PROFIL: LEONARDO DICAPRIO

PROFIL: LEONARDO DICAPRIO

článok



Je slávny, mladý, úspešný a žiadaný. Od reklám sa prepracoval až k serióznej tvorbe a dnes je horúcim favoritom na sošku najslávnejšiu. Získa Leonardo DiCaprio vo svojich tridsiatich rokoch Oscara?

Vizitka:
Skutočné meno:
Leonardo DiCaprio
Dátum a miesto narodenia: 11.11. 1974 v Los Angeles, California, USA
Stav: slobodný, dlhoročná priateľka, brazílska modelka Gisele Bundchen
Zvláštnosti: Titanic ho vyniesol na vrchol, no paradoxne veta jeho postavy "Som kráľ sveta!" sa stala podľa hlasovania najsmiešnejšou vetou všetkých čias. Leo je oddaný vegetarián.

Leonardo sa narodil v Mekke filmu - Hollywoode. Jeho pôvod je taliansko-nemecký, je synom ilustrátora a distribútora komiksov, matka Irmelin robila istý čas sekretárku. Jeho rodičia sa rozviedli krátko po jeho narodení a tak Leonardo vyrastal len s matkou. Ako dieťa sa túžil stať biológom alebo cestovným agentom. Túžil po zamestnaní, ktoré by mu umožnilo spoznávať svet. Keď začal jeho nevlastný brat Adam Farrar účinkovať v reklame, rozhodol sa, že sa stane hercom. Jeho babička Helene často spomína na chvíle, keď malý Leo šaškoval pred obrazovkou, čím jej znemožnil pozerať televíziu. Práve babička vždy tvrdila, že raz z neho bude herec.

Profil: Leonardo DiCaprio Profil: Leonardo DiCaprio Profil: Leonardo DiCaprio

Popri škole Leo navštevoval letné kurzy herectva a rovnako ako jeho brat, začal v desiatich rokoch účinkovaním v reklamách, od ktorých sa prepracoval ako šestnásťročný k drobným epizódnym rolám v seriáloch ako Parenthood či Santa Barbara. Už v tom čase mu jeho agent odporúčal zmeniť si meno na Lennyho Williamsa, pretože DiCaprio znelo cudzo a neamericky. Leonardo ostal aj naďalej Leonardom a vymenil agenta.

Debutoval v sci-fi horore Critters 3 (1991). Maličká úloha sa mu ušla aj v dráme Jedovatý brečtan (Poison Ivy, 1992), po boku Drew Barrymore. V roku 1993 natočil hneď dva filmy, ktorými upozornil na svoj výrazný talent. V dráme Zo života chlapca (This Boy's Life, 1993) získal väčší priestor úlohou dospievajúceho chlapca Tobyho, pričom svojim výkonom skvele sekundoval Robertovi De Nirovi. Za úlohu retardovaného Ernieho Grapea v dráme Čo trápi Gilberta Grapea? (What's Eating Gilbert Grape, 1993) sa mu ušli nominácie na Zlatý glóbus a Oscara za vedľajšiu úlohu. A nie je sa čo čudovať. Pod taktovkou režiséra Lasse Hallströma podal Leo vynikajúci výkon ospevovaný kritikou, ktorý stúpa na päty aj ostrieľanému hercovi Johnnymu Deppovi. 

V roku 1995 spolupracoval na troch celovečerných filmoch. V akčnom westerne Sama Raimiho Rýchlejší ako smrť (The Quick and the Dead, 1995) stvárnil mladučkého pištoľníka 'The Kid'-a a zahral si s celebritami ako Sharon Stone, Gene Hackman či Russell Crowe. Vo filme Basketbalový deník (The Basketball Diaries, 1995) si zahral feťáka. V dráme o živote "prekliatych básnikov" Úplné zatmenie (Total Eclipse, 1995) stvárnil bisexuálneho básnika Arthura Rimbauda. Hrou, ktorú rozohral na plátne len dokazuje, aký má široký herecký záber.  

Aj nasledujúci rok bol pre Lea úspešný. S Claire Danes stvárnil nezabudnuteľnú romantickú dvojicu Romea a Júlie v netradične poňatej klasickej dráme o veľkej láske Rómeo a Júlia (Romeo + Juliet, 1996). Postava Shakespearovho Romea mu vyniesla slávu, výborné kritiky a získal strieborného medveďa na Berlínskom filmovom festivale. S Robetom De Nirom sa opäť stretol v dráme Marvinova izba (Marvin's Room, 1996), v ktorej si zahral filmového syna Meryl Streep.

Profil: Leonardo DiCaprio Profil: Leonardo DiCaprio Profil: Leonardo DiCaprio

Nasledujúci rok obrátil Leovi život naruby. Jeho meno obletelo celý svet a to vďaka úlohe Jacka Dawsona vo veľkofilme režiséra Jamesa Camerona Titanic (Titanic, 1997), ktorý tíško vplával do filmových vôd a spôsobil doslova búrku. Láska chudobného maliara a slečny z lepšej spoločnosti (Kate Winslet), ktorá sa odohráva za dramatický okolností uchvátila celý svet. Film s rozpočtom neuveriteľných 200 mil. dolárov získal rekordných 14 nominácii na Oscara a víťazne vyšiel v 11 kategóriach. Leo sa však nedočkal nominácie na Oscara za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, ušla sa mu iba nominácia na Zlatý glóbus. Na protest tohto rozhodnutia bojkotoval odovzdávania Oscarov v nasledujúcom roku.

Leovi sa doslova zmenil život z minúty na minútu. Stal sa známou tvárou, miláčikom žien. Ľudia si ho však dávali do súvisu so svojou hereckou postavou Jackom Dawsonom. Leo na margo tohto úspechu tvrdí, že v tej dobe sa nemohol na seba ani pozrieť. "Keď som bol mladší, myslel som si, že túžim po sláve. Po tom, čo som ju dosiahol, zistil som, že si ju vlastne nevážim. Nebola skutočná, len prázdna a povrchná", hovorí Leo o sláve. V tom čase sa Leo začal správať ako novonarodená hviezda. Jeho život boli nekonečné oslavy s kokteilom v ruke, výčiny rebela, označovaného ako novodobý James Dean. Stal sa jedným z najžiadanejších hercov, ktorý je zárukou úspechu a plní kinosály. Úspech ho vystrelil medzi hviezdy, ktoré dostávajú 20 mil. dolárov za film.

Po Titanicu prijal Leo dvojrolu v dobrodružnej dráme Muž so železnou maskou (The Man in the Iron Mask, 1998), ktorá rozpráva príbeh opradený legendou o neznámom väzňovi uväznenom v Bastile,  ktorého tvár bola zahalená železnou maskou. Leo stvárnil francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. a onoho záhadného muža, ktorým mohlo byť dvojča kráľa, Philippe. Vo filme si zahrali Gérard Depardieu, John Malkovich, Gabriel Byrne či Jeremy Irons. V komédii Woodyho Allena Celebrity (Celebrity, 1998) si zahral rozmarnú hviezdu

Ďalšie dva roky si vzal Leo voľno. Pociťoval únavu a potreboval zmenu. Vrhol sa na dobročinné akcie, podporoval charitu a ochranu životného prostredia. Peniaze, ktoré zarobil nemíňa na drahé autá či lietadlá, ale podporuje druhých ľudí, napríklad deti trpiace rakovinou. "Peniaze sú pre mňa veľmi dôležité, pretože mi dávajú slobodu vybrať si, čo chcem robiť ako herec. Pre mňa je najdôležitejšie to, aby som zarobil čo najviac peňazí, aby som jeden deň mohol urobiť niečo naozaj skvelé a užitočné pre druhých ľudí alebo pre životné prostredie. To je môj cieľ. O dvadsať až tridsať rokov nechcem robiť veci zo sebeckých dôvodov." Nezabúda však ani na svojich najbližších, hlavne mamu a babičku, ktorých finančne podporuje a kúpil pre ne nové domy.
 
V roku 2000 pokračoval v práci filmom Pláž (The Beach, 2000), v ktorom mu bola hereckou partnerkou Virginie Ledoyen. Ako to už býva, dávali ich do milostných súvislostí, no nebola to pravda. Leo v tom čase spoznal brazílsku topmodelku Gisele Bundchen, do ktorej sa zamiloval ako malý školák. Pekný pár vzbudzuje záujem bulváru. Známe sú ich neustále rozchody a udobrovania. 

Profil: Leonardo DiCaprio Profil: Leonardo DiCaprio Profil: Leonardo DiCaprio

V historickej snímke režiséra Martina Scorseseho Gangy New Yorku (Gangs of New York, 2002) si zahral s Cameron Diaz, Liamom Neesonom a Danielom Day-Lewisom. Film sa odohráva v polovici 19. storočia a zachytáva boj o ovládnutie ulíc New Yorku, v čase keď Amerikou zmietala občianska vojna. Leo si zahral bitkára menom Amsterdam Vallon, prisťahovalca z Írska, ktorý túži pomstiť smrť svojho otca. Kvôli tejto úlohe pribral 10 kíl svalovej hmoty, aby mohol realisticky stvárniť otvorený boj. Takmer trojhodinový film Gangy New Yorku bol nominovaný na Oscara v desiatich kategóriách. V tom istom roku účinkoval ešte vo filme Stevena Spielberga Chyť ma, keď to dokážeš (Catch Me If You Can, 2002), nakrúteného podľa skutočného príbehu. Mladík Frank Abagnale v podaní Leonarda DiCapria ešte ako nedospelý falšoval šeky. Keď mal 21 rokov, chytila ho francúzska polícia a po piatich rokoch ho prepustili pod podmienkou, že bude slúžiť záujmom vlády. Za svoj výkon získal nomináciu na Zlatý glóbus, no aj tentoraz obišiel naprázdno.

Leonardo sa snaží vyberať roly podľa postáv osobností, ktorých má hrať. Momentálne k nám do kín prichádza nový film Letec (The Aviator, 2004) v hlavnej úlohe s Leonardom DiCapriom, ktorý je realizáciou jeho vytúženého projektu. Lea nadchol život osobnosti minulého storočia Howarda Hughesa, známeho letca, podnikateľa, režiséra a vynálezcu. S nápadom prišiel najprv za režisérom Michaelom Mannom, ktorý priviedol scenáristu Johna Logana. Mann sa rozhodol, že film bude radšej produkovať a tak sa réžie ujal znova Martin Scorsese. Leo pracoval na filme veľmi tvrdo. Študoval Hughesov život, čítal životopisy, počúval prejavy, pozeral filmy, ba dokonca strávil istý čas s mentálne narušeným človekom, aby sa lepšie dostal do úlohy miliardára, ktorý trpel mnohými fóbiami. Vo filme sa objavia ďalšie zvučné mená ako Cate Blanchett, Alan Alda, Kate Beckinsale, Ian Holm, Alec Baldwin, Jude Law, Gwen Stefani či Willem Dafoe. Film už stihol získať šesť nominácii na Zlatý glóbus, pričom získal tri, z toho si prvý Zlatý glóbus za svoj herecký výkon odniesol Leonardo DiCaprio. Jedenásť nominácii získal film na sošku Oscara, pričom sa nezabudlo ani na Leonarda.

Zdá sa, že Leonardo DiCaprio je vo svojej životnej forme. "Nemám sa na čo sťažovať. Až doteraz som mal, i keď s príťažou slávy, úžasnú kariéru. Som veľmi šťastný."

Filmografia:
2006 The Departed
2004 Letec (The Aviator)
2002 Chyť ma, keď to dokážeš (Catch Me If You Can)
2002 Gangy New Yorku (Gangs of New York)
2001 Don's Plum bar (Don's Plum)
2000 Pláž (The Beach)
1998 Celebrity
1998 Muž so železnou maskou (The Man in the Iron Mask)
1997 Titanic  - Jack Dawson
1996 Marvinova izba (Marvin's Room)
1996 Rómeo a Júlia (Romeo + Juliet)
1995 Úplné zatmenie (Total Eclipse)
1995 Basketbalový deník (The Basketball Diaries)
1995 Rýchlejší ako smrť(The Quick and the Dead)
1995 Les Cent et une nuits de Simon Cinéma
1994 The Foot Shooting Party
1993 Čo trápi Gilberta Grapea? (What's Eating Gilbert Grape)
1993 Zo života chlapca (This Boy's Life)
1992 Jedovatý brečtan (Poison Ivy)
1985 Growing Pains - TV seriál (1991-1992)
1991 Critters 3
1984 Santa Barbara - TV seriál (1990)
1990 Parenthood - TV seriál

 


autor Ľudmila Ontkaninová 9.2.2005
  • Letec (10.02.2005 2:28:04)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma
    Minutáż˝: 170 min
    Krajina: USA Japonsko Nemecko
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.