Raya a drak vyniká vizuálnym bohatstvom a prvotriednou animáciou

Raya and the Last Dragon / Raya a drak je najnovším titulom z dielne štúdia Disney. Príbeh sa začína v dávnej ...

pridal Tatiana Rusnáková 6.3.2021 o 22:16
Raya a drak vyniká vizuálnym bohatstvom a prvotriednou animáciou


Raya and the Last Dragon / Raya a drak je najnovším titulom z dielne štúdia Disney. Príbeh sa začína v dávnej minulosti, kedy ľudia a draci dokázali žiť v perfektnej harmónii. Tie časy sú ale dávno preč, aj pre to, že keď ľudstvu hrozila pred niekoľkými stáročiami veľká hrozba v podobe Druunov, draci sa rozhodli obetovať, len aby ľudí zachránili. Minulosť sa však znova opakuje, keďže Druuni sa opäť vracajú na scénu. Našťastie je na svete posledný žijúci drak. Toho však treba vypátrať, na čo sa podujme nezávislá bojovníčka Raya. Animované dobrodružstvo štartuje už 5. marca na VOD platforme Disney +, na portáli Metacritic jej však už prvé recenzie priniesli hodnotenie 75 percent.

The Telegraph (100 %)

Film je plný toľkých dych berúcich obrazov a vizuálnej invencie, že pôsobí epicky aj vo vašej obývačke.

Rogerebert.com (88 %)

Režiséri Don Hall a Carlos López Estrada napĺňajú každý dizajnový prvok snímky prvotriednou zručnosťou. Každá zo zemí, ktorú Raya a jej spoločníci navštívia, pôsobí ako plne realizovaný svet. Napríklad ulice prekypujúce životom, s toľkými detailmi, koľko v iných podobných filmov nenájdete. A potom je tu dizajn postáv, na ten je zvedavý každý divák viac, ako na inú komerčnú súčasnú animáciu. Vyniká najmä krásny vzhľad draka Sisu a jej priateľov. Pripomína drakov, akých ste už v ázijskej kinematografii mali možnosť vidieť, ale aj tak vyniká, najmä vďaka skvelému hlasovému výkonu Awkwafiny – je expresívna, nie však prílišne animovaná.

Indiewire (83 %)

Štruktúra Disney princezien sa už niekoľko rokov vyvíja, od uvedenia nováčikov ako Moana ku známejším postavám ako Tiana či Mulan. Raya a drak je príklad, ako sa takéto trópy môžu vyvíjať ešte ďalej a ešte viac.

The Hollywood Reporter (80 %)

Nový animák od Disneyho si určite pridajte na zoznam titulov vydaných v roku 2020 a 2021, ktoré budete chcieť zúfalo vidieť na veľkom plátne. Príbeh je zasadený do magickej krajiny nazývanej Kumandra, výrazne inšpirovanej výdatnou zeleňou a kultúrnymi artefaktmi Juhovýchodnej Ázie. Touto akciou nabité dobrodružstvo je poprepletané tyrkysovými a fialkovými výstrednosťami, navyše s prekážkami ako z filmov o Indiana Jonesovi.

Chicago Sun Times (75 %)

Viera. Kráčať vo viere a dôverovať tomu, kto sa chystá urobiť správnu vec, aj keď ťa to môže dostať na zraniteľné miesto. To je posolstvo – toľkokrát sa opakujúce v monológu po monológu, až si aj najmladší divák musí povedať: Okej, chápeme to! Ale je to krásna a nadčasová myšlienka zdôraznená vo vizuálne zaujímavom, neustále vzrušujúcom príbehu plnom dobre napísaných a zapamätateľných postáv. Každý v obsadení je excelentný a excelentná, ale vyniká najmä Awkwafina, ktorá predvádza jeden z najlepších hlasových výkonov, aké sme kedy počuli.

ScreenRant (70 %)

Raya a drak má tak rozšírený svet, že väčšina  prvého aktu funguje ako priestor, kde sa ustanovuje príbeh, história Kumandry a pripravuje sa filmové javisko pre témy, ktoré obsiahne druhý a tretí akt. Tento set-up je tak dôkladný, že až do konca nepôsobí nič ani trochu nadbytočne.  Niekedy je ale drina dostať sa cez expozičnú časť. Keď sa však príbeh naplno rozbehne, nie je vôbec ťažké úplne sa do neho ponoriť. Okrem toho je poháňaný skvelými akčnými scénami a úžasne realistickou bojovou choreografiou. Film potom na konci splní všetko, čo si na začiatku predsavzal.

Variety (60 %)

Awkwafina je skvelá komediálna herečka (a ako odhalil The Farewell, aj dramatická) ale nie je žiaden Robin Williams či Eddie Murphy. Keď jej postava Sisu rozpráva vtipy, jej maniere skôr mätú ako udivujú. Awkwafinin ironický, drsný hlas je dištinktívny a keď sa jej postava premení na človeka, prináša jej veľmi dobrú karikatúru.

The Guardian (60 %)

Svet Raye a draka je vskutku prepletený a hlboký. Keď Raya cestuje od jedného sveta k druhému, režiséri Hall a López Estrada jej do cesty posielajú stále nové a nepredvídateľné elementy, čo z animáku robí jeden z najviac vizuálne eskapistických snímok v nedávnej Disneyho histórii. Dizajn Druunov je výnimočne dobrý, desivý, neforemný vír zla, ktorý mení všetko a všetkých na kameň. Hádali by sme sa však, že dizajn samotných drakov pôsobí v porovnaní s ostatkom trochu lacno – napríklad Sisu vyzerá, že viac než do sveta Kumandry patrí do sveta My Little Pony. Scenár, od scenáristky Adele Lim a dramatika Qui Nguyen ponúka, ako veľa Disney diel, jednoduché životné lekcie zaobalené do dobrodružstva, kde jednota víťazí nad rozdeľovaním a nádej nad strachom. Lim a Nguyen ale zvládli príbeh napísať tak, že lekcie nepôsobia ako kázne, podobne ako to dokázali Inside Out / V hlave s diskusiou o mentálnom zdraví a Coco so smrťou.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.