RTVS získala na odovzdávaní Národných filmových cien Slnko v sieti sedemnásť ocenení

Slávnostné odovzdávanie Národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutočnilo v piatok ...

pridal kinema 27.4.2024 o 14:08
RTVS získala na odovzdávaní Národných filmových cien Slnko v sieti sedemnásť ocenení


Slávnostné odovzdávanie Národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutočnilo v piatok 26. apríla 2024 vo veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu a naživo ho mohli sledovať aj diváci Jednotky o 20:30 h. Z celkovo 18 kategórií získala RTVS, ako najväčší filmový koproducent, ocenenia v 17 kategóriách.

V kategórii Najlepší hraný film zvíťazila čierna komédia Invalid od režiséra Jonáša Karáska, ktorá nazbierala spolu 7 ocenení. Divácka cena Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodla verejnosť rovnako patrila filmu Invalid. Odovzdaná bola aj Národná cena Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre, ktorú dostala ikona slovenského filmu herečka Božidara Turzonovová, čestná riaditeľka MFF Cinematik Piešťany.

Slnko v sieti je Národná filmová cena, ktorú udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia od roku 2004. Do hodnotenia za rok 2023 bolo prihlásených rekordných 34 filmových a televíznych diel - 11 hraných filmov, 13 dokumentárnych filmov, 6 animovaných filmov a 4 televízne filmy/minisérie/seriály. RTVS sa ako najväčší filmový koproducent tešila veľkému množstvu nominácií, mala zastúpenie v každej zo súťažných kategórií a počas slávnostného galavečera si odniesla neuveriteľných 17 ocenení. Filmy, ktoré vznikli v koprodukcii s RTVS, vyhrali okrem jednej, vo všetkých ostatných kategóriách vrátane Diváckej ceny Slnko v sieti.

„RTVS ako najväčší koproducent slovenských filmov považuje toto podujatie za veľmi významné, keďže sa tu vždy schádza celá slovenská kinematografická obec. Pre  RTVS je to nielen česť, ale aj profesionálna hrdosť a  zodpovednosť,  že prostredníctvom koprodukčných projektov môže podporovať slovenskú filmovú tvorbu. Celkový počet audiovizuálnych diel, na ktorých sme sa v minulom roku producentsky podieľali, svedčí o tom, že tvrdenie vládnej koalície o našej rezignácii na pôvodnú tvorbu je vskutku mylné. Pre slovenských tvorcov je RTVS stabilným partnerom a podporuje ich nielen z hľadiska finančných vkladov, ale poskytuje im aj profesionálne zázemie,“ povedal Ľuboš Machaj, generálny riaditeľ RTVS.

Najväčšími rivalmi tohto ročníka boli dva úplne odlišné žánrečierna komédia Invalid v réžii Jonáša Karáska s 13 nomináciami a historická dráma Slúžka v réžii Mariany Čengel Solčanskej s rovnakým počtom nominácií. Najväčší počet ocenení, celkovo v 7 kategóriách, získal film Invalid, ktorému patrí aj Divácka cena Slnko v sieti.

V kategórii Najlepší hraný film RTVS koprodukovala všetky tri nominované filmy – Invalid, Slúžka a Svetloplachosť. Cenu si odniesol film Invalid.

Nominácie kategórie Najlepší dokumentárny film vznikli tiež všetky v koprodukcii s RTVS. Boli nimi Emília, Poznámky z  Eremocénu, Pozor, padá SNG! a Všetci ľudia budú bratia. Víťazným sa stal dokumentárny film Emília.

V kategórii Najlepší animovaný film porota nominovala z koprodukčnej dielne RTVS snímky Tonko, Slávka a kúzelné svetlo a Umelohmotné nebo. Cenu si odniesol animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.

Najlepšia filmová réžia v nomináciách patrila Mariane Čengel Solčanskej za film Slúžka, Jonášovi Karáskovi za film Invalid a Ivanovi Ostrochovskému spolu s Pavlom Pekarčíkom za film Svetloplachosť. Všetky tri nominované filmy vznikli v koprodukcii s RTVS. Cenu si prevzal režisér Jonáš Karásek za film Invalid.

Aj nominácie za Najlepší filmový scenár patrili koprodukčným filmom Slúžka, Invalid a Úsvit. Cenu napokon získal scenárista Miro Šifra za film Úsvit.

Odovzdaná bola aj Národná cena Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre, ktorú získala herečka Božidara Turzonovová. „Pani Turzonovová je skutočnou ikonou slovenského filmu. Vnímame ju roky na divadelných doskách, ale jej pôsobenie v oblasti slovenskej kinematografie, ako televíznej, tak filmovej, je nezabudnuteľné. Od roku 1961 sme ju mohli vidieť v desiatkach hraných filmov, svoj herecký talent venovala aj mnohým známym televíznym seriálom. Dokonca ju môžeme vidieť aj v dokumentárnych filmoch, z ktorých jeden bol nominovaný v kategórii Najlepší dokumentárny film tohto ročníka Slnko v  sieti,“ povedala Katarína Krnáčová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

Nominácie za tvorbu patrili koprodukčným filmom RTVS aj v kategóriách: Najlepší kameramanský výkon, Najlepší filmový strih, Najlepší filmový zvuk, Najlepšia filmová hudba, Najlepší architekt - scénograf, Najlepšie kostýmy, Najlepšie masky, Najlepšie vizuálne efekty, Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej i vedľajšej úlohe, Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej i vedľajšej úlohe. V novej kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál mala RTVS ako koproducent jednu z troch nominácií, a to za rozprávku Tri zlaté dukáty od réžisérky Mariany Čengel Solčanskej.

 

Národné filmové ceny Slnko v sieti v týchto kategóriách napokon získali:

Najlepší kameramanský výkon: Denisa Buranová za film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (koprodukčný film RTVS)

Najlepší filmový strih: Matej Beneš za film Invalid (koprodukčný film RTVS)

Najlepší filmový zvuk: Viktor Krivosudský za film Invalid

Najlepšia filmová hudba: Matúš Široký a Marcel Buntaj za film Invalid

Najlepší architekt - scénograf: Tomáš Berka za film Slúžka (koprodukčný film RTVS)

Najlepšie kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková za film Slúžka

Najlepšie masky: Martin Blizniak a Miroslava Krepsová za film Slúžka

Najlepšie vizuálne efekty: Michal Křeček a Josefína Jiráňová za film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Dana Droppová za film Slúžka

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Éva Bandor za film Moc (koprodukčný film RTVS)

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Gregor Hološka za film Invalid  

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Zdeněk Godla za film Invalid

Najlepším televíznym filmom/minisériou/seriálom sa stala miniséria Matematika zločinu režiséra Petra Bebjaka.

Divácku cenu Slnko v sieti získal film Invalid.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.