Netflix, Apple TV a HBO novinky - Still: A Michael J. Fox Move, City on Fire ...

Dokumentárny portrét hollywoodskeho herca Michaela J. Foxa (známeho hlavne z trilógie Návrat do budúcnosti) zápasiaceho s ...

pridal Lukáš Šútor 14.5.2023 o 17:11
Netflix, Apple TV a HBO novinky - Still: A Michael J. Fox Move, City on Fire ...


Africké kráľovné – Kráľovná Kleopatra (African Queens – Queen Cleopatra) – streda, 10. máj, Netflix

Veľká Británia, 2023, Tina Gharavi

Druhá séria dokumentárnej minisérie (popretkávanej hranými sekvenciami) od výkonnej producentky Jady Pinkett Smith (manželky oscarového herca Willa Smitha) rozpráva o životoch a osudoch silných žien, kráľovien z odlišných kultúr, ako je tá „západná“; konkrétne z afrických (a černošských). Prvá séria sa fokusovala na príbeh rešpektovanej bojovníčky a kráľovnej Nžingi, ktorej v 17. storočí patrilo územie dnešnej Angoly. Hlavnou hviezdou druhej série je hviezda vskutku jagavá: Kleopatra. Tvorcovia seriálu chcú v rozprávaní poukázať najmä na Kleopatrin vysoký intelekt. Černošská Kleopatra Netflixu (v hraných sekvenciách ju stvárňuje Adele James) však nepotešila súčasných Egypťanov, hlavne z nacionálnych kruhov. Skutočná, historická Kleopatra totiž nebola černošského, ale gréckeho pôvodu a to egyptskí národniari nehodlajú „afrocentrickým“ Američanom odpustiť.

Ultraman – 3 sezóna, štvrtok, 11. máj, Neflix

Japonsko, 2023, Šindži Aramaki, Kendži Kamijama

Netfllixovská verzia anime seriálu Ultraman sa zakladá na rovnomennom manga komikse, ktorý napísal Eiichi Shimizu a ilustroval Tomohiro Shimoguchi. Prvý seriálový Ultraman (1966) je považovaný za priekopníka subžánru Tookusatsu; tvoria ho filmy alebo seriály (zvyčajne so silnými sci-fi, fantasy či horovými prvkami) využívajúce špeciálne efekty ako primárny štylistický prostriedok (Godzilla, Kamer Rider, Power Rangers, Ultraman...). Prvá séria Ultramana sa zaradila medzi tie úspešnejšie produkty Netflixu v oblasti anime, druhá séria veľmi nezaostávala a tretia séria túži úspech patrične vyšperkovať. Hlavným hrdinom série tentoraz nebude Ultraman, ale jeho syn, ktorý ochraňuje Zem pred nepriateľom z vesmíru. Čo myslíte; podarí sa mu to?

Rytier v čiernom (Taekbaegisa) – piatok, 12. máj, Netflix

Južná Kórea, 2023, Ui-seok Cho

Dystopický svet roku 2071. Nečistota ovzdušia zmenila našu planétu na nepoznanie. Božie tvorstvo sa doslova dusí, na žive ostáva zhruba 1% ľudstva. Najdôležitejšou obchodnou komoditou sú respirátory. O ich dodávky sa stará výnimočná sorta kuriérov, nazývajú ich rytiermi noci, rytiermi v čiernom. Hlavným hrdinom príbehu je jeden z takýchto kuriérov: „Rytier 5-8“.  Prežitie ľudstva visí na vlásku, ale on to ešte môže zvrátiť. Táto 6-epizódna miniséria Ui-seoka Choa údajne patrí medzi najočakávanejšie juhokórejské filmové projekty roka. 47-ročný režisér a scenárista Cho totiž má už niečo za sebou a v medzinárodnom meradle sa presadil najmä výborným akčným trilerom Studené oči z roku 2013.

Matka (The Mother) – piatok, 12. máj, Netflix

USA, 2023, Niki Caro

Jennifer Lopéz v úlohe vrahyne i ustarostenej matky. Pred rokmi umiestnila svoju dcéru na adopciu, teraz sa ju snaží ochrániť. Za každú cenu. Režisérkou akčného trileru je Novozélanďanka Niki Caro (Mulan, Úkryt v ZOO, Pán veľrýb). Rozprávanie začne scénou pôrodu. Agent FBI však matku presvedčí, aby sa dcérky vzdala – je to jediný možný spôsob, ako ju uchrániť pred útokmi zabijakov...

Still: A Michael J. Fox Move – piatok, 12. máj, Apple TV+

USA, 2023, Davis Guggenheim

Dokumentárny portrét hollywoodskeho herca Michaela J. Foxa (známeho hlavne z trilógie Návrat do budúcnosti) zápasiaceho s Parkinsonovou chorobou. Tú mu diagnostikovali už v roku 1991, verejnosť sa to však dozvedela o 7 rokov neskôr. Aký je život s Parkinsonom, ak ste slávny herec a „nevyliečiteľný optimista“? Uvidíme; režisér Guggenheim navštevoval a snímal Foxa roky a ten mu sprístupnil bezprecedentné množstvo osobných materiálov. Guggenheim je veľmi kvalitný dokumentarista a za sebou má viacero skvelých filmov alebo sérií – či už o významných osobnostiach (Bill Gates, kapela U2...) alebo o naliehavých spoločenských problémoch (terorizmus, globálne otepľovanie, kríza amerického vzdelávacieho systému...).

Mesto v plameňoch (City on Fire) – piatok, 12. máj, Apple TV+

USA, 2023, Stephanie Savage, Josh Schwartz

Adaptácia vyše 900-stranového rovnomenného románu z roku 2015 od (vtedy) ani nie 40-ročného amerického spisovateľa Gartha Risk Hallberga. Za 8-epizódnou sériou stoja showrunneri Stephanie Savage a Josh Schwartz, tvorcovia ľahko stráviteľných seriálov ako  Dynastia, Chuck či O. C. California. Tentoraz sa chce dvojica tvorcov predviesť v tom najserióznejšom a najambicióznejšom svetle. Katalyzátorom príbehu Mesta v plameňoch je udalosť, ktorá sa odohrá 4. júla 2003 v new yorskom Central Parku. Vražda.  Ktosi vystrelí guľku do mladej študentky, tá na mieste zomiera. Vyšetrovanie vraždy postupne odhaľuje spletitú sieť súvislostí. Tajomné komnaty Newyorčanov sa otvárajú a nie je to prívetivý pohľad.

Mulligan – piatok, 12. máj, Netflix

USA, 2023, Robert Carlock, Sam Means

Animovaná satira so silne politickým kontextom je sarkastickým rozprávaním o ľuďoch obnovujúcich ľudské pôsobenie na Zemi (a v Amerike) potom, čo našu planétu zničila mimozemská invázia. Fanúšikovia Futurami by mohli byť novým seriálom potešení. Tvorcovia Mulliganu, Robert Carlock a Sam Means, sú tiež tvorcami komediálneho netflixovského seriálu Nezdolná Kimmy Schmidt s Ellie Kemper v hlavnej úlohe. Netflix  stavil na „osvedčené kone.“





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.