolo považované za istý hit, kým Hrdinovia boli očakávaní s miernym skepticizmom. Obidva seriály sa uviedli s približne rovnakým počtom divákov (13 miliónov pre Studio 60, 14 miliónov pre Hrdinov), avšak už hneď druhá časť ukázala popularitu Hrdinov a úpadok Studio 60, ktoré bolo aj po jednej sezóne zrušené. Hrdinovia sa medzičasom vypracovali na fenomén – NBC začala vydávať komiks, ktorý je zverejňovaný na internete hneď po odvysielaní každej časti obohacujúc videné. Knihy, hry a figuríny nenechali na seba taktiež dlho čakať. 

TV seriály: Hrdinovia

Nadšenie Američanov pre Hrdinov je ľahko pochopiteľné – Tim Kring dokázal získať niekoľko výborných scenáristov pre svoj tím (medzi nimi aj pár autorov komiksov) a ich recept prekvapení, rozuzlení a napínavých šokov na konci každej časti krásne vyšiel. A keďže väčšina príbehu, ako aj postáv, je „požičaných“ z časom overeného a veľmi obľúbeného X-Men univerza, bol úspech seriálu zaručený. Nikoho netrápi, že Claire je Wolverine, Matt je profesor Xavier, Niki je Phoenix, atď.. Kring sa ale nezastavil pri vykrádaní komiksu X-Men a hlavne v druhej sezóne kopíruje klasiku Watchmen ako aj Dark Phoenix ságu. Prvá sezóna (až na finále) napriek tomu všetkému patrí medzi to lepšie, čo sa dalo v ten rok na amerických televíznych obrazovkách vidieť. Obľuba ako aj sláva boli nielen zaslúžené, ale aj nebezpečné pre druhú sezónu. Tá bola odvysielaná v USA koncom minulého roka a zaznamenala viac ako 15%-ný pokles sledovanosti. Kring totiž prišiel o pár scenáristov, zamotal sa v nepodstatných a hlavne nezaujímavých príbehoch, upustil od šokujúcich koncov a tak Hrdinov z utrápenia (ktorým bolo jedenásť častí druhej sezóny) zachránilo, kvôli štrajku scenáristov, narýchlo zbúchané provizórne finále.

Budúcnosť Hrdinov s naštrbeným imidžom však teraz nie je dôležitá. Slovenský divák má šancu si sám vytvoriť názor o Hrdinoch, ktorí nimi nechcú byť. Prvá sezóna bola minulý rok najväčším televíznym prekvapením a ako taká rozhodne stojí za pozornosť. Aj keď nie ste fanúšikom komiksov, faktom ostáva, že vedecká fikcia, ak správne použitá, vie veľmi jasne a trefne komentovať neduhy spoločnosti a to sa Hrdinom pár krát podarilo v naozaj ľúbivom šate.


autor Marek Vojtko 2.1.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.