RODINKA ÚŽASNÝCH

RODINKA ÚŽASNÝCH

10

Filmová recenzia



Pixar sa stáva jedným z najstabilnejších tvorcov na filmovom trhu. Latku kvality si však nastavil tak vysoko, že musí bičovať sám seba do oveľa vyšších výkonov. Ako dlho mu to vydrží?

Keď nejdete len na jeden film

Návšteva Rodinky Úžasných nepozostáva iba zo šomravého sledovania reklamy, vzbudeného pozerania trailerov a filmu samotného. Naopak, je to výnimočná udalosť pripomínajúca samostatný festival Pixaru. Celovečerný film totiž prichádza až po úvodnom traileri na budúcoročnú produkciu (Cars budú opäť bomba, verte mi!) a z hľadiska dospelého diváka rozpačitej päťminútovej Skákačke (alias tradičnom predfilme z dielne štúdia so skákajúcou lampou vo svojom logu). Zabudnite na to, že v kine strávite iba hodinku a pol... Pripravte sa na veľkú dvojhodinovú jazdu, ktorá sa môže zaryť do pamäte poriadne hlboko...

Rodinka Úžasných Rodinka Úžasných Rodinka Úžasných

Čo sa deje na plátne?

Pán Úžasný bol na vrchole svojej kariéry. V tom momente (na začiatku filmu) to síce ešte nevedel nikto, ale keď v rámci eskapád a všemožných záchran (jeho kadencia vskutku berie dych aj iným superhrdinom z Marvelu či DC produkcie) nabrali udalosti častejšie dynamický spád v súdnej sieni. Pri poslednej akcii totiž pán Úžasný zachránil niekoho, koho ani nemal a ten utrpel ujmu na zdraví. Na súde sa objavila prvá žaloba. A keď ich bolo čoraz viac a ľudia stratili o svoju záchranu ligou extravýnimočných hrdinov záujem, vláda jednoducho zavrela ich oddelenie a degradovala celé skupiny na obyčajných občanov.

Ubehlo takmer dvadsať rokov a pán Úžasný už zďaleka nie je tým, kým býval. Po viacnásobnom sťahovaní po krajine už žije ako-tak usporiadaný život, zabíja svoj potenciál ako rádový zamestnanec poisťovne, kde naráža na rovnaké problémy (nedobroprajného mamonuchtivého šéfa i vlastnú dobrosrdečnosť ústiacu v pomoc nevinným). Domáci život zvláda s väčšími (pravidelne hádky so ženou) problémami a jedinú útechu nachádza vo svojej izbe, kde sa môže zasnívať do minulých čias vďaka svojej podobizni na titulných stranách dekádach starých denníkov. A samozrejme miluje stredy, keď môže so svojim kamošom Mrazoňom vyjsť akože hrať kolky, no v skutočnosti odpočúvať policajné hlásenia a pripísať si na svoje konto pár ďalších zachránených životov.

Lenže frustrácia býva príliš mocná a akýkoľvek jemný náznak vzrušenia dokáže zúbožený človek pretaviť na splnený životný sen. Pán Úžasný dostal lákavú ponuku od tajomnej Mirage (je to kosť, hoci iba počítačová) a po veľkom maléri z poisťovne mu prišla doslova ako liek na jeho ubolenú dušu. Ten deň, keď opäť vyrazil do akcie a užil si trochu akcie so zbesilým robotom, mu neslúžil iba ako tréning či príjemná akčná dovolenka, ale znamenal oveľa viac (ako iba trojnásobný ročný plat, ktorý mu za splnenie fušky sľúbili). Zistil, že jeho služby sú na tomto svete predsa len potrebné a keď už kvôli nikomu inému, aspoň kvôli jemu samému sa oplatí do nich vrážať silu.

Ale sme predsa v Rodinke Úžasných, kde každý rodinný člen má špeciálnu abilitu superhrdinu, takže nie je od veci predstaviť si ju celú. Pán Úžasný disponuje ohromnou silou, manželka Elastina robí česť svojmu menu neuveriteľnou ohybnosťou, dcéra Violet sa dokáže zneviditeľniť alebo vytvárať silové polia, prvý syn Dash vsádza na svoju neuveriteľnú rýchlosť a najmladšia ratolesť Jack-Jack zatiaľ nezvláda nič, ale to nemusí znamenať, že je úplne obyčajný, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Máme ich tu všetkých. Štandardne sa volajú Rodinka Paarových, ale v skutočnosti sú rodinkou Úžasných. A keď sa jedného dňa tatko Bob nevráti z konferencie, kam údajne odišiel, vydáva sa celá família hľadať ho a ukázať sa v celej paráde...

Rodinka Úžasných Rodinka Úžasných Rodinka Úžasných

Všetci očakávame úžasný film

Môže si za to samotný Pixar, ale aj stúpajúca tendencia náročnosti divákov. Keď sa cca v dvadsiatej minúte objaví na plátne malý chlapček na trojkolke a Bob Parr sa ho spýta, čo tam robí, krpánik pohotovo odpovie v mene divákov: "Ja? Čakám na niečo úžasné!"

Kto vie v tom momente, či Pixar nasadil toho chlapčeka na plátno náhodne alebo s určitým účelom pre divákov (po skončenia filmu sa odpoveď na túto otázku dozviete). Každopádne prvých dvadsať alebo aj štyridsať minút slúži skutočne len ako predakceleračná fáza a dočkáme sa v nej toľko potrebnej introdukcie sveta superhrdinov i jeho zániku a súčasných osudov. Deti vedľa vás sa asi budú nudiť, ale vy sa môžete uvelebiť a sledovať sondu do (ne)obyčajného rodinného života na americkom predmestí. Po akčnom úvode je takmer polhodina filmu venovaná obyčajnej rodinnej dráme a máte sto chutí pozrieť sa do programu, či ste prišli na správny film. Až prvá nová misia pána Úžasného dáva divákovi možnosť pocítiť, že sa bude niečo diať... A možno aj niečo úžasné...

Druhá tretina filmu sa totiž prepne na veľmi nečakanú mohutne akčnú bondovku. Pán Úžasný síce nemá charizmu Pierca Brosnana alebo Seana Conneryho, ale jeho kúsky by mu mohol agent Jeho veličenstva závidieť. Dejová niť v tejto časti presne kopíruje hociktorý akčný špionážny film s chlapíkom, ktorý miluje ženy a Martini. Dokonca aj skutočnosť, že bondovka pozostáva z veľmi dlhých scén nahráva Rodinke Úžasných, pretože sa odohráva na exotickom ostrove, kde zloduch kuje svoje plány.

Až finálna tretina však dá divákovi pocítiť význam zvoleného názvu. Rodinka Úžasných konečne rozbalí na obecenstvo svoje špeciálne schopnosti. Trvá jej to síce takmer 80 minút (bodaj by nie, keď celý čas sa museli správať ako obyčajní ľudia), ale potom bude jej nasadenie stáť za to. Najprv pekne individuálne a potom ako správna rodina. Celý čas som očakával, či sa tvorcovia odhodlajú urobiť z rodinky poriadne akčné kombo a budú ich ability a kombinovať a verte mi, predčili moje očakávanie komiksového fanúšika. 

Rodinka Úžasných Rodinka Úžasných Rodinka Úžasných

Na tomto mieste si musíme v súvislosti so scenárom priznať viaceré skutočnosti. Po prvé, Rodinka Úžasných nenesie nadarmo štempel PG (film nevhodný pre malé deti). Ide rozhodne o najdospelejší film Pixaru i animovaný film vôbec. Zatiaľ čo Shrek láka dospelého diváka satirou, Rodinka udiera celým poňatím. Najmenšie deti si z predstavenia najviac odnesú zo zajaca rohatého a barančeka oholeného v päťminútovej predfilmovej Skákačke (ktorú dospelí však prekusnú oveľa ťažšie), tínendžerom a plnoletým patrí celý, takmer dvojhodinový film. Je dramatický, akčnejší ako napríklad Spider-Man 2 (určite sa oplatí vidieť Rodinku v poriadnej sále s veľkým plátnom i Dolby Digitalom) a viaceré skutočnosti (rodinné hádky, smrť, traumu) berie ako samozrejmosť. Len je vytvorený počítačom...

Režisér Brad Bird natočil pred piatimi rokmi Železného robota a teraz sa vracia znova. Je to skúsený chlapík, ktorý presne vie, čo vám má podsunúť a z čoho budete mať radosť ako za svojich mladých čias (hoci máte dvadsať či štyridsať rokov). Vykresľuje zaujímavý svet, ktorý rozhodne nie je súčasnou Amerikou, ale vracia nás späť niekedy do 30. alebo 50. rokov minulého storočia. Súdiac podľa rôznych vynálezov a použitých technológií je toto retro veľmi pôsobivo vytvorené a mohlo by fungovať ako nulté dobrodružstvo Bonda pred rokom 1962 alebo hrdinský komiks v čase pred Spider-Manom či iným hrdinom.

Rodinka Úžasných je film, aký neuvidíte každú sezónu. Na jednej strane potvrdzuje čoraz vyššiu kvalitu Pixaru, na druhej dokáže vyraziť dych aj kritikom posudzujúcim dielo aj v kontexte štandardnej produkcie. Je to akčná dráma a detský film roka a je to projekt vskutku úžasný. Nie je stopercentný a je len ťažko porovnateľný. Dať mu iba deväť bodov by bolo spravodlivejšie, ale keď si spomeniem, že minulý rok sme dali Hľadaniu Nema absolútne hodnotenie, musím isť tentokrát proti sebe a hodnotiť absolútne znova. Nenávidím tie hviezdičky a najradšej by som vám povedal, že je to zaujímavý film, ktorý by ste mali všetci vidieť a urobiť si naň vlastný názor. A dokonca aj so slovenským dabingom, proti ktorému výnimočne nebrojím (ale na titulky dopustiť nedám)...


The Incredibles (USA, 2004, 123 min.)
Réžia: Brad Bird. Scenár: Brad Bird. Kamera: Michael Giacchino. Hrajú: V slovenskom znení: Ján Kroner, Diana Mórová, Martin Mňahončák, Peter Krajčovič, Michal Dutka, Zuzana Porubjaková, Zuzana Kronerová, Milan Králik, Henrich Platek, Táňa Pauhofová a ďalší 

 


autor Michal Korec 25.11.2004
Kinema
10
Diváci
8.8
Ohodnotiť

Žner: Animovaný/Rodinný
Minutáž˝: 100 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.8
Ohodnotiť

Žáner: Animovaný/Rodinný
Minutáż˝: 100 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.