STAR WARS TRILÓGIA (4 DVD)

STAR WARS TRILÓGIA (4 DVD)

článok



STAR WARS - najočakávanejšie DVD v histórii! Od uvedenia formátu na trh nebol žiadny disk tak očakávaný ako práve pôvodná trilógia Hviezdnych vojen. George Lucas uvedenie na DVD odďaľoval a zahmlieval termín oficiálneho uvedenia na trh. Pri rozhovoroch dával veľmi nejasné odpovede a ponechával veľký priestor pre najrôznejšie teórie. Sám som si s ním pred pár rokmi vymenil zopár mailov a nebol som z toho múdrejší. Oficiálne sa začalo hovoriť o uvedení až po roku 2005, kedy bude uvedený aj posledný diel. Celá sága mala prejsť digitálnou úpravou aby sa jej DVD uvedenie stalo udalosťou číslo jedna...

Preto ma dosť zaskočili správy o "predčasnom" uvedení už koncom roku 2004, ktoré sa na internete objavili asi pred rokom. Tých správ však bolo stále viac a viac, až tento termín napokon potvrdili aj oficiálne zdroje. Medzi tým sa objavili najrôznejšie "originálne" pirátske verzie predávané často za veľmi zaujímavé ceny a dokonca aj v cnelkom slušnom prevedení.

U nás sme sa DVD dočkali oficiálneho uvedenia DVD s malým časovým odstupom, ale Starwars trilógia je už pár dní aj v našich obchodoch. Ako to vyzerá? Splnili DVD očakávania? Tak sa na to pozrime... 

Star Wars Trilógia (4 DVD) Star Wars Trilógia (4 DVD) Star Wars Trilógia (4 DVD)

Filmy prešli pri prepise dôkladnou rekonštrukciou. Vyčistený bol každý film (údajne sa každý film čistil a prepisoval celý mesiac, aby bolo čo najlepšia kvalita) a rovnako nová je aj zvuková mixáž do DD5.1 EX. Na disku nájdete aj "pôvodnú" zvukovú stopu v DD 2.0 surround a komentár tvorcov (vrátane režiséra a autora George Lucasa). Pre nás je disk vybavený CZ titulkami (komentár však už nie je prekladaný). Lokalizovaný dabing sa na DVD nenachádza. Prečo?

Vraj aby mohol byť film v čo najvyššej kvalite, ale podľa inej "teórie" je nová verzia upravovaná a "nesedí s dabingom vyrábaným pre SE". Tak či onak ide len o teórie. Podstatné je, že obraz a zvuk sú na DVD skutočne vo vysokej kvalite s akou sa na DVD len tak nestretnete. Je to jeden z najlepších prepisov, aký som mal možnosť vidieť.

Farby sú vynikajúce, rovnako ako ostrosť, čo treba oceniť dvojnásobne najmä ak si pamätáte ako film vyzeral pred pár rokmi. Už pri výrobe SE verzie, resp. prvotnej rekonštrukcii filmu sa hovorilo o "záchrane negatívov". Teraz bol film kompletne digitalizovaný vo vysokom rozlíšení a upravený do podoby v akej ste ho nemohli vidieť. Mnohé efekty dotvárané v SE verzii boli ešte viac dotiahnuté do detailov a odstránených bolo zopár chýb. Ostatne podrobný rozbor zmien všetkých troch verzií (pôvodnej, upravenej SE a tejto DVD) nájdete na internete na DVDAnswers.com...

Filmové disky majú podobné prevedenie ako majú DVD Starwars Episode 1 a 2. Film má anamorfný prepis 2,35:1 a už spomínané anglické zvukové stopy (DD5.1 EX a DD2.0 surround) doplnené o komentár. Menu je veľmi decentne animované a aj keď má disk pomerne malé menu, to je priam majstrovsky previazané. Napríklad pri preskakovaní blokov pri výbere kapitol sa animácie menia podľa toho kde sa nachádzate (v ktorom podmenu). Vidno, že si štúdio, ktoré pripravovalo authoring dalo záležať na každom detaile. 

Star Wars Trilógia (4 DVD) Star Wars Trilógia (4 DVD) Star Wars Trilógia (4 DVD)

Každé DVD obsahuje THX Optimizer pomocou ktorého môžete nastaviť optimálne audio a video aby bol film reprodukovaný čo najlepšie. A nájdete na nich aj DVD-ROM časť s exkluzívnym prístupom na internetové stránky venované filmu s exkluzívnym materiálom dostupným iba pre majiteľov DVD.

Výborne spracovaný je aj štvrtý disk, ktorý obsahuje 245 minút bonusových materiálov - od pôvodných trailerov, cez trailery ku hrám, nové trailery pri uvádzaní SE až po veľmi zaujímavé dokumenty zo zákulisia, dokument o fenoméne Starwars a množstvo doposiaľ neuvedených fotografií. Nájdete tu tiež zábery z natáčania pripravovaného filmu Episode III.

Je veľkou škodou, že bonusy nie sú lokalizované, pretože jazykovo menej zdatní majitelia DVD prídu o veľa zaujímavých informácií. Veľká škoda, pretože inak ku DVD nemám výhrady. Aby vám distribútor trochu kompenzoval tento nedostatok, pribalil k bonusovému disku malú 6 stránkovú českú brožúrku venovanú bonusom. Tiež obaly jednotlivých DVD sú lokalizované, ale pôvodný plastický obal celej kolekcie ostal zachovaný. Ide skutočne o veľmi vydarené vydanie DVD, ktoré si zaslúži vašu pozornosť a na ktoré sa oplatilo pár rokov počkať. Prekonať by to mohla už len verzia HD na budúcich nosičoch (napríklad BlueRay)...

Autor je redaktor dvdspace.sk


Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.