Slovenský film Strigov má premiéru na dvoch prestížnych festivaloch

Na konci mája a začiatku júna bude mať slovenský krátky film Strigov premiéru na dvoch prestížnych festivaloch...

pridal kinema 6.5.2022 o 22:02
Slovenský film Strigov má premiéru na dvoch prestížnych festivaloch


Na konci mája a začiatku júna bude mať slovenský krátky film Strigov premiéru na dvoch prestížnych festivaloch. Medzinárodná premiéra sa uskutoční na DocAviv festivale v Tel Avive, v Izraeli a bude ju nasledovať európska premiéra na Krakow film Festivale v Poľsku. Film Strigov je subjektívnym pohľadom do tváre smrti, rozlúčkou s babičkou a miestami z detstva, ktoré zanikli.

Krátky dokumentárny poetický film Strigov zobrazuje intímnu perspektívu, surreálnu reflexiu smrti a života na zriedkavo zachytenom momente pohrebu zosnulého príbuzného. Film je rozlúčkou so zanikajúcim svetom tradičnej rusínskej komunity v kopcoch východného Slovenska. Film je metaforou, rozlúčkou so svetmi, ktoré blednú smrťou každého z našich predkov. Vizuálne vysoko subjektívny, snový čiernobiely film sprevádzajúci divákov do sveta pamäti a vzájomne sa prelínajúcej minulosti a súčasnosti.

Režisérka Barbora Berezňáková k filmu uviedla: “Prvotný nakrútený materiál filmu, záznam rusínskeho pohrebu, vznikol spontánne, na základe životnej udalosti, v ktorej som sa ocitla a zdokumentovala ju v roku 2018. Počas pandémie sa téma smrti, staroby a konečnosti bytia stala súčasťou našich životov v úplnej novej miere a kontexte.”

Film zachytáva raritné pohrebné rituály vo vymierajúcej rusínskej komunite. Nadstavbou na etnografický portrét komunity je pohľad a pokus o pochopenie fenoménu smrti detskými a dospelými očami. Film zachytáva cez snovú avantgardnú atmosféru premenu nevedomosti smrti a strachu z nej smerom k zrelému pohľadu a vyrovnávanie sa so stratou blízkej osoby ako aj vyrovnávanie sa s vlastnou smrteľnosťou.

Medzinárodná premiéra sa uskutoční 27. mája 2022, v Tel Avive na festivale DocAviv, ktorý je jediným festivalom v Izraeli venovaný výlučne dokumentárnym filmom. Patrí medzi popredné svetové dokumentárne festivaly, pričom každý rok sa premietne viac ako 120 dokumentárnych filmov. Od roku 2018 sú víťazi súťaže krátkych filmov automaticky zaradený aj do súťaže o Oscara v kategórii dokumentárnych filmov.

Po medzinárodnej premiére, 31. mája 2022, bude nasledovať európska premiéra na Krakovskom filmovom festivale, ktorý je jedným z najstarších podujatí na svete venovaných dokumentárnym, animovaným a krátkym filmom. Ocenenia udelené v krátkometrážnej súťaži kvalifikujú film na Oscara ako aj na Európsku filmovú cenu udeľovanú Európskou filmovou akadémiou.

Slovenským divákom prinesie film distribučná spoločnosť Film Expanded v priebehu júna 2022. Kreatívny riaditeľ Film Expanded Matej Sotník k filmu uviedol: „Strigov uvedieme do kín aj na netradičné premietacie miesta v lete. Slovenské publikum sa môže už teraz tešiť na zaujímavé spojenie s iným rovnako kvalitným dokumentárnym titulom, s ktorým si budú raziť cestu k divákom*čkam spoločne. Viac informácií prinesieme už čoskoro.”

ROZHOVOR S REŹISĚRKOU

Aké je posolstvo filmu Strigov?

Film zobrazuje smrť ako opak života v tom najlepšom zmysle slova – ako konečný, nemenný a nevyhnutný bod, ktorý dáva hodnotu a dôležitosť všetkému, čím v živote prechádzame.

Aké si mala detstvo v Strigove?

Aj keď sú Rusíni väčšinou gréckokatolíci, je to miesto veľmi napojené na pohanstvo, magické rituály a povery, čo robí z tohto miesta, ktoré je v nádhernej prírode uprostred ničoho, veľmi tajomným miestom, vyvolávajúcim a inšpirujúcim detskú zvedavosť a predstavivosť. Bola som tam veľmi šťastná, je to jediné miesto, kam sa v živote vraciam.

Akou ženou bola tvoja stará mama?

Dá sa povedať, že bola silná čarodejnica, liečila ma zaklínadlami, keď som mala detské choroby. Bola ale hlavne silná a skromná žena, ktorá žila sama po smrti môjho starého otca, ktorého som nikdy nestretla, a starala sa sama o veľký dedinský dom aj zvieratá. Bola veľmi
veriaca, mala svojský humor, dodnes mám jej celé vety v živej pamäti.

Ako si skúmala rusínsku kultúru, ktorá je vo filme veľmi prítomná?

Rusínska kultúra je mojou súčasťou, ktorú v živote skúmam neustále. Na strednej škole som napísala prácu o asimilácii Rusínov k majoritnej kultúre. V prípade filmu Strigov som neskúmala rusínsku kultúru vedecko-akademickým spôsobom, ale nechala som sa viesť svojou zvedavosťou a fotoaparátom zaviesť do mojich vlastných spomienok a osobného pocitu z tohto magického miesta.

Vo filme je zjavné nadviazanie na estetiku československej novej vlny. Prečo si sa vybrala touto cestou?

Viedol ma hlavne pocit z miesta a obrazy, ktoré vo mne vyvoláva už od detstva.  Československá nová vlna je pre mňa nedokončený prúd inšpirácie, ktorý ponúka slobodu prejavu aj pri klasických vizuáloch a naratíve.

Zúčastnila si sa nejakého workshopu s filmom Strigov?

Nie, je to veľmi intímny projekt, ktorý sa zaoberá smrťou mojej milovanej babičky. Až keď bol projekt v postprodukcii, predstavili sme ho na podujatí Febiofest Industry Days Bratislava v roku 2021, kde získal špeciálne uznanie udelené medzinárodnou porotou.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.