Shadow and Bone má potenciál byť toľko hľadaným Game of Thrones Netflixu

V úspech svojho nového fantazijného projektu dúfa aj Netflix. HBO Go slávi skvelé čísla s The Nevers ...

pridal Tatiana Rusnáková 25.4.2021 o 21:27
Shadow and Bone má potenciál byť toľko hľadaným Game of Thrones Netflixu


V úspech svojho nového fantazijného projektu dúfa aj Netflix. HBO Go slávi skvelé čísla s The Nevers, Netflix to skúša so Shadow and Bone, nakrúteným podľa knižnej predlohy Leigh Bardugovej. Príbeh trilógie Grisha, v ktorej je kniha Shadow and Bone úvodným príbehom sa odohráva vo fiktívnom svete zvanom Ravka. Niektorí kritici príbeh popisujú ako mix Ocean's Eleven / Dannyho jedenástka a Game of Thrones / Hra o tróny. Ústrednou hrdinkou je Alina, pochádzajúca z vojnou rozvrátenej krajiny, ktorá zistí, že má schopnosť vzývať svetlo, čo sa rozhodne využiť pri záchrane svojej krajiny ponorenej do temnoty. Tú si zahrala Jessie Mei Li, okrem nej sa ale v seriáli objaví aj Ben Barnes, Freddy Carter alebo Danielle Galligan. Na portáli Metacritic má séria z dostupných recenzií hodnotenie 71 percent.

Collider (91 %)

Shadow and Bone bezpečne spĺňa kategóriu „vhodné od 12 rokov“, niektoré scény sú však skutočne desivé. Z hľadiska produkcie je seriál krásny, okrem vizuálnych efektov aj v podobe kostýmov od Wendy Partridge, ktoré výrazne čerpajú z ruských vplyvov – to robí z tejto fantasy úplne iný svet. Je potrebné skutočné kúzlo, aby takýto seriál uspel – musíte vytvoriť celý vesmír, ktorý pôsobí sviežo aj pre tých, čo so svetom knižnej predlohy nemajú skúsenosť. Ako aj v bežnom živote, aj tu je kľúčom ku kvalite kvalita ľudí, ktorí sa na výsledku podieľajú. A v tomto prípade je to zásluha hercov pred kamerou aj štábu za kamerou.

Decider (90 %)

Seriál je kúzelný ako jeho ústredná hrdinka, Alina Starkov. Shadow and Bone je brilantná adaptácia kníh Leigh Bardugo, ktoré sa hutnosťou vyrovnajú knihám Game of Thrones. Predstavuje tak čistý eskapizmus, s aktuálnymi spoločenskými paralelami a starým dobrým seriálovým rozprávaním. Je to nová fantasy senzácia.

IndieWire (83 %)

Ponúkajú sa rôzne prirovnania k iným sci-fi titulom, najlepšou analógiou je ale podľa nás The Expanse, sci-fi seriál na prahu svojho vrcholu na konkurenčnom Amazon Prime Video. Nielenže obe prinášajú toľko potrebnú stabilitu v súbojoch medzi dobrom a zlom, ktorých je na súčasnej scéne mnoho, ale obe sú silné v tom, ako zvládajú portrétovať zlo schopné zničiť celý svet. Mnohokrát je totiž všetko zlo obsiahnuté v jedinom človeku, čo nie je reálne.

Rogerebert.com (80 %)

Shadow and Bone presne vie, kedy sa stiahnuť a práve to je jedným z jeho  najväčších výhod. Zmenšuje tým riziko na výskyt rôznych naratívnych klišé. Vyhýba sa aj klasickej bubline Netflix seriálov, ktoré sa zbytočne nafúknu na 10 až 13 epizód na sezónu. Seriál má 8 epizód, žiadna z nich nie je do počtu. Koniec je otvorený, nečakajte však cliffhanger, ktorý vás vytočí.  Zaujímavé je, že seriál dáva svojim postavám miesto, aby mohli rásť, čo je pravdepodobne najlepšia vec. Ustanovuje svet, prezentuje nám najmenšie detaily, skicuje postavy, ktorých motivácie ich posúvajú dopredu v otázkach viery, sily, osudu či lásky. Zdá sa to ľahké, ale mnohé predchádzajúce adaptácie kníh pre mládež stroskotali práve na tomto.

Variety (80 %)

Často je príbeh pojednávajúci o „Vyvolenom“ najmenej zaujímavý, keďže sú braní ako Slnko, okolo ktorého sa točí celý vesmír. Toto nie je prípad Aliny, hrdinky rovnako zraniteľnej ako odvážnej. Aj keď sa v seriáli začne objavovať mnoho popreplietaných dejových liniek, nepochybujeme, že to postava Jessie Mai Li ustojí.

The A.V. Club (75 %)

Prvú knihu pre filmové spracovanie napísal Eric Heisserer, scenárista snímok Arrival/Príchod či Birdbox. Urobil to veľmi precízne – aj tak to ale pre nováčikov do príbehu bude trvať epizódu, alebo dve, kým sa dostanú do terminológie, či do geografie príbehu. To je ale pri fantasy adaptáciách rozsiahlych knižných sérií bežné. Je to ale Heissererovo sústredenie sa na detail, spoločne s hereckými výkonmi, ktoré robia zo Shadow and Bone pozoruhodnú seriálovú skúsenosť.

The Independent (60 %)

Seriál vo vás zanechá nezvyčajný dojem, že slabosť televíznej verzie pochádza v skutočnosti zo zdrojového materiálu, než zo spracovania. Od hlúpučkých mien až po mytológiu je seriál dôslednou a detailnou produkciou, s poctivými vizuálnymi efektmi a príjemnými výkonmi obsadenia. Napriek tomu sa niektoré zaujímavé postavy objavia len v malých zábleskoch, neskôr sú ale potlačené v záujme hlavného príbehu. 

The Hollywood Reporter (50 %)

Prvú sériu si určite užijete vďaka neočakávane vystavanému svetu, krásnym kostýmom, niekoľkým skvelým výkonom. Rozhodne ale neočakávajte, že hneď všetko pochopíte a že na konci bude všetko dávať zmysel.

The Playlist (42 %)

Bezútešnosť Shadow and Bone sa bohužiaľ prenáša aj na jej formu. Všetko je akosi zviazané, akčné scény sú navyše slabo choreografované. Ešte aj špeciálne efekty vyzerajú ako dodané na poslednú chvíľu. Jednoducho tejto produkcii chýba vášeň, kreatívna odpoveď na to, prečo bola vlastne táto šou stvorená. A cítiť to v každej epizóde. Často to aj pôsobí ako povinnosť, produkt motora, ktorý sa rozbehne stále, keď nejaká knižná séria dosiahne istý zárobok.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.