PRED SVADBOU NIE!

PRED SVADBOU NIE!

6.0

Filmová recenzia



Trinásť úspešných pokusov, dve vynaliezavé ženy a jeden spoľahlivo fungujúci systém zarábania si na doživotie. Herecky nabitá komédia Pred svadbou nie! sa konečne dostáva aj k nám...

Každý sa musí niečím živiť. Max (Sigourney Weaver) a Page (Jennifer Love Hewitt) nedisponujú len atraktívnymi telami, bystrým umom a praktickými životnými skúsenosťami, ale aj odporom voči tradičným zamestnaniam. A tak si pre svoj zdroj príjmu jasne určili svojich zamestnávateľov, resp. dodávateľov financií, úspešných a bohatých mužov. Navyšovanie ich konta sa pravidelne opakuje v nasledujúcom cykle: Max sa zoznámi s bohatým mužom, omámi ho svojím šarmom a do niekoľkých mesiacov sa za neho vydá, ale to len preto, aby ho mohla Page krátko po obrade v bielom zviesť a novopečení manželia skončia priamo pred právnikmi. V diskusii medzi ôsmimi očami sa odohrá rozvodové konanie a Max utŕži ako poškodená obeť nemalý obnos. Nasleduje zmena lokácie na opačný koniec Ameriky, život ide ďalej a systémový postup sa nemení...

Pred svadbou nie! Pred svadbou nie! Pred svadbou nie!

Vyšlo im to trinásťkrát a mohlo by sa zdať, že neexistuje žiadny element schopný prekaziť im opakovane úspešný džob. Lenže človek je tvor spoločenský a neraz potrebuje zmenu a postup vo svojej kariére. K fatálnemu bodu sa dostala však aj Page, ktorá je už monotónnym zvádzaním a pretvarovaním sa v rôznych úlohách (napr. sekretárka, upratovačka) unavená a chce sa osamostatniť. Lenže toto zamestnanie je príliš špecifické a ako hovorí mamka Max, žiadne paralelné pokusy o tento typ práce neboli úspešné. Lenže Page chce vyletieť zo spoločného hniezda a pretĺkať sa životom sama... A tak sa rozhodne matka s dcérou podniknúť cestu do Palm Beach, kde sa to pracháčmi len tak hemží, no sú veľmi obozretní a skúsení, čo sa ľachtikárskych ženičiek týka... Ale ak by sa bohatá rybička dostala na naviják... Prečo to neskúsiť?
    
William Tensy (Gene Hackman) miluje fajčenie, umenie a svoj život si chce dožiť. Ako predstaviteľovi tabakovej siete podnikov mu chechtáky nabiehajú v štýle tantamov a tak si spokojne žije, pričom nepohŕdne nejakou žienkou po svojom boku... Ale to by nemohla existovať láska... Pretože hoci bolo povedané, že tento džob bude posledným, Page spraví chybu a zamiluje sa do barmana Jacka (Jason Lee), z ktorého by síce tiež mohlo niečo kvapnúť, no najmä tu pršia vzájomné city...
    
Každý sa musí niečím živiť. Trio scenáristov sa rozhodlo priniesť podvodnícku komédiu s romantickým podtónom i finálnym moralistickým rozhodnutím. Je jasné, že doterajší systém obalamucovania ženíchov musí raz skončiť, a tak už len sledujeme scenáristické snahy predvedenia posledného džobu i alternatívneho začiatku nového života dvoch ústredných hrdiniek. Čo sa týka komediálnej stránky filmu, priznávam sa, že hoci sa od podobnej látky dáva čakať čokoľvek, bol som príjemne prekvapený. Film prináša mierne nadpriemernú komédiu, kde nechýbajú situačné scénky rôzneho typu (dokonca aj nejaké v štýle teenagerských komédii, no nie je ich príliš veľa) priemernej kvality, no ako celok pôsobia príjemne a človek žiadajúci uspokojujúcu komédiu bude spokojný. Jeho hodnotenie výrazne vylepšia podvodnícke triky Max a Page, ktoré sa dokážu vynájsť v každom okamihu a potvrdzujú svoje nekalé nátury. Čiastočne sklamanie (a vytriezvenie z výraznejšieho nadpriemeru) však prináša romantická hladina. Hoci nám režisér Mirkin predvádza nádherné scenérie (hviezda obloha začína byť pomaly klišé, no stále sa dá kúzelne natočiť), Jennifer Love Hewitt svojej hrdinke vdychuje potrebu lásky, ale vždy dá prednosť svojmu súčasnému zamestnaniu. Chudák Jason Lee tak nevie, čo si má o nej myslieť a čo k nej má cítiť, a tak v celom príbehu hrá skôr druhé husle.
    
Ale rozhodne nie najnevýraznejšie. Ľahko nadpriemerný scenár kráča ruka v rukáve s réžiou podobnej kvality (Mirkin režíroval na istotu a neprináša temer žiadne remeselné kúzla, otázne však je, čo by na poli romantickej komédii dokázal neštandardným spôsobom uhrať) k svojmu koncu, no napriek jeho plynulému priebehu naráža v posledných desiatich - pätnástich minútach na svoju prehliadnuteľnosť. Začiatok filmového finále sa síce odohráva v napätí, no po vývoji deju vám je jasné, že tento film môže mať len jeden jediný koniec, pochopiteľne ho odhalíte a film sa nebude priečiť, pretože k hypotéze bez problémov docvála... Je to tak trochu škoda, pretože odhadnuteľné konce začínajú byť čoraz väčším problémom. Tento film vás svojím finitom dorazí, pokojne sa môžete teda venovať svojej partnerke / partnerovi ešte pred záverečnými titulkami. Neprídete až tak oveľa...

Pred svadbou nie! Pred svadbou nie! Pred svadbou nie!

Rozhodne však dávajte pozor v celom priebehu filmu na hercov, pretože ak tento film skrýva určité lákadlo, tkvie práve v castingu. Sigourney Weaver sa však veľmi nevyznamenáva, pretože približne polovicu scén nehrá naplno, čo je škoda. Na druhú stranu sa musím čiastočne prikloniť k odsúdeniu jej obsadenia, pretože jej pozíciu by mnohé iné herečky nielenže lepšie zahrali, ale priniesli by podstatnú črtu jej protagonistky, šarm a výraznejšiu krásu. Nejde o žiadny komplex Ripleyovej z Votrelca, to určite nie, no romantická rola tohto typu jej príliš nesedí. Za to Jennifer Love Hewitt je obsadená fantasticky. Ako adolescentka rozhodujúca sa o svojom osamostatnení mixovanom s dievčenskou nerozvážnosťou raného dospelého veku, poteší každého diváka a svojimi ladnými krivkami (niekedy až výstredne dávanými najavo) doslova trýzni publikum mužského pohlavia. Neraz tak počas dvoch hodín v kine pochopíte, prečo sa muž krátko po svadbe s Max vrhne po jej krásnej dcére (svoj part však zohrá aj na podnose prestrená sexuálna frustrácia, pretože Max je profesionálka a obeti, resp. manželovi novomanželskú službu neposkytuje). Zďaleka však neporozumiete, prečo by si, dočerta, niekto mohol začať so zrelou štyridsiatničkou (resp. ešte staršou) Sigourney Weaver.

A kto sa snaží čeliť náporu mamonuchtivým podvodníčkam? Predsa Ray Liotta už od úvodných titulkov, ktorý sa však, žiaľ, počas prvých desiatich minút prezentuje skôr v pozícii neukojeného dravca, aby vás hereckými finesami schovanými v rukáve prekvapil v závere filmu. Pozitívne. Gene Hackman si očividne úlohu tabakového magnáta užil a vložil do svojej postavy nielen litre nikotínu, ale aj časť svojho ja. Napriek tomu, že v kine vás jeho výkon poteší, po skončení filmu sa však spýtate sami seba, či nezobral túto komédiu len ako vedľajší džob. A nakoniec tu máme pána herca pre romantickú časť filmu, Jasona Lee. Musím sa priznať, že tento chlapík ma vždy dokáže príjemne prekvapiť a preto strhávam minimálne pol bodu scenáristom za to, že jeho part nezískal väčší priestor resp. lepšie repliky.
    
Nakoniec by sa dalo hovoriť o komédii Pred svadbou nie! ako o príspevku do komediálneho žánru prinášajúceho štandardné remeslo scenáristov a režiséra v podaní skvelých (Jennifer & Jason) i dobrých hercov (Sigourney, Gene, Ray) a zúfalo neoriginálnej hudbe. John Debney, ktorého dielo si veľmi vážim (skladá pre mnohé Disneyho hrané filmy), sa totiž výrazne inšpiroval Thomasom Newmanom a jeho Americkú krásu z nemalej časti vykradol. Soundtrack sa síce do filmu hodí, ale rozhodne nemá pôsobiť ako dokonalá kópia už počutého.

PS - Ak vám nevadia typické predvídateľné konce a pripustíte obsadenie Weaverovej a Hackmana v každom filme ako pozitívum, pripočítajte si ďalších 10%.

The Heartbreakers (USA, 2001, 123 min.)
Réžia: David Mirkin. Scenár: Stephen Mazur, Paul Guay, Robert Dunn. Kamera: Dean Semler. Hudba: John Debney, Danny Elfman. Hrajú: Sigourney Weaver, Jennifer Love Hewitt, Ray Liotta, Gene Hackman, Jason Lee, Anne Bancroft.


autor Michal Korec 30.1.2003
Kinema
6.0
Diváci
3.5
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Romantický
Minutáž˝: 123 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
3.5
Ohodnotiť

Žáner: Komédia/Romantický
Minutáż˝: 123 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
25.4 |
hodnotenie 7/10
25.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SLADKÝ ŽIVOT
2
hodnotenie 6/10
|SÚPERI
1
hodnotenie 8/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.