PREVIEW: ADAPTÁCIA

PREVIEW: ADAPTÁCIA

článok



Tvorcovia kritikmi oceňovaného filmu „V koži Johna Malkovicha" - scenárista Charlie Kaufman a režisér Spike Jonze, prichádzajú s novým filmom „Adaptácia", opäť veľmi nekonvenčnou komédiou o scenáristovi, ktorý sa z číreho zúfalstva rozhodne sám vstúpiť do príbehu knihy, ktorú sa pokúša adaptovať na scenár. Zdá sa, že je to výborný nápad až do chvíle, keď sa realita a fikcia začnú prekrývať tým najneočakávanejším spôsobom.
 
Napriek úspechu svojho prvého scenára, za ktorý bol nominovaný na Oscara, Charlie Kaufman (Nicolas Cage) sa cíti stále neistý ohľadne svojej kariéry i osobného života. Keď mu ponúknu adaptovať knihu s názvom „Zlodej orchideí", skutočný príbeh o fanatickom zberateľovi orchideí Johnovi Larochovi, je úplne vykoľajený. Hoci v prvom pláne je kniha o Larochovych dobrodružstvách pri kradnutí vzácnych exotických kvetov na Floride, pod povrchom je o ľudskej túžbe prežiť pravú lásku a vášeň. Táto túžba prenasleduje autorku knihy Susan Orleanovú (Meryl Streepová), a Charlie si uvedomí, že aj jeho samého.   
 
Charlieho dvojča Donald (takisto Nicolas Cage) všetko iba zhorší, keď sa k bratovi nasťahuje a oznámi, že aj on bude scenáristom. Keď Charlie márne bojuje o svojim tvorivým blokom, Donald zvesela píše scenár o vrahovi s rozdvojenou osobnosťou. Ten aj okamžite predá a stane sa z neho najtalentovanejší mladý autor. Akoby sa Charlie ešte necítil dosť zle, Donald má aj neuveriteľný úspech u žien, zatiaľ čo on sa nemôže dostať ani na prvú métu.     
 
Jedného dňa však dostane náhlu inšpiráciu - použije svoju vlastnú dilemu ako základ pre svoj scenár o Larochovi a Orleanovej, ale ako príbeh začína naberať kontúry, Charlie neodvratne spustí reťaz udalostí, ktoré významne ovplyvnia život všetkých postáv - skutočných i fiktívnych. 

Preview: Adaptácia Preview: Adaptácia Preview: Adaptácia


 
Už v roku 1999, keď sa film „V koži Johna Malkovicha" iba nakrúcal, známy producent a režisér Jonathan Demme ponúkol Charliemu Kaufmanovi napísať scenár podľa úspešnej knihy „Zlodej orchideí", kritikou ospevovaného príbehu o novinárke, ktorá objaví v sebe vášeň pri opisovaní dobrodružstiev muža, posadnutého láskou k vzácnym orchideám. Kniha nemá konvenčnú rozprávačskú štruktúru, čo Kaufmana najskôr veľmi frustrovalo a odrádzalo, ale zároveň ho priťahoval neobvyklý príbeh: „Pamätám sa, aký som bol vtedy sebavedomý a vravel si - jasné, urobím z toho scenár. Keď som však, že neviem nájsť spôsob, ako podľa toho napísať prijateľný naratívny scenár, moje sebavedomie sa zmenilo na zúfalstvo. Keby to bol môj vlastný scenár, nechal by som to tak, ale v tomto prípade ma na to najali a mali isté očakávania, tak som nemohol ustúpiť. Vždy som chcel písať o vášni, alebo o prázdnote ktorú ľudia cítia, ak ju nemajú, a o strate cieľa, ktorú to môže spôsobiť."
 
Režisér Spike Jonze vraví: „Mňa to zaujímalo stále viac a viac, ale Charlie bol čím ďalej nervóznejší, že nerobí to, čo od neho producenti čakajú. Ja som ho podporoval, ale ja som na rozdiel od neho nemal čo stratiť. Mne sa ten čudný príbeh zdal zábavný."
 
Producent Ed Saxon vraví: „Keď som dostal prvú verziu scenára s názvom Adaptácia, bol som veľmi podozrievavý. To nebol názov knihy, ktorú sme mu zadali. A navyše tam bolo napísané, že autormi sú Charlie a Donald Kaufmanovci. Kto je Donald Kaufman? Nevedel som, že bude písať s niekým druhým. Keď som však začal čítať, chytilo ma to. Bol som ohromený a očarený tým, ako rafinovane je ten príbeh vymyslený. Je to o ľudskom umení byť inšpirujúci a o inšpirujúcich filmoch. O tom, ako sú ľudia navzájom odcudzení v súčasnom svete, aké ťažké je nájsť lásku a spojiť sa s druhými ľuďmi, byť úprimní a otvorení. Je to film o tom byť náročný sám na seba a priznaní si vlastných slabostí, a zároveň o schopnosti prijať výzvu prekonávať všetky prekážky, ktoré pred nás život postaví."

Preview: Adaptácia Preview: Adaptácia Preview: Adaptácia


 
Keď autorka knihy „Zlodej orchideí" Susan Orleanová počula, že podľa nej vzniká filmový scenár, bola na pochybách, pretože jej príbeh sa vzpieral adaptovaniu na film: „Tá kniha je akousi duchovnou meditáciou o láske a vášni, o chorobe z nedostatku lásky, o subkultúrach a odovzdaní sa. To nie sú veľmi hollywoodske témy." Keď si pozrela prvý Kaufmanov film o bábkárovi, ktorý objaví tajnú chodbu do hlavy herca Johna Malkovicha, bola ešte viac zmätená. Keď si však potom prečítala scenár, bola prekvapená. Kaufman vzal jej príbeh a skombinoval ho so svojim vlastným, prekročiac pritom hranicu medzi faktom a fikciou: „Ten scenár bol absolútne zvláštny, a zároveň krásny. Keď som čítala pasáže o Susan Orleanovej, mala som pocit, že Charlie prišiel do New Yorku a tajne ma sledoval a študoval. Postava tej spisovateľky je iná ako ja, ale prvotný opis obsahuje detaily, ktoré boli veľmi výstižné. Nechápem, ako to dokázal. Dôležité ale je, že z tej knihy sa stalo niečo viac, stala sa akousi ďalšou postavou samotného filmu, nielen námetom preň."
 
Koncept postavy scenáristu, ktorý sa stane postavou svojho vlastného scenára, bol pre Nicolasa Cagea unikátnou hereckou príležitosťou: „Bola to šanca robiť niečo úplne nové, naozaj sa transformovať. Hrám autora filmu, v ktorom hrám, a zároveň aj jeho brata. Úžasné! Hoci sú Charlie a Donald dvojičky, sú úplné protiklady. Charlie sa nenávidí, je mrzutý, hyperkritický, a nevie prežívať radosť. Donald je spokojný sám so sebou, je zábavný a optimistický. Zaujímavé ale je, že Charlie je skutočný umelec, zatiaľ čo Donald ním síce chce byť, ale smeruje skôr ku komercii." 
 
V príprave na svoju úlohu sa Cage rozhodol stráviť  Kaufmanom viac času: „Bolo to zvláštne. Ja som skúmal jeho, aby som ho poznal, a on skúmal mňa aby zistil, ako ho budem hrať. Niekedy sa snažil čosi predstierať a robil veci inak, ako ich robí obvykle. Keď som niektoré jeho ťahy použil vo filmovej scéne, videl som, ako sa baví pri sledovaní toho, ako hrám jeho falošnú projekciu toho, kým je, a nie jeho skutočného. Bola to však zábava."
 
Cage však zistil, že za temnou fasádou Kaufmanovho imidžu sa skrýva takmer detská túžba po úplnej čistote: „Zistil som, že Charlie veľmi túži byť absolútne úprimný a obnažený vo svojom umení. Chce zložiť svoju vlastnú masku, a zložiť ju aj z ostatných." 
 
Do postavy spisovateľky Susan Orleanovej si režisér Jonze predstavil Meryl Streepovú, pretože podľa neho si takáto náročná úloha vyžaduje herečku jej kalibru. Obsahuje totiž nielen stvárnenie tvorivého procesu písania knihy, ale aj to, ako pochopenie Larochovej vášne prebudí vášeň v nej samotnej. Jonze vraví: „Čím viac som o nej rozmýšľal, tým viac som si uvedomoval, že je to len bláznivý sen."

Preview: Adaptácia Preview: Adaptácia Preview: Adaptácia

Keď si však Meryl Streepová scenár prečítala, bola nadšená: „Bol to jeden z najlepších scenárov, aké som kedy čítala. Žiadny podobný som dovtedy nedostala, tak som jednoducho musela povedať áno." Keďže videla predošlý Kaufmanov a Jonzeov film, bola pripravená na ich neortodoxný prístup k filmovaniu: „Ten zvláštny pocit z prvého filmu je prítomný aj v tomto. Jasne cítiť, že majú isté vnútorné spojenie. Spike Jonze bol veľmi nápaditý, citlivý a veľmi dobre pripravený. Naozaj som si nakrúcanie veľmi užívala - okrem scén, v ktorých som bola do pása zaborená v močiari."
 
Jonze vraví: „Meryl bola môj sen, a keď si to teraz uvedomím, som nadšený, že sme s ňou naozaj mohli pracovať. Síce ste si ani nevšimli, že prišla, ale keď vstúpila na scénu, celú ju ovládla. Dokázala byť vážna, hravá i zábavná, a dokázala naladiť všetkých okolo seba do  nálady, potrebnej pre tú ktorú scénu."

Pre Susan Orleanovú bolo priam neuveriteľné, že ju bude hrať Meryl Streepová, ale bola to jedna z osudových náhod, ktoré vie zariadiť len život. Hoci sa nikdy osobne nestretli, objavili sa pred 25 rokmi v spoločnom filme. „Len jediný raz v živote som robila štatistku, a práve vo filme „Lovec jeleňov", v ktorom hrala Meryl. Bola to akási karma, že ma mala hrať práve ona. Že taká vynikajúca herečka chce hrať postavu, založenú práve na mne, bolo úžasné. Dodalo mi to dôveru v to, ako celý film dopadne. Keď som potom videla, ako sa zhostila postavy Susan, bola som nadšená." 

V centre knihy „Zlodej orchideí" stojí skutočný zberateľ orchideí John Laroche, a jeho takmer patologická posadnutosť vzácnymi odrodami týchto kvetov. Chrisa Coopera táto neobvyklá postava ihneď zaujala: „Ja zvyčajne hrám čudácke a uzavreté postavy. Toto bola vzácna príležitosť, pretože som mohol na plátne priam explodovať. On je veľmi sebavedomý, a považuje a za jedného z najbystrejších a najúžasnejších ľudí, akých ste vy kedy stretli. Bolo to veľmi zaujímavé, pretože takéto sebavedomie nie je mne tak úplne vlastné." Cooper sa vydal na Floridu skúmať Larochovu vášeň a navštívil niekoľko výstav kvetov: „Bol som očarený schopnosťou orchideí prispôsobiť sa prostrediu. Je naozaj úžasné, do akých foriem sa orchidey počas mnohých rokov vyvinuli, aby prežili, dokázali mutovať do rôznych foriem. Predstavte si, že tento kvet napríklad dokázal nabrať farbu a formu čiarok na tele istého druhu včely, aby ich dokázal prilákať a tak sa rozmnožovať. To je fascinujúce."   
 
Príbeh sa odohráva na Floride, ale väčšinou sa nakrúcalo na západnom pobreží. Nakrúcanie trvalo 53 dní, na Jonzeho zvyky dlho: „Príbeh je taký rozkošatený a nelineárny, že sme museli stále meniť miesta. Málokedy sme strávili na jednom mieste viac dní."  
 
Najnáročnejšie boli scény, v ktorých Nicolas Cage hrá naraz Charlieho i Donalda. Museli sa používať všetky kamerové triky - rozdelený obraz, ovládanie pohybu, zelené plátno atď. Cage dodáva: „Hral som v scénach, kde Donalda predstavovala tenisová loptička, alebo inokedy stál naproti mne sám Spike Jonze, namaskovaný za mňa, a hrali sme spolu. Celkom nechápem, ako sa to všetko dalo, ale bolo to veľmi náročné." 
 
Producent Ed Saxon vraví: „Spikeov štýl nakrúcania má všetky znaky nezávislého filmárstva, ale s rozmermi veľkých filmov. Dokáže spojiť dôkladnú prípravu štúdiového filmu s neskrotenou energiou a nápaditosťou nezávislých filmov. Má všetky scény presne zachytené v hlave a drží líniu scenára, a zároveň je takmer psychedelicky slobodný a spontánny."

 


autor press kit 28.10.2003
  • Adaptácia (12.11.2003 3:26:40)
  • Profil: Nicolas Cage (12.11.2003 3:14:15)
  • Sympatizant / The Sympathizer. Seriálová adaptácia držiteľa Pulitzerovej ceny for Fiction za rok 2016 (24.02.2024 22:56:39)
  • Apples Never Fall. Nová seriálová adaptácia od autorky Big Little Lies (24.02.2024 22:56:24)
  • Shōgun už o mesiac na Disney+. Veľkolepá seriálová adaptácia románu Jamesa Clavella (04.02.2024 21:40:18)
  • Nadácia / Foundation. Adaptácia Asimovovej klasiky bude mať novú tretiu sériu (05.12.2023 23:10:36)
  • All the Light We Cannot See / Všetky svetlá, ktoré nevidíme. Ambiciózna adaptácia držiteľa Pulitzerovej ceny (07.10.2023 10:20:28)
  • Letné svetlo a potom príde noc. Adaptácia románu Jóna Kalmana v našich kinách (07.08.2023 23:59:01)
  • Filmová adaptácia bestselleru New York Times, Marcel the Shell With Shoes On - exkluzívne na SkyShowtime (07.08.2023 23:51:52)
  • A Normal Family. Kórejská adaptácia holandského bestselleru Het diner (26.07.2023 23:55:32)
  • Taika Waititi a adaptácia románu o robotickom dievčati - Klara and the Sun (05.05.2023 23:53:50)
  • Adaptácia videohry Gran Turismo vyrozpráva skutočný príbeh pretekára (29.04.2023 10:21:28)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.