Aká je Furiosa v 4DX - a malé repete filmu

Furiosa je napriek komerčne rozpačitému prijatiu jeden z najvýraznejších ...

pridal Michal Korec 5.6.2024 o 23:08
Aká je Furiosa v 4DX - a malé repete filmu


Furiosa je napriek komerčne rozpačitému prijatiu jeden z najvýraznejších májových titulov – a preto som naň zbehol ešte raz do iného formátu. Hoci IMAX padne filmu ako uliaty, natíska sa iná otázka: ako vyznie v 4DX sále?

4DX efekty na 148 minút

Pri absencii veľkého titulu sa hrá Furiosa v 4DX aj ďalší týždeň – najbližšie prídu až Bad Boys. A tento kolos dokážu využívať rozmanité efekty celých dva a pol hodiny.

Najvýraznejším 4DX efektom je pohyb sedadiel. To pri množstve akčných scén aj celkom pasuje, ale úplne parádne vyznejú vibrácie, ktoré cítite nonstop pri vrčaní motocyklov a efektných jázd. Už úvodná naháňačka počas dňa a noci dá vyznieť rôznym mašinám a rachotinám – a pri neustálej premávke naprieč púšťou si ich užijete ešte niekoľkokrát.

Samozrejme, pozornosť sa sústredí aj na dve megalomanské akcie – jedna pri nasadení War Rigu a druhá priamo v prostredí Bullet Farm. Prvá je naháňačka na cca 10 minút, kde Miller nasadil rozličné mašiny, ich útoky, dokonca aj zo vzduchu. Tirák na ceste je mocný, počas jeho výkyvov si užijete skôr pohyb sedadiel do bočných strán, ale nájde sa aj priestor pre ďalšie vibrácie či nálety.

Bullet Farm je už väčšia divočina, kde sú aj niektoré parádne nárazy vozidiel do objektov, vtedy s vami sedadlo riadne trhne. Keď sa zase nakláňa niekam kamión či postava, nahne sa s vami sedadlo nad okraj.

Ďalším dobrým efektom sa ukáže byť vietor. Tým, že sa Furiosa odohráva často na otvorených dunách či púšti, vzniká predpoklad pre fúkanie počas akcie alebo aj na navodenie chladu počas nočnej atmosféry. Na druhej strane sú tu prestrelky, takže občas vám lietajú guľky okolo hlavy, takto vzniká fajn efekt na jemné ofuky pri ušiach. A počas vystrelených rán sa využíva aj ďalší efekt – záblesky v kinosále.

Menej, ale predsa využívaným efektom bola vyfúkavaná para, objaví sa niekoľko ráz, ale nemá toľko možností ako iné efekty. Ani vôňa sa nedostaví príliš často, skôr ako sprievodný efekt s vetrom.

A keďže ide o film, ktorý sa odohráva najmä v púšti (podobne ako Duna: časť druhá), nečakajte ani veľa vôdy. To neznamená, že si ju netreba zapnúť – pár kvapiek dostanete pri opravovaní mašín či tiráku, ale na dĺžku 148 minút je jej podľa očakávaní iba minimum.

4DX efekty sú pritomné takmer stále vďaka akčným scénam, prevažujú najmä vibrácie, pohyb sedadiel či vietor a záblesky, zatiaľ čo ostatné sa objavujú v menšom množstve. Vzhľadom na kopu akcie je ich však pomerne dosť.

Druhý pohľad na film

Hoci mnohí očakávali od Furiosy ďalšiu nálož po vzore Mad Max: Fury Road, dostavil sa pokojnejší prequel a zároveň výborný kúsok s priestorom pre vykreslenie postáv či sveta. Ani na druhý raz film nenudí, môžete sa však lepšie sústrediť napríklad na jeho štruktúru: deľba na päť epizód má dobrú logiku a sú prekvapivo rozličné dlhé: kratšie (nepárne) zaberajú 18-20 minút, zatiaľ čo dlhšie (párne) trvajú 40-45 minút.

Ďalší aspekt pri posudzovaní dĺžky sú akčné scény – na druhé sledovanie plynú podstatne rýchlejšie, najmä tie najdlhšie. Tie prvotné pocity, že sekvencia s War Rigom má 20 až 30 minút, sa nepotvrdzujú, film opticky klame, scéna trvá 12 minút a basta. Ani Buller Farm nie je natiahnutý cez 10 minút – tým pádom vyznieva lepšie rozloženie akcie do celej dĺžky.

Áno, Furiosa je stále príbehom o pomste a trvá nečakane dlho, kým sa objaví na scéne Anya Taylor-Joy. Ale to vôbec nevadí, lebo jednak mladšia herečka ju výborne zastúpi a na druhej strane má Anya fakt asi 30 viet a to je všetko. V praxi to znamená, že musí odohrať všetko výrazmi tváre či akciou a paradoxne máte pocit, že jej až tak veľa vo filme nie je. Chris Hemsworth sa objavuje na dosť dlhé vybrané scény, no tiež by mohol mať ešte väčší priestor či vysvetlenie svojho charakteru. Stále je to skvelý magor a odklon od Thora doručil veľmi dobre.

S odstupom času však vnímam Furiosu a Mad Maxa ako zrkadlový dvojfilm k Dune. Zatiaľ čo druhý diel Duny bol ten väčší, bohatší, akčnejší a prvý sa zdal byť divákom rozvláčnejší, tu je to naopak. Po nadupanej Zbesilej ceste (ktorá slúži ako dvojka) je Furiosa tou pomalšou časťou, ktorá má čas na všetko (veď aj trvá o polhodinu dlhšie ako posledný Mad Max). Akurát prichádza druhá v poradí, čo signalizuje, že má ťažšiu úlohu na upútanie či presvedčenie diváka.

Žiaľ, o tom svedčí aj otvárací víkend: oproti Zbesilej ceste má Furiosa polovičný výtlak a zatiaľ nič nesvedčí tomu, že by sa mohol jej komerčný výkon zlepšiť. To však nemusí hádzať dobré svetlo na potenciálne ďalší diel série. A je zrejmé, že skôr ako ďalší prequel (hoci aj Maxov) by už štúdio nemuselo odklepnúť, skôr už ďalšiu naháňačku. Ale určite nie za 168 miliónov dolárov, lebo aktuálne to vyzerá, že v tomto slabom lete sa Furiosa z kín nezaplatí. Na kvalite jej to však neuberá a vidieť ju v prémiových formátch (IMAX, 4DX) je lepší zážitok.




LEN RIEKA TEČIE
[RECENZIA ]
MAXXXINE
[RECENZIA ]
MOTORKÁRI
[RECENZIA ]
KAVEJ
[RECENZIA ]
TWISTERS
[RECENZIA ]
ZLÝ HEREC
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 62809
02 |
návšt. 19091
03 |
návšt. 15757
04 |
návšt. 3371
05 |
návšt. 2062
06 |
návšt. 1827
07 |
návšt. 1545
08 |
návšt. 1127
09 |
návšt. 1276
10 |
návšt. 996
REBRÍČEK US
01 |
$81,0 mil.
02 |
$24,0 mil.
03 |
$13,0 mil.
04 |
$12,0 mil.
05 |
$6,1 mil.
06 |
$3,3 mil.
07 |
$2,7 mil.
08 |
$1,1 mil.
09 |
$0,819 mil.
10 |
$0,701 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.